Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΝΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ!!!


Τα '"μουρμούρικα" η αρχή των ρεμπέτικων τραγουδιών της σύγχρονης εποχής.  Μεγάλοι ρεμπετολόγοι, που ασχολήθηκαν με την ιστορία του ρεμπέτικου, αναφέρουν τις ρίζες του στον μακρινό 7ο αιώνα π.Χ από την εποχή των αοιδών και των λυρικών ποιητών. Τα μουρμούρικά πάντως, τα λεγανε οι λεγόμενοι μουρμούρηδες, στις φυλακές και τους τεκέδες. Λέγεται ότι ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα στις φυλακές του Μεντρεσέ στην Πλάκα. Εκεί κατάδικοι, φυλακισμένοι ξεκίνησαν να τραγουδούν τα σεκλέτια τους, τους καημούς τους και τον πόνο τους για την χαμένη τους ζωή. Κατά την βασιλεία του Όθωνος και του Γεωργίου Α΄ ήταν τόπος εκτελέσεων. Εκεί υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος όπου στα κλαδιά του απαγχωνίζοταν οι κατάδικοι.
Έχετε ακούσει πολλές φορές την φράση << χαιρέτα μου τον πλάτανο>>, τώρα παίρνει νόημα; Εκτός λοιπόν από την φράση που έμεινε στην καθημερινότητα, ξεκίνησε από εκεί η ιστορία του ρεμπέτικου, όπου οι μάγκες και τα κουτσαβάκια που σύχναζαν λίγο πιο κάτω στου Ψυρρή που λέμε, ταυτίστηκαν με αυτόν τον ήχο και τον πόνο και άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές τους και όλων των ασθενών τάξεων της εποχής.



Κάποιες δεκαετίες αργότερα, στην αρχή του 20ου αιώνα εμφανίζονται στον Πειραιά τα πρωτορεμπέτικα τα λεγόμενα "γιαλάδικα", λόγω ότι ακούγεται επαναλαμβανόμενα η φράση γιάλα - γιάλα, ή γιαλελέι και αμάν γιάλα. Πολλοί γνώστες της ιστορίας του ρεμπέτικου αμφισβητούν αυτό τον όρο, όπου τα αναφέρουν κυρίως ώς "μαγκικα". Πάντως ένας από τους γνωστούς ρεμπέτες που έπαιξε πρωτορεμπέτικα, πειραιώτικα ρεμπέτικα πριν την μεγάλη επιρροή των σμυρνέικων ρεμπέτικων και μετέπειτα βέβαια, είναι ο Γιώργος Μπατής, δάσκαλος και του Μέγα Μαρκου.





Μετά την Μικριασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί πρόσφυγες έμειναν στον Πειραιά και προσπάθησαν να ξανά αρχίσουν την ζωή τους. Τότε αναμείχθηκαν τα σμυρνέικα στοιχεία του ρεμπέτικου με τα Πειραιώτικα και έχουμε την πρώτη εποχή του Ρεμπέτικου τραγουδιού που κυριαρχούν τα σμυρνέικα στοιχεία. Μιλάμε για ερωτικά κυρίως τραγούδια αλλά και μάγκικα.











Και περνάμε στην κλασσική περίοδο του Ρεμπέτικου που δεσπόζει ο Συριανός και μετέπειτα Πειραιώτης Μάρκος Βαμβακάρης. Το 1934 φτιάχνεται η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που λέμε. Μπατής - Μάρκος - Παγιουμτζής και Δέλιας. Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Αρχίζει να μετασχηματίζεται το Πειραιώτικο και εν γένει το Ρεμπέτικο τραγούδι. Άλλοι σημαντικοί ρεμπέτες της εποχής είναι ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Στελλάκης Περπινιάδης, η Ρόζα Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι. Το 1936 ξεκινάει η δικτατορία του Μεταξά και επιβάλλεται λογοκρισία. Αναγκαστικά η δισκογραφία προσαρμόζεται και οι αναφορές σε ναρκωτικά, τεκέδες κ.λ.π. εκλείπουν από τις ηχογραφήσεις. Δεσπόζει πια το μπουζούκι στα όργανα.
















