Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

τσάκωνας αιώνιος


4ο Φεστιβάλ Stand Up Comedy - Λάμπρος Λαμπρινός


Να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ κινδυνεύουν οι γυναίκες που...

Να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ κινδυνεύουν οι γυναίκες που...
Βρίσκονται μέσα σε όλα τα σπίτια και τα καταναλώνουμε καθημερινά. Κι όμως είναι προϊόντα, τα συστατικά των οποίων μπορεί να επηρεάσουν το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν.
Συγκεκριμένα, οι φθαλικές χημικές ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα ενός κοινού νοικοκυριού μπορεί να επηρεάσουν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών που βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας του.
Αυτό προκύπτει από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Παμ Φάκτορ-Λίτβακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "ΡLoS One", παρακολούθησαν 328 γυναίκες και τα παιδιά τους.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον βαθμό έκθεσης των εγκύων σε τέσσερις φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, που είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η μέτρηση της συγκέντρωσης των ουσιών αυτών έγινε μέσω ανάλυσης δειγμάτων ούρων από τις εγκύους. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήταν πλέον επτά ετών, μετρήθηκε ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) τους.
Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε δύο κυρίως χημικές ουσίες (DnBP και DiBP), είχαν χαμηλότερο IQ κατά 6,6 και 7,6 μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν την μικρότερη επιβάρυνση από τις ίδιες ουσίες.
Εκτός από τον μικρότερο γενικό δείκτη νοημοσύνης, τα ίδια παιδιά εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις σε επιμέρους δείκτες, όπως η μνήμη, η αντίληψη και η ταχύτητα της σκέψης.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι έγκυες γυναίκες εκτίθενται στις φθαλικές ενώσεις σχεδόν καθημερινά, συχνά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με μια σημαντικά μειωμένη νοημοσύνη των παιδιών» και έκαναν λόγο για «αποκλίσεις μεταξύ των δεικτών νοημοσύνης που προβληματίζουν». Όπως είπαν, «μια υστέρηση της τάξης των έξι έως επτά μονάδων στο δείκτη νοημοσύνης μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στις σχολικές επιδόσεις και στις επαγγελματικές προοπτικές ενός παιδιού».
Τα φθαλικά DnBP και DiBP υπάρχουν σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από πλαστικά έως καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας (σαπούνια, σπρέι μαλλιών, κραγιόν, βαφές νυχιών κ.α.), χωρίς να αναφέρονται πάντα στις συσκευασίες των προϊόντων. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και στα πλαστικά παιγνίδια, αλλά έχουν απαγορευτεί. Συνεχίζουν όμως να χρησιμοποιούνται σε υλικά πατωμάτων, χρώματα, υφάσματα κ.α.
Αν και η πλήρης αποφυγή των φθαλικών θεωρείται αδύνατη, τουλάχιστον προς το παρόν, οι ερευνητές συμβουλεύουν τις εγκύους, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά σκεύη, να αποφεύγουν να ζεσταίνουν σε φούρνους μικροκυμάτων φαγητά μέσα σε πλαστικές συσκευασίες, να αποφεύγουν όσο γίνεται τα προϊόντα καθαρισμού και αρωματισμού (π.χ. του χώρου), καθώς και τα ανακυκλωμένα πλαστικά.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως αυτές οι ενώσεις όντως μειώνουν άμεσα τον δείκτη νοημοσύνης. Προς το παρόν, κάνουν λόγο για μια σαφή συσχέτιση, που οδηγεί όμως στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες, για προληπτικούς λόγους, καλά θα έκαναν να αποφεύγουν αυτά τα χημικά.
Οι επιστήμονες επίσης δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό βιολογικό μηχανισμό τα φθαλικά μπορεί να επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο και στη νοημοσύνη.
Εκτιμούν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο η πρόκληση ορμονικής διαταραχής ή το οξειδωτικό.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/323317-na-gennisoun-paidia-me-xamilo-iq-kindyneyoun-oi-gynaikes-pou#ixzz3Lnkcf1tW

Αυτές είναι οι 10 εταιρείες που ελέγχουν τι τρώει ο κόσμος

Η συνομοσπονδία μη κυβερνητικών οργανώσεων, Oxfam International, έφτιαξε ένα χρήσιμο γραφικό, που δείχνει ποιες είναι οι 10 εταιρείες που ελέγχουν τι αγοράζουν και τρώνε οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών είναι οι Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Danone, Mars, Mondelez International, Kellogg's, General Mills, Nestle, and Associated British Foods.
Σύμφωνα με τον businessinsider, η εκστρατεία της Oxfam International αποσκοπεί στο να καταστήσει τις Big 10 περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον ενώ σκοπός είναι να ενισχυθεί και η κοινωνική τους συνείδηση.
Σύμφωνα με την Oxfam, πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι οι Big 10 εξέπεμψαν 263,7 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου το 2013. Όπως σημειώνεται αν οι εταιρείες αυτές ήταν κράτος θα ήταν 25ο στην κατάταξη με τους μεγαλύτερους μολυντές του κόσμου.


Πηγή: Αυτές είναι οι 10 εταιρείες που ελέγχουν τι τρώει ο κόσμος | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/77899/aytes-einai-oi-10-etaireies-poy-eleghoyn-ti-troei-o-kosmos#ixzz3Lngxp1FIΑυτές είναι οι 10 εταιρείες που ελέγχουν τι τρώει ο κόσμος