Η κυρία Δέσποινα Μπόζου είναι μια νεαρή γυναίκα που με τιτάνια προσπάθεια, υπομονή και αυταπάρνηση φρόντιζε τα τελευταία δέκα χρόνια τον ασθενή πατέρα της. Η δική της ιστορία ωστόσο δεν είναι η μοναδική.
Στη χώρα μας οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ ανέρχονται σε 160.000, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των μη διαγνωσμένων. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη οι ασθενείς ξεπερνούν τα 7.300.000 και παγκοσμίως τα 35.000.000 γεγονός που αποδεικνύει ότι η νόσος Alzheimer είναι πλέον επιδημία. Αυτά τόνισε σήμερα η κυρία Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια νευρολογίας ΑΠΘ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer που είναι στις 21 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρο της Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, είναι μεγάλη είναι η ψυχολογική επιβάρυνση και των ατόμων που φροντίζουν τους ανοϊκούς ασθενείς. Παράλληλα, υπάρχει τραγική έλλειψη δομών όπως Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι και Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια.
Επιπλέον αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται επιδόματα αναπηρίας καθώς είναι περισσότερο ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν από τους τυφλούς και παραπληγικούς.
Εννέα στους δέκα ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ ζουν στο σπίτι και χρειάζονται φροντίδα από άτομα τα οποία δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα.
Οι φροντιστές έχουν κι αυτοί ανάγκη υποστήριξης, καθώς νιώθουν επιθετικότητα, ντροπή και ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη.
Στην χώρα μας λειτουργούν 12 Ιατρεία Μνήμης και 11 κέντρα ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και ένα ακόμα στο δήμο Αμαρουσίου, από τις 22 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ.
Νέα «όπλα» φρενάρουν τη νόσο
Παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία για τη νόσο, οι νέες διαγνωστικές μέθοδοι μπορούν να μειώσουν έως και 30% το υπέρογκο κόστος περίθαλψης των ανοϊκών ασθενών.
«Ο συνδυασμός των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και της ανάλυσης πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ο νεότερος και πιο αξιόπιστος δείκτης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», τονίζει η Δρ. Παρασκευή Σακκά και συνεχίζει: «Η έγκαιρη διάγνωση δεν ελαττώνει μόνο την οικονομική επιβάρυνση από το κόστος περίθαλψης των ασθενών -το οποίο σήμερα εκτιμάται παγκοσμίως στα 422 δισεκατομμύρια δολάρια- αλλά παράλληλα τους εξασφαλίζει και καλύτερη ζωή, καθώς τα διαθέσιμα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων των χολινεστερασών, «φρενάρουν» τη νόσο αν δοθούν στα αρχικά στάδια».
Σύμμαχος στην πρόληψη και την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ είναι και τα ειδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια των προγραμμάτων HERA και SOCIABLE, τα οποία μπορούν να παίζουν οι ασθενείς στον υπολογιστή. «Η πρόσβαση σε αυτά μπορεί να γίνει είτε από το σπίτι ή στα ειδικά κέντρα για την φροντίδα των ηλικιωμένων και τα κέντρα ημέρας για τους ανοϊκούς ασθενείς, ενώ τα νέα e-παιχνίδια αποτελούν ουσιαστικά γυμναστική για τον εγκέφαλο, απαιτώντας από τον παίκτη να ταξινομήσει αντικείμενα –εικονίδια στην οθόνη του υπολογιστή ανά κατηγορίες», εξηγεί η κα. Σακκά.
Για την ενημέρωση του κοινού λειτουργεί η ιστοσελίδα www.provlimata-mnimis.gr στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας “Memory Problems” όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαπιστώσουν μέσα από απλές ερωτήσεις αν βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Επίσης από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί περίπτερο στο Μετρό-στάση Σύνταγμα, ενώ την Κυριακή 19/9 στις 10.30 π.μ θα γίνει συμβολική πορεία Memory Walk από το Σύνταγμα στο Ζάππειο. Εκεί αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον υπουργό Υγείας.
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου