Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μείνετε μέσα!


STAY INSIDE from Stathis on Vimeo.


Μια ταινία μικρού μήκους για την τρομολαγνεία στη σύγχρονη Ελλάδα.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Στάθης Αθανασίου (2005)

Διακρίσεις:
Festival internacional de Cine, Argentina 2006, Mar de Plata – Best International Short Film (επιλογή του TeLeFe Channel για παναμερικανική προβολή)
Solo Para Cortos, Barcelona 2006 – Best Short Film

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αναδιαμορφώνεται το Twitter

Στόχος είναι να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο φιλική στους άνω των 150 εκατ. χρήστες της διεθνώς
Σε ευρύ ανασχεδιασμό του Twitter πρόκειται να προχωρήσει η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία κάθε μέρα προστίθενται στο δυναμικό της 370.000 νέοι χρήστες από όλο τον κόσμο.

Στόχος είναι να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο φιλική στους άνω των 150 εκατ. χρήστες της διεθνώς.

Η ολοένα πιο δημοφιλής υπηρεσία microblogging, όπου οι χρήστες μπορούν να στείλουν μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, θέλει να παρέχει πλέον περισσότερες πληροφορίες στα μέλη της και, στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει ενσωματωμένα βίντεο του YouTube, εικόνες και άλλο περιεχόμενο, ώστε το Twitter να αποκτήσει πιο έντονο χαρακτήρα πηγής πληροφόρησης.

Το ηλικίας τεσσάρων ετών κοινωνικό δίκτυο, όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, θα προωθήσει μια τελείως νέα "αρχιτεκτονική", που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών για περισσότερη ευελιξία και επικοινωνία. "Το Twitter μπορεί να γίνει επίσης μια θαυμάσια πηγή πληροφόρησης", δήλωσε ο Έβαν Ουίλιαμς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πίσω από το δίκτυο.

Περισσότερα από 90 εκατομμύρια μηνύματα ("τιτιβίσματα" ή tweets) στέλνονται καθημερινά κατά μέσο όρο από τους χρήστες του Twitter, το οποίο όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με επιτυχία το Facebook, το Yahoo και το Google για τον online χρόνο των χρηστών.

Ο νέος ανασχεδιασμός (με την χαρακτηριστική κωδική ονομασία "Φοίνιξ") αποσκοπεί ακριβώς στο να "δέσει" τους υπάρχοντες χρήστες του για περισσότερη ώρα στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του και παράλληλα να προσελκύσει νέους φίλους.

Το νέο Twiiter.com θα υλοποιηθεί σταδιακά σε παγκόσμια βάση τις επόμενες εβδομάδες. Το κοινωνικό δίκτυο εξάλλου προωθεί ένα νέο σύστημα διαφήμισης, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την τεράστια βάση δεδομένων των χρηστών του και να την μετατρέψει -διακριτικά- σε μια μόνιμη πηγή εσόδων.

Το Twitter έχει υποστηριχθεί χρηματοδοτικά για τη δημιουργία και λειτουργία του από τις αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες Spark Capital, Benchmark Capital, T.Rowe Price, Venture Partners κ.α.
http://www.skai.gr/

Γιαγιά χωρισμένη (και χωρίς δίπλωμα οδήγησης!)

Μία 81χρονη οδηγός στην Αυστραλία συνελήφθη για παράβαση του ορίου ταχύτητας, καθώς έτρεχε με 164 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο και της αφαιρέθηκε το δίπλωμα για ένα χρόνο.

Όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί που τη συνέλαβαν, η 81χρονη έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και δεν άκουγε τις σειρήνες του περιπολικού, που την κυνηγούσε επί τέσσερα χιλιόμετρα μέχρι να καταφέρει να την κάνει να σταματήσει.

Η ηλικιωμένη οδηγός είπε ότι έτρεχε γιατί ακολουθούσε τον εραστή της, που προπορευόταν.

«Αν νομίζουν ότι με το να μου πάρουν την άδεια θα με σταματήσουν να οδηγώ, κάνουν μεγάλο λάθος», δήλωσε η 81χρονη η οποία είχε συλληφθεί και πάλι τον περασμένο Ιούλιο.

Η 81χρονη δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να μη βγαίνει πέραν των 30 χιλιομέτρων έξω από την περιοχή Χιθκοτ όπου ζει.

Παράλληλα, ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να χωρίσει από το σύντροφό της, ο οποίος, σημειωτέον, έχει τα μισά της χρόνια!
http://www.skai.gr/

Αλλαγή σχολείου

Τι γίνεται, όταν μετά τις διακοπές το παιδί επιστρέφει σε διαφορετικό σχολείο; Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ξανά στο νέο περιβάλλον;

Ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο είναι διαφορετικός: από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες.

Μερικές φορές όμως, χρειάζεται μια καινούργια, εξίσου δύσκολη αρχή, όταν το παιδί αλλάζει σχολείο. Αλλαγή σχολείου γίνεται όταν το παιδί αλλάξει σπίτι και γειτονιά, όταν γίνει η μετάβαση από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο, από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό ή γιατί πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να στείλουν το παιδί τους σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Κι ενώ οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι προφανείς, φυσιολογικοί κι αποδεκτοί από τους γονείς, για το παιδί μια αλλαγή -ακόμα κι αν είναι προς το καλύτερο- αποτελεί ένα πλήγμα και το κλονίζει, έστω και παροδικά.

Πώς αντιδρούν στην αλλαγή σχολείου παιδιά με διαφορετικές προσωπικότητες

Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο και έτσι τα παιδιά, ανάλογα με την προσωπικότητά τους, αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζονται με διαφορετικό ρυθμό στο καινούργιο τους σχολείο.

· Το «δειλό» παιδί

Τι βλέπουν οι γονείς: Εκνευρισμό, ανησυχία, απόσυρση. Το παιδί δεν φαίνεται να ευχαριστιέται με πράγματα που κανονικά του αρέσουν, είναι πιο απόμακρο από το συνηθισμένο, φαίνεται σαν «χαμένο στον κόσμο του», ωστόσο δεν εκφράζει κάποιο συγκεκριμένο παράπονο.

Τι σημαίνει η δυσκολία: Για το δειλό παιδί η αλλαγή σχολείου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μια που για αυτό σημαίνει νέο ξεκίνημα, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Το συνεσταλμένο παιδί, που έχει συνηθίσει τη δασκάλα του, το περιβάλλον της τάξης του με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται πλήρως, διότι το θεωρούν φυσιολογικό. Η προσαρμογή στο σχολείο είναι μια αργή, δύσκολη κι επίπονη διαδικασία. Φανταστείτε τώρα, όταν αυτό το παιδάκι, εκεί που αρχίζει να νιώθει κάπως πιο άνετα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να έχει να αντιμετωπίσει την προοπτική της νέας σχολικής χρονιάς σε καινούργιο περιβάλλον! Του είναι δυσβάσταχτο.

Τι να μην πείτε: Oι γονείς συχνά έχουν την τάση να μειώνουν τη δυσκολία των πραγμάτων, είτε γιατί οι ίδιοι είναι ενήλικοι και άρα τα βλέπουν όλα από τη σκοπιά τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της δυσκολίας του παιδιού, είτε γιατί πιστεύουν ότι έτσι βοηθάνε το παιδί. Ο γονιός δεν θα πρέπει να πει στο παιδί «έλα τώρα, πώς κάνεις έτσι, όλα θα πάνε μια χαρά!», γιατί κάτι τέτοιο δεν καθησυχάζει το παιδί, αλλά ούτε και του δείχνει τον τρόπο για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία που έχει.

Τι να πείτε: Eίναι πολύ προτιμότερο για τους γονείς να δείξουν κατανόηση και να ακούσουν με προσοχή τι έχει να τους πει και τι είναι ακριβώς αυτό που φοβάται στην αλλαγή σχολείου. Πολλές φορές οι γονείς μένουν έκπληκτοι, γιατί δεν είχαν καν φανταστεί τι ήταν αυτό που απασχολούσε το παιδί τους: ο μόνος τρόπος να το μάθουν είναι να ρωτήσουν! Έτσι, βοηθάει πολύ να ρωτήσουν το παιδί «τι είναι αυτό που σε ανησυχεί σχετικά με το καινούργιο σου σχολείο;» και στη συνέχεια να δείξουν κατανόηση, λέγοντας «καταλαβαίνω ότι αυτό σε στεναχωρεί και σου φαίνεται δύσκολο, όμως νομίζω ότι αν το συζητήσουμε θα βρούμε κάποια λύση και θα το κάνουμε πιο εύκολο». Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς στηρίζουν το παιδί τους δείχνοντας κατανόηση και παράλληλα το βοηθούν να βρει μια λύση.

· Το «κοινωνικό» παιδί

Τι βλέπουν οι γονείς: Εκνευρισμό, κακή διάθεση, δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης. Το παιδί μπορεί να φέρνει διαρκώς αντιρρήσεις ή να είναι πνεύμα αντιλογίας. Πιθανόν να εκφράσει μια εμμονή ή προσκόλληση προς τους συμμαθητές/τριες του, τη δασκάλα του ή το σχολείο του.

Τι σημαίνει η δυσκολία: Για το κοινωνικό παιδί η αλλαγή σχολείου σηματοδοτεί το τέλος από τις φιλίες που έχει κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή και είναι ένα είδος ξεριζωμού. Πολλές φορές το κοινωνικό παιδί βρίσκεται σε μια κατάσταση θρήνου, κατά την οποία θρηνεί (ίσως και προκαταβολικά) τις χαμένες φιλίες και τη μοναξιά που φαντάζεται ότι θα ακολουθήσει. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μικρά παιδιά, όταν δεν έχουν χειροπιαστά στοιχεία, δυσκολεύονται να φανταστούν πώς θα είναι μια νέα κατάσταση.

Τι να μην πείτε: Οι γονείς, οι οποίοι γνωρίζουν την κοινωνικότητα του παιδιού τους και διακρίνουν την ικανότητά του να κάνει φιλίες, δεν θα πρέπει να πουν στο παιδί τους «δεν πειράζει, θα κάνεις άλλες παρέες», γιατί μέρος της δυσκολίας του παιδιού δεν είναι το «μετά» και οι νέες παρέες, αλλά το «πριν» και οι παλιοί του φίλοι.

Τι να πείτε: Είναι πολύ προτιμότερο να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί να αποχαιρετήσει τους παλιούς φίλους και φίλες, καθώς και τη δασκάλα. Ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο τέλος της χρονιάς, τα άλμπουμ με φωτογραφίες κι αφιερώσεις (ακόμα και στον παιδικό σταθμό) αποτελούν καλούς τρόπους για να κλείσει κανείς ομαλά έναν κύκλο πριν κάνει την καινούργια αρχή. Οι γονείς μπορεί να διαβεβαιώσουν το παιδί (ειδικά όταν αυτό ισχύει) ότι θα μπορεί να τηλεφωνιέται, να παίζει και να κρατήσει επαφές και φιλίες με τις παλιές συμμαθήτριες και συμμαθητές, αλλά παράλληλα να του δημιουργήσουν την προσδοκία ότι στο καινούργιο σχολείο θα γνωρίσει νέα παιδιά και θα κάνει άλλες ωραίες φιλίες.

· Το «αγχώδες» παιδί


Τι βλέπουν οι γονείς: Ιδιαίτερα παράπονα σχετικά με την υγεία του και σωματοποίηση της στεναχώριας του με δηλώσεις του στιλ «πονάει η κοιλιά μου», «πονάει το κεφάλι μου», κακή διάθεση και αλλαγές στο φαγητό, τον ύπνο και τις συνήθειες της τουαλέτας (ξαφνικά αρχίζει να «βρέχεται» ή να έχει πιο «βαριά» ατυχήματα).

Τι σημαίνει η δυσκολία: Το παιδί που χαρακτηρίζεται από άγχος στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής τείνει να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις κάπως πιο μονοδιάστατα, στο στιλ «πρόβλημα ή μη-πρόβλημα» και να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το λύσει. Τις περισσότερες φορές το «πρόβλημα» ή η δυσκολία που αισθάνεται το παιδί δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αλλά η γενικότερη αίσθηση ότι υπάρχει μια μεγάλη επικείμενη αλλαγή, την οποία νιώθει ότι δεν μπορεί να χειριστεί. Πρόκειται, δηλαδή, περισσότερο για την υποκειμενική αίσθηση ανασφάλειας που έχει το παιδί, παρά για μια αντικειμενική δυσκολία. Η αλλαγή σχολείου πυροδοτεί τον ευαίσθητο ψυχικό μηχανισμό του και δεν αποτελεί η ίδια το πρόβλημα.

Τι να μην πείτε: Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κοροϊδέψουν το παιδί ή να του πουν «δεν έχεις τίποτα, είσαι φοβιτσιάρης», «πώς κάνεις έτσι, τώρα μεγάλωσες» ή να μπουν στη διαδικασία των συγκρίσεων «δες τη μεγάλη σου αδελφή τι ωραία που τα κατάφερε», «δες τον μικρό σου αδελφό που δεν έχει πρόβλημα». Με τέτοιου είδους δηλώσεις ή παροτρύνσεις το μόνο που καταφέρνουν οι γονείς είναι να εντείνουν το πρόβλημα και τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί.

Τι να πείτε: Μια πολύ καλύτερη και φιλική προς το παιδί αντιμετώπιση είναι να καθησυχάσει ο γονιός το παιδί, να το κανακέψει ως προς το σύμπτωμα και να το παρηγορήσει «θα σου φτιάξω ένα χαμομηλάκι και θα σου περάσει η κοιλίτσα σου» είναι ό,τι πιο παρηγορητικό μπορεί να ακούσει ένα παιδάκι που αισθάνεται άγχος και ένταση. Στη συνέχεια, ο γονιός μπορεί να διηγηθεί στο παιδί μια ιστορία (με πρωταγωνιστή το παιδί ή ένα ζωάκι) μέσα από την οποία να παρουσιάζει τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου και να δίνει έναν τρόπο που το παιδάκι ή το ζωάκι της ιστορίας χειρίστηκε καλά το ζήτημα και πήγε στο καινούργιο σχολείο του κι όλα ήταν καλά.

· Το «δύσκολο» παιδί

Τι βλέπουν οι γονείς: Νεύρα, θυμό, ξεσπάσματα, άρνηση. Το «δύσκολο» παιδί μπορεί να έχει εξάρσεις στη συμπεριφορά του, να παρουσιάσει ξαφνικά ένα πρόβλημα, όπως για παράδειγμα επιθετικότητα ή ιδιαίτερα κακούς τρόπους ή κλάματα.

Τι σημαίνει η δυσκολία: Οι γονείς ήδη από τη βρεφική ηλικία ξεχωρίζουν το παιδί τους και το χαρακτηρίζουν ως «δύσκολο», κυρίως με την έννοια ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και να μπει εύκολα σε μια καινούργια ρουτίνα. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει και να καταλάβει κανείς ότι ένα παιδί που έχει χαρακτηρολογικά μία τέτοια προδιάθεση από μωρό, θα εξακολουθεί να έχει την ίδια δυσκολία και στην προσχολική ή την πρώτη σχολική ηλικία.

Τι να μην πείτε: Συχνά οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις χάνουν την υπομονή τους και ξεσπάνε λέγοντας στο παιδί «είσαι πολύ ζόρικη», «από μωρό ήσουν δύσκολος και ανάποδος» ή δίνουν άλλους τέτοιους χαρακτηρισμούς που, φυσικά, δεν βοηθάνε καθόλου την κατάσταση.

Τι να πείτε: Έτσι, είναι πολύ προτιμότερο να εντοπίσει λεκτικά ο γονιός τι συμβαίνει και να το εξηγήσει στο παιδί του «βλέπω ότι πάλι κάνεις μούτρα και καταλαβαίνω ότι αυτός είναι ο τρόπος σου να μου πεις ότι κάτι σε ζορίζει», «νομίζω ότι έβαλες πάλι τα κλάματα γιατί κάτι σε απασχολεί». Οι γονείς θα πρέπει ν' αφήσουν χώρο για ένα μικρό ξέσπασμα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βάλουν όρια στο παιδί τους, ώστε να το βοηθήσουν να χειριστεί την κατάσταση: «Έτσι όπως φωνάζεις, δεν μπορούμε να συζητήσουμε, θα περιμένω μέχρι να σταματήσεις και μετά θα δούμε τι σε απασχολεί και πώς μπορούμε να λύσουμε μαζί το πρόβλημα».

Τι να πούμε στα παιδιά πριν από την αλλαγή σχολείου

Είναι πάντα καλύτερα να προετοιμάζουμε το παιδί μας μπροστά στις νέες συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει.

Έτσι...

· με ήρεμο και γλυκό τρόπο δηλώνουμε την αλλαγή και δεν αφήνουμε περιθώρια για διαπραγματεύσεις

· ανακοινώνουμε στο παιδί την αλλαγή σχολείου νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή

· οργανώνουμε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι ή κάποια δραστηριότητα, βγάζουμε φωτογραφίες, φτιάχνουμε ένα αναμνηστικό άλμπουμ ή δημιουργούμε μια διαδικασία με την οποία «κλείνουμε» τον κύκλο

· δημιουργούμε στο παιδί θετικές (αλλά ρεαλιστικές) προσδοκίες σχετικά με το νέο του σχολείο

· ακούμε με προσοχή τι έχει να μας πει

· συμμεριζόμαστε τα συναισθήματά του

· συζητάμε συγκεκριμένα για το τι  το απασχολεί σχετικά με την αλλαγή σχολείου

· προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις στους φόβους και τις ανησυχίες του και όχι να το καθησυχάζουμε γενικά κι αόριστα.

kids.in.gr


http://www.zougla.gr/

Σοκ και δέος στην αγορά εργασίας

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες θα βρεθούν χωρίς δουλειά, ενώ πάνω από 175.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2011, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε επιστημονική έρευνα που αναμένεται να δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη τριετία, κατά την οποία οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γνωρίσουν μια πρωτόγνωρη δυσμενή αλλαγή στο βιοτικό τους επίπεδο, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που καλείται να επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επιταγών του Μνημονίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στο επίπεδο τόσο της ζήτησης όσο και της κατανάλωσης, ενώ, για πρώτη φορά ύστερα από το 1991, η μισθωτή απασχόληση θα γνωρίσει σαφέστατη ύφεση. Παράλληλα, προωθείται η περικοπή των μόνιμων θέσεων εργασίας και εφαρμογή ελαστικότερων μορφών απασχόλησης, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πλέον αδύναμες να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες της ΓΣΕΕ, εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αλλάξει ρότα, τότε θα επαληθευτούν προγενέστερες προβλέψεις της Κομισιόν, που έκαναν λόγο για σωρευτικές απώλειες θέσεων εργασίας στην χώρα μας κατά την τριετία 2009-2011, ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί πάνω από το 20%.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να περιγράψουν τη μελανή εικόνα που αρχίζει να σκιαγραφείται, υπογραμμίζουν ότι ούτε το 2015 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα ποσοστά ανεργίας του 2008.

«Οι προβλέψεις αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ κατά το 2010 και το 2011 και οριακά θετικής εξέλιξης μετά το 2012, δεν είναι ικανές και αναγκαίες για να επιλύσουν τις προαναφερόμενες αντιφάσεις στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι το 2015, στην Ελλάδα, εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, δεν θα έχει επιτευχθεί ούτε καν το επίπεδο της επίσημης ανεργίας του 2008 (7,8%)», προκύπτει από την έκθεση της ΓΣΕΕ.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» των αποδοχών
Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, το 2010 οι μέσες πραγματικές αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4%. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει δύο πολύ σημαντικές προοπτικές:

Πρώτον, κατά τη διετία 2010 – 2011 αναιρείται κάθε πρόοδος που είχε συντελεστεί μετά το 1999 σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των Ελλήνων.

Ταυτόχρονα, όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα ανοίξει παραπάνω η «ψαλίδα» στη σύγκλιση του ελληνικού μισθού με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Έτσι, εάν κατά τη δεκαετία του ’90 το ποσοστό σύγκλισης άγγιζε το 70% και το 2009 έφθανε το 82,5%, τότε κατά την παρούσα περίοδο αναμένεται να σημειωθεί μείωση του ποσοστού αυτού στο 78%, δηλαδή στα επίπεδα της τριετίας 2004-2007

http://www.zougla.gr/

Η παχυσαρκία κοστίζει ακριβά στις ΗΠΑ

Η παχυσαρκία κοστίζει κάθε χρόνο στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 215 δισεκατομμύρια δολάρια, είτε πρόκειται για κόστη ιατρικών δαπανών, είτε για έμμεσες απώλειες λόγω μείωσης της παραγωγικότητας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το ινστιτούτο Brookings.

Οι ερευνητές του αμερικανικού ινστιτούτου αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι μόνο το ιατρικό κόστος για τους ενήλικες που δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, κάθε χρόνο ανέρχεται στα 147 δισεκατομμύρια δολάρια. Για τα παιδιά που είναι παχύσαρκα το αντίστοιχο κόστος ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα ιατρικά κόστη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία και ίσως εξακολουθήσουν να αυξάνονται, δεδομένης της αναλογίας των παχύσαρκων ενηλίκων και ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Diabetes, Metabolic Syndrom and Obesity".

Πέραν των δαπανών αυτών, λόγω της παχυσαρκίας υπάρχει επιβάρυνση στην αμερικανική οικονομία διότι τα παχύσαρκα άτομα δεν είναι το ίδιο παραγωγικά.

«Τα συμπληρωματικά κόστη ως προς την παραγωγικότητα είναι ουσιαστικά, και φθάνουν περίπου στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τους ερευνητές Ρος Χάμοντ και Ρουθ Λεβίν, του τμήματος οικονομικών μελετών του ινστιτούτου Brookings.
http://www.protothema.gr/

Οι διαφημίσεις που σόκαραν τον κόσμο!

Οι κορυφαίοι διαφημιστές του κόσμου δεν περιορίζονται στην απλή πρόκληση ενδιαφέροντος του κοινού, αντίθετα θέτουν πάντα ως στόχο το προϊόν που παράγουν να προκαλεί σοκ. Η εφημερίδα Independent διάλεξε τις διαφημίσεις που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα όσο λίγες:
Εικόνα από την αντικαπνιστική καμπάνια της Les Droits des Non-fumeurs που προσπάθησε να συνδέσει το κάπνισμα με τη σεξουαλική υποδούλωση!
Αυτή η αφίσα έδειχνε ένα παιδί με το σώμα γυναίκας και ανήκε ως πρωτοβουλία από την ομάδα κατά της οικογενειακής βίας Family Violence Partnership στο Μιλγουόκι. Το μότο αναφέρει: «Είναι λάθος να βλέπεις ένα παιδί, σαν κάτι παραπάνω!».

Αυτή η καμπάνια παρέμεινε ένα μυστήριο ως προς τον σκοπό της! Διαφήμιζε το περιοδικό «Deutsch Magazine» και έδειχνε μία γυναίκα σε τρυφερές περιπτύξεις με τον σκύλο της.

Ο Tom Ford έβαλε τα δυνατά του για να σοκάρει και σίγουρα τα κατάφερε με αυτή την καμπάνια για την αντρική του σειρά ρούχων.
Η Toyota σίγουρα έχει μετανιώσει για αυτή τη διαφήμιση που προκάλεσε μεγάλο σάλο και πάμπολλες αντιδράσεις! Αντικείμενο της διαφήμισης το οικολογικό Prius. Δείχνει έναν άντρα που μόλις έχει διαπράξει φόνο και το σλόγκαν αναφέρει: Τουλάχιστον οδηγεί Prius!
Το ινστιτούτο ομορφιάς στη Νότιο Αμερική «Xiomara Coronado Beauty Center» πείραξε με Photoshop τις φωτογραφίες της Αντζελίνα Τζολί και της Πάρις Χίλτον και υποστήριξε: Ετσι θα γίνετε αν δεν προσέξετε το πρόσωπό σας!

Η εταιρεία M&C Saatchi δημιούργησε αυτή τη διαφήμιση για τον Ερυθρό Σταυρό στην Αυστραλία προκειμένου να προμοτάρει την εθελοντική αιμοδοσία. Πολλοί σοκαρίστηκαν με την εικόνα του αίματος μέσα στο δοχείο, οι περισσότεροι όμως είδαν με θετικό μάτι την καμπάνια λόγω του καλού σκοπού της.


Η πλέον γνωστή φίρμα για τις σοκαριστικές της διαφημίσεις είναι η Benetton. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει τον ακτιβιστή David Kirby, που έπασχε από AIDS, στο κρεβάτι του πόνου μαζί με την οικογένειά του. Η φωτογραφία κέρδισε το World Press Photo Award και αρχικά ήταν ασπρόμαυρη, αλλά η Benetton τη χρησιμοποίησε έγχρωμη για να σοκάρει ακόμα πιο πολύ. Η οικογένεια του Kirby είχε δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση, ωστόσο από πολλούς θεωρήθηκε ότι ήταν καταδικαστική ως προς την ομοφυλοφιλία.


Κόμικ το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

Αφού μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τουλάχιστον δυο φορές, στην τηλεόραση πολλές περισσότερες και ανέβηκε ως θεατρική παράσταση σε πολλά θέατρα του κόσμου, το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ φτάνει στις νεότερες γενιές μέσα από τις σελίδες ενός «graphic novel».

Τη σχετική άδεια έδωσε το Ιδρυμα «Αννα Φρανκ», που εδρεύει στις ΗΠΑ. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Σιντ Γιάκομπσον, ενώ τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του Έρνι Κόλον.

Οι ειδικοί βλέπουν στην έκδοση, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Hill & Wang, κάτι περισσότερο από ένα κόμικ. Αναγνωρίζουν μια επιμελέστατη και ιστορικά ακριβή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας Φρανκ.

Το πορτρέτο της Άννας που σκιαγραφούν οι δύο δημιουργοί είναι το πορτρέτο ενός εξωστρεφούς και ομιλητικότατου κοριτσιού, που είχε καθαρές ιδέες και ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος και συγγραφέας. Οι Σιντ Γιάκομπσον και Έρνι Κόλον δεν περιγράφουν μια ηρωίδα ή ένα θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά μια κανονική έφηβη.
http://www.protothema.gr/

Γερμανοεβραίοι στέλνουν βοήθεια στους Παλαιστίνιους!

Έκπληξη έχει προκαλέσει η απόφαση μιας οργάνωσης Ευρωπαίων Εβραίων να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα, στέλνοντας ένα πλοίο με βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Η ηγέτης της οργάνωσης «Γερμανική Εβραϊκή Φωνή», Κάτι Κάτσενστάιν-Λέιτερερ, ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πλοίο της είναι έτοιμο για αναχώρηση, κρατώντας ωστόσο μυστικά το λιμάνι από όπου θα ξεκινήσει.

Η Λέιτερερ, ανέφερε ότι το ταξίδι έχει οργανωθεί από Εβραίους για τη βρετανική οργάνωση Δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους. Η κ. Κάτσενστάιν-Λέιτερερ ανέφερε ότι λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι θα δοθούν στη δημοσιότητα την ημέρα που το πλοίο θα σαλπάρει αλλά δεν ανέφερε πότε θα γίνει αυτό.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση της μεγαλωμένης στην Ανατολική Γερμανία από κομμουνιστές γονείς κ. Κάτενστάιν-Λέιτερερ, έχει παραρτήματα σε δέκα χώρες και προωθεί την ειρήνη και τις ειρηνικές εκδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων.
http://www.protothema.gr/

Πρόστιμο 40.000 ευρώ σε κολέγιο

Πρόστιμο 40.000 ευρώ επέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος στο κολέγιο «Hellenic American University» επειδή χρησιμοποιεί στις διαφημιστικές της ανακοινώσεις τον όρο "University", χωρίς να είναι Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Συγχρόνως, έχουν κινηθεί και είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες για τον έλεγχο διαφημιστικών καταχωρίσεων και εμπορικών πρακτικών και άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και χρησιμοποιούν παράνομα τους προσδιοριστικούς τίτλους "Πανεπιστήμιο" ή "Κολέγιο" στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα ή καλλιεργούν ανακριβείς εντυπώσεις για το επίπεδο και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν. Ορισμένα δε κέντρα ανακοίνωσαν ήδη στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή την απόσυρση του επίμαχου διαφημιστικού υλικού.
http://www.tvxs.gr/

Εξετάσεις α λα International Baccalaureate ξεσηκώνει η Α.Διαμαντοπούλου

Στεφανάκου Π.
 
Το μοντέλο του International Baccalaureate, που λειτουργεί ήδη σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, ξεσηκώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό, το οποίο θα εγκαινιάσουν οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Γ' Γυμανσίου. Το νέο μοντέλο που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο προϋποθέτει την αλλαγή του προσώπου των ΑΕΙ, τα οποία επίσης θα κληθούν να ασπαστούν το αμερικανικό πρότυπο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.
Τις ανακοινώσεις έσπευσε να κάνει η ίδια η υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega. Πριν ακόμη σιγήσει το πρώτο κουδούνι του φτωχού και παστωμένου, από παιδιά, σχολείου, η Α. Διαμαντοπούλου άνοιξε θέμα εξεταστικού δηλώνοντας ότι:
- Οι δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου αλλάζουν πρόσωπο. Θα διδάσκονται τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα στον διπλάσιο χρόνο και λίγα μαθήματα επιλογής. Σε όλα τα μαθήματα, οι μαθητές θα δουλεύουν με εργασίες.
- Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο θα υπολογίζεται τόσο η βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα της Γ' Λυκείου όσο και οι επιδόσεις τους στις εργασίες.
- Η εισαγωγή θα γίνεται όχι σε τμήματα, αλλά σε σχολές οι οποίες θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας. Η κατανομή των φοιτητών θα γίνεται σε προγράμματα σπουδών μετά το πρώτο έτος και ανάλογα με την επίδοσή τους. Μπορεί, δηλαδή, ένας φοιτητής να περάσει στην Ιατρική Σχολή, αλλά να βρεθεί να σπουδάζει Νοσηλευτική.
Τις αλλαγές θα στηρίξει προσωπικά ο πρωθυπουργός που θα προεδρεύσει σε κλειστή σύσκεψη στους Δελφούς στην οποία θα κληθούν οι πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ καθώς και ξένοι εμπειρογνώμονες.
Για φέτος, η υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ξανά στον Μάρτιο (από τον Ιούλιο) η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί να ρίξει το κόστος των εξετάσεων (δεν θα πληρώνει τις αυξημένες αποζημιώσεις του καλοκαιριού στους εκπαιδευτικούς που παραλαμβάνουν τα δελτία), αλλά οι υποψήφιοι δεν θα γνωρίζουν τις βαθμολογίες τους όταν θα καταθέτουν τα μηχανογραφικά με τις επιλογές τους. Την ίδια ώρα, εξετάζεται πρόταση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, να απελευθερωθεί η εξεταστέα ύλη από το σχολικό εγχειρίδιο.
Τέλος, η υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε πίσω τα κονδύλια για τα λάπτοπ της Α' Γυμνασίου, που έδωσε η Ν.Δ. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά πήραν τους υπολογιστές χωρίς να υπάρχει ψηφιακό περιεχόμενο.
http://www.avgi.gr/

