Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα επί των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο «οικόπεδο 2» της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από το Ακρωτήριο Κιτίου, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», μετά τη χθεσινή του πλεύση στο «οικόπεδο 3». Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από τα ξημερώματα, αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του «οικοπέδου 3», δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο «2».
Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ. εντός του «οικοπέδου 2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της Νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς τη Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές.
Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το «οικόπεδο 9», έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, που από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του «οικοπέδου 9».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu», που συνόδευσε το «Barbaros», έχει παραμείνει σε περιοχή βορειοανατολικά του «3» και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada» παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή - νοτιοανατολικά του σημείου της γεώτρησης.
Η γεώτρηση πάντως συνεχίζεται κανονικά, ενώ επί του παρόντος το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του «Barbaros», δεν μπορεί να συμπεράνει κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.
Τα μέτρα που εξετάζει η Λευκωσία
Σχολιάζοντας την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης έκανε λόγο για παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο ίδιος σχολίασε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι άλλες χώρες συνεργάζονται μέσα σε πνεύμα σεβασμού και κατανόησης με γνώμονα τη συνεργασία και την περιφερειακή ασφάλεια.
Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα της κυπριακής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση του «Εθνικού Συμβουλίου» που συγκλήθηκε και χτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - Τουρκίας.
Βάσει των όσων προέκυψαν από τη συνάντηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της ημέρας, οπότε το όργανο θα συνεδριάσει ξανά.
Δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου
Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της Λευκωσίας είναι και οι δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πέραν του ότι ζήτησε από την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».
Ο Ευάγ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους «τζιχαντιστές», λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.
«Βέτο» από Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία
Ενδεικτικό για το πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεραλιστικές αντιθέσεις είναι και το γεγονός ότι Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, μίλησε για «ατυχή εξέλιξη», ενώ κυπριακά ΜΜΕ έγραψαν ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαβήματα προς τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Λονδίνο ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέο γύρο εντάσεων.
Ανταγωνισμοί και συμφωνίες για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια
Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις 7 Νοέμβρη, δυο μέρες πριν από την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προγραμματισμένη για τις 9 Νοέμβρη στο Κάιρο.
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν την τριμερή συνάντηση, αναμένονται στην Αθήνα οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 29/10 προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στις 5-6 Νοέμβρη και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.
Και πεδίο ασκήσεων Ρωσίας και Ισραήλ η κυπριακή ΑΟΖ
Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, με μαχητικά αεροσκάφη «F-15» και «F-16».
Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, για την οποία η Μόσχα δέσμευσε περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία. Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Δηλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας
Σε δήλωσή της για τις εξελίξεις, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό και η επικίνδυνη στάση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά πρόκληση κατά του κυπριακού λαού, κινείται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή και εγκυμονεί κινδύνους.
Η στάση της ΕΕ στο ζήτημα διαψεύδει όσους την πρόβαλαν ως δήθεν προστάτη του κυπριακού λαού.
Το ίδιο διαψεύδονται και οι πανηγυρισμοί ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε "εργαλείο" επίλυσης του Κυπριακού. Αντίθετα οι οξυμένοι ανταγωνισμοί περιπλέκουν το πρόβλημα που φέρει ήδη τη σφραγίδα των ευθυνών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου