Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Totem: Ένας Καλύτερος Κόσμος


Τώρα ήρθ' η ώρα


Όταν Σφίγγουν το Χέρι - Μίκης Θεοδωράκης


Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει


Αλεξίου, Μάλαμας, Ιωαννίδης - Τίποτα δεν πάει χαμένο


Τώρα στην κάλπη δαγκωτό ΚΚΕ

Στις εκλογές η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να καθορίσουν την ψήφο τους με βάση τον πραγματικό τους αντίπαλο, συνειδητοποιώντας ότι αντίπαλος δεν είναι μόνο το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά το κεφάλαιο, η εξουσία του, το κράτος δηλαδή, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι του κεφαλαίου εκτός Ελλάδας. Η στάση κάθε κόμματος, της πολιτικής του σ' όλα αυτά μαζί, αποτελεί το κριτήριο. Οι εκλογές βεβαίως αναδεικνύουν κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση. Υπάρχει στον λαό και γνώση και εμπειρία διαχρονικά. Για παράδειγμα, χρόνια, σαράντα περίπου, εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεταξύ τους αντιπαλότητα. Τι έγινε μετά από πολλές εναλλαγές; Αυτά τα κόμματα συγκυβερνούν.
Τώρα φαίνεται η ΝΔ να περνά στην αντιπολίτευση. Θα αναδειχτεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Σκεφτείτε, λοιπόν, την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η εξουσία τους, η κυβέρνηση που με την πολιτική της τους υπηρετεί, η ΕΕ και η Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ, οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί νόμοι κ.λ.π., κόμματα του ευρωμονόδρομου που δε θα είναι στην κυβέρνηση, άρα θα «αντιπολιτεύονται», αλλά στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι δανειακές συμβάσεις, τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, με πρώτο απ' όλα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανταγωνιστικότητα, που προϋποθέτει αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, τους ελέγχους στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις εποπτείες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνια. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω.
Τι λέει τώρα ότι θα κάνει; Θα διαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης, προβάλλοντας ένα δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή ένα άλλο μνημόνιο. Προχτές η Ν. Βαλαβάνη είπε: «Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση για να υπάρχει η δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης», δηλαδή επέκταση του σημερινού προγράμματος. Ταυτόχρονα λένε με την αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Το οποίο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης περιέχει προτάσεις πανευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του χρέους, στα πλαίσια της ΕΕ και των θεσμών της. Σκοπός της ρύθμισης δεν είναι να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά να εξοικονομηθεί χρήμα που θα διατεθεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πρόγραμμα δηλώνονται όρκοι πίστης στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας, που επιτυγχάνονται με σφαγιασμό δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό σε τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ. Προστασία του τραπεζικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις κυρίως με τη μορφή ΣΔΙΤ. Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με φόρο ακίνητης περιουσίας, συνέχιση των έμμεσων αντιλαϊκών φόρων, εγγυάται φορολογικές ασυλίες για το κεφάλαιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, άρα άλλους αντιλαϊκούς φόρους.
Για το λαό προβλέπει μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας (π.χ. τα συσσίτια, το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης σε 300.000 εξαθλιωμένα νοικοκυριά), θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης μόνο για συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, δηλαδή 1,3 ευρώ αύξηση τη μέρα. Θα εισπράξουν όλες τις ανείσπρακτες οφειλές από τα χαράτσια, επομένως δε χαρίζουν στο λαό ούτε ευρώ, θα καταργήσουν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον κατώτατο μισθό, κάτι που δεν σημαίνει αυτομάτως καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ψευδώς λένε, προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας κ.ά.
Από τα παραπάνω φαίνονται γενναίες παροχές στο κεφάλαιο και ψίχουλα στο λαό. Δηλαδή συνέχιση του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου. Γι' αυτό άλλωστε ζητά ανοχή. Ανοχή από το ΚΚΕ στην αντιλαϊκή του πολιτική, ανοχή και από το λαό, ζητά να μπει τέρμα στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, ώστε να ενισχύει ανενόχλητος τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «προγραμματική αντιπολίτευση» στο ΠΑΣΟΚ, ως μέσο πίεσης για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Έτσι αποκοίμιζε το λαό. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά αντιλαϊκό, ο λαός πρέπει να βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» για να βάλει εμπόδια και αν μπορέσει να έχει κάποιες κατακτήσεις. Η συνέχεια είναι γνωστή. Υπάρχει, λοιπόν, το ζήτημα της αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Τα υπόλοιπα κόμματα θα κάνουν αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Μήπως πρέπει να αφήσουμε την αντιπολίτευση στη ΝΔ που ως τώρα κυβερνούσε; 'Η μήπως στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου; Εξάλλου το Ποτάμι θα συμβάλει σε κυβέρνηση, την ετοιμότητα για κάτι τέτοιο εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ. Το βάρος της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης το σήκωνε και θα το σηκώνει το ΚΚΕ. Γιατί είναι το μοναδικό Κόμμα που είναι αταλάντευτος αντίπαλος του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ, δεν έχει δεσμεύσεις απέναντί τους. Μπορεί να παλεύει με συνέπεια για την ανάκτηση απωλειών, για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, γιατί έχει ως στόχο ο λαός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο και την εξουσία. Μπορεί να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος γιατί επιδιώκει μια γερή Λαϊκή Συμμαχία εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Η επιλογή και με την ψήφο είναι μονόδρομος, οι εργαζόμενοι χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ. Στο χέρι τους είναι να τα καταφέρουν ρίχνοντας στην κάλπη δαγκωτό ΚΚΕ.
Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη της 23ης Γενάρη 2015

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΆΡΗΣ 2015


«Ένα πιάτο φαγητό» εμφάνισε σαν όραμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας



Σε ένα πιάτο φαγητό επιχειρεί να περιορίσει τις απαιτήσεις του λαού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθειά του αυτή την βαφτίζει όραμα για τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ομόνοια, ανέφερε πως «έχουμε όραμα στην πατρίδα μας κανένας να μην κρυώνει μέσα στην αγριότητα του χειμώνα, παρατημένος από την αγριότητα του κράτους, χτυπημένος από την αγριότητα των τραπεζών. Κανένας να μη ζει στο σκοτάδι, επειδή του έκοψαν το ρεύμα. Κανένας να μη ζει σαν αδέσποτο, χωρίς μια στέγη πάνω από το κεφάλι του κι ένα πιάτο φαγητό».
Ανέφερε πως «έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε για την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. Για τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες. Για αξιοπρεπείς συντάξεις». Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αξιοπρεπή τη σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ διότι πάνω από αυτό το ποσό διαλαλεί πως δεν θα δώσει τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης.
Επανέλαβε πως θα «διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να «υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους», δηλαδή να κληθεί ο λαός να ξαναπληρώσει για το χρέος που αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις συνθήκες και τις συμφωνίες εντός της ΕΕ και μίλησε μεταξύ άλλων για μεταρρυθμίσεις που «θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και θα ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία», όπως άλλωστε απαιτούν οι ευρωσυνθήκες.
Δεσμεύτηκε ακόμα πως θα αποκαταστήσει τη «συνέχεια του δημοκρατικού κράτους», όπως το ονόμασε, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα προ κάθε κατεύθυνση ότι δεσμεύεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες.

«Άχρηστη» η γυμναστική εάν έχετε υιοθετήσει αυτήν την κακή συνήθεια

«Άχρηστη» η γυμναστική εάν έχετε υιοθετήσει αυτήν την κακή συνήθεια
Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας μας και τα οφέλη της είναι πολλαπλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Όμως ακόμη κι αν ξοδεύετε χρόνο και κόπο στο γυμναστήριο και στα γήπεδα, δεν πρόκειται να επωφεληθείτε εάν έχετε υιοθετήσει την καταστροφική συνήθεια που εξουδετερώνει την επίδραση της σωματικής άσκησης.
Μια γενική οδηγία των ειδικών είναι να κάνουμε 150 λεπτά ήπια αεροβική άσκηση την εβδομάδα. Ακόμη κι αν τηρούμε αυτόν τον κανόνα ή ακόμη κι αν γυμναζόμαστε πιο έντονα ή για περισσότερο χρόνο, τα οφέλη για την υγεία μας δεν είναι εμφανή εάν καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα, αναφέρει η νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Σύμφωνα με τον Δρ David Alter, ειδικό σε θέματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η καθιστική ζωή, ακόμη και για όσους γυμνάζονται τακτικά, συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες νοσηλείας, καρδιοπάθειας, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι ερευνητές ανέλυσαν 47 επιμέρους μελέτες, οι οποίες εστίαζαν στις ώρες καθισιού και σωματικής άσκησης καθώς και στους δείκτες καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέδειξαν πως όσες περισσότερες ώρες καθόμαστε –για παράδειγμα βλέποντας τηλεόραση ή παραμένοντας ξαπλωμένοι στον καναπέ– τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να βιώσουμε τις παραπάνω αρνητικές για την υγεία μας συνέπειες.
Όσοι εκ των συμμετεχόντων κάθονταν τις περισσότερες ώρες σε ημερήσια βάση φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 90% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη και κατά 18% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Αυτή η υπο-ομάδα φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Ο Alter εκτιμά πως η επίδραση του καθισιού σε επιμέρους μεταβολικές διεργασίες είναι δραματικά ισχυρότερη από τη θετική επίδραση της γυμναστικής.
Αν και ο αντίκτυπος της καθιστικής ζωής είναι πιο ήπιος για όσους γυμνάζονται τακτικά (περίπου κατά 15%), η αρνητική επίδραση της συνήθειας αυτής δεν φαίνεται να εξουδετερώνεται εντελώς ούτε σε αυτήν την υπο-ομάδα.
Με λίγα λόγια, η λύση για καλύτερη υγεία δεν είναι να γυμναζόμαστε περισσότερο αλλά και καθόμαστε λιγότερο.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/324944-axristi-i-gymnastiki-ean-exete-yiothetisei-aftin-tin-kaki-synitheia#ixzz3PXPBiSGs

Καταγγελία για τον αποκλεισμό της ΕΣΚ Παρα-Τετραπληγικών από τις εκλογές της Ομοσπονδίας

 
Τον αποκλεισμό της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης Παρα-Τετραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων από τις εκλογές από την πλειοψηφία του ΓΣ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) καταγγέλλει η ΕΣΚ.
Σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Ο αποκλεισμός του αγωνιστικού συνδυασμού έγινε με πρόσχημα το μικρό αριθμό υποψηφίων, σε σχέση με το απαράδεκτο πλαφόν που επιβλήθηκε στην τελευταία τροποποίηση του καταστατικού. Στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας επειδή δεν μπόρεσαν να καταργήσουν την απλή αναλογική διπλασίασαν το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη αντιπροσώπων σε αυτό και επέβαλαν να υπάρχουν τουλάχιστον 9 υποψήφιοι για τη συγκρότηση του συνδυασμού. Με αυτό θέλουν να αποκλείσουν κάθε αγωνιστική φωνή που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του χώρου και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους εμπόρους της αναπηρίας κάθε απόχρωσης.
Η ΕΣΚ καλεί κάθε ανάπηρο να καταδικάσει την παραπάνω βάρβαρη αντιδημοκρατική ενέργεια και να απαιτήσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας που θα γίνει σε λίγες μέρες να αναγνωρίσει το συνδυασμό της ΕΣΚ με απόφασή του.
Καλούμε όλους τους ανάπηρους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συστράτευση με την ΣΕΑΑΝ γιατί όποια κυβέρνηση και να προκύψει με βάση το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, από τις επερχόμενες εκλογές, θα είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτοί στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, της κερδοφορίας τους δηλαδή, θέλουν να αποτελειώσουν ό,τι έχει μείνει από τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, όπως τα επιδόματα των ΑΜΕΑ και τις αναπηρικές συντάξεις. Όμως δεν θα σταματήσουν εκεί, θα προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, της ίδιας της αναπηρίας. Γι' αυτό το πιο αναγκαίο από ποτέ είναι το ότι ενισχύει την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, των αναπήρων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με την κοινωνική συμμαχία, των αδικημένων και των βασανισμένων. Ενάντια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, να φύγουμε από το λάκκο των λεόντων με μονομερή διαγραφή του χρέους, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν, αλλά μας χρωστάνε, για να γυρίσει ο πλούτος σε αυτούς που τον παράγουν, για μια κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το δίκαιο δεν απαγορεύεται, με λαϊκό αγώνα επιβάλλεται».

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ


Τρου Στόρι - 73 - Έλληνες ψηφοφόροι


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΚΚΕ


ΣΠΟΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την καταστροφή προεκλογικού υλικού του Κόμματος από τη Χρυσή Αυγή

 
Σε ανακοίνωσή του για την καταστροφή προεκλογικού υλικού του ΚΚΕ από τη Χρυσή Αυγή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, της οποίας μέλη της, με επικεφαλής υποψήφιο βουλευτή της, χτες το απόγευμα στο Δήμο Καματερού κατέστρεφαν προεκλογικό υλικό του ΚΚΕ, ενώ είχαν πάνω τους γκλομπ και σπρέι πιπεριού. Αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των επιθέσεων της φασιστικής Χρυσής Αυγής, που αποδεικνύει ότι μόνιμος στόχος της είναι τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, είναι το ΚΚΕ, γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποφασιστικά να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την τραμπούκικη δράση τους και στην κάλπη με ψήφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


«Εφεύρεση» των Αρχαίων Ελλήνων η μεσογειακή διατροφή

«Εφεύρεση» των Αρχαίων Ελλήνων η μεσογειακή διατροφή
Οι γιατροί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν οι εμπνευστές της περίφημης μεσογειακής διατροφής, καθώς αξιοποίησαν την πλούσια γεύση των τροφίμων για τη θεραπεία των ασθενών τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα κείμενα Αρχαίων Ελλήνων γιατρών και διαπίστωσαν ότι μια επικρατούσα πεποίθηση την εποχή εκείνη ήταν ότι η πλούσια γεύση ενισχύει τη διατροφική αξία ενός γεύματος.
Ο σπουδαίος γιατρός Κλαύδιος Γαληνός, συγκεκριμένα, «συνταγογραφούσε» στους ασθενείς σκόρδο και κρεμμύδι για καλύτερη υγεία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, οι γιατροί στην Αρχαία Ελλάδα έθεσαν τις βάσεις για τη γνωστή σε όλους μας μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι έχει ευεργετική και προστατευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Παράλληλα, ο φιλόσοφος Πλάτωνας εξυμνεί στα κείμενά του τη σημασία της διατροφής για την υγεία μας, ενώ ο Ιπποκράτης είχε πει τη φράση «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου».
Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, John Wilkins, ειδήμων σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό, οι Αρχαίοι Έλληνες γιατροί «θεωρούσαν τη γεύση μέτρο για την αξία των τροφών, καθώς πίστευαν πως η δριμύτητα ενός άγουρου μήλου ή ενός κρεμμυδιού αντανακλά την πιθανή επίδραση που θα έχει η συγκεκριμένη τροφή στον οργανισμό».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γαληνός θεωρούσε τη διατροφή πυλώνα της Ιατρικής Τέχνης, μαζί με τη Φαρμακολογία και τη Χειρουργική.
«Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων έμοιαζε με αυτό που ονομάζουμε σήμερα μεσογειακή διατροφή, χωρίς όμως να περιλαμβάνει πορτοκάλια και λεμόνια από την Κίνα ή ντομάτες από τη Λατινική Αμερική. Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων βασιζόταν κατά κύριο λόγο σε φυτικά προϊόντα της περιοχής, τα οποία και προτιμούσαν οι γιατροί έναντι εισαγόμενων προϊόντων πολυτελείας. Επίσης, η αρχαιοελληνική μεσογειακή διατροφή δεν περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες ζωικών προϊόντων. Η γη παρείχε τρόφιμα με εκλεπτυσμένη γεύση κι έτσι τα δημητριακά ήταν μια συνήθης επιλογή», καταλήγει ο Wilkins.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Ethnopharmacology.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324788-efeyresi-ton-arxaion-ellinon-i-mesogeiaki-diatrofi#ixzz3PLUY4NFO

Ευεργετικό το περπάτημα, ειδικά αν έχεις παρέα

Ευεργετικό το περπάτημα, ειδικά αν έχεις παρέα

 

Η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις

Η ένταξη σε έναν όμιλο πεζοπορίας και γενικότερα το συχνό περπάτημα με παρέα είναι ένας από τους καλύτερους -και πιο εύκολους- τρόπους για να κάνει κάποιος καλό στην υγεία του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χάνσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής "British Journal of Sports Medicine", ανέλυσαν (μετα-ανάλυση) 42 μελέτες από 14 χώρες, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 2.000 ανθρώπους και εξέτασαν τα οφέλη από τη συμμετοχή σε πεζοπορικούς ομίλους και σχετικές ομάδες που διοργανώνουν τακτικές εξόδους στην ύπαιθρο.

Η ανάλυση δείχνει ότι, χωρίς αμφιβολία, η συμμετοχή κάποιου σε μια τέτοια ομάδα τού προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από οφέλη. Οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ομάδες εμφανίζουν, μετά από ένα διάστημα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς, της χοληστερίνης και του βάρους τους. Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται επίσης στο σάκχαρο.

Ακόμη, όσοι ασχολούνται με την ομαδική πεζοπορία, εμφανίζουν βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων, στη γενική σωματική ευεξία, καθώς και στην ψυχική υγεία τους, ιδίως μειώνοντας αισθητά τυχόν κατάθλιψη που είχαν προτού ξεκινήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό -τρία στα τέσσερα άτομα- «κολλάνε» σε τέτοιες ομάδες από τη στιγμή που εντάσσονται σε αυτές, ενώ οι παρενέργειες είναι λίγες, συνήθως κάποιες πτώσεις την ώρα της πεζοπορίας, ιδίως όταν το έδαφος είναι βρεγμένο ή ανώμαλο.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι περίπου το 30% των ενηλίκων ασκούνται λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, ενώ το 10% δεν περπατάει πάνω από πέντε λεπτά κάθε φορά που βγαίνει έξω, η χρησιμότητα της πεζοπορίας για την υγεία είναι ολοφάνερη. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτή τη συνήθεια στους ασθενείς τους, γιατί οι τελευταίοι θα ωφεληθούν πολλαπλά.

Η πεζοπορία είναι ωφέλιμη και όταν κάποιος την κάνει μόνος του, όμως όταν γίνεται ομαδικά, για αρκετούς ανθρώπους προστίθεται το πλεονέκτημα της παρέας. «Οι άνθρωποι που περπατάνε σε ομάδες, τείνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ νιώθουν και λιγότερο μόνοι».

Οι πεζοπορίες είναι καλές για την υγεία ακόμη και όταν είναι σύντομες, διαρκώντας το πολύ μια ώρα.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι ''φιλοσοφίες'' της ημέρας



Η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμιαίων ψευδαισθήσεων και απατηλών κρίσεων, μέσα σε μια απόλυτη, αυστηρή και ισοπεδωτική χωροχρονική αλήθεια.

Αυτός που πιστεύει στα παραμύθια, είναι αυτός που αγαπάει περισσότερο το αληθινό. Η πίστη του είναι αρχικά καθαρά αποφυγής και μετά από πολλή δουλειά αποδοχής, καταστροφής και αναδημιουργίας του, με υποκειμενικό στίγμα μέσα στην νομοτελειακή αντικειμενικότητά του.

Ο άνθρωπος είναι η ενσάρκωση του ονείρου της μητέρας, του θυληκού, της δημιουργίας, με πινελιές ρεαλισμού του πατέρα, του αρσενικού,  της αποδόμησης. Η πρόσθεση ή η αφαίρεση και γενικά η ποσόστοση αυτών των δυνάμεων εσωτερικα επιφέρουν ως αποτέλεσμα δράση κοινωνική ή αντικοινωνική. Η ισορροπία το ζητούμενο σε τεντομένο σχοινί.

Ζήτα για να λάβεις και ετοιμάσου να σου ζητήσουν.
Μην ζητάς εαν δεν δίνεις.
Δίνε για να μην σου ζητάνε. Κάνε τα πράγματα έτσι, ώστε να προσφέρεις χωρίς να φαίνεται η παρέμβασή σου.
Δίνε για να έχεις.
Δίνε και από αυτά που δεν έχεις. Δέξου τις προσφορές με σύνεση από συνετούς.
Αυτοί που δίνουν λίγα πιθανόν έχουν πολλά. Αυτοί που δίνουν πολλά πιθανόν έχουν λίγα.
Αυτοί που δεν δίνουν τίποτα δεν διαθέτουν τίποτα. Αυτοί που δεν δέχονται τίποτα δεν διαθέτουν τίποτα.

Ο αρνητικός άνθρωπος είναι προ πάντων αρνητικός για τον εαυτό του. Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα πάνω του. Τον έχουν χαράξει σε όλη την παρουσία του. Μυρίζει από χιλιόμετρα, δεν χρειάζεται ένστικτο.  Ένστικτο χρειάζεται ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει ότι ο ίδιος είναι ο αρνητικός παράγοντας  και τον ψάχνει στους άλλους.

Κ.Τ.
 

Τα λόγια και τα χρόνια Μαρκόπουλος Γαργανουράκης


ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ (ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ)


ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΝΕΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ


Ινδία: Πατέρας προσπάθησε να θάψει ζωντανή την εννιάχρονη κόρη του

Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Twitter η μικρή Ρουκσένα εμφανίζεται θαμμένη μέχρι τη μέση

Σοκ προκάλεσε στην Ινδία η είδηση για έναν πατέρα που προσπάθησε να θάψει ζωντανή την μόλις 9 ετών κόρη του.



Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντούλ Χουσείν άνοιξε έναν λάκκο στην πίσω αυλή του σπιτιού του στην πόλη Πούτια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Μπαγκλαντές-Ινδία, την ώρα που η γυναίκα του απουσίαζε από το σπίτι το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Twitter η μικρή Ρουκσένα εμφανίζεται θαμμένη μέχρι τη μέση, με τα χέρια του δεμένα και με μονωτική ταινία στο στόμα.



Ο πα-τέρας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, «δεν ενέκρινε» την κόρη του.

Ο Χουσείν, μάλιστα, όταν η γυναίκα του επέστρεψε στο σπίτι σκέπασε το κορίτσι με ένα βαρέλι από μπαμπού αλλά η σύζυγός του όταν είδε ότι η Ρουκσένα απουσίαζε άρχιζε να ψάχνει για το κορίτσι.