Πέθανε η 34χρονη εγκαυματίας

Υπέκυψε τελικά στα σοβαρά εγκαύματά της η 34χρονη ψυχικώς πάσχουσα η οποία είχε τραυματισθεί βαριά από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στον χώρο της απομόνωσης της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας "Ευαγγελισμός".
Η 34χρονη νοσηλευόταν διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση και άφησε την περασμένη Παρασκευή την τελευταία πνοή της.
Ο θάνατος της ψυχικώς πάσχουσας καθιστά πλέον τραγική την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας και υποχρεώνει την κυβέρνηση και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ε.Ε., όπως αυτές προκύπτουν από το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" και το μνημόνιο Σπίντλα, και να προχωρήσουν επιτέλους στη δημιουργία νέων ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και όλης της χώρας.
Β.Β.
http://www.avgi.gr/

Αγ.Παντελεήμονας: Ξυλοκόπησαν τον Καντίρ

Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα διασχίζοντας τέσσερις χώρες στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η πολυτάραχη ζωή του αποτυπώθηκε στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου "Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας" και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μεταφραστής στους "Γιατρούς του Κόσμου". Και όμως, ο Καντίρ Χουσεΐν, ο οποίος γλίτωσε από το μένος των Ταλιμπάν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή νοσηλευόμενος στον Ευαγγελισμό μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τις ακροδεξιές συμμορίες του Αγ. Παντελεήμονα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ο Καντίρ είχε βγει από το σπίτι του στον Αγ. Παντελεήμονα. Όπως μας περιγράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" κ. Νικήτας Κανάκης, "ο Καντίρ δέχθηκε την επίθεση από ομάδα 20-30 ανθρώπων, οι οποίοι με κραυγές 'αυτός είναι, αυτός είναι' τον έπιασαν από τον λαιμό και τον πέταξαν κάτω ξυλοκοπώντας τον ανελέητα. Μάλιστα, κατά την επίθεση, ο Καντίρ φορούσε το μπλουζάκι με τα ιατρικά σήματα των 'ΓτΚ', όμως αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα των ακροδεξιών. Για το περιστατικό μάς ειδοποίησαν από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, από το οποίο τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα στον λαιμό, το πρόσωπο και το σώμα".
Το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει ο κ. Κανάκης, "είχαμε καταγγελίες ότι συστηματοποιείται η ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών στην περιοχή και για τον λόγο αυτό η οργάνωσή μας συλλέγει στοιχεία για την εκπόνηση τεκμηριωμένης έκθεσης με θέμα τη ρατσιστική βία. Έχουμε σοβαρές καταγγελίες ότι πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο παρακρατικών ομάδων, που στα πρότυπα των Γερμανών ναζί κάνουν εκκαθαρίσεις"!
Σχετικά με τη στάση της αστυνομίας, ο πρόεδρος των 'ΓτΚ' θέτει το ερώτημα "τι ακριβώς έχει καταγραφεί για το περιστατικό, καθώς και πόσα ακόμη τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Αγ. Παντελεήμονα και αν συγκλίνουν οι μαρτυρίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Έπιθυμούμε να μάθουμε, δηλαδή, τι έρευνες έχουν γίνει απο την αστυνομία, τόσο για την επίθεση στον Καντίρ όσο και για τα υπόλοιπα περιστατικά".
Αξίζει να τονίσουμε ότι η ζωή του Καντίρ είχε τεθεί στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου "Καντίρ, ένας αφγανός οδυσσέας" (2008), το οποίο είχε αποσπάσει το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Τηλεοπτικό Φεστιβάλ Roma Fiction Festival. Σημειωτέον, το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Al Jazeera English. Το θέμα που πραγματεύεται είναι η επιστροφή του Καντίρ για να βρει την οικογένειά του στο Αφγανιστάν, όπου 9 χρόνια μετά κυριαρχούν ακόμη η βία, η φτώχεια και η ανασφάλεια.
http://www.avgi.gr/

Τι να προσέξω στην αγορά γυαλιών ηλίου;

Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις.
Φροντίζουμε τα γυαλιά που επιλέγουμε για τα μικρά παιδιά να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού.

Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την αγορά «ακατάλληλων» γυαλιών ηλίου; 
Έχουν καταγγελθεί φαινόμενα αλλεργίας και ερεθισμών, που προκαλούνται συνήθως από τους σκελετούς για αυτό πρέπει να προσέχουμε τη σήμανση  CE να υπάρχει και στο σκελετό, έτσι ώστε το υλικό κατασκευή τους να είναι σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ποια πιστοποιητικά πρέπει να συνοδεύουν την αγορά ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου;
Δεν χρειάζονται πιστοποιητικά αρκεί η απόδειξη αγοράς, η οποία ισχύει για εγγύηση 2 ετών όπως για όλα τα προϊόντα. Είναι απαραίτητο όμως να συμβουλευόμαστε οπτικούς προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε.
Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας και δεν παρασυρόμαστε από τις αντιγραφές μοντέλων και Οίκων Μόδας που είναι μεν μικρής αξίας αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την ποιότητα κατασκευής τους.
Πολλά καταστήματα μαζί με ένα ζευγάρι γυαλιά που αγοράζουμε μας κάνουν δώρο άλλο ένα, άγνωστης μάρκας. Τι να προσέξουμε;
Το δώρο που προσφέρουν τα καταστήματα είναι  το δόλωμα  για τους καταναλωτές προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Και στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα παραπάνω, πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η σήμανση CE  δεν πρέπει να αναγράφεται σε αυτοκόλλητο αλλά να είναι ανεξίτηλη .
http://www.ana-mpa.gr/

Μύθοι για τη δίαιτα

Οι παρανοήσεις για τις δίαιτες, όμως, είναι πάρα πολλές – και τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ ξεδιαλύνουν πέντε από τις σημαντικότερες, οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν τις προσπάθειες για σωστό και υγιεινό αδυνάτισμα.
Οι δίαιτες της μόδας είναι ό,τι χρειάζεται κανείς για μόνιμη απώλεια βάρους
Μεγάλος μύθος. Οι δίαιτες της μόδας δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για μόνιμο αδυνάτισμα. Οι υποσχέσεις τους για σίγουρη απώλεια βάρους, συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα, ασφαλώς είναι δελεαστικές αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι πολλά. Κατ’ αρχήν, το να ακολουθήσει κανείς μία δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες ή με μεγάλους περιορισμούς στα τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνει, δεν είναι διόλου εύκολο – ιδίως όταν πρέπει η δίαιτα πρέπει να ακολουθείται για πολύ καιρό. Επιπλέον, όσες δίαιτες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων (λ.χ. τα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, που περιέχουν υδατάνθρακες) δεν είναι υγιεινές, διότι στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Όταν, εξ άλλου, η απώλεια βάρους είναι ταχεία (περισσότερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα) είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι τα χαμένα κιλά θα ανακτηθούν τάχιστα έπειτα από την διακοπή της δίαιτας - χώρια που το γρήγορο αδυνάτισμα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως λίθων στην χοληδόχο κύστη. Όσον αφορά τις ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες (αυτές που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα), αυτές μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Το ιδεώδες είναι να προσπαθείτε να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό: να χάνετε 0,5 έως το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα.
Οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες είναι υγιεινές
Οι μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες τέτοιων διαιτών, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η δίαιτα Άτκινς, παραμένουν άγνωστες. Το να λαμβάνει, όμως, κανείς τις περισσότερες θερμίδες του από πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί, δεν συνιστά ισορροπημένη διατροφή. Αυτά τα τρόφιμα, εξ άλλου, είθισται να περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη και χοληστερόλη – δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων σημαίνει μειωμένη πρόσληψη φρούτων και προϊόντων ολικής αλέσεως (λ.χ. μαύρου ψωμιού, δημητριακών ολικής αλέσεως), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Τέλος, η μακροχρόνια, ελλιπής κατανάλωση υδατανθράκων (λιγότερο από 130 γραμμάρια την ημέρα) έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο υπερπαραγωγής ουρικού οξέος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και νεφρολιθίασης.
Το άμυλο παχαίνει και δεν πρέπει να καταναλώνεται απ’ όσους κάνουν δίαιτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα συνηθίζουν να αποκλείουν από τη διατροφή τους τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα, όταν τρώγονται σκέτα (δίχως βούτυρο και σάλτσες) και σε λογικές ποσότητες, περιέχουν λίγα λίπη και θερμίδες. Επιπλέον, το άμυλο αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα – και οι υδατάνθρακες αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γκρέϊπ φρουτ και το λάχανο, «καίνε» τα λίπη και διευκολύνουν το αδυνάτισμα
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» ή να διαλύουν τα λίπη. Ορισμένα τρόφιμα με καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο, αλλά δεν αδυνατίζουν.
Τα φυσικά προϊόντα αδυνατίσματος και όσα βασίζονται σε βότανα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
 Ένα προϊόν αδυνατίσματος που γράφει ότι είναι φυσικό (natural) ή με βότανα (herbal) δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι ασφαλές. Για να αποδειχθεί η ασφάλεια ενός προϊόντος απαιτούνται πολυετείς, καλά οργανωμένες κλινικές (δηλαδή σε ανθρώπους) μελέτες, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται. Έως πρότινος, λ.χ., κυκλοφορούσαν στη Δύση προϊόντα βοτάνων που περιείχαν εφέδρα, μία ουσία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας σε αρκετούς πολίτες. Έτσι, η ουσία αυτή απαγορεύθηκε και τα προϊόντα αποσύρθηκαν από το εμπόριο. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί όταν διαλέγετε ένα προϊόν – και να είστε δύσπιστοι σε όσα υπόσχονται πάρα πολλά.
http://www.ana-mpa.gr/

"Νους υγιής εν σώματι υγιή"

