Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 1919

1919 Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση και σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ACTION 24


Ήταν ψεύτικα! - Νέο προεκλογικό spot του ΚΚΕ


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΜΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΥΣ


Η «συμπόρευση» του Λ. Λαζόπουλου εναντίον του ΚΚΕ



Του Γιώργου Σαρρή
Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι ένας ηθοποιός που κινούμενος στο χώρο των μεγάλων καναλιών κατάφερε να κερδίσει πολλά χρήματα.
Είναι λογικό λοιπόν να μην καίγεται και πολύ να καταλάβει τι παίζεται αυτή τη στιγμή και τι στοιχίζει στο λαό κάθε λάθος επιλογή.
Επίσης δεν καίγεται ιδιαίτερα για το ποια θα είναι η κατάσταση του λαού την επόμενη μέρα των εκλογών για τον απλό λόγο ότι δεν ανήκει στο λαό. Καλώς ή κακώς ανήκει στο Κολωνάκι...
Αυτό που «παίζεται» λοιπόν σ' αυτές τις εκλογές δεν είναι το αν θα σχηματιστεί κεντροδεξιόστροφη ή κεντροαριστερόστροφη κυβέρνηση. Δεν είναι το αν θα πανηγυρίσουν οι μπλε-πράσινοι ή πορτοκαλί-ροζ με άλλους έγχρωμους κόκκους.
Αυτό που έχει σημασία είναι το αν θα έχει δουλειά και ψωμί (δυστυχώς έχουμε φτάσει ξανά στο να συζητάμε για το ψωμί το 2015) ο λαός. Αν θα έχει σύνταξη, ασφάλιση, στοιχειώδη Παιδεία, στοιχειώδη ζωή ο διπλανός μας.
Είτε το αισθάνεται είτε όχι ο διάσημος Λάκης, ό,τι έχει κερδηθεί και ό,τι θα κερδηθεί από το λαό σ' αυτόν τον άδικο κόσμο, κερδήθηκε και θα κερδηθεί με αγώνες.
Με αγώνες που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι καταπιεσμένοι ενάντια στους καταπιεστές τους. Ο φτωχός λαός ενάντια στους πλούσιους επιχειρηματίες, αλλά και στους εκπροσώπους τους.
Αυτό που παίζεται, λοιπόν, είναι το πόση δύναμη θα έχει ο λαός να αντέξει και να αντισταθεί στην πίεση που θα συνεχίσει να δέχεται και να συγκρατήσει ό,τι του έχει απομείνει, να πάρει πίσω ό,τι μπορεί, αλλά και να βάλει ρότα για μεγάλες ανατροπές, διορθώνοντας μια και καλή την αδικία και κερδίζοντας τελικά την εξουσία, δίνοντας νέο ολοκαίνουργιο αέρα και αναπνοή στην εξέλιξη του ανθρώπου και στη ζωή στον πλανήτη.
Είπε ο Λ. Λαζόπουλος στην εκπομπή του κριτικάροντας το ΚΚΕ, με άσχημο και καθόλου αστείο τρόπο για σατιρικό ηθοποιό, ότι στις εκλογές αποφασίζεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και όχι το ποια θα είναι η αντιπολίτευση.
Στις εκλογές όμως, ειδικά σ' αυτές, εκτός από το ποια θα είναι η κυβέρνηση, που όπως ο ίδιος λέει με τη σάτιρά του το λιγότερο δεν αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού, θα αποφασιστεί και το πόσο ισχυρή και δυναμική θα είναι η αντιπολίτευση, που θα πρέπει να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση, που -όπως δείχνουν τα πράγματα- θα είναι έτοιμη να εκβιαστεί και να υποχωρήσει.
Επειδή μάλιστα, κατά τη γνώμη μας, οι δυο διεκδικητές της κυβέρνησης στο βασικό ζήτημα που αναφέραμε πριν, δηλαδή στο τι θα δοθεί πίσω από όσα έχουν χαθεί, συμφωνούν στο λίγα ψίχουλα ή καθόλου ψίχουλα -και μάλιστα το πιο πιθανό είναι ότι όχι μόνο δεν θα μας δώσουν πίσω, αλλά θα μας πάρουν κιόλας- έχει μεγαλύτερη σημασία το πόσο ισχυρή θα είναι η αντιπολίτευση, δηλαδή το ΚΚΕ (γιατί από το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ελπίζουμε ότι δεν περιμένει κάτι ο Λάκης), παρά το ποιο ακριβώς φάσμα χρωμάτων θα απαρτίζει μια κυβέρνηση, που μάλιστα θα είναι υποχρεωμένη, εντός πλαισίου ΕΕ, να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη, συνεχίζοντας το «δρόμο των μεταρρυθμίσεων» και του μαρτυρίου, όπως λένε όλοι οι «ειδικοί».
Έχει ξαναπεί ο Λ. Λαζόπουλος και το είπε και στην τελευταία εκπομπή του ότι το ΚΚΕ δεν έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ κι έτσι συμπορεύτηκε μαζί της στο δρόμο των μνημονίων!!!
Χυδαίο πραγματικά να το λέει κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, αλλά και αποκαλυπτικό. Κι αυτό γιατί δείχνει ότι ο Λ. Λαζόπουλος περιμένει να παρακολουθήσει τους αγώνες του λαού από την τηλεόραση, όπως ας πούμε το ποδόσφαιρο.
Εκεί, λοιπόν, στις οθόνες, λογικό είναι να μην είδε το ΚΚΕ, αφού το ΚΚΕ δεν παίζει σ' αυτά τα γήπεδα.
Αν πήγαινε όμως στα στέκια ή τα σπίτια των απολυμένων αγωνιστών του ΠΑΜΕ, που δεν υπήρξε απεργία ή κινητοποίηση που να μην έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, ίσως να άνοιγε λίγο τα μάτια του.
Αν έμπαινε στη ζωή των καταδικασμένων κομμουνιστών χαλυβουργών ή μεταλλεργατών και τόσων άλλων που εναντίον τους εκκρεμούν ακόμη τόσα δικαστήρια για τους αγώνες τους, ίσως να έβλεπε κάτι παραπάνω.
Αν μάλιστα κοίταζε λίγο πιο κοντά τους τόσο νωρίς και άδικα χαμένους αυτών των αγώνων, σαν τον απεργό χαλυβουργό Β. Δερή, που εξαιτίας της πολιτικής που πολέμησε με τους αγώνες αυτούς έφυγε παγωμένος σ' ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς δουλειά και χωρίς αποζημίωση, ίσως πραγματικά να ντρεπόταν για όσα λέει.
Είπε, λοιπόν, χυδαία ο Λ. Λαζόπουλος ότι το ΚΚΕ συμπορεύτηκε με τη ΝΔ, αφού δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και κρατάει τάχα ίσες αποστάσεις.
Συμπόρευση όμως σημαίνει συμφωνία σε πολιτικές.
Και στις πολιτικές, όπως είναι ολοφάνερο αν δεν είσαι τυφλός ή δεν θέλεις να κάνεις το άσπρο μαύρο, το ΚΚΕ βρίσκεται όχι απλά απέναντι, αλλά σε εντελώς άλλον κόσμο από τη ΝΔ.
Ας ψάξει, λοιπόν, αυτούς που συμπορεύονται πραγματικά πολιτικά με τη ΝΔ στις γειτονιές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί δηλαδή που τριγυρίζει και ο ίδιος, παλεύοντας με τις άλλες «συνεπείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις» να φτιάξουν την Ελλάδα «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», γεμάτη με εκατομμύρια πάμφτωχους που θυσιάζονται για να σώσουν τον πλούτο ελάχιστων «υγιών» πλουσίων.

''MANA MOU ELLAS'', Vasilis Lekkas


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜEGA


Σταμάτης Κραουνάκης - Πόσο σ'αγαπώ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ. ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ


ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ


ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧ. ΛΕΑΝΗ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ


ΝΕΟ Spot ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗ 2015


Η αίσθηση του κρύου είναι… κολλητική

16E2FB1194B2BBA55004359759F18E4D.jpg
Πόσες φορές έχετε δει κάποιον να μπαίνει στη θάλασσα και να τουρτουρίζει και νιώθετε ότι ήδη έχετε ξεπαγιάσει. Αρκεί κανείς να δει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, όπου κάποιος κρυώνει, για να νιώσει κρύο και ο ίδιος και να πέσει η θερμοκρασία του σώματός του, όπως επιβεβαιώνει μια βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Νιλ Χάρισον του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, πιστεύουν ότι πίσω από αυτό το κολλητικό φαινόμενο βρίσκονται οι λεγόμενοι κατοπτρικοί νευρώνες του εγκεφάλου. Αυτοί ενεργοποιούνται, όταν ο άνθρωπος βλέπει μια δραστηριότητα που εκτελεί κάποιος άλλος ή κάτι που συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Αυτή η νευρωνική μίμηση θεωρείται ζωτική για την εξέλιξη του ανθρώπου και τη διαδικασία της μάθησης.
Οι βρετανοί επιστήμονες πειραματίστηκαν με 36 εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν οκτώ βίντεο, στα οποία παρουσιάζονταν ηθοποιοί να βουτάνε τα χέρια τους σε ζεστό ή σε κρύο νερό. Παράλληλα, οι ερευνητές κατέγραφαν τη θερμοκρασία των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι όταν οι τελευταίοι έβλεπαν τα βίντεο με το κρύο νερό, η θερμοκρασία τους έπεφτε λίγο αλλά διακριτά: κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου στο αριστερό χέρι τους και κατά 0,05 βαθμούς στο δεξί κατά μέσο όρο. Αντίθετα, δεν παρατηρούνταν κάποια ανάλογη μεταβολή στη θερμοκρασία του σώματος των εθελοντών, όταν έβλεπαν τα βίντεο όπου οι ηθοποιοί έβαζαν το χέρι τους σε ζεστό νερό.
Ο Νιλ Χάρισον σημείωσε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι, όταν βλέπουν τους άλλους να κρυώνουν, από ό,τι όταν τους βλέπουν να ζεσταίνονται – αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Η λειτουργία των κατοπτρικών νευρώνων, όπως είπε, οδηγεί σε μια μίμηση της σωματικής αντίδρασης των άλλων, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε πώς νιώθουν.
«Οι άνθρωποι είναι βαθιά κοινωνικά πλάσματα και ένα μεγάλο μέρος από την επιτυχία των ανθρώπων πηγάζει από την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο πολύπλοκων κοινοτήτων. Θα ήταν δύσκολο να κάνουμε κάτι τέτοιο, αν δεν μπορούσαμε να νιώσουμε τι νιώθουν οι άλλοι και να προβλέψουμε τις σκέψεις, τα αισθήματα και τα κίνητρά τους», πρόσθεσε.

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 20άρι της Αθήνας

Runner Magazine Άνοιξαν οι εγγραφές για το 20άρι της Αθήνας

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 38ο Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 20 χλμ. που διοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθήνας.
Πρόκειται για το καθιερωμένο 20άρι της Αθήνας με τους δρομείς να ξεκινούν έξω από το στάδιο του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, συνεχίζουν στην Ποσειδώνος προς Καβούρι και επιστρέφουν πάλι στον χώρο της εκκίνησης.
Η διαδρομή, απόστασης 20 χλμ., είναι επίπεδη και ενδείκνυται για όσους θέλουν να πετύχουν νέο ρεκόρ.
Ο αγώνας περιλαμβάνει ακόμα σκυταλοδρομία 2 x 10 χλμ. επί της ίδιας διαδρομής αλλά και αγώνα 2 χλμ. για παιδιά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και την προκήρυξη του αγώνα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athenshealthrun.gr

Το βρώμικο μυστικό που κρύβουν οι… πιτζάμες σας!

Το βρώμικο μυστικό που κρύβουν οι… πιτζάμες σας!
Ακόμη κι αν κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, οι πιτζάμες σας δεν παραμένουν καθαρές για πολύ...
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν πλένουμε συχνά τις πιτζάμες μας υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Ergoflex, αρκετοί Βρετανοί φορούν τις ίδιες πιτζάμες έως και δύο εβδομάδες χωρίς να τις πλύνουν.
Ως απάντηση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η καθηγήτρια Sally Bloomfield από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) μίλησε στη MailOnline, δηλώνοντας πως οι πιτζάμες ακουμπούν στο δέρμα μας, το οποίο απορρίπτει καθημερινά τεράστιο αριθμό νεκρών κυττάρων. Έτσι, το ύφασμα γεμίζει μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι όταν βρίσκονται μέσα στον οργανισμό ή επάνω στο δέρμα, όμως μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές εάν βρεθούν σε ακατάλληλο περιβάλλον.
Η καθηγήτρια συμπληρώνει πως όλοι σχεδόν κουβαλάμε στο σώμα μας τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις εάν έρθουν σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή μώλωπες στο δέρμα.
Επίσης, όλοι κουβαλάμε το βακτήριο Εσερίχια κόλι στο έντερό μας. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου δεν είναι βλαβερά, εάν όμως μεταφερθούν στο ουροποιητικό μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη (κυστίτιδα).
Τέλος, ορισμένοι κουβαλούν το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA). Η λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δύσκολα.
Από τους Βρετανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αρκετοί δήλωσαν ότι ξεχνούν πόσο καιρό φορούν τις ίδιες πιτζάμες γι' αυτό και δεν τις πλένουν τακτικά, ενώ πολλοί είπαν ότι δεν τις πλένουν συχνά επειδή τις φορούν πολύ λίγες ώρες κάθε βράδυ. Από τους άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, μερικοί κατηγόρησαν τις συντρόφους τους ότι δεν βάζουν αρκετά συχνά πλυντήριο! Οι περισσότεροι όμως δήλωσαν ότι δεν πλένουν τις πιτζάμες τους όσο συχνά θα ήθελαν επειδή δεν έχουν αρκετές για να αλλάζουν.
Η Bloomfield δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα μικρόβια από το ύφασμα της πιτζάμας είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν και να εισχωρήσουν στο δέρμα, σε πληγές ή μώλωπες και να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Συμπληρώνει μάλιστα πως αν οι πιτζάμες είναι πολύ βρώμικες, οι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν και σε άλλα ρούχα μέσα στο πλυντήριο. Η Bloomfield συμβουλεύει να πλένουμε τις πιτζάμες μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με το πλύσιμο απομακρύνονται τα περισσότερα μικρόβια, όχι όμως αν έχουμε φορέσει τις ίδιες πιτζάμες για δύο εβδομάδες ή για 20 μέρες.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/324614-to-vromiko-mystiko-pou-kryvoun-oi-pitzames-sas#ixzz3Okg0jk98

Yπάρχει περίπτωση η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτά σου;

Yπάρχει περίπτωση η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτά σου;
Κάθε φορά που ένα άτομο αποφασίζει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, για καλύτερο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα το συνδυάζει με άσκηση.
Ποια όμως είναι η κατάλληλη άσκηση που πρέπει να ακολουθεί?
Ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζονται και οι κατάλληλες ασκήσεις. Ένα άτομο το οποίο τον ενδιαφέρει να αυξήσει βάρος και να αναπτύξει την μυϊκή του μάζα, ακολουθεί πρόγραμμα με αναερόβιες ασκήσεις όπως βάρη, κοιλιακούς κλπ.
Αντίθετα ένα άτομο που ενδιαφέρεται να μειώσει βάρος θα συνδυάσει την διατροφή του με πρόγραμμα αερόβιας άσκησης όπως διάδρομο, ελλειπτικό, τρέξιμο κλπ. Στην αναερόβια άσκηση όπου στοχεύει σε ανάπλαση μυϊκού ιστού και ενδυνάμωση, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες για το άτομο ενεργειακές ανάγκες και αύξηση στην πρωτεΐνη.
Στην αερόβια άσκηση όπου στοχεύει κυρίως στην καύση λιπώδη ιστού, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις και ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά. Όμως βάζοντας την γυμναστική στη ζωή μας, αλλάζουμε κάποιες συνήθειες στη διατροφή μας θεωρώντας ότι έτσι η προσπάθεια μας θα έχει μεγαλύτερη απόδοση.
Πράττουμε όμως σωστά? Πολύ συνηθισμένα λάθη που γίνονται μειώνοντας τα οφέλη της γυμναστικής είναι τα εξής:
- Δεν καταναλώνεται τροφή πριν την γυμναστική. Για να υπάρξει η σωστή απόδοση κατά την διάρκεια της γυμναστικής, πρέπει το σώμα να προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται. Ένα σνακ μια ώρα πριν τη γυμναστική είναι η καλύτερη λύση για να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται.
- Υπάρχει συνήθως η σκέψη... ¨αφού γυμνάστηκα μπορώ να φάω ότι θέλω¨ . Σύνηθες λάθος που γίνεται μετά την γυμναστική είναι η κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών. Μισή ή μια ώρα γυμναστικής την ημέρα δεν θα έχει τόσο μεγάλη θερμιδική καύση ώστε να καλύψει το πλούσιο σε θερμίδες γεύμα.
- Συνήθως επιλέγεται διατροφολόγιο με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και ελάχιστη υδατανθράκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Επίσης για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού χρειάζεται ή σωστή διατροφική αντιμετώπιση. Τα αποθέματα που έχει ο οργανισμός σε γλυκογόνο καταναλώνονται κατά την διάρκεια της άσκησης. Η κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων θα είναι αυτή που θα το αναπληρώσει μετά την άσκηση. Ακόμα και σε όλη τη διατροφή στην διάρκεια της μέρας χρειάζεται η πρόσληψη υδατάνθρακα. Καλό είναι λοιπόν να μην αφαιρείται κανένα μακροθρεπτικό συστατικό κατά την διάρκεια της μέρας, αλλά να καταναλώνονται όλα στην σωστή, καθορισμένη αναλογία τους.
- Δεν υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι ενώ γυμνάζονται μπορεί και καθημερινά, δεν καταναλώνουν την σωστή ποσότητα υγρών που χρειάζεται. Και κατά την διάρκεια της γυμναστικής αλλά και όλη την μέρα πρέπει να ενυδατώνεται ο οργανισμός με 1,5 -2 lt. Η απώλεια υγρών κατά την διάρκεια της άσκησης γίνεται μέσω του ιδρώτα. Η άμεση αναπλήρωσή τους θα αποτρέψει την πρόωρη εξάντληση και αδυναμία. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως με το νερό, αυξάνει τον μεταβολισμό αφού και αυτό με τη σειρά του συμβάλει στην μυϊκή τόνωση. Αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει διάφορες ουσίες καθώς και ορμόνες και ένζυμα του οργανισμού.
- Δεν τρώμε αμέσως μετά το γυμναστήριο. Συνήθως αμελείται η κατανάλωση γεύματος μετά το γυμναστήριο. Όμως το καταναλισκόμενο γλυκογόνο στη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αναπληρωθεί στο πρώτο μισάωρο μετά την άσκηση. Μετά την μισή ώρα η απορρόφησή του μειώνεται. Άρα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα.
Μερικές φορές, ενώ υπάρχει η καθημερινή άσκηση, τα κιλά παραμένουν ίδια. Παρόλα αυτά, ένας οργανισμός που γυμνάζεται ακόμη και το βάρος να είναι ίδιο, σίγουρα η κατανομή λίπους και νερού στο σώμα του αλλάζει! Οι σωματομετρήσεις είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να παρατηρήσει κανείς αν αλλάζει το σώμα του.
Smart tips γυμναστικής που ταιριάζουν με μια διατροφή απώλειας βάρους:
- Γυμναστήριο και αερόβια άσκηση: Για τους ανθρώπους που αγαπούν το γυμναστήριο και είναι για αυτούς ένας τρόπος χαλάρωσης, καλή προσπάθεια θα γίνει δίνοντας βάση κυρίως σε μηχανήματα όπως διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, step και αερόμπικ.
- Χορός: Μια καλή επιλογή εκγύμνασης του σώματος είναι ο χορός. Εκτός από τις θερμίδες που καίγονται, το σώμα χαλαρώνει και ηρεμεί. Μπορεί να επιλεχθεί κάθε είδος αυτού, αλλά και κάτι πρωτότυπο και μοντέρνο όπως η zumba!
- Εάν πάλι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άλλους τρόπους ώστε να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όπως:
τουλάχιστον 3 μέρες/βδομάδα περπάτημα, ασκήσεις στο σπίτι με DVD ή πχ σχοινάκι .
Παρκάρετε το αμάξι σας όσο πιο μακριά μπορείτε από οποιοδήποτε προορισμό ή επιλέξτε προορισμούς που είναι εύκολοι για σας, και πηγαίνετε με τα πόδια.
Συστήνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα περπάτημα 45 λεπτών για 1 μήνα και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει εναλλακτική μορφή άσκησης σε συνδυασμό με την αερόβια.
Με την συνεργασία της Τσαμπίκας Κοντόγιαννου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ρόδου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324630-yparxei-periptosi-i-gymnastiki-na-xalaei-ti-diaita-sou#ixzz3OkfQ76ir

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Rebetiko the Movie - Long Trailer with Commentary by Costas Ferris


ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ - Μάγισσες Φέρτε Βότανα


Πέθανε ο ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές


 
Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο τραγουδιστής Μπάμπης Γκολές, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου.Η κηδεία του Μπάμπη Γκολέ, έγινε σήμερα Δευτέρα στις 3.00 μετά το μεσημέρι στον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.
Ο Μπάμπης Γκολές αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1947 στη συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ηταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε, εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, τα οποία είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα" στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία "Τσάρκα στα παλιά".
Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.

Δείτε βιντεο από την ώρα του αποχαιρετησμού
 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Μπάμπη Γκολέ

Ανακοίνωση για το θάνατο του Μπάμπη Γκολέ εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, ένας αυθεντικός ρεμπέτης, ο Μπάμπης Γκολές έφυγε για το στερνό ταξίδι, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι, έχοντας διαγράψει σ’ αυτό φωτεινή τροχιά. Με το τραγούδι του συντρόφεψε το λαό μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αποτυπώνοντας σε αυτό τους καημούς, τους πόθους, τα πάθη και τις ελπίδες του, όπως έκανε και με τη συμμετοχή του σε συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, έξω από την πύλη του εργοστασίου, κατά τον 9μηνο αγώνα τους.
Με το πλούσιο έργο του, άφησε φεύγοντας ένα βαθύ χνάρι στην ελληνική μουσική που δε θα μπορέσει να το σβήσει ο χρόνος.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η εκδήλωση στο ΣΕΦ, για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ


Johnny Cash-The Man Comes Around


Morrissey - Everyday is like Sunday


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Τι συμβαίνει στο μυαλό του ψηφοφόρου όταν ακούει προεκλογικές υποσχέσεις

Τι συμβαίνει στο μυαλό του ψηφοφόρου όταν ακούει προεκλογικές υποσχέσεις
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Management επιβεβαιώνει πως τα βαρύγδουπα λόγια των πολιτικών πέφτουν στο κενό εάν δεν εμπνέουν αρκετά τους ψηφοφόρους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν μελέτησαν με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης τι συμβαίνει στο μυαλό του ψηφοφόρου όταν διαβάζει τα λόγια ενός πολιτικού αρχηγού.
Ζητήθηκε από σαράντα εθελοντές, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως είναι είτε φιλελεύθεροι-προοδευτικοί είτε υποστηρικτές του εργατικού κινήματος, να διαβάσουν και να βαθμολογήσουν πόσο εμψυχωτικά θεωρούσαν πως είναι τα λόγια των πολιτικών που διάβαζαν.
Οι δηλώσεις ήταν στην πραγματικότητα κατασκευασμένες από τους ίδιους τους ερευνητές, όμως οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είναι τα λόγια φιλελεύθερων ή συνδικαλιστών πολιτικών.
Ενώ οι συμμετέχοντες διάβαζαν τα λόγια των πολιτικών, ένα μηχάνημα μαγνητικής απεικόνισης κατέγραφε την εγκεφαλική τους λειτουργία, παρουσιάζοντας πώς καθεμιά από τις δηλώσεις επηρέαζε τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την επεξεργασία των πληροφοριών.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν διαφορετικές βαθμολογίες σε δύο πανομοιότυπες δηλώσεις, επηρεασμένοι από την πολιτική ιδεολογία που πίστευαν ότι εκφράζει καθεμιά από αυτές. Εάν δηλαδή πίστευαν ότι η δήλωση προέρχεται από το πολιτικό κίνημα που εκφράζει και τη δική τους ιδεολογία, η βαθμολογία που έδιναν ήταν πιο ευνοϊκή.
Επίσης, οι απεικονίσεις έδειξαν ότι μια ενθουσιώδης δήλωση πυροδοτούσε πιο έντονη διέγερση του εγκεφάλου εάν προερχόταν από το πολιτικό κίνημα που ακολουθούσε ο συμμετέχων.
Ωστόσο, οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου φάνηκε να διεγείρονται όταν οι συμμετέχοντες διάβαζαν κοινότοπα μηνύματα από πολιτικό κίνημα αντίθετο προς τη δική τους ιδεολογία.
Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που υπέθεταν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες μεροληπτικά, χωρίς να μπορούμε να απαλλαγούμε από προσωπικές προκαταλήψεις.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/324587-ti-symvainei-sto-myalo-tou-psifoforou-otan-akoyei-proeklogikes-yposxeseis#ixzz3Oe8SJfKD

Τρώτε σωστά; Κάντε το τεστ των βιταμινών!

Τρώτε σωστά; Κάντε το τεστ των βιταμινών!
Πόσα γνωρίζετε πραγματικά για τις βιταμίνες; Πιστεύετε ότι οργανώνετε σωστά τη διατροφή σας με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σας; Ποια βιταμίνη καταστρέφεται ευκολότερα με το τηγάνισμα και ποια με το βράσιμο; Yπάρχουν βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει μόνο του το σώμα μας;
Αφιερώστε τρία λεπτά από το χρόνο σας για να κάνετε το τεστ και να δείτε τι πραγματικά γνωρίζετε!
1 Ποιο τρόφιμο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C;
α) Tο πορτοκάλι
β) H κόκκινη πιπεριά
γ) Tο ακτινίδιο
2 Ποιας βιταμίνης η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα;
α) Tης βιταμίνης B1
β) Tου φυλλικού οξέος
γ) Tης βιταμίνης A
3 H βιταμίνη E που περιέχεται στο λάδι με ποιον τρόπο μαγειρέματος καταστρέφεται;
α) Mε το βράσιμο
β) Mε το τηγάνισμα
γ) Mε το ψήσιμο
4 Ποια είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης B12;
α) Tο μαρούλι
β) Tο συκώτι
γ) H μοσχαρίσια μπριζόλα
5 Ποια βιταμίνη μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας;
α) Tη βιταμίνη K
β) Tη βιταμίνη C
γ) Tη βιταμίνη A
6 Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται σημαντικά οι ανάγκες σε:
α) Φυλλικό οξύ
β) Bιταμίνη A
γ) Bιταμίνη B
7 Ποια ομάδα τροφίμων είναι πλουσιότερη σε βιταμίνη B1 (θειαμίνη);
α) Tα λαχανικά
β) Tα γαλακτοκομικά
γ) Tα αμυλούχα τρόφιμα
8 Tα λαχανικά και τα φρούτα με πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα είναι πλούσια σε:
α) Bιταμίνη A
β) Bιταμίνη D
γ) B-καροτένιο
9 Ποια βιταμίνη καταστρέφεται ευκολότερα με το βράσιμο;
α) H βιταμίνη B2
β) H βιταμίνη C
γ) H βιταμίνη E
10 Ένας καπνιστής πρέπει να καταναλώνει...
α) 1 πορτοκάλι την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνιστές
β) 1 μπανάνα την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνιστές
γ) 1 μήλο την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνιστές
Εκτιμήστε το σκορ σας
7-10 σωστές απαντήσεις: Γνωρίζετε ακριβώς ποια τρόφιμα σας προσφέρουν τις περισσότερες βιταμίνες και ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε συχνότερα.
3-7 σωστές απαντήσεις: Έχετε ελλείψεις αλλά είστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τις γνώσεις σας για τις βιταμίνες και την υγιεινή διατροφή.
1-3 σωστές απαντήσεις: Οι διατροφικές σας γνώσεις έχουν κενά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να τα αναπληρώσετε!
Οι σωστές απαντήσεις
1β. H κόκκινη πιπεριά: H κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C (140 mg/100 γρ. τροφίμου) σε σχέση με το πορτοκάλι (55 mg/100 γρ. τροφίμου) και το ακτινίδιο (60 mg/100 γρ. τροφίμου). Άλλες πλούσιες πηγές της βιταμίνης C είναι η κίτρινη και η πράσινη πιπεριά, ο μαϊντανός, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, οι φράουλες, αλλά και οι ντομάτες και το σπανάκι.
2γ. Tης βιταμίνης A: H χρόνια συστηματική λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης A (κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής) μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως ξηρότητα του δέρματος, απώλεια των μαλλιών, εύθραυστα νύχια, ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις υπερβιταμίνωσης, μπορεί να διαταραχθεί σημαντικά η ηπατική λειτουργία.
3β. Mε το τηγάνισμα: H λιποδιαλυτή βιταμίνη E δεν καταστρέφεται με το βράσιμο ή το ψήσιμο, αλλά με το τηγάνισμα, που μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωσή της και συνεπώς σε μερική ή ολική απώλειά της.
4β. Tο συκώτι: H πλουσιότερη πηγή βιταμίνης B12 είναι το συκώτι. Bέβαια, και η μοσχαρίσια μπριζόλα περιέχει βιταμίνη B12, καθώς και τα υπόλοιπα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Συνήθως έλλειψη βιταμίνης B12 παρατηρείται σε αυστηρούς χορτοφάγους.
5α. Tη βιταμίνη K: H βιταμίνη K είναι μία από τις δύο βιταμίνες που συντίθενται από το ανθρώπινο σώμα (η δεύτερη είναι η βιταμίνη D). H βιταμίνη K συντίθεται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Ωστόσο, ένα μέρος της βιταμίνης K λαμβάνεται και μέσω της τροφής. Oι καλύτερες πηγές της βιταμίνης K είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο, οι φράουλες, το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πράσινο τσάι.
6α. Σε φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ): Tο φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων κτλ. και οι ανάγκες του αυξάνονται σημαντικά στην εγκυμοσύνη. Kαλές διατροφικές πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα φασόλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά, οι μπανάνες, τα αμύγδαλα και το γάλα. Συνήθως οι εγκυμονούσες παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος.
7γ. Tα αμυλούχα τρόφιμα: Tα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι, μακαρόνια και πατάτες) είναι από τα πιο πλούσια τόσο σε βιταμίνη B1 όσο και στις βιταμίνες B2 (ριβοφλαβίνη) και B3 (νιασίνη). Ωστόσο, η B1 περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα και στο χοιρινό κρέας, στο σολομό, στην ντομάτα, στο μαρούλι και στο γάλα. H βιταμίνη B1 είναι απαραίτητη κυρίως για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά και των πρωτεϊνών και του λίπους.
8γ. Σε β-καροτένιο: Tο β-καροτένιο, όπως και τα υπόλοιπα καροτενοειδή, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A (ρετινόλη). Tα καροτενοειδή μπορούμε να τα προσλάβουμε από λαχανικά και φρούτα με έντονο πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, π.χ. καρότα, σπανάκι, βερίκοκα, μπρόκολο, μαρούλι, γλυκοπατάτες, πορτοκάλι (ή χυμός πορτοκαλιού), ροδάκινο.
9β. H βιταμίνη C: H βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευπαθής υδατοδιαλυτή βιταμίνη, οπότε καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό όταν έρθει σε επαφή με το νερό και κυρίως με το βράσιμο. Eίναι ευπαθής ακόμα και στην ψύξη (στα λαχανικά και στα φρούτα), με αποτέλεσμα οι απώλειες σε κομμένα λαχανικά που συντηρούνται στο ψυγείο για ένα 24ωρο να φτάνουν το 45%!
10α. 1 πορτοκάλι: Oι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C σε σχέση με τους μη καπνιστές. H ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C για τους καπνιστές ανέρχεται στα 100 mg/ημέρα σε σχέση με τα 60 mg/ημέρα για τους υπόλοιπους ενηλίκους. Έτσι, ένα επιπλέον πορτοκάλι ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C (πιπεριές, ακτινίδιο, μαϊντανός, φράουλες κλπ.) είναι απαραίτητο για τους καπνιστές.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324598-trote-sosta-kante-to-test-ton-vitaminon#ixzz3Oe5nNi8s

Σπύρος Λούης.Σαν σήμερα

Σπύρος Λούης
Έλληνας μαραθωνοδρόμος. Υπήρξε ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας και από τις μορφές των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1873 στο Μαρούσι της Αττικής, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του. Θρυλείται ότι έτρεξε από την Αθήνα στο Μαρούσι και τούμπαλιν για να φέρει το πηλήκιο που είχε ξεχάσει στο σπίτι του, ώστε να είναι τέλειος στην αναφορά του τάγματος.
Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης μπήκε από το «παράθυρο» στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29 Μαρτίου 1896), με την προτροπή του διοικητού του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής. Ο Λούης έτρεξε χωρίς καμία προετοιμασία και κατόρθωσε να επικρατήσει των αντιπάλων του, επευφημούμενος από 80.000 θεατές που είχαν κατακλύσει το Καλλιμάρμαρο.
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου είχε «κλέψει», πραγματοποιώντας μέρος της διαδρομής πάνω σε κάρο, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Ο Λούης μετά τον θρίαμβό του δεν ξανάτρεξε ποτέ κι έζησε μία ήρεμη ζωή στο Μαρούσι, εργαζόμενος ως αγρότης, κηπουρός, νερουλάς και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός. Παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια.
Ο θρύλος του παρέμεινε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Συχνά τον καλούσαν σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο και το κοινό τού έδειχνε την αγάπη του με επευφημίες. Αυτός εμφανιζόταν ντυμένος φουστανελάς και με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Όπως συνέβη και την 1η Αυγούστου 1936, όταν προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκε και προσέφερε στον Φύρερ ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης, που ήδη είχε αρχίσει να μπαίνει σε δοκιμασία. Ο Λούης δεν τον χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου, προφυλακίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα και εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.
Ο Σπυρίδων Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, στις 26 Μαρτίου 1940


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/625#ixzz3ObPw8YUX

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.
Άλλωστε, μόνο οι έλληνες αθλητές είχαν τρέξει μαραθώνιο και ο ούγγρος Κέλνερ μια φορά στη Βουδαπέστη. Οι υπόλοιποι τρεις ξένοι είχαν έλθει στην Αθήνα για την περιπέτεια και τη χαρά της συμμετοχής. Ο ιταλός Κάρλο Αϊρόλντι αποκλείστηκε από τον αγώνα, επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας. Όλοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στοιχημάτιζαν ότι νικητής θα ήταν ο έμπειρος Χαρίλαος Βασιλάκος ή ο Ιωάννης Λαυρέντης που είχε το ρεκόρ διαδρομής με 3 ώρες 11 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. H απόσταση του Μαραθωνίου εκείνη την εποχή ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, όπως είναι σήμερα και καθορίσθηκε από τη ΔΟΕ το 1908.
Την εκκίνηση έδωσε ακριβώς στις 2 το μεσημέρι με πιστολιά αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα. Τον ακολουθούσαν ο αυστραλός Φλακ, ο αμερικανός Μπλέικ και ο ούγγρος Κέλνερ. Οι έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι, πρώτος από τον όμιλο των ελλήνων αθλητών έφθασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένοιωθε σίγουρος για τη νίκη του.
Η στιγμή της άφιξης του Σπύρου Λούη
Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέικ εγκατέλειψε. Πάντως, ο γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί του πρόσφεραν λουλούδια. Όμως, στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάσθηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος, που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον αυστραλό.

Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ' έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν. Νωρίτερα, είχαν δει τον Αμερικανό Γκάρετ να κερδίζει στη δισκοβολία, ένα αγώνισμα καθαρά ελληνικό. Στο 37ο χιλιόμετρο ο Λούης, με αλλαγή ρυθμού, προσπέρασε τον Φλακ, ο οποίος κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία, αλλά κατέρρευσε και εγκατέλειψε.
Ο 23χρονος Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο. Ο νεαρός Μαρουσιώτης δεν εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη τακτική στον αγώνα. Απλώς έτρεχε. Όμως, φρόντιζε να τρέχει με σταθερό ρυθμό κι αυτό ήταν τελικά που μέτρησε στην κούρσα.
Με το που είδε τον Λούη στην κεφαλή της κούρσας τρία χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, ο Παπαδιαμαντόπουλος μετέβη έφιππος στο στάδιο κι ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο Α' και τη βασιλική οικογένεια ότι ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και μια κραυγή συγκλόνισε το Στάδιο, «Έλλην, Έλλην».
Η βράβευση του Σπύρου Λούη
Ο Σπύρος Λούης μπήκε, πράγματι, πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Ο χρόνος του, 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ήταν ο καλύτερος που είχε σημειωθεί στην απόσταση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής. Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο! Έτσι, την τρίτη θέση πήρε ο ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνον οι δύο πρώτοι.

Στον αγώνα ζήτησε να πάρει μέρος και μια γυναίκα, η Σταμάτα Ρεβύθη. Οι κριτές δεν την άφησαν, καθώς δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η τριαντάχρονη γυναίκα έτρεξε μόνη της την επομένη μέρα (30 Μαρτίου) και διάνυσε τη διαδρομή σε 5ώρες και 30 λεπτά.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1896, ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές όλων των αγωνισμάτων. Ο Σπύρος Λούης, εν μέσω γενικής αποθέωσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε κλάδο ελαίας και το ασημένιο μετάλλιο (χρυσό δεν προβλεπόταν τότε) και ο δεύτερος Χαρίλαος Βασιλάκος, ένα δάφνινο στεφάνι και το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Σπυρίδων Λούης ήταν πλέον λαϊκός ήρωας. Όλοι ήθελαν να του προσφέρουν ένα δώρο και να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Από τις εφημερίδες εποχής διαβάζουμε: «Ο κύριος Κυπαρίσσης πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/238#ixzz3ObPTTlTo

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»: Το υπερμνημόνιο με το όνομα «Σύμφωνο για το Ευρώ»


Δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές, όλα τα κόμματα - πλην ΚΚΕ - διακηρύσσουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτα. Μέσα σ' αυτό το καλούπι προσπαθούν να χωρέσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες τους για δήθεν μέτρα ανακούφισης του λαού, αλλά στην πραγματικότητα διαγωνίζονται στα ψίχουλα.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει τη σημαία της «καλύτερης διαπραγμάτευσης» μέσα στην ΕΕ, για να τελειώνουν τάχα τα «μνημονιακά μέτρα» και η ΝΔ να επικαλείται τη «σταθερότητα» ως αναγκαία προϋπόθεση για το «τέλος των μνημονίων», ξέρουν όμως καλά και οι δύο ότι η αποδοχή του πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι στρατηγικές συμφωνίες της ΕΕ, είναι αυτή που βαραίνει στον καθορισμό των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας, των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνολικά της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Μια τέτοια βασική συμφωνία είναι «Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», δηλαδή το «Σύμφωνο για το Ευρώ», όπως μετονομάστηκε, το οποίο συνήψαν το Μάρτη του 2011 τα 17 μέλη της Ευρωζώνης και έξι ακόμα χώρες της ΕΕ. Το Σύμφωνο αυτό έχει και μια πρόσθετη σημασία, καθώς έγινε σε συνθήκες που ήδη είχε εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση και ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, είχαν ήδη υπαχθεί στα προγράμματα των μνημονίων. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι το Σύμφωνο που καθορίζει την πορεία της ΕΕ και μετά την κρίση.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός - όπως αποτυπώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Μάρτη 2011) - ότι «το σύμφωνο αυτό επικεντρώνεται ιδίως σε τομείς που εμπίπτουν στην εθνική αρμοδιότητα και είναι κρίσιμοι για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή επιβλαβών ανισορροπιών. Η ανταγωνιστικότητα έχει ουσιώδη σημασία, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει ταχύτερη και πλέον βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».
Δηλαδή, τομείς που μέχρι τώρα ήταν ως ένα βαθμό αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων, επιτρέποντας μια σχετική ευελιξία στους ρυθμούς και το εύρος των ανατροπών, περνάνε κάτω από την αυστηρή εποπτεία των διακρατικών οργάνων της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται το πλέγμα των «μνημονίων διαρκείας», που βαραίνουν τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το αν η οικονομία τους είναι σε κρίση ή ανάπτυξη και από το ποιο κόμμα ασκεί τη διακυβέρνηση.
Μηχανισμός μόνιμης συμπίεσης των μισθών
Κύριο και πρώτο χαρακτηριστικό του Συμφώνου είναι ότι οι χώρες που το συνυπογράφουν θα πρέπει να σέβονται όλες τις προϋπάρχουσες συνθήκες και υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή αναφέρει:
«Η νέα αυτή προσπάθεια προς ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα (θα πρέπει να) είναι σύμφωνη με την υπάρχουσα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και θα την ενισχύει, παρέχοντας προστιθέμενη αξία. Θα είναι συνεπής προς τα υφιστάμενα μέσα (Ευρώπη 2020, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές, Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας) και θα αξιοποιεί τα μέσα αυτά. Θα περιλαμβάνει ειδική προσπάθεια πέραν των όσων ισχύουν ήδη καθώς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις με μεγαλύτερες φιλοδοξίες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, θα συνοδεύεται δε από χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Οι νέες αυτές δεσμεύσεις θα ενσωματώνονται εφεξής στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας και θα υπάγονται στο σύνηθες πλαίσιο εποπτείας, με την Επιτροπή να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων και με τη συμμετοχή όλων των σχετικών συνθέσεων του Συμβουλίου και της Ευρωομάδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκτελεί πλήρως το ρόλο του, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν πλήρως σε επίπεδο ΕΕ μέσω της τριμερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής».
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα Σύμφωνο που επιβάλλει την τήρηση των μέχρι τώρα αντεργατικών αποφάσεων και πρόσθετα μέτρα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Στον πυρήνα του είναι η «προώθηση της ανταγωνιστικότητας», που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Συγκεκριμένα για τη διαμόρφωση των μισθών σε σχέση και ΜΕ την ανταγωνιστικότητα, υπάρχει η εξής δέσμευση: «Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει της εξέλιξης των μισθών και της παραγωγικότητας και των αναγκών προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας. Για την αξιολόγηση του κατά πόσον η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, θα παρακολουθείται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ) επί ορισμένο χρονικό διάστημα, συγκρινόμενο με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους. Για κάθε χώρα, θα αξιολογείται το ΚΕΑΜΠ για την οικονομία στο σύνολό της και για κάθε μείζονα κλάδο (μεταποίηση, υπηρεσίες, καθώς και κλάδοι διεθνώς εμπορεύσιμων και μη αγαθών)... Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας απαιτείται δράση σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερη όμως προσοχή θα δίνεται σε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στον τομέα αυτόν».
Δηλαδή, χάριν της ανταγωνιστικότητας, οι μισθοί σε κάθε κράτος - μέλος θα συγκρίνονται με άλλες χώρες του ευρώ ή εμπορικούς εταίρους (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία ή και χώρες όπως η Τουρκία, που είναι κρίσιμος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας) και σε συνάρτηση με αυτούς, θα διαμορφώνονται προς τα κάτω.
Σαρώνουν Εργασιακά - Ασφαλιστικό
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, τα μέλη που υπογράφουν το Σύμφωνο, θα πρέπει να δίνουν «ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις»:
«(i)... μέτρα που να διασφαλίζουν ότι η εξέλιξη του κόστους συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, όπως:
  • επανεξέταση του τρόπου καθορισμού μισθών και ημερομισθίων και, εφόσον απαιτείται, του βαθμού συγκέντρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και των μηχανισμών τιμαριθμοποίησης,
  • μέριμνα, ώστε οι μισθολογικές συμφωνίες στο δημόσιο τομέα να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα ως προς την ανταγωνιστικότητα (λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής ψυχολογικής επίδρασης των μισθών του δημόσιου τομέα).
(ii) μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως:
  • περαιτέρω άνοιγμα των προστατευόμενων κλάδων με τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την άρση αδικαιολόγητων περιορισμών στις επαγγελματικές υπηρεσίες και τον τομέα της λιανικής, προκειμένου να προαχθούν ο ανταγωνισμός και η αποδοτικότητα (...)
  • μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος...».
Επιπλέον, η προώθηση της απασχόλησης, σύμφωνα πάντα με το Σύμφωνο, δεσμεύει τα κράτη - μέλη για «μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας για την προαγωγή του συνδυασμού ευελιξίας και ασφάλειας...», δηλαδή της γνωστής «ευελφάλειας»!
Οι υποχρεώσεις απέναντι στο «Σύμφωνο για το ευρώ», δεν περιορίζονται στο ζήτημα των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, αλλά επεκτείνονται σε μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια. Συγκεκριμένα, στο Σύμφωνο καθορίζεται πως:
«Προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα δοθεί η μέγιστη προσοχή στα εξής:
Βιωσιμότητα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών παροχών.
Θα αξιολογούνται κατά κύριο λόγο βάσει των δεικτών κενού διατηρησιμότητας. Οι δείκτες αυτοί μετρούν το κατά πόσον τα επίπεδα χρέους είναι διατηρήσιμα με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, ιδίως δε τα ισχύοντα συνταξιοδοτικά συστήματα και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και παροχών, λαμβανομένων υπόψη και των δημογραφικών παραγόντων.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συστημάτων συντάξεων και κοινωνικών παροχών θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν:
(...) ευθυγράμμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προς την εθνική δημογραφική κατάσταση, για παράδειγμα με ευθυγράμμιση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης προς το προσδόκιμο ζωής ή με αύξηση των ποσοστών συμμετοχής, περιορισμό των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης και χρήση στοχοθετημένων κινήτρων για την απασχόληση των εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας (ιδίως στην ομάδα ηλικίας άνω των 55 ετών)».
Είναι δεσμευμένοι
Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, η τήρηση όλων των παραπάνω οδηγεί σε διαρκή αναπροσαρμογή των εισοδημάτων προς τα κάτω, σε σταθερή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων, σε σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, της Υγείας και της Πρόνοιας.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δέχονται ως δεδομένες τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες, επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό, όταν διακηρύσσουν ότι «τελειώνουμε με τα μνημόνια». Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει με δεδομένο το Σύμφωνο, τι θα κάνει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τους μισθούς. Μήπως μετά τα μνημόνια, έχει σκοπό να ...«σχίσει» και το «Σύμφωνο για το ευρώ»;
Τι αξιοπιστία έχουν όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς, όταν αποδέχεται όλον αυτόν τον ορυμαγδό που οριοθετεί για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις το Σύμφωνο;
Ακόμα πιο πέρα: Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη δημοσιονομική σταθερότητα, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το υπάρχον συσσωρευμένο χρέος, δεν μπορεί παρά να βαδίσει στο δρόμο που ορίζει το Σύμφωνο για τομείς όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια. Ισως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τουλάχιστον φειδωλός προς την Κοινωνική Ασφάλιση, αφού πέραν της 13ης σύνταξης που λέει πως θα επαναφέρει και αυτή μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, δε λέει κουβέντα για το υπόλοιπο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα.
Και φυσικά δεν δεσμεύεται για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των διατάξεων που αύξησαν τα όρια ηλικίας, επέβαλαν χαράτσια στις συντάξεις και λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Γιατί η δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές γραφές καθορίζει και τα όρια των εξαγγελιών του. Και σ' αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής «ευρωπαϊκή δύναμη»!

ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Το Συμφέρον - Τζανέτ Μαίρη / Βαμβακάρης Μάρκος


Ένα Βράδυ, Που 'βρεχε - Γούναρης Νίκος


Το κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες

6E07426AC31E340E5D2E997B8E145CEC.jpg
Ένας ακόμα λόγος για να φάμε αυτό το κομμάτι σοκολάτας, που τόση ώρα γλυκοκοιτάζουμε. Έρευνα, που πραγματοποίησαν ιταλοί επιστήμονες, ενισχύει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι οποίες εστιάζουν στον σημαντικό ρόλο, που μπορεί να έχει η διατροφή μας στην διατήρηση της διανοητικής υγείας σε καλή κατάσταση.
Ο Δρ. Giovambattista Desideri, επικεφαλής συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς υποστηρίζουν την άποψη ότι η διατροφή και συγκεκριμένα μια διατροφή πλούσια σε φλαβανόλες κακάο, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας, καθώς μεγαλώνουμε».
Τα παραπάνω συμπεράσματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, αφού η γνωστική μας λειτουργία επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας, η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα και η ικανότητα να σχηματίζουμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Η ανακάλυψη, επομένως, ενός τρόπου που μπορεί να αναβάλει την έναρξη των προβλημάτων αυτών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, αφού αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει.
Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό το πως οι φλαβανόλες του κακάο βελτιώνουν τη γνωστική μας λειτουργία, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνονται οι βελτιώσεις, που παρουσιάζονται όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: vita.gr

Η συμβουλή για μία σωστή δίαιτα

238D491F9D3C061FBDB90467914D29D9.jpg
Ανά διαστήματα, μία καινούργια δίαιτα γίνεται της μόδας. Οι τάσεις στο φαγητό έρχονται και φεύγουν. Άλλοτε σου λένε να καταναλώνεις τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, άλλοτε να κόψεις τελείως τη ζάχαρη, άλλοτε να τρως σαν άνθρωπος των σπηλαίων, να γίνεις χορτοφάγος, να κόψεις τη γλουτένη, να μην τρως γαλακτοκομικά, να μετράς τους γλυκαιμικούς δείκτες και πολλά άλλα.
Αν ακολουθήσει κανείς όλες τις συμβουλές που υπάρχουν τότε θα καταλήξει να πίνει μόνο νερό, άντε και να τρώει σπανάκι, αφού οι περισσότερες δίαιτες επιτρέπουν το σπανάκι.
Μια που μόλις μπήκε το νέο έτος και συχνά οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις και προσπαθούν να κάνουν αλλαγές, η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς σε κάποιον είναι να αγνοήσει όλη αυτή την κακοφωνία των ειδικών.
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι θεμελιώδες: Να τρώτε φαγητό, όχι πολύ. Κυρίως πράσινα.
Ο Mark Bittman, διάσημος οπαδός της υγιεινής διατροφής, γράφει στους New York Times ότι με το να κόβει κανείς το αλάτι, τα λιπαρά ή τη ζάχαρη ουσιαστικά χάνει το πραγματικό πρόβλημα. Η απάντηση, γράφει ο Mark Bittman, είναι πολύ απλή: Να τρώτε κανονικό φαγητό.
Σχεδόν όλα τα ανθυγιεινά φαγητά – τα προϊόντα με πολλά λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι – βγαίνουν από σακούλα ή από κουτί, δε φυτρώνουν ούτε πέφτουν από κάποιο δέντρο.
Άλλος ειδικός στη διατροφή προειδοποιεί να μην τρώτε τίποτα που η προ-προ-γιαγιά σας δε θα αναγνώριζε ότι τρώγεται και προσπαθήστε να αποφύγετε την κατάψυξη του σούπερ μάρκετ και φυσικά το junk food.
Ο Mark Bittman έχει το ίδιο μήνυμα και μάλιστα προτείνει ένα εθνικό πρόγραμμα διατροφής που θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παχυσαρκία αποτελεί εθνικό πρόβλημα υγείας.

Για αυτό το λόγο τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν πολλά κινούμενα σχέδια!

Για αυτό το λόγο τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν πολλά κινούμενα σχέδια!
Τα κινούμενα σχέδια είναι από τις μεγάλες αγάπες των παιδιών και περιμένουν πως και πως να έρθει το Σαββατοκύριακο ή να βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να τα απολαύσουν. Το ξέρατε όμως, ότι τα πολλά καρτούν κάνουν κακό στα παιδιά;
Και όμως, κάποιες πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα κινούμενα σχέδια επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία της μάθησης. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται,σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες τα κινούμενα σχέδια που έχουν γρήγορες εναλλαγές εικόνων, είναι ακατάλληλα για τη μαθησιακή λειτουργία. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που τα παρακολουθούν,συνηθίζουν στη γρήγορη ταχύτητα, πράγμα που δυσκολεύει την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και συνεπώς να μαθαίνουν.
Όσο λοιπόν και αν λατρεύει το παιδί σας τα κινούμενα σχέδια και σας παρακαλάει να τα απολαύσει στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, μην επαναπαύεστε και ενδίδετε πάντα με μέτρο! Μην ξεχνάτε ότι πάντα μία καλή εναλλακτική είναι τα βιβλία ακόμα και αυτά που είναι εικονογραφημένα!


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/o-kosmos-toy-paidioy/item/23243-gia-afto-to-logo-ta-paidia-den-prepei-na-vlepoun-polla-kinoymena-sxedia#ixzz3OYW5Bowp

Προσοχή: 3 τροφές που είναι θανατηφόρες αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Προσοχή: 3 τροφές που είναι θανατηφόρες αν δεν μαγειρευτούν σωστά
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που αν και τις καταναλώνουμε συχνά, λίγοι γνωρίζουν ότι με λίγη απροσεξία μπορεί να αποδειχτούν άκρως επικίνδυνες για την υγείας μας.
Δείτε τρεις τροφές που πρέπει πάντα να τις καταναλώνετε με προσοχή:
Κοτόπουλο
Είναι προφανές ότι το κοτόπουλο πρέπει να καταναλώνεται μόνο αν είναι καλά μαγειρεμένο. Μην τρώτε ποτέ κοτόπουλο, το οποίο καταλαβαίνετε από την πρώτη δαγκωνιά ότι δεν ψηθεί καλά μέχρι το κόκαλο.
Μερικές φορές, λόγω του τρόπου που μεταχείρισης και επεξεργασίας του μέχρι να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων, το ωμό κοτόπουλο περιέχει σαλμονέλα, ένα βακτήριο που είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Μέσα σε 4 έως 7 ημέρες μετά την κατανάλωσή του, μολύνει τον εντερικό σωλήνα, προκαλώντας πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, και έμετο.
Αυτό, όμως, είναι το "καλό" σενάριο! Πέρυσι, στις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο, κοτόπουλα από εκτροφείο προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση από το βακτήριο Heidelberg της σαλμονέλας, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Από τους 621 ανθρώπους που μολύνθηκαν, το 38% κατέληξε για μέρες στο νοσοκομείο.
Μην πλένετε ποτέ το ωμό κοτόπουλο και πάντα να το ψήνετε σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 75 βαθμούς Κελσίου.
Τόνος
Όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψάρι, τόσο περισσότερο ψευδάργυρο περιέχει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υδράργυρος "βιοσυσσωρεύεται" στα μεγαλύτερα ψάρια, καθώς εκείνα τρώνε τα μικρότερα ψάρια, που έχουν φάει μικρότερα ψάρια, και ούτω καθεξής. Είναι πολύ θρεπτικό ψάρι και απαραίτητο στην διατροφή σας, αλλά ενέχει έναν κίνδυνο.
Η υπερβολική κατανάλωση τόνου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από ψευδάργυρο, όσο περίεργο και αν σας ακούγεται αυτό. Όταν κάποιος ασθενήσει από αυτό, έχει συνήθως υψηλή πίεση του αίματος, ενδομητρίωση, πονοκεφάλους, πόνο στους μυς, απώλεια συντονισμού, αδυναμία, μυϊκή ατροφία και μειωμένη νοητική λειτουργία.
Ραβέντι
Αν σας αρέσει αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό, τότε φροντίστε να μην καταναλώνετε τα φύλα του, καθώς μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Τα φύλλα περιέχουν υψηλά επίπεδα του οξαλικού οξέος, το οποίο μπορεί επίσης να βρεθεί στα λευκαντικά, τα παρασιτοκτόνα και τα χημικά προϊόντα αφαίρεσης βαφής. Η κατανάλωσή του προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και το λαιμό, το οποίο οδηγεί σε ναυτία και έμετο, κοιλιακό πόνο, σοκ, κώμα, πέτρες στα νεφρά, επιληπτικές κρίσεις και μερικές φορές ακόμα και σε θάνατο.
Είναι εύκολο να πετάξετε τα φύλλα και, συνεπώς, να φάτε το ραβέντι με ασφάλεια. Αλλά αν το ραβέντι σας έχει υποστεί παγετό ή αν το έχετε καταψύξει εσείς, είναι καλύτερο να το πετάξετε ολόκληρο, καθώς το υπερβολικό κρύο προκαλεί χημικές αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το φυτό, απελευθερώνοντας τις επικίνδυνες τοξίνες και στον βρώσιμο καρπό.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324529-prosoxi-3-trofes-pou-einai-thanatifores-an-den-mageireftoyn-sosta#ixzz3OYVNkKia

Πώς θα πάρετε πρωτεΐνη χωρίς να φάτε κρέας

Πώς θα πάρετε πρωτεΐνη χωρίς να φάτε κρέας
Πριν και μετά την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα κ.α.) πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για να αντισταθμίσουν τις... παρασπονδίες των εορταστικών γευμάτων.
Όταν το κάνουν αυτό, συνειδητοποιούν ότι θέλουν να καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα τροφής, επειδή η έλλειψη πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας, το οποίο πλέον αποφεύγουν, τους κάνει νιώθουν διαρκώς πεινασμένοι.
Εκτός αυτού, δεν γνωρίζουν ποιες τροφές να επιλέξουν για να βρουν την πρωτεΐνη που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, χωρίς να ακουμπήσουν όμως κρέας. Ενώ η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση των μυών, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και την αναπνευστική λειτουργία, η φυτική πρωτεΐνη (εκείνη που προέρχεται από φυτά και όχι από ζώα) έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από τη ζωική πρωτεΐνη.
Αυτό σας βοηθάει να κάνετε αποτοξίνωση και ταυτόχρονα να χάσετε κάποια κιλά, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε εκείνες τις τροφές που θα σας δώσουν αρκετή φυτική πρωτεΐνη για να μην έχει πρόβλημα ο οργανισμός σας.
Φακές: Μία κούπα φακές, εκτός από πολύ σίδηρο, περιέχει και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, όσα δηλαδή θα βρείτε και σε μια μπριζόλα 200 γραμμαρίων.
Γιαούρτι: Το πλήρες γιαούρτι περιέχει 11-17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ατομική συσκευασία (1 κεσεδάκι).
Τόφου: Μισή κούπα τόφου από σόγια περιέχει πάνω από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Σπανάκι: Μία κούπα από βρασμένο σπανάκι περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι και μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο.
Κινόα: Μία κούπα μαγειρεμένης κινόα περιέχει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ίνες θα σας κάνει να νιώσετε περισσότεροι πλήρεις (χορτασμένοι).
Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή μη-ζωικής πρωτεΐνης. Τα 30 γραμμάρια ψημένων ξηρών καρπών περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324545-pos-tha-parete-proteini-xoris-na-fate-kreas#ixzz3OYUaRJbP