Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Alkistis Protopsalti Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ


H φωτογραφία που συγκλονίζει: Κοριτσάκι περνάει την κάμερα για όπλο και «παραδίνεται»

Αμέτρητες αναδημοσιεύσεις με to hashtag #Surrended - Η λήψη της φωτογραφίας έγινε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Συρία

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral στο διαδίκτυο η φωτογραφία, με το hashtag #Surrended, που απεικονίζει ένα παιδί να κοιτάει κοιτάει με τρόμο τον φωτογραφική μηχανή επειδή πίστευε πως πρόκειται για όπλο.
H φωτογραφία που συγκλονίζει: Κοριτσάκι περνάει την κάμερα για όπλο και «παραδίνεται»

Έτσι ο φωτογράφος κατέγραψε το θλιβερό στιγμιότυπο για να το δει όλη η υφήλιος.

Αλλά ποιος τράβηξε την φωτογραφία και ποια η ιστορία πίσω από αυτή;

Πολλά ακούστηκαν από την περασμένη εβδομάδα που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία για πρώτη φορά στο διαδίκτυο από την Abu Shaban, μια δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ στην Γάζα, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Μέσα σε λίγες ώρες η ανάρτησή της, με τα σχόλια: «κλαίω», «απίστευτα θλιβερό», η «ανθρωπότητα απέτυχε» είχε 11.000 αναδημοσιεύσεις και εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβήτησαν το στιγμιότυπο λέγοντας πως είναι στημένο.

Η Αbu Shaban σε άλλη της ανάρτηση εξήγησε πως δεν έχει τραβήξει η ίδια την φωτογραφία και δεν ήξερε ποιος ήταν ο φωτογράφος.

Ένας χρήστης του διαδικτύου υποστήριξε πως η φωτογραφία απαθανατίζει ένα 4χρονο αγόρι και τραβήχτηκε το 2012 από τον Osman Sağırlı έναν φωτορεπόρτερ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΒΒC o Osman Sağırlı, που βρίσκεται αυτή την στιγμή στη Τανζανία, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για αληθινό και όχι για στημένο στιγμιότυπο αλλά διέψευσε όσους έλεγαν πως πρόκειται για αγόρι αφού στην φωτογραφία απεικονίζεται έναν 4χρονο κορίτσι η Ηudea. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Συρία πέρυσι τον Δεκέμβριο όπου το μικρό παιδί βρέθηκε εκεί, 10χλμ μακριά από το σπίτι του με την μητέρα του και τα δυο του αδέρφια.

Ray Charles - Hit The Road Jack


Κίνα: Ο γαμπρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει γιατί η νύφη ήταν άσχημη!

Τον πίεζαν οι γονείς του να παντρευτεί κι αυτός έκρινε πως μοναδική του ελπίδα ήταν η αυτοκτονία

Κίνα: Ο γαμπρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει γιατί η νύφη ήταν άσχημη!

Περαστικοί, είδαν έναν άνθρωπο να επιπλέει σε μια λίμνη στην πόλη Σιγιάν της Κινεζικής επαρχίας Χουμπέι. Αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία να επέμβει, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Οι αστυνομικοί έφτασαν αμέσως στο σημείο και ένας από αυτούς βούτηξε και τράβηξε στην ακτή το σώμα του άνδρα, διαπιστώνοντας πως ήταν ζωντανός.

Όταν τον έβγαλαν έξω από το νερό, ο αστυνόμος Χόου τον ρώτησε τι συνέβη και ο άνδρας του αποκάλυψε πως προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Ο λόγος;

Σύμφωνα με τον απελπισμένο άνδρα, οι γονείς του, είχαν βρει μια κοπέλα την οποία του επέβαλλαν να παντρευτεί. Το κακό είναι πως σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κοπέλα δεν βλεπόταν, εξωτερικά και σε συνδυασμό με την πίεση των γονιών του, η αυτοκτονία έμοιαζε η μόνη διέξοδος στο μυαλό του.

Συνεπώς, βάσει αυτού, μάλλον ο νεαρός αισθάνεται και απογοητευμένος που ο αστυνομικός του έσωσε τη ζωή.

Michael Jackson Remember The Time


Οι τέσσερις τροφές που θα εκτοξεύσουν τον μεταβολισμό σας

Οι τέσσερις τροφές που θα εκτοξεύσουν τον μεταβολισμό σας
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών που συντελούνται στον οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή, την ανάπτυξη, την κίνηση και την πέψη, καθώς και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα σημεία όπου απαιτούνται.
Στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ταχύτητα του μεταβολισμού τους.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού είναι το φύλο, το ύψος, η ηλικία, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, η άσκηση και η διατροφή.
Για να εκτοξεύσετε τον μεταβολισμό σας, εντάξτε στη διατροφή σας τις εξής τροφές:
Πράσινο τσάι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει σε ένα ποσοστό στην αύξηση του μεταβολισμού.
Η συγκεκριμένη δράση του πράσινου τσαγιού αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά δηλαδή συστατικά που φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της λιπόλυσης και της θερμογένεσης.
Καυτερή πιπεριά
Η καυτερή πιπεριά (γνωστή και ως τσίλι) περιέχει ως συστατικό τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως είναι η σος ταμπάσκο, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού ακόμα και 2 ώρες μετά το γεύμα. Η καυτερή πιπεριά θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά, αφού, βάσει ερευνών, όταν καταναλώνουμε καψαϊκίνη στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος, η δραστική αυτή ουσία μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό και να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους.
Κάρι
Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κάρι, στο οποίο οφείλεται και το ζωηρό κίτρινο χρώμα του, συμβάλλει στον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους.
Ξίδι
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το οξικό οξύ, συστατικό του ξιδιού, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/328015-oi-tesseris-trofes-pou-tha-ektokseysoun-ton-metavolismo-sas#ixzz3VuWMfFZ4

4ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Την Κυριακή 3 Μαΐου θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας και οι παράλληλοι αγώνες 5 & 3 χλμ., ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου.
Runner Magazine 4ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος διανύει την 4η χρονιά διοργάνωσής του φέτος, έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο γεγονός της πόλης μέσα στην καρδιά της άνοιξης με χιλιάδες συμμετοχές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και έναν πολυσήμαντο χαρακτήρα, γεμίζοντας χαμόγελα το κέντρο της πόλης. Πλήθος δρομέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας αλλά και στους παράλληλους Αγώνες Δρόμου 5 χλμ. & 3 χλμ., καθώς αναμένεται οι φετινές συμμετοχές να ξεπεράσουν τους 18.000 δρομείς. Στόχος της διοργάνωσης παραμένει πάντα η συνεχής αναβάθμιση και εξέλιξη του αγώνα τόσο ως προς την ποιότητα και αύξηση των συμμετοχών από το εξωτερικά αλλά και την Ελλάδα αλλά και η παροχή του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υπηρεσιών στους συμμετέχοντες δρομείς.
Η επίσημη περίοδος εγγραφών ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2015, τόσο για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμο όσο και για τους Αγώνες Δρόμου 5 χλμ. & 3 χλμ., μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Με την έναρξη της περιόδου εγγραφών, καλούνται όλους τους δρομείς να υποβάλλουν εγκαίρως τη δήλωση συμμετοχής τους μέσω της ιστοσελίδας μας ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον Αγώνα. Τα όρια συμμετοχής είναι συγκεκριμένα και οι εγγραφές θα κλείσουν άμεσα μετά τη συμπλήρωσή τους. Στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο θα συμμετάσχουν 7.000 δρομείς, ενώ στον Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής 7.000 δρομέων και 4.000 δρομέων στον Αγώνα Δρόμου 3 χλμ. WIND.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.athinahalfmarathon.gr

2nd Marathon’s Half Marathon

Την Κυριακή 5 Απριλίου θα διεξαχθεί ο 2ος Αγώνας Ημιμαραθωνίου Δρόμου και παράλληλων αγώνων στον Μαραθώνα. Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:
Runner Magazine 2nd Marathon’s Half Marathon
«Ο Δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα (ΚΕΔΜΑ), προκηρύσσει και διοργανώνει την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 τον 2ο Αγώνα Ημιμαραθωνίου Δρόμου και παράλληλων δρόμων 10.000μ., 5000μ. και αγώνα 1000μ. για παιδιά, στο Μαραθώνα με την ονομασία «2nd Marathon’s Half Marathon».
Οι Αγώνες Δρόμου περιλαμβάνουν: Ημιμαραθώνιο (21.097μ.), Αγώνα Δρόμου 10.000μ., Αγώνα Δρόμου 5.000μ, και Αγώνα Δρόμου 1.000μ. για παιδιά.
Όλοι οι δρόμοι θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
1. Ημερομηνία Διεξαγωγής Αγώνων: Κυριακή 5 Απριλίου 2015
2. Αφετηρία – Τερματισμός
Όλες οι διαδρομές έχουν αφετηρία και τερματισμό την Ιστορική Αφετηρία της Κλασσικής Διαδρομής του Μαραθωνίου.

3. Στοιχεία Αγώνων:
α. Ημιμαραθώνιος (21,097μ):Ώρα Εκκίνησης: 12:30
Περιγραφή της Διαδρομής: Ο Δεύτερος Ημιμαραθώνιος του Μαραθώνα θα διεξαχθεί στην ιστορική διαδρομή από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι την Νέα Μάκρη με αναστροφή στα φανάρια του Ζούμπερι και κατεύθυνση προς Μαραθώνα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος.
Στην περιοχή του Τύμβου η διαδρομή στρίβει δεξιά ακολουθώντας το δρόμο περιμετρικά του Τύμβου και βγαίνει δεξιά στην Λεωφόρο Μαραθώνος προς Μαραθώνα όπου θα γίνει και ο τερματισμός του αγώνα στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: www.half-marathon.gr
β. Αγώνας Δρόμου 10.000μ.:
Ώρα Εκκίνησης: 12:30
Περιγραφή της Διαδρομής: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται μπροστά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος. Γίνεται αναστροφή στα 5000μ με κατεύθυνση προς Μαραθώνα όπου θα γίνει και ο τερματισμός του αγώνα στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: www.half-marathon.gr
γ. Αγώνας Δρόμου 5.000μ.
Ώρα Εκκίνησης: 12:30
Περιγραφή της Διαδρομής: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται μπροστά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της
Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος. Γίνεται αναστροφή στα 2500μ με κατεύθυνση προς Μαραθώνα όπου θα γίνει και ο τερματισμός του αγώνα στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: www.half-marathon.gr
δ. Αγώνας Δρόμου 1.000μ για παιδιά
Ώρα Εκκίνησης: 12:00
Περιγραφή της Διαδρομής:
Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται μπροστά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος με αναστροφή στα 500μ και τερματισμό στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: www.half-marathon.gr

Moraitis Run





Όμορφη διοργάνωση, ενός αγώνα για όλες τις ηλικίες και για όλους ανεξαρτήτος φυσικής κατάστασης. Τον χαρήκαμε όλοι και ευτυχώς δεν μας τα χάλασε ο καιρός που την ώρα του αγώνα δεν έριξε ούτε σταγόνα βροχής. Νέο προσωπικό ρεκόρ στα 15χλμ, δηλαδή σύνολο τα 10χλμ κα 5χλμ, με χρόνο 1ώρα και 12 λεπτά. Συνεχίζουμε δυναμικά και με χαρά. Έπόμενος αγώνας Κυριακή 5 Απριλίου στον Ημιμαραθώνιο του Μαραθώνα Πολλά χιλιόμετρα και προετοιμασία για τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας στις 4 Μαίου.

Συγκινητικό: Αδέσποτα σκυλιά πήγαν στην κηδεία της γυναίκας που τα φρόντιζε [εικόνες]

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας μιας γυναίκας που φρόντιζε τα αδέσποτα της γειτονιάς της. Σκυλιά που θέλησαν να πουν το δικό τους «αντίο» ακολούθησαν την πομπή και παρέμειναν για ώρες στο χώρο που βρισκόταν η νεκρή.

Η Μαργαρίτα Σουάρεζ από το Μεξικό ήταν γνωστή στη γειτονιά της για την αγάπη της για τα ζώα και για τη φροντίδα που τους προσέφερε.

Πριν από δυο εβδομάδες η γυναίκα πέθανε, καθώς έδινε από καιρό μάχη με ανίατη ασθένεια. Κατά τη διάρκεια της κηδείας που έγινε στις 15 Μαρτίου οι παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι όταν εμφανίστηκαν στο γραφείο τελετών σκυλιά που είχαν ακολουθήσει την πομπή πίσω από τη νεκροφόρα.

Οι υπάλληλοι του γραφείου τελετών δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το περιστατικό, οπότε όλοι υπέθεσαν πως πρόκειται για κάποια από τα αδέσποτα που τάιζε η γυναίκα και που ήθελαν με τον τρόπο αυτό να της πουν το δικό τους «ευχαριστώ» και το δικό τους «αντίο».

Οι συγγενείς της Σουάρεζ άφησαν τα σκυλιά να μείνουν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το φέρετρο και αυτά παρέμειναν εκεί ήσυχα.

«Μέσα στον πόνο μας, αυτή ήταν μια αίσθηση χαράς, ήταν υπέροχο», είπε η κόρη της Μαργαρίτα Σουάρεζ, Πατρίτσια Ουρούτια, για την απρόσμενη μάζωξη.

Και η ίδια πιστεύει πως τα ζώα ήθελαν αν πουν «αντίο» στη μητέρα της και τα άφησε να παραμείνουν στο χώρο.
Τα ζώα έμειναν για ώρες εκεί και έφυγαν μόνο όταν ξεκίνησε η διαδικασία της καύσης.


Πηγή: Συγκινητικό: Αδέσποτα σκυλιά πήγαν στην κηδεία της γυναίκας που τα φρόντιζε [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/198989/sygkinitiko-adespota-skylia-pigan-stin-kideia-tis-gynaikas-poy-ta-frontize-eikones#ixzz3VuHmtZ66

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Yaël Naïm - Toxic


Οι τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Οι τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα ενός παιδιού, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Οι κατάλληλες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία, την μνήμη και τη συγκέντρωση. Όπως το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος απορροφά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνουμε και αυτές που βλέπετε παρακάτω είναι οι κορυφαίες για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.
Σολομός: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν καίριο ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυγά: Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ο κρόκος τους περιέχει την πολύτιμη χολίνη, συστατικό που βελτιώνει την μνήμη.
Δημητριακά ολικής άλεσης: Είτε πρόκειται για νιφάδες δημητριακών με γάλα για το πρωινό, είτε για μαύρο ψωμί στο σάντουιτς, τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν γλυκόζη για ενέργεια και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία των νευρώνων.
Βρώμη: Εναλλακτικά στο πρωινό μπορείτε να δώσετε στο παιδί βρώμη με γάλα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών τύπου Β και Ε, αλλά κυρίως περιέχει ψευδάργυρο που είναι "κλειδί" στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και όχι μόνο.
Μούρα: Εκτός από την βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά, τα μούρα περιέχουν και καλές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο πρωινό του παιδιού, στο μπολ με τα δημητριακά ή την βρώμη.
Πολύχρωμα λαχανικά: Τα λαχανικά με πλούσιο, βαθύ χρώμα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών για την καλή υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Προτιμήστε τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα και το σπανάκι.
Γάλα και γιαούρτι: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, των νευροδιαβιβαστών και των εγκεφαλικών ενζύμων. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γιαούρτι είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης D, την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο από ό,τι οι ενήλικες.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/327979-oi-trofes-pou-voithoyn-stin-anaptyksi-tou-paidikoy-egkefalou#ixzz3VoyeDLpR

Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά

1C9C3A06887CA27B0348E15CD4803FC3.jpg
Τα παιδιά των καπνιστών διατρέχουν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους, με τον κίνδυνο να παραμένει ακόμη κι αν οι γονείς που καπνίζουν περιορίσουν την έκθεση του παιδιού τους στο παθητικό κάπνισμα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα, ο μοναδικός τρόπος για να προστατέψει κανείς τα παιδιά του είναι… να μην καπνίζει καθόλου.
Τα ευρήματα της πρόσφατης αυτής έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες συνέδεσαν τον καπνό από τα τσιγάρα και τις τοξίνες που περιέχονται σε αυτόν με μακροχρόνιες επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών.
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία μέτρησε την έκθεση παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και κατά πόσο οι καρωτιδικές αρτηρίες τους -τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον οργανισμό- παρουσίαζαν στένωση ή μπλοκάρισμα λόγω συσσώρευσης πλάκας στην ενήλικη ζωή τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά, δείγματα από το αίμα των οποίων είχε παρθεί το 1980 και 1983, στο πλαίσιο της φινλανδικής έρευνας Cardiovascular Risk in Young Finns.
Στη συνέχεια, το 2014, οι Φινλανδοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης στο αίμα από δείγματα που είχαν συλλεχθεί και καταψυχθεί το 1980.
Η κοτινίνη είναι ένας βιοδείκτης έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, αναφέρει η Daily Mail.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 84% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτια, όπου κανένας από τους γονείς τους δεν κάπνιζε, είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους.
Ωστόσο, μόνο το 62% των παιδιών των οποίων ο ένας γονέας κάπνιζε και το 43% αυτών που ζούσαν σε σπίτια με δύο καπνιστές γονείς είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρωτιδικής πλάκας στην ενήλικη ζωή ήταν σχεδόν δύο φορές υψηλότερος (1,7) για τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια με ένα ή δύο καπνιστές, σε σχέση με αυτά που ζούσαν σε σπίτια όπου δεν κάπνιζε κανείς.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι «η ασφαλέστερη λύση είναι να μην καπνίζει κανείς».

2o attika fun by cyta glyfada