Συγκλονιστικά στοιχεία για την αλληλεπίδραση της ψυχικής και σωματικής υγείας αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου στο γενικό πληθυσμό.
Πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα, με κύρια αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξάλλου τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μόλις το ένα τρίτο παρουσιάζει φυσιολογικό βάρος.
Από την άλλη πλευρά η κακή σωματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχική ασθένεια - ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης διπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη. Η ψυχική νόσος αυτή καθαυτή αλλά και η συνύπαρξη προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας στιγματίζουν άτομα και οικογένειες. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν αναζητούν θεραπεία, κυρίως λόγω του στίγματος.
Τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας προκαλούν τεράστιες δαπάνες για την κοινωνία: οι δαπάνες για την κακή ψυχική υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτιμηθεί ότι ανέρχονται σε 436 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (πάνω από 2.000 ευρώ/νοικοκυριό). Οι πρόσθετες δαπάνες για προβλήματα σωματικής υγείας σε ψυχικά ασθενείς αυξάνουν αυτόν τον αριθμό μέχρι και 70%.
Τα παραπάνω ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλιώρη, με αφορμή ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση και Κοινωνικές Προεκτάσεις των Ψυχικών-Σωματικών Νόσων» την οποία διοργανώνουν απόψε την αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη η Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική και η Α΄ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και η αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας η οποία δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Απρίλιο του 2008.
Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας φορείς και ειδικοί του τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας απ’ όλη την Ευρώπη συνέταξαν τη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας, στοχεύοντας στην κινητοποίηση όλων των σχετικών παραγόντων σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και σωματική υγεία.
«Η Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας είναι ένα συναινετικό έγγραφο, στο οποίο αποτυπώνεται και αξιολογείται το μέγεθος και η επίδραση των σχέσεων μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και προτείνονται συστάσεις πολιτικής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και φροντίδα των ασθενών. Θέλουμε να θυμίσουμε στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ότι η ολιστική προσέγγιση είναι αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Και να μη ξεχνάμε ότι "νους υγιής εν σώματι υγιή"», επισήμανε η κ. Μαλιώρη η οποία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.
Στην εκδήλωση προεδρεύουν ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Γεώργιος Καπρίνης και ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης, ενώ ομιλητές εκτός από την κ. Μαλιώρη είναι: ο παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Αντώνιος Σοφός, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Δημήτρης Κανδύλης, και η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Ιωάννα Ιεροδιακόνου.

http://www.ana-mpa.gr/

Υγεία και κρίση

Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, δοκιμάζει σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσοτέρων ανθρώπων.
Η διαπίστωση αυτή έχει διπλή ανάγνωση, λένε οι επιστήμονες, καθώς τονίζουν ότι από τη μία αφορά το πρακτικό μέρος που έχει να κάνει με την αδυναμία των ανθρώπων να πληρώσουν την ιδιωτική υγεία και από την άλλη με την πραγματική αύξηση των νέων περιστατικών που σχετίζονται με τη βιολογική υγεία των ανθρώπων.
Οι ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογία έχουν παρατηρήσει ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις όπως αύξηση των αυτοκτονιών, του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεργία σε ποσοστό 20-25% με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των πληθυσμών οι οποίοι πλήττονται. Με δεδομένο ότι στις μέρες μας ένας στους δύο εργαζόμενους αισθάνεται ανασφάλεια, είναι λογικό, λένε οι ειδικοί, να έχουν αυξηθεί σε 2.000 τα περιστατικά που προστρέχουν σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας από 1.500 που ήταν στο τέλος του 2009.
Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, εξηγεί ότι οι ομάδες που πλήττονται κυρίως από την κρίση, βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ή απειλούνται με την απώλεια της εργασίας τους.
Η υγεία των πιο φτωχών πλήττεται περισσότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φτάσουν ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ήδη παρατηρείται μια πτώση που αγγίζει υψηλά ποσοστά σε σχέση με τους ανθρώπους που καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς υγείας, ακόμη και για επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται επείγουσες.
Ο κ. Τούντας εξηγεί ότι η νοσηρότητα έχει να κάνει κυρίως με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και αυτά που ονομάζουμε ψυχοσωματικά όπως η δερματίτιδα, το έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, κ.α.
Γενικότερα επισημαίνει, ότι οι δείκτες υγείας σε μια οικονομική κρίση αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, καθώς το στρες που είναι το κύριο αποτέλεσμα μιας τέτοιας κρίσης, οδηγεί από μόνο του σε μια "ανθυγιεινή" συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται με πολύ και πρόχειρο φαγητό, διαταραχές του ύπνου, αλλά και χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ.
Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε αναλογία με την κακή υγεία, γι' αυτό επισημαίνουν ότι η φτώχεια διεθνώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας των πληθυσμών.
Οσον αφορά την ψυχική σφαίρα, το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι βασικές επιπτώσεις που διαφαίνονται και στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Π. Σακάς, ο οποίος θυμίζει την αύξηση της κατάθλιψης, η οποία καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποκρατικοποίησε πολλούς οργανισμούς. Τότε, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, αυξήθηκαν και τα ποσοστά κατάθλιψης, όπως παρατηρήθηκε αργότερα.
Ο κ. Σακάς επισημαίνει ότι σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν αισιόδοξες πλευρές. Στην αρχή της κρίσης η εικόνα είναι απογοητευτική και οι άνθρωποι σοκάρονται. Οταν, όμως, η κρίση γενικευθεί τα προβλήματα του στρες και της κατάθλιψης δείχνουν να μειώνονται και αναφέρει ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο, στον οποίο συνήθως δεν παρατηρείται κατάθλιψη, καθώς υπερτερεί το αίσθημα της επιβίωσης.
Οπως εξηγεί, η απόλυση ενός εργαζόμενου υπό καλές οικονομικές συνθήκες τον βάζει να διερωτάται γιατί συνέβη σ' αυτόν. Η απόλυσή του όμως, κάτω από μια γενικευμένη κρίση όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να βρει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει.
Η συμβουλή των ψυχιάτρων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η οικονομική κρίση είναι γενικευμένη, είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρόκειται για μια γενική κατάσταση και να μην την προσλαμβάνουμε ως προσωπική αποτυχία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν με την πεποίθηση ότι αυτό θα περάσει μετά από δύο ή τρία χρόνια, τονίζει ο κ. Σακάς.
Ενας άλλος τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση, είναι η σεξουαλική ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τα οικονομικά προβλήματα αμβλύνουν τις σχέσεις και δημιουργούν περισσότερα προσωπικά προβλήματα, διογκώνουν τις αδυναμίες των ανθρώπων και έτσι οι σχέσεις δεν έχουν τα απαραίτητα θεμέλια για να αντέξουν, εξηγούν οι ψυχολόγοι.
Πρόσφατη έρευνα της εταιρίας μελέτης ανθρώπινης σεξουαλικότητας παρατηρεί (μετά από χρήση ερωτηματολογίου) κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Ελάχιστοι, πλέον, είναι οι άνθρωποι που θεωρούν τη σεξουαλική τους ζωή τόσο σημαντική, όσο πριν από την κρίση. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρεί προτεραιότητα την οικονομική του κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική του ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ.
Εξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος. Η υπεύθυνη της μελέτης ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, σε 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες.
Εξάλλου, από τη μελέτη προκύπτει ότι τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή, είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Αντίστοιχα, τα ποσοστά στα χαμηλά στρώματα είναι 23% και 22% στα ανώτερα.
Η κ. Ελευθερίου, τονίζει ότι όσο και να θέλουμε να αφήσουμε έξω από το σπίτι, την οικογένεια ή τη σχέση ό,τι συμβαίνει στη δουλειά μας αλλά και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αυτό μοιάζει να μην είναι εφικτό. Η ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας, μας αναγκάζει να παραγκωνίζουμε το σεξ και να το βγάζουμε από προτεραιότητα στη φάση αυτή, καταλήγει.

http://www.ana-mpa.gr/

Mάχη κατά των κεφαλαλγιών

Tα είδη της κεφαλαλγίας
Πρωτοπαθής κεφαλαλγία: Xαρακτηρίζεται ο πονοκέφαλος που δεν εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης. H συχνότερη μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Διαρκεί από μισή ώρα έως και μία ολόκληρη εβδομάδα και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κεφαλαλγία τύπου τάσεως φαίνεται ότι οφείλεται στις διακυμάνσεις συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου. O πόνος εκδηλώνεται σαν πίεση σε όλο το κεφάλι ή εντοπίζεται στον αυχένα. Δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα παρά μόνο (ορισμένες φορές) ζάλη.
Δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης πρωτοπαθής κεφαλαλγία είναι η ημικρανία, η οποία πλήττει κυρίως τις γυναίκες. O πόνος χαρακτηρίζεται σαν σφυριές στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ενώ συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εμετός, ναυτία, φωτοφοβία, ηχοφοβία, οσμοφοβία (υπερβολική ενόχληση από τις μυρωδιές). Kατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας ο ασθενής αισθάνεται άρρωστος και θέλει να ξαπλώσει σε σκοτεινό δωμάτιο. H κρίση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες και μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές μέσα στον μήνα ή αντίθετα μόλις μία ή δύο φορές τον χρόνο. H ακριβής αιτία αλλά και ο μηχανισμός που προκαλεί μία ημικρανία παραμένει άγνωστος.
Yπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ημικρανία εμφανίζει αύρα πριν τον πονοκέφαλο. Δηλαδή το οπτικό του πεδίο αλλάζει και βλέπει σαν πίσω από έναν καταρράκτη. Tα χρώματα αναβοσβήνουν ενώ μπορεί να υπάρχει και έλλειμα στο οπτικό πεδίο. Tαυτόχρονα ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα σε κάποιο σημείο του σώματος (αισθητική αύρα) και ενδέχεται να μην μπορεί να μιλήσει καλά (δυσφασική αύρα).
Στις γυναίκες υπάρχει μια ειδική κατηγορία ημικρανίας που ονομάζεται καταμήνια, η οποία μάλιστα είναι δυσθεράπευτη. Ξεκινά λίγο πριν ή και ταυτόχρονα με την έμμηνο ρύση και διαρκεί δύο ή τρεις μέρες. Eπειδή η αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας είναι πολύ δύσκολη, οι γιατροί δίνουν μια μικρή προφυλακτική αγωγή στις γυναίκες δύο ημέρες πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
H αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται και ως ανδρικός πονοκέφαλος επειδή εμφανίζεται μόνο σε άνδρες. O πόνος εντοπίζεται μόνο στο ένα μάτι, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης κλείνει (πέφτει το βλέφαρο), κοκκινίζει και δακρύζει. O πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες, ωστόσο ενδεχομένως εμφανίζεται κάθε μέρα ή πολλές φορές μέσα στην ημέρα για μια χρονική περίοδο 2 – 4 μηνών. Aυτός ο τύπος πονοκεφάλου δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
Eυθύνονται για την εμφάνιση ημικρανίας
 Kληρονομικότητα: Yπολογίζεται ότι 2 στους 3 ασθενείς με ημικρανία την έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά τους.
 Περιβάλλον: Oι απότομες αλλαγές από το κρύο στη ζέστη ενδεχομένως πυροδοτούν την εμφάνιση ημικρανίας. Eπίσης ενοχοποιούνται τα έντονα φώτα αλλά και οι έντονες οσμές.
 Φύλο: Eμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες ενδεχομένως λόγω των γυναικείων ορμονών.
 Φάρμακα: Φάρμακα για την καρδιά, τη στηθάγχη και την υπέρταση ενδέχεται να πυροδοτούν κρίση ημικρανίας.
 Διατροφή: Σύμφωνα με μελέτη το τυρί και η σοκολάτα πυροδοτούν μία κρίση ημικρανίας σε ποσοστό 16,5%.
 Tρόπος ζωής: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανικών κρίσεων. Eπίσης ευθύνεται η παράλειψη γευμάτων και η έντονη πείνα (από εξαντλητικές δίαιτες).


Παθήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο
Oι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες είναι εκείνες που έχουν οργανική ή άλλη αιτιολογία. Για παράδειγμα μία οξεία ιγμορίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα εκδηλώνονται με κεφαλαλγία. Eπίσης κάποια φάρμακα όπως τα νιτρώδη που χορηγούνται σε καρδιοπαθείς, αλλά και η υπερκατανάλωση παυσιπόνων ευθύνονται για την εμφάνιση πονοκεφάλου.
H κεφαλαλγία είναι σύμπτωμα και πιο σοβαρών παθήσεων όπως ενός ανευρίσματος στον εγκέφαλο ή της εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος «χτυπά εν αιθρία». Eμφανίζεται ξαφνικά και είναι έντονος ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από παράλυση ενός τμήματος του σώματος. Aκόμα και ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ο οποίος μάλιστα επιδεινώνεται σταδιακά.
Tα φάρμακα της κεφαλαλγίας
Δύο είναι οι στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής, η προφύλαξη και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην προφυλακτική αγωγή χορηγούνται αντικαταθλιπτικά στους ασθενείς με κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Στην ημικρανία οι φαρμακευτικές ουσίες που δίνονται στους ασθενείς είναι τέσσερις, η φλουναριζίνη, η τοπιραμάτη, το βαλπροϊκό και η προπρανόλη.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι και η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου A (μπότοξ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των ημικρανικών κρίσεων. Eντούτοις οι έρευνες για το θέμα είναι διφορούμενες.
Eναλλακτικά
Bελονισμός: φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις κεφαλαλγίες, γι' αυτό και πλέον αποτελεί μέρος των ιατρείων κεφαλαλγίας στα νοσοκομεία. Συστήνεται σε συνδυασμό με την κλασική θεραπευτική αγωγή.
Bότανα: Tο πύρεθρον και ο πετασίτης ενδεχομένως προφυλάσσουν από την εκδήλωση κεφαλαλγίας. Ωστόσο δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυκμοσύνης ή του θηλασμού.
Bιταμίνες: H λήψη βιταμίνης B-2 ενδεχομένως προλαμβάνει την ημικρανία, σύμφωνα με έρευνες. Oμοίως το συνένζυμο Q10.

Mύθοι για την κεφαλαλγία
O πόνος αντιμετωπίζεται με πολλά φάρμακα: Aυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ισχύει. Aντίθετα υπεκαταναλώνοντας παυσίπονα ενδεχομένως πυροδοτούμε μία κρίση κεφαλαλγίας.
Oι πονοκέφαλοι δεν θεραπεύονται: Aυτό δεν ισχύει. Aντίθετα οι περισσότερες μορφές κεφαλαλγίας θεραπεύονται σχεδόν πλήρως. Aκόμη και στις περιπτώσεις όμως όπου τα φάρμακα δεν δίνουν τη λύση, τότε υπάρχει και η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.
Tα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: Σύμφωνα με τους ειδικούς η σημαντικότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι η φαρμακευτική. Mάλιστα οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι (ημικρανία, τάσεως κτλ) θεραπεύονται με φάρμακα που πρέπει να παίρνει κανείς καθημερινά προκειμένου να μειωθεί η συχνότητά τους.

http://www.ana-mpa.gr/

Σταυρόλεξα, διάβασμα και Αλτσχάιμερ

Οι διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως το λύσιμο σταυρόλεξων και παζλ ή το διάβασμα, μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όμως από τη στιγμή που η πάθηση εκδηλωθεί, θα ακολουθήσει ταχύτερη επιδείνωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον δρα Ρόμπερτ Γουίλσον του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, συμπέρανε ότι οι νοητικές ασκήσεις προστατεύουν μεν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, όμως από τη στιγμή που τα συμπτώματα θα εκδηλωθούν, η εξέλιξη της πάθησης θα είναι ταχύτερη, απ’ ό,τι αν δεν είχε προϋπάρξει αυτή η νοητική εξάσκηση.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί 12 χρόνια περισσότερα από 1.150 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που ασχολούνταν με διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως σταυρόλεξα, πάζλ, σκάκι, διάφορα χόμπι, ανάγνωση βιβλίων και άλλων εντύπων, παρακολούθηση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, επισκέψεις σε μουσεία κ.α. Διαπιστώθηκε ότι, όντως, όσο πιο δραστήριοι νοητικά ήσαν οι ηλικιωμένοι τόσο πιο αργά μειώνονταν οι εγκεφαλικές λειτουργίες τους, όμως από τη στιγμή που θα γινόταν η διάγνωση για Αλτσχάιμερ ή άνοια, η νόσος εξελισσόταν τόσο πιο γρήγορα όσο περισσότερη νοητική δραστηριότητα είχε προϋπάρξει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποικίλες νοητικές δραστηριότητες βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του, ακόμα κι όταν η πάθηση ήδη εξελίσσεται στο υπόβαθρο χωρίς ορατά συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο νους να μπορεί να αντισταθμίσει - για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον- τις σημαντικές παθολογικές αλλαγές (καταστροφή νευρικών κυττάρων) που παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τη στιγμή, όμως, που η πάθηση εκδηλωθεί φανερά (π.χ. με σταδιακή απώλεια της μνήμης) αναπτύσσεται πλέον πιο γρήγορα, επειδή στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, απλώς είχε "καμουφλαριστεί" από την προηγούμενη νοητική δραστηριότητα.
"Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι η ωφέλεια από την καθυστέρηση στην αρχική εκδήλωση της πάθησης έχει ως τίμημα την ταχύτερη επιδείνωση της άνοιας στη συνέχεια", δήλωσε ο κ. Γουίλσον, ο οποίος, πάντως, πρόσθεσε ότι τελικά οι νοητικές δραστηριότητες "μειώνουν τη συνολική διάρκεια του χρόνου που ένας άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από άνοια".
Η άνοια -που συνήθως εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία- είναι μια κατάπτωση των νοητικών λειτουργιών, ιδίως της μνήμης, που προκαλείται κυρίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μπορεί να προκληθεί από τη νόσο Πάρκινσον, από εγκεφαλικό ή από κάποια μόλυνση του εγκεφάλου.
 Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
http://www.ana-mpa.gr/

Tεστ αίματος για καρκίνο του προστάτη

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αυτές που, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αντιτίθενται στους τακτικούς ετήσιους ελέγχους των ανδρών, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί τελικά υπερβολικά πολλούς άνδρες να κάνουν μη αναγκαίες θεραπείες, που έχουν παρενέργειες για την ποιότητα της μετέπειτα ζωής τους.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Χανς Λίλια του Ιατρικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το ΒΒC, υποστηρίζει ότι αρκεί ένα τεστ PSA σε ηλικία 60 ετών για να αποκαλύψει ποιοι άνδρες δεν χρειάζονται να κάνουν στο μέλλον και άλλους ιατρικούς ελέγχους.
Άλλοι ειδικοί στο ζήτημα χαιρέτισαν τη νέα μελέτη, αλλά τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περαiιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αξία του ενός και μόνου τεστ. Η ομάδα του Λίλια έκανε ένα τεστ αίματος στους 60χρονους και τους κατέταξε σε δύο ομάδες ανάλογα με το επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εννέα στους δέκα θανάτους από καρκίνο του προστάτη συνέβησαν στους άνδρες που είχαν τα πιο υψηλά επίπεδα PSA, ενώ όσοι είχαν μέσο ή χαμηλό επίπεδο PSA, εμφάνισαν μηδαμινά ποσοστά θνησιμότητας. Αυτό σημαίνει πρακτικά, σύμφωνα με τον Λίλια, ότι πολύ περισσότεροι από τους μισούς άνδρες μπορούν, με ένα απλό τεστ, να ξέρουν ότι, ακόμα κι αν έχουν καρκινικό όγκο στον προστάτη τους, είναι απίθανο να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν εξαιτίας του.
Από την άλλη, όσοι άνδρες έχουν πολύ υψηλό PSA και άρα αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον τακτικούς ελέγχους. Ο προστάτης είναι ένας αδένας δίπλα στην ουροδόχο κύστη και ο καρκίνος σε αυτό το όργανο εμφανίζεται συνήθως στους άνδρες μετά τα 60 χρόνια τους, συχνά με λίγα συμπτώματα, μέχρι να έχει εξελιχθεί σημαντικά, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εκ των υστέρων θεραπεία του, γι' αυτό η πρόληψη θεωρείται σημαντική.
Αν και η εξέταση του PSA είναι πλέον συνηθισμένη, η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να έχει αυξηθεί στο αίμα για άλλους (φυσικούς) λόγους και όχι εξαιτίας της ύπαρξης καρκίνου. Εξάλλου, ακόμα και αν υπάρχει όγκος στον προστάτη, συχνά εξελίσσεται πολύ αργά και τελικά δεν απειλεί τη ζωή του άνδρα, μέχρι αυτός να πεθάνει από άλλη αιτία. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σταδιακά στην εμφάνιση μιας νέας αντίληψης σε πολλούς γιατρούς ότι η πρόωρη διάγνωση μπορεί να παρασύρει τον ασθενή σε περιττές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, οι οποίες μπορεί να έχουν ενοχλητικές επιπτώσεις στην μετέπειτα ουρολογική και σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο "British Medical Journal", φαίνεται να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι οι εξετάσεις ρουτίνας για τον καρκίνο του προστάτη τελικά δεν δείχνουν να έχουν μειώσει ιδιαίτερα τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του, ενώ έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο "υπερ-θεραπείας".
Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Νέα διάσταση αποκτά η χρονίζουσα διαμάχη για την χρησιμότητα και αξιοπιστία των διαγνωστικών ελέγχων όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, καθώς μια νέα αμερικανική ιατρική έρευνα υποστηρίζει ότι αρκεί ένα και μόνο αιματολογικό τεστ PSA σε ένα άνδρα ηλικίας 60 ετών για να προσδιορίσει τη συντριπτική πλειονότητα εκείνων που είναι πιθανό να πεθάνουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
http://www.ana-mpa.gr/

Οι πιο δημοφιλείς κολλάνε τη γρίπη δύο εβδομάδες πριν από τους υπόλοιπους

Το να είναι κανείς δημοφιλής έχει και τις απρόσμενες αρνητικές πλευρές του, αφού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη, οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους… κοινούς θνητούς.
Η μελέτη του Χρηστάκη, από κοινού με τον συνήθη συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.
"Το να είσαι στο επίκεντρο του (κοινωνικού) δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες", δήλωσε ο Φάουλερ. Αυτό το λεγόμενο "παράδοξο της φιλίας", σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.
Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης το 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.ana-mpa.gr/

Γιατί πίνουμε πολύ περισσότερο αλκοόλ σε κοντό ποτήρι και όχι σε ψηλό

Αν θέλετε να μην μεθύσετε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ, κρασί ή μπίρα σε χαμηλό ποτήρι, καταλήγουν να πίνουν, τελικά, αρκετά περισσότερο -μπορεί και σχεδόν διπλάσια ποσότητα- σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό ποτήρι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", διαπίστωσε ότι εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν… με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό.

Σύμφωνα με τον Σπενς, το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην παγίδα αυτή δεν πέφτουν μόνο οι "ερασιτέχνες" που το βράδυ πίνουν ένα-δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.

Όμως το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι μη επαγγελματίες (δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι) που εκτιμήθηκε ότι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να πιουν μέχρι και 80% περισσότερο σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς τον ίδιο όγκο αλκοόλ.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πώς κόβουμε το κάπνισμα

Πριν από περίπου 15 χρόνια, βρέθηκα στο Λονδίνο. Στο Coven Garden, με κόπο καταφέραμε να «κλείσουμε» τραπέζι σ΄ένα ιταλικό ρεστοράν, του οποίου η φήμη είχε βγει έξω από τα όρια της χώρας και ασφαλώς, είχε φτάσει ίσαμε την Ελλάδα, όπου το καλό φαγητό εκτιμάται δεόντως. Ως εκ τούτου, ως κλασικός Έλληνας καλοφαγάς, σχεδόν απαίτησα από τους φίλους μου να το επισκεφθούμε. Η παρέα αποτελείτο από καπνιστές και ο μετρ μας οδήγησε στο ένα και μόνο τραπέζι του καταστήματος, όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.
Ήταν τοποθετημένο στη μέση ενός γυάλινου «σεπαρέ», ακριβώς πλάι στην τουαλέτα. Οι διερχόμενοι για την ανάγκη τους, μας έβλεπαν κάπως ως ψάρια ενυδρείου. Ο θυμός μου δεν μ΄ άφησε να απολαύσω το φαγητό. Σήμερα, το μόνο που θυμάμαι από εκείνο το περίφημο ρεστοράν, είναι τα απαξιωτικά βλέμματα των πελατών μαζί με μια υποψία περιποιημένου -είναι η αλήθεια- λαβομάνου, που αποκαλυπτόταν κάθε φορά, που άνοιγε η πόρτα της τουαλέτας. «Δεν βαριέσαι... αυτά γίνονται στο Λονδίνο της υπερβολής», σκεφτόμουν.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, Ελλάδα, 1η Σεπτεμβρίου. Η απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται... δια ροπάλου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους κι εγώ ακόμη να καταφέρω να το κόψω.
Η εικόνα του ... χρυσόψαρου στη γυάλα αναβιώνει μέσα μου κι αυτή τη φορά στην πατρίδα μου, όπου δεν είμαι ταξιδιώτης. Ήρθε η μεγάλη στιγμή ν΄απαλλαγώ. Η απάντηση όσων ρώτησα, είναι μία: Όλα βρίσκονται μέσα στο κεφάλι σου.

Ο νόμος είναι αυστηρός για εμάς τους εξαρτημένους, αλλά ένας μόνον τρόπος υπάρχει πλέον να τον αγνοήσουμε. Να το κόψουμε. Όσο για τους τρόπους...
Με τη βοήθεια του γιατρού
«Το σημαντικότερο είναι να πάρει ο ίδιος ο καπνιστής την απόφαση, ότι θέλει να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα να του προσφερθεί σοβαρή βοήθεια, εάν απευθυνθεί σε ένα από τα 35 και πλέον ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μετρούν εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα ετών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας και διευθύντρια του πρότυπου κέντρου διακοπής καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, πνευμονολόγος Χριστίνα Γκράτζιου.
Ανάλογα με το προφίλ του κάθε καπνιστή, το ιστορικό υγείας, τις συνήθειές του, τα χρόνια καπνίσματος και την εξαρτημένη συμπεριφορά, ο γιατρός επιλέγει το ενδεδειγμένο πρόγραμμα θεραπείας. Με την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένης ιατρικής ομάδας, ο ενδιαφερόμενος υποστηρίζεται ψυχολογικά και για την αποθεραπεία του «επιστρατεύονται» και φάρμακα. Οι επισκέψεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου μία ώρα.
«Η προσέγγιση είναι καθαρά ιατρική. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται βασίζονται σε διεθνείς, βασικές, κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Εμείς, ως ιατρική και πανεπιστημιακή ομάδα, τις τηρούμε αυστηρά και δεν χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μεθόδους», τονίζει η κ. Γκράτζιου.
Στο Ευγενίδειο, ο καπνιστής θα ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μία επίσκεψη την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα, μία ανά τρεις εβδομάδες περίπου για τους επόμενους δύο μήνες και τέλος, μία ανά τρίμηνο μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους. Η κ. Γκράτζιου υπογραμμίζει: «Υπάρχει μία πολύ τακτική παρακολούθηση γι αυτό και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επτά στα δέκα άτομα που επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να "κόψουν" το τσιγάρο, τα καταφέρνουν. Βάσει διεθνών μελετών, οι Έλληνες καταφέρνουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια».
Το δε κόστος γι αυτού του είδους τη βοήθεια, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 800 801 8080.
Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού
Στα πακέτα τσιγάρων αναγράφεται, ότι εκτός από τον γιατρό, και ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουμε το κάπνισμα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε λοιπόν, στον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, για «βοήθεια».

    «Κανείς φαρμακοποιός και κανένα σκεύασμα δεν μπορούν, από μόνα τους να βοηθήσουν κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα, αν ο ίδιος δεν το θέλει. Αν κάποιος νομίζει ότι μόνο με μία τσίχλα, ή ένα patch, μπορεί να το κόψει, είναι γελασμένος». Από την εμπειρία του ο κ. Λουράντος έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καπνιστές στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα και πολλοί από αυτούς, που προσπαθούν, δεν το θέλουν πραγματικά. Απόδειξη ότι από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικό νόμος, οι περισσότεροι σκέφτονται πώς θα ξεφύγουν για να καπνίζουν ανενόχλητοι.
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τίθεται θέμα κακής νοοτροπίας, έλλειψης σεβασμού και χαμηλού επιπέδου πολιτισμού», αναφέρει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής και καταλήγει: «Αν κάποιος έχει πραγματική θέληση να κόψει το κάπνισμα, τότε θα βοηθήσει ο φαρμακοποιός και κάποιο από τα πολλά βοηθήματα, που κυκλοφορούν στην αγορά».
Με ψυχοθεραπεία
Η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι σωματική και ψυχολογική. Το τσιγάρο δε, βρίσκεται μόνο στο σώμα, αλλά κυρίως στο μυαλό του καπνιστή.
Για την απεξάρτηση από το τσιγάρο, ένα κομμάτι είναι η αποτοξίνωση από τη νικοτίνη και ένα άλλο, το μεγαλύτερο, η απαλλαγή από την εμμονή.
«Το άτομο πρέπει να "ξεκολλήσει" εγκεφαλικά από το τσιγάρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Βασίλης Τσαρούχας. Τα στερητικά συμπτώματα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι ήπιας μορφής και δεν διαρκούν περισσότερο από οκτώ ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, να είναι ευερέθιστο και να αντιμετωπίζει ήπιες κρίσεις άγχους.

Το διανοητικό κομμάτι του εθισμού είναι βαθύτερο και πιο περίπλοκο. Ο άνθρωπος καπνίζει, γιατί υποσυνείδητα νομίζει ότι του κάνει καλό.

«Το βλαβερό πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι υγιές. Γι αυτή την αντικατάσταση μπορεί να βοηθήσει πολύ η ψυχοθεραπεία με διάφορες τεχνικές. Έτσι, μπορεί να γίνει συνειδητή απόφαση του καπνιστή, το να μην καπνίζει», αναφέρει ο κ. Τσαρούχας και συνεχίζει: «Αν δούμε πότε ξεκινούν οι περισσότεροι άνθρωποι να καπνίζουν, θα διαπιστώσουμε ότι είναι σε περιόδους έντονης ανασφάλειας, με συνηθέστερη αυτήν της εφηβείας. Με το τσιγάρο, λοιπόν, δημιουργείται στους καπνιστές η ψευδαίσθηση, ότι βγαίνουν από αυτά τα άβολα συναισθήματα, παίρνουν επιβεβαίωση. Νομίζουν ότι το τσιγάρο τους δίνει σιγουριά, άρα τους κάνει καλό. Σιγά, σιγά το άτομο γίνεται εξαρτημένο από το τσιγάρο και δεν μπορεί να σταματήσει την κακιά συνήθεια».

Η ψυχοθεραπεία αν και μπορεί να βοηθήσει όλους τους καπνιστές, δεν είναι για όλους. Είναι γι αυτούς που την χρειάζονται. «Δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε βαθιά στα πράγματα. Χρειάζεται διάκριση για το τι χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος», διευκρινίζει ο κ. Τσαρούχας.
Με ένα βιβλίο
«Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα» είναι ο τίτλος ενός βιβλίου, που σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές ανά τον κόσμο, να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο συγγραφέας, όντας ο ίδιος πρώην μανιώδης καπνιστής, παρουσιάζει μία εμπειρική μέθοδο σταματήματος του καπνίσματος. Ο τρόπος που βρήκε ο Άλεν Κάρρ να σταματήσει το κάπνισμα και να μοιραστεί την εμπειρία του μέσα από το βιβλίο, βασίζεται σε μία απλή ιδέα. Η δυσκολία του να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, έγκειται στον φόβο για την παύση, φόβος ο οποίος πηγάζει από λάθος αντιλήψεις που είναι εντυπωμένες στο μυαλό των καπνιστών σε σχέση με το τσιγάρο. Εάν αλλάξουν, λοιπόν, οι αντιλήψεις, νικιέται και οι φόβος και έτσι το σταμάτημα γίνεται μία εύκολη υπόθεση, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Έτσι το έκανε και έτσι το έγραψε ο Άλεν Κάρρ και στον πρόλογο του διεθνούς μπεστ σέλλερ του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκε ο Κόμης Μοντεχρήστος όταν, τελικά, δραπέτευσε από εκείνη την φυλακή; Έτσι αισθάνθηκα και εγώ, όταν απέδρασα από την παγίδα της νικοτίνης. Έτσι αισθάνονται και τα εκατομμύρια των πρώην καπνιστών, που χρησιμοποίησαν τη μέθοδό μου. Στο τέλος του βιβλίου έτσι θα αισθάνεστε και εσείς». Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αιώρα, σε μετάφραση του Κώστα Φωκά.
«Μαχαίρι»
Βάσει στατιστικών, από τους εκατό καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, χωρίς βοήθεια, τρεις τα καταφέρνουν.

Ο 40χρονος Δημήτρης Παπαβασιλείου, επιτυχημένος επιστήμονας και πατέρας δύο παιδιών, είναι ένας από αυτούς. Ξεκίνησε το κάπνισμα στα 15, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια δεν καπνίζει. Μια μέρα πήρε τη μεγάλη απόφαση και το έκοψε «μαχαίρι».

«Έβλεπα ότι μου κάνει πολύ κακό. Έβηχα, σε βαθμό που πνιγόμουν, και λαχάνιαζα με το παραμικρό. Είχα κουραστεί, σιχαινόμουν τον εαυτό μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πώς το έκοψε; «Έβαλα ένα καθημερινό στοίχημα με τον εαυτό μου. Έλεγα καθημερινά, "σήμερα δε θα καπνίσω, σήμερα δε θα καπνίσω". Mία φορά τη μέρα, πέρασαν τρία χρόνια από την πρώτη που το είπα».

«Τον πρώτο καιρό ήταν αρκετά δύσκολα» παραδέχεται και εξηγεί: «Για ένα εξάμηνο είχα νεύρα, τον πρώτο χρόνο πήρα και κάποια κιλά. Τα νεύρα, όμως, πέρασαν και τα κιλά χάθηκαν. Είμαι άλλος άνθρωπος». Ενίοτε, η παλιά κακιά συνήθεια περνάει σαν σκέψη από το μυαλό του, αλλά δεν αισθάνεται επιθυμία να την επαναφέρει στη ζωή του.

«Το μυαλό μου, σαν να κάνει "φλας μπακ" κάποιες στιγμές. Καμιά φορά πίνοντας τον καφέ μου, σκέφτομαι "τώρα κανονικά πάει ένα τσιγάρο", αλλά δεν έχω καμία επιθυμία. Δεν κάνω καν την κίνηση», λέει και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη ζωή τους. «Κόψτε το «μαχαίρι». Γίνεται!».
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ηλία Παλιαλέξη)
http://www.ana-mpa.gr/

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν σε επιζήσαντες του καρκίνου την επανεμφάνιση της νόσου

Τα θύματα της έκρηξης ατομικής βόμβας που είχαν την τύχη να ξεπεράσουν τον καρκίνο, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά τη νόσο, ανακοίνωσαν  αμερικανοί επιστήμονες σε μία μελέτη που δίνει νέα διάσταση στη σχέση ανάμεσα στην καρκινογένεση και την έκθεση στην ακτινοβολία.
Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ευρήματα είναι σημαντικά γιατί οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που έλαβαν από τους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία για να προβλέψουν τους κινδύνους από την έκθεση στην ακτινοβολία από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων και από τις εξετάσεις με μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης.
'Οπως είπε ο δρ Κρίστοφερ Λι του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research: "Διαπιστώσαμε ότι οι επιζήσαντες καρκίνου είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο καρκίνο, ο οποίος γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τη ραδιενέργεια. Αυτοί οι καρκίνοι είναι του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και της ουροδόχου κύστης", είπε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούν την υγεία μίας ομάδας επιζησάντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από το 1950 -πέντε χρόνια μετά τις εκρήξεις- ως το 2002.
Η έρευνα εξέτασε 10.031 περιπτώσεις ασθενών που επέζησαν του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, εκ των οποίων οι 1.088 εμφάνισαν αργότερα εκ νέου τη νόσο.
Οι καρκίνοι του στομάχου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού ήταν οι πιο συχνοί, είτε όταν η νόσος εκδηλώνεται πρώτη φορά είτε όταν ξαναπροσβάλλει τον ασθενή.
"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι επιζήσαντες καρκίνου με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία θα πρέπει να παρακολουθούνται ενδελεχώς και για εκδήλωση δεύτερου τύπου καρκίνου", είπε ο Λι.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς την περίπτωση αυτή με την έκθεση σε άλλου είδους ακτινοβολία, γιατί οι επιζήσαντες της ατομικής βόμβας εκτέθηκαν σε ακτινοβολία σε όλο τους το σώμα, ενώ η έκθεση στην ακτινοβολία από τα μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης ή τις αντικαρκινικές θεραπείες περιορίζονται κατά κανόνα σε μία περιοχή του σώματος.
Ωστόσο, εξηγεί ο Λι, τα ευρήματα προφανώς αφορούν και άλλα είδη έκθεσης σε ακτινοβολία που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Ιδρυμα των Αποτελεσμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ)
http://www.ana-mpa.gr/

Θεσσαλονίκη: Η έλλειψη οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης ωθεί τους Έλληνες σε οδοντιάτρους όμορων χωρών

 Χωρίς κάλυψη από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία για οδοντιατρικές εργασίες είναι οι Έλληνες πολίτες, γεγονός που τους οδηγεί σε οδοντιάτρους όμορων χωρών, ενέχοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από ηπατίτιδα, ή κακοτεχνιών σε οδοντιατρικές εργασίες.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρουσία των προέδρων των Οδοντιατρικών Συλλόγων νομών της Μακεδονίας, με αφορμή το φαινόμενο της μετακίνησης των Ελλήνων ασθενών σε όμορες χώρες.
«Το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη είναι η ουσιαστική έλλειψη κάλυψής της από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο γεγονός οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά τη σχετική εισφορά, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο ΟΠΑΔ, τις τιμές του οποίου ακολουθούν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζει για ένα σφράγισμα δαπάνη μόλις 6,86 ευρώ και οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1993.
Ο κ. Δεβλιώτης τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από οδοντιάτρους όμορων χωρών, ούτε το αν τηρούνται οι προδιαγραφές της ΕΕ για τον οδοντιατρικού εξοπλισμό.
«Η Βουλγαρία μπήκε πρόσφατα στην ΕΕ και δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα σε όλες τις προδιαγραφές, ενώ τα Σκόπια, ως γνωστόν, δεν ανήκουν στην ΕΕ. Οι οδοντίατροι αυτών των χωρών αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως ευκαιριακούς, αφού δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τους ξαναδούν, ενώ εργασίες που απαιτούν πολλές επισκέψεις, όπως π.χ. μια απονεύρωση, συμπτύσσονται σε λιγότερες με προφανή επίπτωση στην ποιότητα για να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις», εξήγησε ο κ. Δεβλιώτης.
Για αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε οδοντιατρεία, όπου δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα καθαριότητας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Βασίλης Καραγιαννίδης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η ποιότητα των οδοντιατρικών υπηρεσιών, που παρέχονται στους Έλληνες πολίτες από οδοντιάτρους της Βουλγαρίας και των Σκοπίων».

   
Κινητή οδοντιατρική μονάδα
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε προσπάθεια να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ανασφάλιστους, θα δημιουργήσει κινητή οδοντιατρική μονάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης, η λειτουργία της μονάδας θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές οδοντίατρους.
  
Πηγή:  (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.ana-mpa/

Νανοϋλικά για την θεραπεία οστεοαρθρίτιδας από Εργαστήριο του ΑΠΘ

Νανοϋλικά με βιοενεργούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων, πρόκειται να αναπτύξει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο εταιρίες.

Τα νανοϋλικά θα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε εμφυτεύματα, που θα φέρουν ειδικές επικαλύψεις και θα απορροφώνται από τον οργανισμό, καθώς θα είναι πλήρως συμβατές με αυτόν. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν, επίσης, για την παραγωγή της νέας γενιάς φαρμάκων, γνωστά ως drug delivery, δηλαδή τα μεταφερόμενα και στοχευμένα φάρμακα, τα οποία φτάνουν με ακρίβεια στο ζητούμενο σημείο πάθησης και έτσι καθίστανται περισσότερο αποτελεσματικά.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και θα αρχίσει να υλοποιείται τα Χριστούγεννα, ώστε να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο προς παραγωγή και χρήση από ενδιαφερόμενες εταιρίες το 2013.

Το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αναπτύσσει δύο ακόμη εξίσου σημαντικά έργα, που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία πέρα από τη χρήση τους στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις μπορούν να έχουν και μία σειρά από άλλες «έξυπνες» εφαρμογές, όπως πάνω στα υφάσματα, στα ρούχα, σε τέντες, τσάντες κ.α.

Ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Εργαστηρίου στην 75η ΔΕΘ (Περίπτερο 13, σταντ 19) παρουσιάζονται οι καινοτόμες δραστηριότητές του, όπως η «ενεργειακή τσάντα», που είναι καλυμμένη από υμένα φωτοβολταϊκών και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο, ενώ βρίσκεται σε κίνηση.

Η πρώτη έκθεση Νανοτεχνολογίας στη ΔΕΘ το 2011
Το εργαστήριο του ΑΠΘ θα διοργανώσει στις αρχές Ιουλίου του 2011 την έκθεση «NANOTEX: Νανοτεχνολογία και Οργανικά Ηλεκτρονικά», η οποία θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην ΔΕΘ και θα έχει διεθνές χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Στέργιο Λογοθετίδη, πρόκειται για ένα «πολυγεγονός, στο οποίο θα παρουσιάζεται για πρώτη φορά πραγματικά η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία». Εξάλλου, επεσήμανε, από την έκθεση αναμένεται να προκύψουν πολλά οφέλη για την πόλη, τόσο τουριστικά όσο και επιχειρηματικά, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται όργανα, εξοπλισμοί, προϊόντα, υπηρεσίες και επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, ενώ επίσης θα συμμετέχουν παραγωγικοί φορείς και υπηρεσίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, καθώς και η Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα και περισσότεροι από 100 εκθέτες. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην έκθεση θα υπάρχουν και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας, καθώς έτσι θα δίνεται η δυνατότητα συμφωνιών και εμπορευματοποίησης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που δημιουργείται στα πανεπιστήμια» είπε.

Παράλληλα με την έκθεση θα διεξάγονται shows με εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, διεθνή συνέδρια και συμπόσια με παρουσιάσεις και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ θα διοργανωθεί και το 5ο Διεθνές Σχολείο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)