Μεταπολεμική περίοδος και κυρίως την δεκαετία του 50 και του 60 το ρεμπέτικο έχει πια ευρεία αποδοχή και περνάει στην τελευταία εποχή του. Για πολλούς είναι και το τέλος του ρεμπέτικου και περνάμε σε ένα μετασχηματισμό του στο λεγόμενο αρχοντορεμπέτικο και το μετέπειτα λαϊκό τραγούδι. Εδώ δεσπόζει ο Τσιτσάνης. Η Σωτηρία Μπέλλου κάνει και εκείνη την εμφάνισή της.














Τελειώνοντας να πω ότι κατά την γνώμη μου οι τελευταίοι "ρεμπέτες", δηλαδή μάγκες και γνήσιοι τραγουδοποιοί ήταν τα φιλαράκια Μανώλης Ρασσούλης και Νίκος Παπάζογλου.
Αθάνατοι Όλοι τους. Μας συνοδεύουν στις λύπες μας και στις χαρές μας. Αθάνατοι.

Ariana Grande - One Last Time (Official)


4ος Μητροπολιτικός Ημιμαραθώνιος

Runner Magazine 4ος Μητροπολιτικός Ημιμαραθώνιος
 
Ο Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων Αττικής «ΕΥΚΛΗΣ» ανακοινώνει τον 4ο Μητροπολιτικό Ημιμαραθώνιο στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015.
Σκοπός του αγώνα είναι η υποστήριξη του πάγιου αιτήματος των πολιτών των όμορων δήμων, αλλά και των κατοίκων του λεκανοπεδίου, για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ακολουθεί η προκήρυξη του αγώνα:

«Ο Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων Αττικής «ΕΥΚΛΗΣ» με τους συλλόγους: «Απόλλων Δυτικής Αττικής», «Τελμησσός Μαραθώνα», «Σύλλογος Ελλήνων Ημεροδρόμων», «Μιλτιάδης Μαραθώνα», και υπό την αιγίδα της: α) ΕΟΛΣΜΑ-Υ, β) της Περιφέρειας Αττικής και γ) του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης συνδιοργανώνουν τον 4ο Μητροπολιτικό Ημιμαραθώνιο Ελληνικού.
Στην διοργάνωση περιλαμβάνονται: ο κύριος ημιμαραθώνιος αγώνας 21.100 μέτρων και οι παράλληλοι αγώνες: 5.000 μέτρων, 10.500 μέτρων, 2.000 μέτρων για παιδιά και 1.000 μέτρων για άτομα με μυϊκή δυστροφία.
Στον εθελοντικό τομέα συμμετέχουν οι δομές του ΚΕΘΕΑ.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, στις 08:45 στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Οι εγγραφές θα ανοίξουν την Πέμπτη 19 Μαρτίου και θα κλείσουν την Τρίτη 14 Απριλίου 2015.
Αναλυτικές πληροφορίες διοργάνωσης, διαδρομών, υποστήριξης κ.α.:
Ημ. διεξαγωγής, Κυριακή 19 Απριλίου 2015.
Εκκίνηση-τερματισμός: Χώρος πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου (είσοδος από Παραλιακή Ποσειδώνος, έναντι του Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά)
Ώρα εκκίνησης:
08:45 εκκίνηση αγώνα 1000 μέτρων για άτομα με μυϊκή δυστροφία
09:00 εκκίνηση αγώνα 2000 μέτρων για παιδιά
09:30 ταυτόχρονη εκκίνηση Ημιμαραθωνίου και αγώνα δρόμου 10,5χλμ
09:35 Εκκίνηση αγώνα 5χλμ

Τραγική η άγνοια των γονέων για την παιδική παχυσαρκία

Τραγική η άγνοια των γονέων για την παιδική παχυσαρκία
Οι γονείς με παχύσαρκα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, εκτός αν αυτό βρίσκεται σε πολύ ακραία επίπεδα παχυσαρκίας, υποστηρίζουν επιστήμονες μέσα από νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of General Practice.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να υποτιμούν το βάρος του παιδιού τους αν ανήκουν σε οικογένειες από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ή αν το παιδί τους είναι αγόρι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνο το ένα τρίτο (31%) από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα υποτίμησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού τους, στην κλίμακα που ορίζει αν ένα παιδί είναι πολύ υπέρβαρο (παχύσαρκο), απλά υπέρβαρο, έχει υγιές βάρος, ή είναι λιποβαρές. Και μόνο το 1% των γονέων υπερεκτίμησε την σοβαρότητα της κατάστασης της σωματικής υγείας του παιδιού του, αν και με επιστημονικούς όρους το παιδί ήταν παχύσαρκο.
Από τα 369 παιδιά που ήταν παχύσαρκα, μόλις οι γονείς 4 παιδιών αναγνώρισαν ότι το παιδί τους έχει υπερβολικό σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για ένα παιδί με ΔΜΣ στο 98% και πάνω του μέσου ΔΜΣ για την ηλικία του υπάρχει πιθανότητα 80% ότι ο γονέας του θα το χαρακτηρίσει ως αυξημένου μεν, αλλά όχι υπερβολικού βάρους παιδί.
Μόνο οι γονείς των παιδιών, τα οποία έχουν ΔΜΣ στο 99,7% του μέσο όρου και πάνω, αναγνωρίζουν πλέον ότι το παιδί τους έχει σοβαρό πρόβλημα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αν οι γονείς δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε το παιδί τους είναι υπέρβαρο, αυτό εγείρει βασικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο σπίτι. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των παιδιών στην Αγγλία σήμερα θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/328479-tragiki-i-agnoia-ton-goneon-gia-tin-paidiki-paxysarkia#ixzz3X8o29Mcv

Το top-4 των τροφών για να καθαρίσουν οι αρτηρίες

Το top-4 των τροφών για να καθαρίσουν οι αρτηρίες
Το Πάσχα είναι αναμφίβολα μια περίοδος όπου οι περισσότεροι άνθρωποι προβαίνουν σε διατροφικές... παρασπονδίες και υπερβολές.
Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών αυτές τις ημέρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρή επιβάρυνση του κυκλοφορικού συστήματος και ως εκ τούτου σε καρδιακά προβλήματα.
Γι' αυτό είναι σώφρον τις ημέρες που ακολουθούν εκείνες του Πάσχα, να κάνετε μια προσεκτική διατροφή που εστιάζει στον καθαρισμό των αρτηριών από το επιπλέον λίπος που ενδεχομένως έχει συσσωρευτεί σε αυτές και τις φράζει.
Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό:
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά. Το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν τις περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL). Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σας προσφέρουν επίσης αρκετό μαγνήσιο, το οποίο ενεργεί ως φυσικό διαστολέας των αιμοφόρων αγγείων.
Φρούτα
Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες. Προσθέστε 4-5 μερίδες από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, δαμάσκηνα ή πορτοκάλια στη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη. Αυτά τα φρούτα παρέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαιτητικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση.
Λαχανικά
Γενικώς, τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες στην μείωση της χοληστερίνης. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 3-5 μερίδες ανά ημέρα από μία ποικιλία από έντονα χρωματισμένα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο και τα καρότα. Επίσης, τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του αλατιού στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, περιέχουν αρκετό μαγνήσιο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Όσπρια
Πολλές διαλυτές ίνες θα βρείτε και στα όσπρια. Στόχος σας εδώ είναι οι 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε φακές, φασόλια, ρεβίθια ή σόγια και θα δείτε την LDL χοληστερόλη να μειώνεται


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/328512-to-top-4-ton-trofon-gia-na-katharisoun-oi-artiries#ixzz3X8lg7J9d

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Jason Derulo - "Wiggle" feat. Snoop Dogg (Official HD Music Video)


Πλύσιμο προσώπου: Τρία λάθη που κάνετε με το σαπούνι

Πλύσιμο προσώπου: Τρία λάθη που κάνετε με το σαπούνι
Μπορεί να σας ακούγεται ως η πιο απλή διαδικασία στον κόσμο, αλλά ακόμα και στο πλύσιμο του προσώπου πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε απλά, αλλά σημαντικά λάθη.
Αυτά, αφορούν κυρίως τον τύπο σαπουνιού που χρησιμοποιούν και τα βασικά λάθη που κάνουν χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.
Δείτε τρία βασικά λάθη που ίσως κάνετε και εσείς με το σαπούνι του προσώπου:
Επιλέγετε το σαπούνι που μυρίζει πιο ευχάριστα
Η ευχάριστη μυρωδιά του σαπουνιού δεν πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριό σας για την επιλογή του. Τα υγρά σαπούνια περιέχουν πολλές φορές μη-φυσικά, συνθετικά αρώματα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σωρεία άλλων προβλημάτων. Πάντα να διαβάζετε την ετικέτα στο πίσω μέρος του προϊόντος που αγοράζετε για να δείτε από πού παίρνει το άρωμά του.
Δεν αφήνετε το σαπούνι να δράσει για αρκετό χρόνο
Για να μπορέσει το σαπούνι σας να δράσει σωστά, τόσο στον καθαρισμό όσο και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας, πρέπει να το αφήσετε στο πρόσωπό σας για τουλάχιστον 30-45 δευτερόλεπτα, προτού το ξεβγάλετε με νερό.
Ξεχνάτε να πλένετε το πρόσωπό σας με σαπούνι μετά το μπάνιο/λούσιμο
Τα συστατικά των σαμπουάν και των κοντίσιονερ είναι ιδανικά για το τριχωτό της κεφαλής, όχι όμως και για την επιδερμίδα του προσώπου. Όταν κάνετε μπάνιο και λούζεστε, κάποια ποσότητα από το σαμπουάν και το μαλακτικό πέφτει στο πρόσωπό σας. Αν δεν πλυθείτε αργότερα, τότε αυτό μένει στην επιδερμίδα σας και την ερεθίζει


Πηγή: http://www.onmed.gr/omorfia/item/328469-plysimo-prosopou-tria-lathi-pou-kanete-me-to-sapoyni#ixzz3X2wpEMS1

Σκύλοι ενοχλούν τις γάτες με την φιλία τους...


Ποιες τροφές να συνδυάζετε πάντα για καλύτερη υγεία

Ποιες τροφές να συνδυάζετε πάντα για καλύτερη υγεία
Η σωστή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καλής υγείας. Κάθε τροφή ξεχωριστά είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας, αν και εφόσον καταναλώνεται σωστά.
Εκτός, όμως, από τις επιμέρους ιδιότητες ορισμένων τροφών, υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί που αυξάνουν κατακόρυφα τα οφέλη τους για την υγεία μας.
Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με κάθε έναν από τους παρακάτω πέντε συνδυασμούς τροφών:
Ηλιόσποροι + δημητριακά ολικής αλέσεως: Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Προσθέστε 1/2 κούπα ηλιόσπορους στα δημητριακά του πρωινού σας. Σας προσφέρει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού για την άλφα-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο.
Ομελέτα + κόκκινες πιπεριές: Λεία επιδερμίδα
Προσθέστε 1/2 κούπα ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές στην ομελέτα σας. Ο συνδυασμός θα σας προσφέρει περισσότερο από το 100% της ημερήσια ανάγκης σας σε βιταμίνη C, το οποίο είναι καλό νέο για το δέρμα σας. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν την πρόσληψη βιταμίνης C σε 4.025 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C είχαν λιγότερες ρυτίδες και ξηρότητα στην επιδερμίδα τους.
Σάντουιτς (κάθε είδους) + σπανάκι: Καλύτερη νυχτερινή όραση
Προσθέστε τρία μικρά φύλλα από σπανάκι στο σάντουίτς σας και θα ικανοποιήσετε τουλάχιστον το 20% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α σας βοηθάει να βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι, αλλά επίσης προστατεύει τα μάτια σας από τον εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που έρχεται με την πάροδο των ετών και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Νερό + άγλυκος χυμός cranberry: Μειώνει τις οδοντικές κοιλότητες
Ο χωρίς ζάχαρη χυμός cranberry αποτρέπει τη συσσώρευση του βακτηρίου Streptococcus στην επιφάνεια του δοντιού. Αυτό το βακτήριο ευθύνεται για τις περισσότερες κοιλότητες στα δόντια σας. Ο άγλυκος χυμός εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό πλάκας. Η ανάμιξη με το νερό βοηθάει στην μείωση της οξύτητας του χυμού.
Ζυμαρικά (κάθε είδους) + μαϊντανός: Χτίζει πιο ισχυρά οστά
Αν προσθέσετε σε ένα πιάτο ζυμαρικών μόλις έξι κλωναράκια μαϊντανό, θα ικανοποιήσετε την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην πρόληψη των καταγμάτων και μπορεί να σας προφυλάξει από την απώλεια οστικής μάζας.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/328470-poies-trofes-na-syndyazete-panta-gia-kalyteri-ygeia#ixzz3X2vAXyDl

Δείτε την αντίδραση του σκύλου όταν οι γονείς έφεραν το νεογέννητο μωρό ...





τι γαματο!!!!

Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος
Ανήκετε σε εκείνους που θα προσπαθήσουν μετά το Πάσχα να χάσουν τα λίγα κιλά που ενδεχομένως πήραν μέσα στις γιορτές; Τότε θα πρέπει να πάθετε για μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν και η οποία δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό που χάνετε σωματικό λίπος.
Πρόκειται για το κύμινο σε σκόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στην μείωση του σωματικού λίπους και στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 παχύσαρκων γυναικών, τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες. Για 3 μήνες, και οι δύο ομάδες ακολούθησαν πρόγραμμα συμβουλευτικής διατροφής με μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες. Αλλά τα μέλη της μιας ομάδας κατανάλωναν επίσης 3 γραμμάρια (λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κύμινο σε σκόνη καθημερινά, ανακατεμένο σε 140 γραμμάρια γιαουρτιού (η ίδια ποσότητα γιαουρτιού, χωρίς το κύμινο, δινόταν καθημερινά και στα μέλη της άλλης ομάδας).
Στο τέλος του 3μηνου πειράματος, τα μέλη της ομάδας που κατανάλωνε κύμινο είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα από τα μέλη της άλλης ομάδας.
Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας με το κύμινο μείωσαν το ποσοστό σωματικού τους λίπους κατά 14,64%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το 4,91% που σημείωσαν τα μέλη της άλλης ομάδας.
Υπήρχαν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση 1 κουταλιού κύμινο την ημέρα. Τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 23 μονάδες, ενώ στα άτομα που δεν κατανάλωναν κύμινο, μειώθηκαν μόνο κατά 5 μονάδες. Επίσης, τα άτομα της πρώτης ομάδας μείωσαν την "κακή" (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 μονάδες, τη στιγμή που οι υπόλοιπες συμμετέχουσες την μείωσαν μόλις κατά 0,5 μονάδες.
Το κύμινο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, χημικές ουσίες των φυτών που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει οφέλη για την απώλεια βάρους, οι συγγραφείς της μελέτης εικάζουν επίσης ότι κύμινο, όπως και άλλα "καυτερά" μπαχαρικά, αυξάνουν προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/328476-to-baxariko-pou-voithaei-na-xasete-3-fores-perissotero-lipos#ixzz3X2uTwSgx