Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

tipota den paei xameno


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: Ισχυρό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης το συλλαλητήριο

Σε ανακοίνωσή του για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ τονίζει:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει την αμέτρητη ανθρωποθάλασσα που κατέκλυσε σήμερα το κέντρο της Αθήνας. Πάνω από 100.000, ένα πολυπληθές εργατικό-λαϊκό ποτάμι που πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους με τις 9 τεράστιες προσυγκεντρώσεις των κλάδων και των περιοχών που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα.
Οι περίπου 1.000 αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων, συλλόγων και μαζικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την πραγματοποίηση του σημερινού Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου με κεντρικό σύνθημα "Ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα", ένωσε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες εργάτες, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, νεολαία και μετανάστες.
 
Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν απόφαση συμμετοχής, μετέφεραν το μήνυμα του λαϊκού ξεσηκωμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο, ιδιαίτερα αυτούς που ταξίδεψαν από μακριά, από τα νησιά, από την Κρήτη, από τον Έβρο. Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες ανέργων που συμμετείχαν στον Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια, αρνούνται να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
 
Χαιρετίζουμε τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ και δεν αποπροσανατολίστηκαν από την προπαγάνδα του νέου και παλιού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και άλλων δυνάμεων περί "κομματικού συλλαλητηρίου" και συνέβαλαν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους στη σημερινή μεγάλη-λαϊκή συγκέντρωση.
 
Το σημερινό μεγαλειώδες Πανελλαδικό Συλλαλητήριο είναι λαϊκό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης. Δόθηκε ισχυρό ταξικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους,ανέδειξε τις δυνατότητες και το δρόμο που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, για να υψώσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώσει τους όρους για την ανατροπή της.
 
Για να ανασάνουμε χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε! Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα με μεγαλύτερο πείσμα, ανυπότακτα να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας εξαθλιώνει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους.
 
Με αγωνιστική ανάταση και ενθουσιασμό καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν την πάλη για την επιτυχία της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, στις 27 Νοέμβρη. Να συζητήσουν πλατιά, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συσκέψεις, να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, σε κάθε λαϊκό σπίτι το μήνυμα, ο παλμός και η αποφασιστικότητα του σημερινού συλλαλητηρίου.
 
Η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος πρέπει να κλιμακωθεί, να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Να διεκδικήσουμε παντού αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ουσιαστική προστασία των ανέργων, καμία παρέμβαση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Να δυναμώσει η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική, με τα κόμματα που την υπηρετούν.
 
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και με τους αγώνες μας μπορεί να επιβληθεί!»

«Η δική μας φωνή δυνατά» αντήχησε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

«Βούλιαξε» η πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας από δεκάδες χιλιάδες λαού από όλη την Ελλάδα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και 1.000 σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, οργανώσεων και φορέων.
Με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας έστειλαν μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης της ζωής που τους ανήκει, μήνυμα αποφασιστικότητας για μια άλλη κοινωνία, όπου η εργατική τάξη θα απολαμβάνει τον πλούτο που η ίδια παράγει. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ήταν ένα συλλαλητήριο που αποτέλεσε ισχυρό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης.
 
Η συγκέντρωση αποτελεί παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες, για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, για την οργάνωση της αντεπίθεσης στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους.
 
Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Να αποτελέσει η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος συνέχεια του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, να αξιοποιηθεί η δυναμική του για την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Κάθε αναμονή και εφησυχασμός δίνουν χρόνο στον αντίπαλο να οργανώσει καλύτερα την επίθεσή του.
 
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι, επικεφαλής της Ένωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας, ο οποίος τόνισε ότι το ευρωπαίκό εργατικό κίνημα με την καθοδήγηση των ταξικών οργανώσεων και της ΠΣΟ, πρέπει να εντείνει τους αγώνες, να αντιπαλέψει την ανεργία, την επίθεση του κεφαλαίου στα διακαιώματα της εργατικής και να θέσει το ζήτημα ρήξης με την ΕΕ.
 
Ο Νίκος Αγγέλου μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και φτωχοί αγρότες εργατιά και αγροτιά μια γροθιά για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, και για να έχουμε καλά και φθηνά τρόφιμα και να γεύεται ο λαός μας ελληνικά προϊόντα». Κάλεσε την αγροτιά, να συμμετέχει μαχητικά στους επόμενους αγώνες στα μπλόκα, μαζί με την εργατική τάξη.
 
Ο Ηλίας Κούκουρας πρόεδρος του Σωματείου των «Τσιμέντων Χαλκίδας», σημείωσε ότι κλείνουν 18 μήνες στο δρόμο του αγώνα. Από τους 238 εργαζόμενους, έμειναν 80 ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις. Τόνισε ότι συνεχίζεται ο αγώνας και δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ακυρωθούν οι απολύσεις και επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
 
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Βασίλης Αρτεμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, ο οποίος μετέφερε τον απεργιακό χαιρετισμό των επί 13 μήνες αγωνιζόμενων εργαζομένων της Coca Cola, ενάντια στην εταιρεία σύμβολο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και ο Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ, ο οποίος σημείωσε ότι «εβδομήντα σύλλογοι φοιτητών διαδηλώνουμε, στο πλευρό της εργατικής τάξης των γονιών μας και των αδελφών μας, θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα, να θέτουμε τις γνώσεις μας και την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού».
 
Την κεντρική ομιλία στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
 
Ανάμεσα στους χαιρετισμούς, ηθοποιοί διάβαζαν κείμενα μέσα από τα οποία ακουγόταν η «δική μας φωνή δυνατά»: Η φωνή του άνεργου πατέρα, η φωνή της γυναίκας που βρέθηκε στο δρόμο με την οικογένειά της, η φωνή του αυτοαπασχολούμενου που τον απειλεί με «ραβασάκι κατάσχεσης» το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, του μετανάστη από το Αφγανιστάν που βρέθηκε στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή, αφού στην πατρίδα του οι ιμπεριαλιστές διεξάγουν πόλεμο. Ακόμα η φωνή της νέας εργαζόμενης που δουλεύει ατελείωτες ώρες σε μία κερδοφόρα -για τα αφεντικά- επιχείρηση με άγνωστο το μέλλον για τη ζωή της.
 
Ψηφίσματα
Στο τέλος του συλλαλητηρίου, οι σςυγκεντρωμένοι ενέκριναν δύο ψηφίσματα, ένα για την έκφραση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη της Τουρκίας και ένα υπέρ του αιτήματος για την απελευθέρωση των 5 αγωνιστών Κουβανών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ - Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!!! ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ!!!



ανεμοστρόβιλος στην Μύκονο


Όλοι Σήμερα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Συνταγμα

Το Σάββατο, όλοι οι δρόμοι -από κάθε γωνιά της Ελλάδας- οδηγούν στο Σύνταγμα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, που συμμετέχουν μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, περισσότερα από 900 σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σύλλογοι και φορείς.
«Για να ακουστεί η δική μας φωνή!», για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να βροντοφωνάξουμε: «Δε θα αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας! Δε θα δεχτούμε να ζούμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι!», όπως σημειώνεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Ήδη οι αποφάσεις συμμετοχής έφτασαν τις 964.
Τα λέμε κάτω δυναμικά και μαζικά!!!!!!!!!!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - 902.gr

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - 902.gr

Φάτε σωστά για να... θυμάστε!

Όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβονόλες στη διάρκεια της έρευνας, εμφάνισαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, κυρίως σε μια περιοχή του "ιππόκαμπου" που σχετίζεται με την μνήμη- όσο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης - κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν

Φάτε σωστά για να... θυμάστε!
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, οι οποίες εμπεριέχονται στο κακάο και στη γλυκιά "μαύρη απόλαυση", ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει μέσα από έρευνα ότι, στην έκπτωση της μνήμης, που οφείλεται στην πάροδο του χρόνου, μπορεί να μπει "φρένο", ακόμα και να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, με την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Σμολ, καθηγητή Νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ζήτησαν από 39 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 50 έως 69 ετών, να κάνουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια είτε φτωχή σε φλαβονόλες. Πριν και μετά τη μελέτη, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου, όσο και σε τεστ μνήμης.

Η έρευνα έδειξε ότι, όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβονόλες στη διάρκεια της έρευνας, εμφάνισαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, κυρίως σε μια περιοχή του "ιππόκαμπου" που σχετίζεται με την μνήμη- όσο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης - κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν καταναλώσει φλαβονόλες. Είχαν προηγηθεί πειράματα με ποντίκια, που είχαν δείξει ότι οι φλαβονόλες βελτίωναν την μνήμη των ζώων. Εκτός από το κακάο, οι φλαβονόλες εμπεριέχονται στα φύλλα του τσαγιού, καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα (σταφύλια, μούρα) και λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλής συγκέντρωσης μείγμα από φλαβονόλες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, ετοίμασε η εταιρεία "Mars", που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγει σχετικά προϊόντα σοκολάτας. Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ποσότητα και το μείγμα φλαβονολών που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιέχονται στο κακάο και στις σοκολάτες του εμπορίου και προειδοποίησαν ότι, δεν πρέπει κανείς να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες του εν λόγω ροφήματος ή να τρώει πολλές σοκολάτες ελπίζοντας να πετύχει τα ίδια οφέλη, αφού, μεταξύ άλλων, θα καταναλώνει τα λίπη αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν.

Piraeus City Run 19/10/14


Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα ποτά που συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα ποτά που συνδέονται με την κατάθλιψη
Μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας καταδεικνύει ότι η συστηματική υπερκατανάλωση συγκεκριμένου τύπου αναψυκτικών, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι Αμερικανοί ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση ροφημάτων και το ιστορικό κατάθλιψης σε 265.000 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 71 ετών.
Η παρακολούθηση των στοιχείων συνεχίστηκε για 10 χρόνια.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα κουτάκια αναψυκτικών σε ημερήσια βάση, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 30% να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικά.
Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους εθελοντές που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο καφές φαίνεται πως ασκεί προστατευτική δράση, καθώς όσοι κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διέτρεχαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χόνγκλεϊ Τσεν, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ διευκρίνισε, βέβαια, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να προκύψουν περισσότερα στοιχεία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η μελέτη δείχνει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/item/320786-oi-epistimones-proeidopoioyn-gia-ta-pota-pou-syndeontai-me-tin-katathlipsi#ixzz3HT3AISPh

Ελληνικός καφές: απόλυτος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας

Ελληνικός καφές: απόλυτος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας
«Ο ελληνικός καφές έχει προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή υγεία». Αυτά τα καινούργια νέα δημοσίευσαν οι επιστήμονες της καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου .. «τελικά κάτι ξέρουν οι παλιοί λέγοντας ότι η ζωή θέλει το καφεδάκι της».
Όλο το ενδιαφέρον ξεκίνησε από το νησί της Ικαρίας, για το λόγο ότι οι κάτοικοι εκεί, έχουν αυξημένα ποσοστά μακροζωίας σε σχέση με τους ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοί της, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 90 έτη, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.
Το μυστικό αυτό θέλησαν να ανακαλύψουν οι έλληνες επιστήμονες. Τι είναι αυτό που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν περισσότερο;
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάτοικοι έπιναν καθημερινά ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν άλλα είδη καφέ.
Η ωφέλιμη δράση του καφέ οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ευεργετικά στην υγεία, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν καταστροφή των κυττάρων. Οι πιο χαρακτηριστικές πολυφαινόλες του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και η τριγονελλίνη.
Επίσης, ο ελληνικός καφές έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει από 60-180mg καφεΐνης, περίπου 50% περισσότερο συγκριτικά με τον ελληνικό καφέ, ο οποίος περιέχει 35mg όταν σερβίρεται σε μικρό φλιτζανάκι και 80mg καφεΐνης, αν πιούμε διπλό ελληνικό.
Η συνδυαστική δράση των αντιοξειδωτικών του ελληνικού καφέ και της καφεΐνης έχει πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα:
* Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη, το κάλιο και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ προστατεύουν από υπέρταση.
* Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά κατά της νόσου Parkinson. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα άτοµα που δεν κατανάλωναν καφέ είχαν 3 – 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εµφανίσουν Parkinson, σε σχέση µε εκείνα που κατανάλωναν έστω και ένα καφέ την ημέρα.
* Επίσης η συσχέτιση κατανάλωσης καφέ φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης γεροντικής άνοιας και της νόσου Alzheimer σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στην ενήλικη τους ζωή έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ.
* Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, καταπολεμώντας την κόπωση και συμβάλλοντας στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση και εγρήγορση του εγκεφάλου.
* Η μακροχρόνια κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς μηχανισμό γίνεται αυτό, ωστόσο πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα συστατικά του καφέ όπως το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, απομακρύνοντας έτσι το κίνδυνο για διαβήτη.
* Ο καφές φαίνεται ότι μπορεί να γίνει σύμμαχος μας και στο αδυνάτισμα, αυξάνοντας την διαδικασία της θερμογένεσης, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, διεγείροντας τις επιπλέον καύσεις.
Συμπερασματικά, ο καφές, η λατρεμένη συνήθεια των Ελλήνων, σε μια μέτρια κατανάλωση (3-4 φλιτζανάκια καθημερινά) φαίνεται να ενεργεί ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/321071-ellinikos-kafes-apolytos-symmaxos-ygeias-kai-makrozoias#ixzz3HT1WuvcV

Μήπως τρως με τον λάθος τρόπο; Τα 7 βασικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν!

Κατά τη διάρκεια που τρώμε, το στομάχι μας χρειάζεται το χρόνο του για να συγχρονιστεί με τον εγκέφαλό μας και να συνειδητοποιήσουμε πως η ποσότητα που έχουμε φάει είναι αρκετή. Αυτό συμβαίνει μέσα σε διάστημα περίπου είκοσι λεπτών, πράγμα που σημαίνει πως το γεύμα μας πρέπει να διαρκεί περίπου τόση ώρα. Αν καταναλώνουμε γρηγορότερα τις τροφές, τότε καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο αφού πριν από αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός δεν μπορεί να αντιληφθεί πως χόρτασε.

Η απλούστερη λύση για να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία είναι να τρώμε με σωστότερο τρόπο. Πως; Βασική προϋπόθεση είναι να τρως με αργό ρυθμό, αφού το γεύμα σου πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 20 με 30 λεπτά. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο, αν καταφέρεις να διορθώσεις τα παρακάτω καθημερινά λάθη που κάνεις κατά τη διάρκεια του φαγητού και σε γεμίζουν επιπλέον θερμίδες.

1.Τελειώνεις πάντα πρώτη από όλους: Εάν είσαι η πρώτη στο τραπέζι που ολοκληρώνει το γεύμα της κάθε φορά, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Χρησιμοποίησε έναν πιο αργό ρυθμό για να μασάς τις τροφές σου, αφού δεν είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σου να καταπίνεις... αμάσητο το φαγητό σου, όπως επίσης πρέπει και να τρως αργά για να προλάβει ο εγκέφαλός σου να αντιληφθεί πως χόρτασες, προτού καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που πρέπει.

2.Τρως συνεχώς μεγάλες μπουκιές: Αν κόβεις το φαγητό σου σε μεγάλες μπουκιές το πιθανότερο είναι να τελειώσεις με το γεύμα σου πολύ γρήγορα και να φας επιπλέον ποσότητα. Να θυμάσαι, πως σε όσα περισσότερα κομμάτια μοιράζεις το γεύμα σου, τόσο περισσότερο χρόνο θα σου πάρει να το τελειώσεις.

3.Δεν μασάς αρκετά το φαγητό σου: Μόλις η μπουκιά βρεθεί στο στόμα σου, αφιερώσεις λίγο χρόνο για να την γευτείς. Όσο περισσότερο κρατάς το φαγητό στο στόμα σου τόσο καλύτερα μπορείς να καταλάβεις και να εκτιμήσεις τη γεύση του. Οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται στη γλώσσα και όχι στον λάρυγγά σου. Όταν πια καταπιείς το φαγητό σου, η ευχαρίστηση έχει πια τελειώσει.

4.Δεν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος: Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, όσο συχνότερα πίνεις νερό ενδιάμεσα στο γεύμα σου, τόσο το καλύτερο είναι, αφού με τον τρόπο αυτό βοηθάς την τροφή να «ταξιδέψει» καλύτερα στο πεπτικό σου σύστημα. Ιδανικά, πιες μια γουλιά νερό ενδιάμεσα από κάθε μπουκιά σου.

5.Κρατάς τα μαχαιροπίρουνα για πολύ στα χέρια σου: Κάθε φορά που τρως την μπουκιά σου, άφησα τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι και μην τα κρατάς στα χέρια σου. Μάσησε αρκετά την τροφή σου, κατάπιε και πιες λίγο νερό. Μην προετοιμάζεις την επόμενη μπουκιά προτού καταπιείς την προηγούμενη και μην βρίσκεσαι συνεχώς σε... ετοιμότητα έχοντας το πιρούνι ως προέκταση του χεριού σου.
6.Δεν κάνεις διάλλειμα κατά το γεύμα σου: Ποιος είπε πως πρέπει να τελειώσεις το φαγητό σου μονομιάς από τη στιγμή που θα καθίσεις στο τραπέζι; Ειδικά στις περιπτώσεις που βρίσκεσαι για γεύμα κάπου έξω, μπορείς να κάνεις μικρά διαλλείματα 2 ή 3 λεπτών, να παρατηρείς το ευχάριστο περιβάλλον γύρω σου και να ασχολείσαι περισσότερο με την παρέα σου.

7.Ακολουθείς το ρητό... «όταν τρώμε, δεν μιλάμε»:Εννοείται πως δεν είναι ανάγκη να μιλάς με... την μπουκιά σου στο στόμα. Άλλωστε δεν είναι όμορφο αισθητικά αλλά ούτε και ευγενικό. Ωστόσο, μπορείς να παρατείνεις τον χρόνο ανάμεσα στις μπουκιές σου με το να συνομιλείς για λίγο με τους γύρω σου.


Πηγή: http://www.queen.gr/well-being/DIATROFH-DIAITES/item/101858-mipos-tros-me-ton-lathos-tropo-ta-7-vasika-stoiheia-poy-to-epivevaionoyn#ixzz3HT07rnBb

Νταβούτογλου: Δεν θα στείλει στρατεύματα στο Κομπάνι η Τουρκία

Δεν θα στείλει στρατεύματα στο Κομπάνι η Τουρκία, διαμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του την Τρίτη 28 Οκτώβρη σημείωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε πως μόνο οι Ιρακινοί Κούρδοι Πεσμεργκά και η συριακή αντιπολίτευση που πολεμά τον Άσαντ μπορούν να σώσουν την πόλη.

Σύμφωνα με τον Νταβούτουγλου, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του Κομπάνι δεν επαρκούν για την απώθηση των ανταρτών.

Αυτό που χρειάζεται για τη διάσωση και την ανακατάληψη του Κομπάνι και ορισμένων περιοχών στα περίχωρα της πόλης είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο BBC, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες της Δύσης θα στείλουν στρατεύματα.

«Εάν εκείνοι, δηλαδή ο διεθνής συνασπισμός, δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να αναμένουν από την Τουρκία να στείλει χερσαίες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που παραμένουν οι ίδιοι κίνδυνοι στα σύνορά μας» διερωτήθη ο Νταβούτογλου.

Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί μαχητές Πεσμεργκά αναχώρησαν σήμερα από το Βόρειο Ιράκ με προορισμό τη συριακή πόλη Κομπάνι προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους μαχητές στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ένας Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα ανατολικά της σύνορα

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα πως καταστρώνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής ισχύος της στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σε μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.
Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προχωρά στην ενέργεια αυτή, επειδή -υποτίθεται- ανησυχεί για την «επιθετική πολιτική» του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση νωρίτερα φέτος της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία», δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ. «Είναι ένα σχέδιο που θα επεκταθεί σ' έναν αριθμό ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές».



«Προφανώς έχει μια σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τόμας Σιεμόνιακ.

«Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ' αυτή την κρίση».

Ο υπουργός αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη αυτή.

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος. Το ΝΑΤΟ δεν ικανοποίησε το αίτημα αυτό, επειδή μερικά μέλη της ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους από μια ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Στετίνο της δυτικής Πολωνίας.

Πάνω από 880 οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη (SPOT)


 
 
Αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι.
 
Ήδη οι αποφάσεις συμμετοχής Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών - σπουδαστών έφθασαν τις 889.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα μηνύματα αλληλεγγύης από ξένες συνδικαλιστικές οργανώσεις προς το ΠΑΜΕ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
 
Οι προσυγκεντρώσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν οριστεί στις 11 π.μ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
 
To ΠΑΜΕ καλεί επίσης όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τη δράση τους, να προχωρήσουν με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους τη συζήτηση για την οργάνωση της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 27 του Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Mishka says "I want my Mommy!" - SUBTITLED


Έρευνα: Το «τεμπέλικο» life style μπορεί να μας βλάψει όσο το κάπνισμα

Έρευνα: Το «τεμπέλικο» life style μπορεί να μας βλάψει όσο το κάπνισμα

 

Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής που παραπέμπει στη «γενιά του καναπέ» έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στα συστήματα υγείας των χωρών


Το τεμπέλικο life style μπορεί να βλάψει τον οργανισμό όσο το κάπνισμα, προειδοποιούν Βρετανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph».

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που παραπέμπει στη «γενιά του καναπέ», δηλαδή, στην τάση των ανθρώπων κυρίως στον δυτικό κόσμο να παραμένουν παθητικοί σχεδόν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον οργανισμό τους αλλά και στα συστήματα υγείας των χωρών.

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα που διενήργησαν Βρετανοί επιστήμονες για λογαριασμό της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. Η τεμπελιά μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο όσο και το κάπνισμα, το οποίο, τουλάχιστον στην Βρετανία, ευθύνεται για έναν στους έξι θανάτους.

Σήμερα, στη χώρα του Ντέιβιντ Κάμερον, οι πολίτες είναι κατά 20% λιγότερο ενεργητικοί απ΄ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ' 60, επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν πως, εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε το ποσοστό αυτό θα σκαρφαλώσει στο 35% έως το 2030.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν επίσης πως, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του βρετανικού πληθυσμού δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε και προειδοποιούν κι άλλες χώρες της Ευρώπης που εμφανίζουν ανάλογα ανησυχητικά ποσοστά.

Ένας στους τρεις πολίτες στη Γερμανία και την Γαλλία δεν αθλείται αρκετά, αναφέρεται στην σχετική έρευνα.

Για τους Βρετανούς αξιωματούχους, αν οι «τεμπέληδες» πολίτες δεν αφυπνίσουν το σώμα τους, τότε το κράτος πρόνοιας της χώρας θα καταρρεύσουν οικονομικά υπό το βάρος των ασθενειών που θα εκδηλώσουν και θα σχετίζονται με την παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τέλος, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα γενιά, η οποία περνά αρκετό χρόνο στο Ιντερνέτ.

θα το βγάλεις με το καλό ή με το κακό;;;


Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2014

wotd-2014 432x360

Παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας!!!!!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2014
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ-2014 facebook
O Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών οργάνωσε εκδήλωση στο Σύνταγμα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 10.00-18.00, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας στις 27 Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (W.F.O.T.). Το περίπτερο του Συλλόγου βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης.
Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ζωγραφικής και ελεύθερης έκφρασης, και υπήρχε face painting για τους μικρούς μας φίλους. Διανεμύθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την Εργοθεραπεία και για τις θέσεις του Συλλόγου σε μείζονα θέματα που μας απασχολούν.

Is this the world's worst driver? Man repeatedly hits parked car while r...


Ερώτηση του ΚΚΕ για τον υποσιτισμό των παιδιών

 
Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής για τον υποσιτισμό στον παιδικό πληθυσμό.
 
Αναλυτικά το κείμενο:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υγείας
 
Θέμα: Για τον υποσιτισμό στον παιδικό πληθυσμό.
 
Σήμερα όλα τα στοιχεία και μια σειρά από μελετητικούς φορείς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Η unicef καταγράφει τον αριθμό αυτών των παιδιών για τη χώρα μας κοντά στις 700 χιλιάδες (35,5%). Μέγεθος που όλα τα στοιχειά δείχνουν ότι θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα. Σε ένα τέτοιο κοινωνικό περιβάλλον η ζωή και η υγεία παιδιών και έφηβων είναι σε κίνδυνο. Συχνά είναι τα επεισόδια συμβάντων ασιτίας των παιδιών στα σχολεία και τις λαϊκές γειτονιές της χωράς, γνωστές ακόμη και οι ποικίλες δράσεις σίτισης παιδιών που αναπτύσσονται από Δήμους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικές του προβλήματος αλλά όχι ικανές να αποκαλύψουν το βάθος και τη διάσταση που έχει στον παιδικό πληθυσμό της χώρας.
 
Το ζήτημα σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αναγνωρίζονται σαν αιτιολογικός παράγοντας χρόνιων νοσημάτων π.χ. παχυσαρκία (η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστό 14%) και παραπέμπει συχνά στις μέρες μας όχι σε στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες αλλά στη διατροφική φτώχεια και συνέπεια του ανύπαρκτου ή ισχνού εισοδήματος στο λαϊκό νοικοκυριό.
 
Παρότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται, η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν έχει πάρει για τη συστηματική καταγραφή του προβλήματος του υποσιτισμού του παιδικού πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο όπως και για την αντιμετώπισή του με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Διάφορες εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει από μεριάς κυβερνητικών παραγόντων έμειναν χωρίς αντίκρισμα και οι όποιες δράσεις αναπτύσσονται από τους Δήμους είναι αποσπασματικές, αφού δεν διαθέτουν οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση.
 
Το κενό της οργανωμένης παρέμβασης του κράτους και των φορέων του το καταλαμβάνουν συχνά ΜΚΟ και επιχειρήσεις που περνούν ανεξέλεγκτα την πόρτα των σχολείων και με τη μάσκα του χορηγού διαθέτουν ανέλεγκτα και πιθανά επικίνδυνα προϊόντα.
 
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με την έναρξη της κρίσης έχει έγκαιρα εγείρει το αίτημα για ένα γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά μέσα από υποδομές των Δήμων, που πρέπει και μπορούν να φτιαχτούν και να στελεχωθούν με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος. Ήδη πολλά κονδύλια του ΕΣΠΑ αντί να διοχετευτούν στη δημιουργία τέτοιων δημόσιων δομών ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και επιστημονικά σε ένα κρίσιμο ζήτημα, τα λυμαίνονται οι λεγόμενες ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ξεχωρίζουμε ως υποκριτικό το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για το "Κοινωνικό σχολείο" που δήθεν εκπαιδεύει τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή, την ίδια ώρα που δεν κάνει τίποτα για να έχουν όλα τροφή και ενώ τα ποσά που διατίθενται για την προβολή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι 3 εκατομμύρια ευρώ…
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,
 
Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
Τι κονδύλια πρόκειται να επιμερίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ικανοποίηση του αιτήματος "ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά στα σχολεία"».

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

 
Σε ανακοίνωσή του για την 28η Οκτωβρίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Τον αγώνα και τους νεκρούς των στρατιωτικών και του λαού στο μέτωπο και τα μετόπισθεν. Τιμάμε όσους συνέχισαν την πάλη ενάντια στη ναζιστική κατοχή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και πατριώτες, τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Η 28η Οκτωβρίου είναι ταυτόχρονα ημέρα έμπνευσης και γνώσης, διδάσκει στο λαό και τη νεολαία να πουν σήμερα το δικό τους ΟΧΙ στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, στα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας που του επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά τραυματισμένο και χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες.
 
Με το ιστορικό του γράμμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, από τη φυλακή, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, επισημαίνοντας ότι "έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό". Οι φυλακισμένοι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να αποφυλακιστούν για να πολεμήσουν στο μέτωπο, κάτι το οποίο αρνήθηκε η μεταξική δικτατορία, η οποία στη συνέχεια τους παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές.
 
Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η αντίσταση στον κατακτητή. Μια χούφτα κομμουνιστές που ήταν ελεύθεροι και άλλοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές ξεκίνησαν τον αγώνα για ν’ αναπτυχθεί η αντίσταση μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τριπλής κατοχής, αλλά και της ηττοπάθειας που καλλιεργούσαν στο λαό οι αστικές δυνάμεις, τόσο εκείνες που εγκατέλειψαν τη χώρα όσο και εκείνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Το ΚΚΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτέλεσε το βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης. Έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του.
 
Αυτός ο αγώνας, η ΕΑΜική Αντίσταση, προσφέρει παραδείγματα αξεπέραστου λαϊκού ηρωισμού. Προσφέρει επίσης πολύτιμα διδάγματα για τη λαϊκή πάλη σήμερα και αύριο, για το δίκιο του λαού, για τη λαϊκή εξουσία.
 
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του ’30 και των αντιθέσεων μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και την ανατροπή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι αντιθέσεις, από ένα σημείο και μετά, δε μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στόχος και των δυο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς στην πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
 
Αυτή η αλήθεια, ότι "ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα", παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και διδακτική. Ιδιαίτερα σήμερα, που πυκνώνουν οι εστίες πολέμων, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των φυσικού πλούτου και των αγορών από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι επομένως υπαρκτός ο κίνδυνος αυτοί οι ανταγωνισμοί να οδηγήσουν σε ένα πιο γενικευμένο πόλεμο.
 
Ο φασισμός - ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά μορφώματα αποτελούν γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό αποδεικνύεται από την άνοδο και κυριαρχία του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου, που είχε την πολύμορφη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή των αστικών κομμάτων. Αποδεικνύεται επίσης και από τη δικτατορία των Μεταξά - Γλίξμπουργκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την αστική τάξη και τους Εγγλέζους, με τη βοήθεια των αστικών κομμάτων που έδωσαν ψήφο ανοχής και υποστήριξης στην κυβέρνηση Μεταξά.
 
Σήμερα, που η ΕΕ και τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Που αποσιωπούν την τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και των λαών στη συντριβή του φασισμού. Που εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό ταυτίζοντας την εγκληματική δράση ναζιστικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, με την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε τίμιος άνθρωπος, να πρωτοστατήσουν για να μάθουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία όλη την αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το φασισμό, την ηρωική πάλη του λαού. Να μην περάσει η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της ιστορίας των λαών που επιχειρεί η ΕΕ.
 
Στηριγμένος στα διδάγματα από την ιστορία ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, να απαλλαγεί από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, για να γίνει πραγματικότητα μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Ο σοσιαλισμός, που έπαιξε κύριο και σημαντικό ρόλο στην ήττα του φασισμού - ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».