Το να είναι κανείς δημοφιλής έχει και τις απρόσμενες αρνητικές πλευρές του, αφού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη, οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους… κοινούς θνητούς.
Η μελέτη του Χρηστάκη, από κοινού με τον συνήθη συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.
"Το να είσαι στο επίκεντρο του (κοινωνικού) δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες", δήλωσε ο Φάουλερ. Αυτό το λεγόμενο "παράδοξο της φιλίας", σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.
Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης το 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.ana-mpa.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου