Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ετοιμάζει η ΕΕ

 
Τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια επεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, για την διασφάλιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαιώθηκαν ως προτεραιότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Την ελληνική κυβέρνηση στις εργασίες του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.
Τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια, περιλαμβάνουν τόσο «ανοικτές» επεμβάσεις, όσο και «συμβουλευτικές αποστολές», τόσο στα ανοικτά μέτωπα, όσο σε άλλα. Συγκεκριμένα:
Στη Μ. Ανατολή: Με αφορμή τη δράση των «τζιχαντιστών», το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ στην ανάληψη και στρατιωτικής δράσης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» το οποίο σε προηγούμενη φάση οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και υποστηρίχτηκε ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντραγια να συμβάλουν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Παραπέρα, επιχειρώντας να αποκρύψει το ρόλο του ευρωατλαντικού άξονα και παράλληλα να προωθήσει τους σχεδιασμούς του, το Συμβούλιο καταγγέλλει την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία ως έναν από τους λόγους που «άνθισαν» οι «τζιχαντιστές». Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση Άσαντ «δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».
Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε νέα μέτρα κατά της κυβέρνησης του Μπ. Άσαντ: Άλλα 2 πρόσωπα και 2 εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις, όπως «πάγωμα» καταθέσεων ή αποθεματικών και απαγόρευση εισόδου σε άλλες χώρες. Πλέον, ο αριθμός προσώπων από τη Συρία που υπόκεινται σε τέτοιες κυρώσεις από πλευράς ΕΕ φτάνει τα 211 και των εταιρειών τις 63. Ακόμα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει στη Συρία απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και πρόσθετων που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη, με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιούνται για «αδιάκριτες επιθέσεις από αέρος κατά αμάχων».
Για τη Λιβύη, επαναλαμβάνει τη «δέσμευση» της ΕΕ «να συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση (...) Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων». Συνοριοφύλαξη και ανθρωποκυνηγητό, που έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών μεταναστών και προσφύγων στα νερά της Μεσογείου.
Για το Αφγανιστάν, το Συμβούλιο εκφράζει την «ικανοποίησή» του για την υπογραφή της διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ περί του καθεστώτος παρουσίας δυνάμεών του στη χώρα και το 2015. «Οι συμφωνίες αυτές παρέχουν τη βάση για τη συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας για την υποστήριξη των αφγανικών Δυνάμεων Ασφαλείας», αναφέρουν τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και «συμβουλευτικές αποστολές»
Για την Ουκρανία, αφού επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και τη θέση της λυκοσυμμαχίας ότι δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στα γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας και «ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει τη διαδικασία των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού εκσυγχρονισμού». Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κομισιόν να αναζητήσει μια ενδιάμεση συμφωνία για επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και «ενθαρρύνει» το Κίεβο «να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας (...) ιδίως με την περαιτέρω πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση του τομέα του φυσικού αερίου». Επίσης, το Συμβούλιο εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ στην Ουκρανία για τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ασφάλειας», επαναλαμβάνοντας «τη σημασία του συντονισμού και της συνοχής με άλλες προσπάθειες της ΕΕ, με τον ΟΑΣΕ, καθώς και με άλλους διεθνείς παράγοντες».
Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη παρουσία της επιχείρησης Althea», στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση -υποτίθεται- των βοσνιακών Ενόπλων Δυνάμεων, που ωστόσο «διατηρεί την ικανότητα να παρέμβει για να στηρίξει τις προσπάθειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος», όπως διευκρινίζεται σε άλλα κείμενα της ΕΕ. Άλλωστε, το Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του «επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει σε αυτό το στάδιο έναν εκτελεστικό στρατιωτικό ρόλο για να υποστηρίξει τις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να διατηρήσουν το ασφαλές περιβάλλον, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης εντολής του ΟΗΕ».
Για τη Σομαλία, το Συμβούλιο «επαινεί» το έργο της αποστολής της ΕΕ EUTM για την εκπαίδευση των σομαλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με ειδική αναφορά στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Atalanta» στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας (μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Αφρική, με πρόσχημα την πειρατεία), ξεκαθαρίζει ότι στόχος της ΕΕ είναι να συνεχίσει την αποστολή τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη 2016.
Για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την παράταση της παρουσίας εκεί της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ EUFOR RCA τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μάρτη 2015 (θα αποσυρόταν τάχα στα τέλη του 2014). Η επιχείρηση συντονίζεται από το Στρατηγείο της ΕΕ στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.
Εξάλλου, σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, προετοιμάζοντας θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου