Η Δήμητα Κέκια, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος εξηγεί αν όντως κάνει αντιγήρανση, αν οι τροφές αναπληρώνουν το κολλαγόνο που χάνουμε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου κι αν τα συμπληρώματα βοηθούν.
Το κολλαγόνο μειώνεται κατά την ενήλικη ζωή 1-1.5% κάθε χρόνο και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Είναι υπεύθυνο για την ανάκτηση της ανθεκτικότητας, της ελαστικότητας, της υγρασίας και της λάμψης στο δέρμα, καθώς και τη διατήρηση της δομής και του σχήματος των εσωτερικών οργάνων μας. Εκτός αυτών, αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.Τι είναι;
Αποτελεί μια πρωτεΐνη που υπάρχει και παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι δομικό συστατικό του συνδετικού μας ιστού και βρίσκεται σε πολύ μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου σώματος. Η επάρκειά του σχετίζεται με ομαλή λειτουργία ποικίλων δομών του σώματός μας, με κυριότερες από αυτές το δέρμα και τις αρθρώσεις μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι π.χ. κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στο θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω του, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι. Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας· είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.
Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις για τα συμπληρώματα διατροφής, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητές του ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων· μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:
Λευκαίνει το δέρμα,
Μειώνει την κυτταρίτιδα,
Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει,
Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα οφέλη του κολλαγόνου βρίσκονται όχι στα συμπληρώματα αλλά στο κολλαγόνο που παίρνουμε με την τροφή. Για να καταλάβετε τη διαφορά το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Επομένως, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται· δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Να πάρω ή όχι συμπλήρωμα;
Η αλήθεια είναι ότι το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.
Υπάρχουν διάφορα είδη κολλαγόνου σε συμπλήρωμα ανάλογα με τις ανάγκες μας. Τέλος, υπάρχουν και κλινικές μελέτες όπου φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ’ ότι φαίνεται στην αρχή – για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο η δοσολογία, καθώς και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C, D και E. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορροφησιμοτητα του κολλαγόνου και αν δεν το εμπεριέχει το συμπλήρωμα καλό είναι να πίνετε λίγο χυμό πορτοκάλι ή να παίρνετε μια πολυβιταμινη μαζί. Η βιταμίνη C, έχει ξεχωριστό ρόλο στην λειτουργία του δέρματος, καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ο σχηματισμός του οποίου αυξάνει την ελαστικότητα στο δέρμα. Ερευνητές απέδειξαν ότι βοηθά στην σύνθεση κολλαγόνου, τόσο στα κύτταρα του δέρματος ατόμων νεαρής ηλικίας, όσο και εκείνων μεγαλύτερης ηλικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου