Αύριο Τετάρτη θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές, το οποίο αναμενόταν να θυροκολληθεί σήμερα.
Νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Γενάρη.
Ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν είναι απαραίτητες και «γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια», ενώ επικαλούμενος την «ασφάλεια και τη σταθερότητα του έθνους», είπε ότι «απαιτείται αγώνας αλήθειας και ευθύνης», συνδέοντάς το με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Όπως είπε, «σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι τα κόμματα που πρέπει να μπαίνουν μπροστά, είναι η Πατρίδα».
«Η κυβέρνηση έπεσε εξαιτίας των αδιεξόδων της πολιτικής της και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον Α. Σαμαρά.
Ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των μετεκλογικών αστικών κυβερνητικών σχημάτων διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της «εθνικής σταθερότητας», όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές, και έθεσε ως εκλογικό στόχο την τρίτη θέση προκειμένου να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε πράγματι μια προγραμματική συμφωνία με ένα ελάχιστο περιεχόμενο, και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων στην ευθύνη».
Με το βλέμμα στραμμένο στο μερίδιο από τη διαχείριση της εξουσίας, και στον ρόλο που διεκδικεί στην επόμενη κυβέρνηση για λογαριασμό του κόμματός του, ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε σήμερα τον Αντώνη Σαμαρά ότι παραβίασε τα 18 σημεία που υποσχέθηκε πριν τις εκλογές τού καλοκαιριού του 2012, και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να φύγει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του, εμφανίζει το Ποτάμι έτοιμο να στηρίξει οποιαδήποτε αστική πολιτική δύναμη προτείνει «λύσεις» για τη σταθερότητα του συστήματος και την πορεία της χώρας εντός ΕΕ.
Σε συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, υποστήριξε ότι το Ποτάμι «νιώθει ότι έχει συμμάχους τούς λογικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους φιλελεύθερους της ΝΔ».
«Θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αν κεντρίσουμε και στα δύο κόμματα εξουσίας αυτούς που δεν φορούν παρωπίδες και διαθέτουν θάρρος και κοινή λογική», πρόσθεσε.
Μάλιστα μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα τόνισε ότι το «Ποτάμι» θα συμβάλλει «στη διάσωση της χώρας» συγκρουόμενο ανάμεσα σε άλλα με «συντεχνίες» και «κομματικούς στρατούς» και υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες».
Τάχθηκε υπέρ του μίγματος διαχείρισης του καπιταλισμού «με μεγάλες κινήσεις επεκτατικής οικονομικής πολιτικής» όπως είπε, κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι το «Ποτάμι» δεν θα διευκολύνει πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη και ότι το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο.
Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στις 3 και 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασισθεί η εκλογική τακτική, αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Οι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συνεργασία της ΔΗΜΑΡ είναι η ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών και η κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα της δήλωσε ο Χρ. Μαχαίρας, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.
Την ίδια στιγμή οι διεργασίες στα αστικά πολιτικά κόμματα εκφράζονται και με μετατοπίσεις βουλευτών ανάμεσά τους, όπως αυτές των ανεξάρτητων, πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ Κώστα Γιοβανόπουλου και Μίκας Ιατρίδη, στη ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου