Όταν κάποιος φτιάχνει ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook αναγκαστικά διαστρεβλώνει κάποια στοιχεία και γεγονότα. Αλλάζει την αλήθεια. Αυτό, όπως δείχνει τώρα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ψεύτικων αναμνήσεων.
Έρευνα που έκαναν επιστήμονες από την Κοινότητα της Νευροψυχοανάλυσης έδειξε πως το 1/5 των νέων παραδέχονται ότι το διαδικτυακό τους προφίλ έχει πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Έδειξε ακόμα πως η ανάμνηση των παρελθοντικών γεγονότων αλλοιώνεται από τις αναμνήσεις που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει. Οι νεαροί ενήλικες, μάλιστα ηλικίας από 18 έως 24, ψεύδονται συχνά σχετικά με τις σχέσεις τους, τις προαγωγές στο χώρο εργασίας αλλά και το που πήγαν διακοπές.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Richard Sherry, προειδοποιεί [πως τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορεί επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα ντροπής και απαξίωσης.
Είναι φυσικό οι άνθρωποι να λένε ψέμματα για να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Αυτό όμως έχει και την αρνητική του διάσταση. Τα άτομα αυτά χάνουν τον εαυτό τους και την αυθεντικότητα τους σε βαθμό που μπορεί πλέον να μην αναγνωρίζουν τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις, ακόμα και την ίδια τους την όψη ή τη φωνή.
Τότε αρχίζουν και αισθάνονται ενοχή και αποστροφή ενάντια στον ίδιο τον εαυτό τους τον εαυτό οδηγώντας σε μια γνωστική παγίδα αποξένωσης και πιθανόν να οδηγήσουν σε μια αίσθηση αποσύνδεσης, μέχρι και παράνοιας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι αναμνήσεις κάποιου μπορεί να τροποποιηθούν και να είναι λιγότερο ακριβείς κάθε φορά που προσπαθούν να τις ανακαλέσουν. Όταν λοιπόν καταγράφει μια αληθινή εμπειρία σε οποιοδήποτε μέσο, σαν το Facebook για παράδειγμα, του δίνεται η δυνατότητα να έχουν και στο μέλλον πρόσβαση σε αληθινές εμπειρίες και γεγονότα κι όχι ψεύτικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου