Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Γύρισαν μαζί πίσω στη ζωή!!!



Τζέιμς Γουάθεν και Μπούμπα. Η αγάπη τους τους τρέφει και συγκινεί τον κόσμο.

Ο 73χρονος ήταν έτοιμος να πεθάνει και είχε σταματήσει την λήψη τροφής περίπου μια εβδομάδα πριν, μέχρι που ήρθε ο φίλος του ο Μπούμπα.

Το σκυλάκι του είχε βρεθεί και αυτό στο κυνοκομείο και επίσης πέθαινε αρνούμενο να τραφεί. Ο μονόθαλμος Μπούμπα ίσως ένιωθε το θάνατο του αφεντικού του, αλλά είχε στεναχωρηθεί και από τον αποχωρισμό τους.



Η νοσοκόμα σκέφθηκε να τους επανενώσει και έγινε το θαύμα. Και οι δύο γύρισαν στη ζωή και τρέφονται από την αγάπη τους.


Πρόβατα έφαγαν μαριχουάνα αξίας 5.000 ευρώ !

Μαριχουάνα αρίστης ποιότητας και... η σιωπή των αμνών


Το πιο παράξενο γεύμα της ζωής του δοκίμασε ένα κοπάδι από πρόβατα στην κομητεία Σάρρεϋ της Αγγλίας, καθώς όταν βγήκαν για βοσκή στα όρια τους αγροκτήματος του ιδιοκτήτη τους, ένα εξ αυτών εντόπισε επτά μαύρες σακούλες οι οποίες, προφανώς, είχαν μια ιδιαίτερη οσμή.
Αφού κατάφερε να ανοίξει μια από αυτές, όλο το υπόλοιπο κοπάδι προβάτων ακολούθησε και τελικά τα πρόβατα κατανάλωσαν μαριχουάνα, αρίστης ποιότητας, αξίας περίπου 5.000 ευρώ (4.000 λιρών Αγγλίας).

Όπως αναφέρει ο Indypendent ο ιδιοκτήτης των προβάτων είδε τα ζώα του να πέφτουν στο έδαφος ζαλισμένα, με τα πόδια στον αέρα, επιλέγοντας τη “σιωπή των αμνών”.

Βλέποντας τα απομεινάρια του γεύματος τους, κάλεσε αμέσως την αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, πιστεύει πως κάποιοι έμποροι ναρκωτικών είχαν αφήσει τις σακούλες με την κάνναβη, πιστεύοντας πως δεν κινδυνεύουν να γίνουν αντιληπτοί ούτε καν από ένα πεινασμένο κοπάδι προβάτων.

Ποιες γυναίκες αγαπούν το… επικίνδυνο σεξ

Ποιες γυναίκες αγαπούν το… επικίνδυνο σεξ

Μια νέα και άκρως αποκαλυπτική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sex Research παρουσιάζει πώς η προσωπικότητα της γυναίκας μπορεί να την ωθήσει σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 287 ανύπαντρες κοπέλες ηλικίας 18 έως 26 ετών, κάνοντάς τους ερωτήσεις για διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους αλλά και για τη σεξουαλική τους ζωή.
Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν πως η αυτοσυγκράτηση (ή η έλλειψή της) συνδέεται άμεσα με τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθεί η γυναίκα μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα της γυναίκας να κάνει σχέδια για το μέλλον, να ιεραρχεί τις προτεραιότητές της και γενικότερα να έχει επίγνωση των πράξεών της επηρεάζουν το πότε θα κάνει σεξ η γυναίκα για πρώτη φορά, πόσους ερωτικούς συντρόφους θα αλλάξει στη ζωή της, πόσο συχνά χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές επαφές με το σύντροφό της κ.λπ.
Όσες γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη αυτοσυγκράτησης μακροπρόθεσμα φάνηκε να επιδίδονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις παραπάνω επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών.
Αν και η προσωπικότητα σπανίως –έως ποτέ– αλλάζει ριζικά, η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Kristin Moilanen επισημαίνει πως κάθε γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει τις σεξουαλικές της συνήθειες προκειμένου να απολαμβάνει το σεξ με περισσότερη ασφάλεια.


Πηγή: http://www.onmed.gr/sexoualikothta/item/320570-poies-gynaikes-agapoyn-to-epikindyno-seks#ixzz3GTf5H7Et


σχόλιο: καλά αυτοί οι ερευνητές και τάχα επιστημονικές μελέτες του πληρώνονται; χαλά τα λεφτά του κοσμάκη για να λένε τα αυτονόητα; στυλ το νερό είναι υγρό γιατί ρέει;
Δεν το ξέραμε ότι η συγκράτηση ή η παρόρμηση σε κάνει να δρας ή να μην δρας σκεπτόμενος τις συνέπειες. Ρε κάτι που μάθαμε σήμερα.

Πόση ώρα πρέπει να τρέχετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός αναψυκτικού

Πόση ώρα πρέπει να τρέχετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός αναψυκτικού

Ίσως καταφέρετε να απαρνηθείτε μια για πάντα τα θερμιδοφόρα αναψυκτικά αν μάθετε πόσο πρέπει να... κοπιάσετε για να καταναλώσετε τη ζάχαρη με την οποία σας έχουν φορτώσει.
Μια νέα και πολύ πρωτότυπη αμερικανική μελέτη κατέδειξε ότι οι νεαροί καταναλωτές καταφέρνουν να αντισταθούν στα αναψυκτικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με «προειδοποιητικές πινακίδες» που αφορούν στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αφορούσε σε εφήβους από τις ΗΠΑ και οι σχετικές ενδείξεις αφορούσαν στον απαιτούμενο χρόνο σωματικής άσκησης προκειμένου να καταναλωθούν οι επιπλέον θερμίδες.
Μία εξ αυτών προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους νεαρούς συμμετέχοντες, καθώς ανέφερε πως χρειάζεται να καλύψουμε απόσταση 8 χιλιομέτρων προκειμένου να κάψουμε τις 250 θερμίδες που μπορεί να περιέχει ένα αναψυκτικό!
Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Σάρα Μπλέικ από το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο John Hopkins δηλώνει πως πολλοί δεν κατανοούν με πόσες θερμίδες μας φορτώνουν ορισμένα προϊόντα, παρά τις σχετικές ετικέτες που φέρουν.
Συμπληρώνει μάλιστα πως εάν εξηγηθεί με τρόπο απλό και κατανοητό πόσο πρέπει να περπατήσουμε ή να τρέξουμε για να κάψουμε αυτές τις θερμίδες είναι πιο πιθανό να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Για διάστημα έξι εβδομάδων, οι εντυπωσιακές και πολύχρωμες πινακίδες τοποθετήθηκαν στρατηγικά σε διάφορες γειτονιές της Βαλτιμόρης.
Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές πινακίδες, μία εκ των οποίων ανέγραφε πως χρειάζονται 50 λεπτά τρέξιμο για να καταναλωθούν οι 250 θερμίδες (16 κουταλάκια ζάχαρης) σε ένα μπουκάλι αναψυκτικού, χυμού ή ενεργειακού ποτού (ποσότητα 590ml).
Άλλες παρουσίαζαν πόση ζάχαρη και πόσες θερμίδες περιέχει το προϊόν.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Public Health καταδεικνύει πως αρκετοί από τους νέους επέλεξαν να μην αγοράσουν τελικά το θερμιδοφόρο προϊόν λόγω της επίδρασης που είχε η πινακίδα.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/320560-posi-ora-prepei-na-trexete-gia-na-kapsete-tis-thermides-enos-anapsyktikoy#ixzz3GTdeST8t

Ο επίδοξος τσαντάκιας τις έφαγε άσχημα από τον οδηγό του λεωφορείου


«Στο μπόι σου παίρνουν μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη»




Το Μάνο Κατράκη τιμά το ΚΚΕ με μία σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 18 Οκτώβρη στις 19.00 στην έδρα της, στον Περισσό και έχει τίτλο τα λόγια του Γ. Ρίτσου για το μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη: «Στο μπόι σου παίρνουν μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη...».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του στρατευμένου στα κομμουνιστικά ιδανικά λαϊκού καλλιτέχνη.

Η παράσταση, που αποτελεί πρωτότυπη δραματοποίηση της αγωνιστικής πορείας του Μάνου Κατράκη, θα πλαισιωθεί με οπτικοακουστικό υλικό από τις μεγάλες στιγμές της ζωής του και με ζωντανή μουσική επί σκηνής από τετραμελές μουσικό σύνολο, γραμμένη ειδικά για την περίσταση.
Στην εκδήλωση για τον Μάνο Κατράκη, που αποτέλεσε παράδειγμα καλλιτέχνη που έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος, με αυτοθυσία, με το κεφάλι ψηλά, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τη συγκέντρωση και την έρευνα του υλικού, στο οποίο βασίζεται η εκδήλωση, συνέβαλαν οι Δημήτρης Ανδρονιάδης, Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Εύη Γιαννοπούλου, Διονύσης Ξενάκης, Αρχοντία Χριστούλη. Τη διαμόρφωση των κειμένων έκανε η Εύη Γιαννοπούλου. Σκηνοθεσία Αρχοντία Χριστούλη, κινησιολογική επιμέλεια Γωγώ Παπαλάμπρου, μουσική Δημήτρης Ανδρονιάδης, επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού Θεοδοσία Γραμματικού, φωτισμοί Άκης Αποστολίδης – Γιώργος Αποστολίδης. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι: Γεωργία Καούκη, Μαριλίζα Λούντζη, Χρήστος Μπαλτάς, Σοφία Μπότση, Διονύσης Ξενάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Αθηνά Φραγκουλοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα. Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Ανδρονιάδης πιάνο, Παναγιώτης Μεταλληνός κρουστά, Νίκος Πανάς βιολί, Κώστας Σταυρόπουλος κοντραμπάσο.

Πάλι μια απ' τα ίδια





Ένα νέο χιουμοριστικό σποτ, ανέβασε η ΚΝΕ στο διαδίκτυο. «Καμιά κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και του συστήματος της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ανάγκες» σημειώνει η ΚΝΕ, στο σποτ, τονίζοντας ότι «Παλεύουμε για την ζωή που μας αξίζει, με δυνατό ΚΚΕ παντού! Για τις δικές μας ανάγκες, τη δικιά μας ζωή, το δικό μας μέλλον».

Αφιερωμένο στις γυναικες!!! Σας αγαπάμε παλιο... κόριτσα!


Γλίτωσε με κάταγμα λεκάνης! Τύχη βουνό για τον 25χρονο οδηγό.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Την παραπομπή σε δίκη όλων των χρυσαυγιτών βουλευτών προτείνει ο Εισαγγελέας

Πολυσέλιδη πρόταση, που παραπέμπει 70 πρόσωπα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και τους 18 βουλευτές, παρέδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.
 
Συγκεκριμένα, για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκο και τους χρυσαυγίτες βουλευτές, ζητεί την παραπομπή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, για τον αρχηγό και τους χρυσαυγίτες Ηλ. Κασιδιάρη, Ν. Μίχο, Γ. Λαγό, Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί, ζητεί παραπομπή και για την κατηγορία, σε βαθμό κακουργήματος, της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Για τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παπά, εισηγείται την μετατροπή σε πλημμέλημα της επιπλέον κατηγορίας που αντιμετωπίζει για παράνομη σύσταση αρχείου.
 
Στην πρόταση του ο εισαγγελέας, αναφέρεται σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, με βασικές υποθέσεις, την δολοφονία του Π. Φύσσα, την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και την επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα Κρήτης. Να σημειωθεί, ότι για την δολοφονία του Π. Φύσσα ο εισαγγελέας θεωρεί, ότι ήταν στοχοποιημένος και ότι για την δολοφονία του, κινητοποιήθηκε ο χρυσαυγίτικος μηχανισμός. «Ήξεραν ποιος είναι» αναφέρει ο εισαγγελέας, ο οποίος κρίνει ότι τα γεγονότα δηλώνουν την ένταση του δόλου.
 
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται στην πρόταση η απόλυτη ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τοποθετώντας ιεραρχικά πρώτο, τον απόλυτο κυρίαρχο τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, δεύτερο τον Χρ. Παπά, τρίτους ιεραρχικά τον Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρο και τέταρτο τον Γ. Γερμενή.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την εισαγγελική κρίση, οι 15 κατηγορούμενοι, για τους οποίους ζητείται απαλλαγή, ενεπλάκησαν τυχαία σε περιστατικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
 
σχόλιο: μια ακόμη σημαντική απόδειξη ή ένδειξη το λιγότερο, ότι η χρυσή αυγή λειτουργούσε και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση με αρχηγό /νονό, είναι ότι από την ώρα που άρχίσανε να πιάνουν τους πάνω, σίγησαν τα παλικαράκια. Έχουμε λιγότερες εγκληματικές ενέργειες τέτοιου τύπου. Δηλαδή κάτι σαν εξάρθωση της εγκληματικής ομάδας. Βέβαια του συστήματος είναι τα παιδιά, όποτε θέλουν τους βγάζουν και τους μπάζουν στο παιχνίδι. Πάντως καλό θα ήταν και ένδειξη κοινωνικής υγείας να γλιτώσουμε από τέτοια κατασκευάσματα/φαινόμενα και αυτό γίνεται μόνο με παιδεία, συνείδηση και μαζική ώριμη συλλογικότητα.

Φυλλάδιο του ΚΚΕ με την πρόταση για ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών του λαού

Αρκετά κράτησε η ληστεία των τραπεζών, ο εμπαιγμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η νέα κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ! Μόνο οι θέσεις του ΚΚΕ και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα από τα χρέη, τονίζεται στο φυλλάδιο.
Τα κύρια άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ προβλέπουν:
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Αναστολή της πληρωμής για τους ανέργους για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία.
  • Διαγραφή τόκων από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.
  • Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων.
  • Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου.
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Όσα υπόσχονταν για ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ αποδεικνύονται ψέματα.
Οι θέσεις τους φανερώνουν ότι δεν νοιάζονται για το πώς θα απαλλάξουν τα λαϊκά στρώματα από το βραχνά του τραπεζικού χρέους, αλλά για το πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
 
«Η κοκορομαχία κυβέρνησης, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να ξεπερνά κάθε όριο αποπροσανατολισμού, θυμίζοντας τους αλήστου μνήμης καβγάδες παλιά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο που πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες και η οργάνωση του λαού.
 
Συνειδητά συντηρούν, οι μεν την τρομοκρατία οι δε την σκανδαλολογία, για να κρύψουν ότι και οι δύο πρωτοστατούν σε πολιτικά παιχνίδια και αλισβερίσια, έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταγωνίζονται ψηφοθηρικά προς το λαό για ψίχουλα ελεημοσύνης.
 
Τσακώνονται για το ποιος θα γίνει ο εκλεκτός που θα διαχειριστεί τα μνημόνια της ΕΕ και του κεφαλαίου, που θα συνεχίσει το δρόμο που γεννά τη σήψη και οδηγεί το λαό σε μεγαλύτερη χρεοκοπία.
 
Ο λαός χρειάζεται να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, με ισχυρό κίνημα και λαϊκή συμμαχία, με δυνατό ΚΚΕ για να πάρουμε ανάσες, για να ανατρέψουμε τη σημερινή βαρβαρότητα και όσους την υπηρετούν».

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ

 
Σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, καλούν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.
 
Αναλυτικά αναφέρουν:
 
«Πάνω από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και νεολαίας, με αποφάσεις τους καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία, σε ξεσηκωμό!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, Σάββατο 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, 12 το μεσημέρι.
 
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, διαδηλώνουμε και βροντοφωνάζουμε:
«Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».
Να ακουστεί η φωνή μας δυνατά!
Να απαιτήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:
 
Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
 
Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
 
Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Να επανέλθουν άμεσα ο 13ος και 14ος μισθός.
 
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
 
Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων, που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.
Δεν θα αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας!
Δεν θα δεχτούμε να ζούμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι!
 
Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω, για να να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλιακών ομίλων, των λίγων. Εκατοντάδες χιλιάδες σήμερα πιέζονται στην πρέσα της ανεργίας, χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται ευέλικτα και κακοπληρωμένα. Παίρνουν πίσω όχι μόνο δικαιώματα που κατακτήθηκαν βήμα - βήμα με αδιάκοπους αγώνες και αίμα, αλλά μας γυρνούν στην εποχή του μαστίγιου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί.
 
Για να ανασάνουμε χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε.
Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης!
Να ξαποστείλουμε όσους κάθονται στο σβέρκο μας!
Να θρυμματίσουμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν.
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!».
 

Η πιο επικύνδυνη διαφήμιση



Η παραπάνω διαφήμιση προκάλεσε γύρω στα εξακόσια ατυχήματα.

Αυτή η φωτογραφία είχε μπει σε περισσότερα από τριακόσια φορτηγά, στην Μόσχα και από όπου πέρναγαν προκαλούσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και ατυχήματα.

Πολύ από τους οδηγούς καρφωνόντουσαν στις θηλές του πελώριου στήθους, όπου το μότο έλεγε <προσελκύουν> και προσκολλημένοι έπεφταν ο ένας στον άλλον.

Η αστυνομία απαγόρευσε την συνέχιση και κατασχέθηκε όλο το διαφημιστικό υλικό.

Αλλη μια φορά επιβαιβεώνεται ότι οι γυναίκες φέρνουν την καταστροφή στους δρόμους.

Το χέσιμο του αιώνα!!!! Η πιο φρικτή, τρομακτική και τρελή φάρσα από τον γνωστό φαρσέρ VITALY


Εγκαινιάστηκε η μακρύτερη θαλάσσια γέφυρα του κόσμου στην Κίνα!!!



Τι έφτιαξαν οι Κινέζοι; Η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο. Είναι και πολλοί αυτοί, από ένα πετραδάκι να βάλει ο καθένας το έφτιαξαν στο αψε σβήσε.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Φωτογραφίες: Αυτά είναι τα ευρήματα από τη χρονοκάψουλα του 1901 στη Βοστόνη

Γράμματα, βιβλία, καρφιά, μινιατούρες, κονκάρδες, αποκόμματα εφημερίδων, κάρτες κτλ. βρέθηακν στο κουτί που ανακαλύφθηκε στο κεφάλι του χρυσού λιονταριού της Βοστόνης

Γράμματα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, κονκάρδες από καμπάνιες πολιτικών και ένα προεδρικό μήνυμα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ανάμεσα στα ευρήματα από τη χρονοκάψουλα του 1901 που βρέθηκε στο κεφάλι του αγάλματος του χρυσού λιονταριού της Βοστόνης.

Το κόκκινο βιβλίο το οποίο ήταν πάνω-πάνω στο ορθογώνιο κουτί μεγέθους κουτιού παπουτσιών αποδείχθηκε ότι είχε τίτλο «Οι εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ» και υπότιτλο «Το ετήσιο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ» που μεταδόθηκε στο Κογκρέσο στις 7 Δεκεμβρίου 1896 με τους μελετητές να το αποδίδουν στον Γκρόβερ Κλίβελαντ.



Ένα δεύτερο γράμμα σε έναν απλό καφέ φάκελο είχε τίτλο «Ένα μήνυμα για τις επόμενες γενιές από τον ημερήσιο τύπο στο δημαρχείο». Το κείμενο φέρεται να έχει γραφτεί από δημοσιογράφους της Βοστόνης και εκτιμάται ότι είναι ένα μήνυμα στις μελλοντιές γενιές αν και το ακριβές περιεχόμενό του είναι άγνωστο πότε θα αποκαλυφθεί.



Μια από τις κονκάρδες αφορά την προεκλογική περίοδο του 1900 ανάμεσα στον Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ και τον Θιόντορ Ρούσβελτ. Ο ΜακΚίνλεϊ δολοφονοήθηκε μήνες μετά την τοποθέτηση της χρονοκάψουλας με τον Ρούσβελτ να καταλάμβανει τη θέση του.



Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και δύο καρφιά, το ένα από το παλιό κυβερνείο - την πρώτη έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης της Μασαχουσέτης - και το δεύτερο από την Παλιά Δυτική Εκκλησία, ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Βοστόνης.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Ζεύγος σατανιστών σκότωσε και έφαγε δύο άνδρες.

Ο 35χρονος που φέρει το όνομα του πνεύματος που κυριεύει την ηρωίδα στην ταινία «Εξορκιστής» με την 24χρονη σύντροφό του δολοφόνησαν τους δύο άνδρες, τους έφαγαν, έκαψαν τα υπολείμματα και τα έθαψαν στον κήπο του σπιτιού τους



Τουλάχιστον φρικιαστική είναι η υπόθεση ενός ζευγαριού από τη Βόρειο Καρολίνα των ΗΠΑ, που όχι μόνο δολοφόνησε δύο ανθρώπους, αλλά τους έφαγε, έκαψε τα υπολείμματά τους και στη συνέχεια τα έθαψε στον κήπο του σπιτιού τους.
Ο λόγος για τον 35χρονο Παζούζου Ιλάχ Αλγκαράντ και την 24χρονη σύντροφό του, Άμπερ Νικόλ Μπερτς, που στο όνομα του σατανά σκότωσαν τον 37χρονο Τζόσουα Γουέτζλερ και τον 36χρονο Τόμι Γουέλτς, στη συνέχεια έφαγαν τμήμα των σορών τους και έπειτα αφού έκαψαν τα μέλη τους τα έθαψαν επιφανειακά στην αυλή τους.
Οι σατανιστές-κανίβαλοι συνελήφθησαν αφού εντοπίστηκαν οι σοροί των θυμάτων, ενώ όπως έγινε γνωστό οι γείτονες γνώριζαν πως στο σπίτι του τρόμου πραγματοποιούνταν σατανιστικές τελετές και θυσίες ζώων.
Ο 35χρονος, ο οποίος έχει επέμβει χειρουργικά ώστε να χωρίσει στη μέση τη γλώσσα του για να θυμίζει αυτή φιδιού, άλλαξε το όνομά του από Τζον Λόσον, σε Παζούζου, που είναι το όνομα του πνεύματος που κυριεύει την ηρωίδα της ταινίας «Εξορκιστής». Ο Αλγκαράντ και η Μπερτς συνελήφθησαν, όπως και μία φίλη του ζευγαριού που φέρεται να τους βοήθησε στην ταφή των πτωμάτων.
Ο δράστης είχε συλληφθεί στο παρελθόν για τη δολοφονία ενός 30χρονου, ενώ λέγεται πως έχει σκοτώσει και δύο ιερόδουλες.

www.protothema.gr

Kazakhstan ¨¨ΚΛΕΒΩ ΤΗΝ ΝΥΦΗ¨¨





Στο Καζακστάν έχουν έθιμο να κλέβουν σε κάποιες περιπτώσεις την νύφη, πολλές φορές και χωρίς την θέληση των δικών της, δηλαδή κανονική κλοπή.



Στο βίντεο καταγράφεται η απαγωγή της κοπέλας, που ενώ αυτή κάνει τη προσπάθεια της να γλιτώσει, οι συγγενείς του γαμπρού στήνουν χαρές και πανηγύρια.



Το επόμενο είναι να της παίρνεις το κεφάλι και να το βάζεις στον τοίχο, αν αντιστέκεται πολύ.



Τελικά φαίνεται ότι πιάνει περισσότερο από τις ευγένιες, γιατί τα καλά παιδιά μένουν τελικά με το προσκλητήριο στο χέρι.

Ρε κάτι ομοιότητες που έχει η ιστορία; Ο χαμός και όλα ίδια. Προβοκάτσια στα βαλκάνια σε ποδοσφαιρικό αγώνα!!! (βιντεο)



Εχθές στο παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, στην Σερβία και συγκεκριμένα στο γήπεδο της Παρτιζάν (παρτιζάνοι ε!!!δεν παίζουμε εδώ) εξελίχθηκε ένα σοβαρό πολιτικό επεισόδιο, από ότι φαίνεται προσχεδιασμένο από τους Αλβανούς φασίστες και ιμπεριαλιστές, που θέλουν να πάρουν κομμάτια της Ελλάδας, Σερβίας και να φτιάξουν την μεγάλη Αλβανία που ονειρεύονται.

Στο παιχνίδι λοιπόν, παρευρισκόταν στις εξέδρες των επισήμων ο αδερφός του αλβανού πρωθυπουργού. Μέχρι εκεί οκ. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του αγώνα, ένα ελικοπτεράκι, ρομποτάκι, τηλεκατευθυνόμενο, πετάει μέχρι το κέντρο του γηπέδου και κουβαλά μια σημαία κόκκινη με μια μαύρη στο κέντρο περιοχή, που είναι η μεγάλη αλβανία με την ήπειρο μέσα, μακεδονία και σερβία.

Ελικοπτεράκι τηλεκατευθυνόμενο, σημαίνει χειρισμός μέσα από το γήπεδο. Σημαίνει στήσιμο και σχέδιασμένη πρόκληση, με σκοπό να ξαναπαικτεί το παιχνίδι στα βαλκάνια και να αλλάξουν τα σύνορα.

Ένας σέρβος ποδοσφαιριστής, αυτονοήτος και ευκόλος, αφού πηγαίνει πάνω του, κατεβάζει την σημαία και προσπαθεί να την σκίσει, να την κάνει κουβάρι. Τότε οι αλβανοί διεθνείς, που φάνηκαν προετοιμασμένοι και αναμέναν την αντίδραση αυτή, του την έπεσαν και τότε ξεκίνησαν πιο εκτεταμένα γεγονότα και επεισόδια, μεταξύ παικτών και φιλάθλων με τελικό αποτέλεσμα την σύλληψη και την κράτηση του αδερφού του πρωθυπουργου της αλβανίας, που για να μην συλληφθει από τους σέρβους, έβγαλε ο κύριος αμερικάνο διαβατήριο και φώναζε ότι είναι αμερικάνος πολίτης και απαγορεύεται η σύλληψή του.

Πρόκληση μέσα στο βελιγράδι; Μέσα στην καρδιά της Σερβίας; Θέλουν αναζωπύρωση στην περιοχή, επειδή όλη την δεκαετία του ενενήντα αμερική και ευρώπη τους ντάντευσαν;

Το παιχνίδι ανάβει σε όλη την περιοχή. Οι τούρκοι είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, με αμερική και ισλαμιστές να απειλούν να την διαλύσουν, εδώ ξεκινάν τέτοια. Έσω έτοιμοι για σοβαρές εξελίξεις.

Γενικά οι λαοί ζητούν πολλά σε περιόδους ειρήνης, είναι ευκαιρία να τους κάνουμε στρατιώτες για να μην έχουν απαιτήσεις ζωής.

Πίστη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση




Πίστη: Είναι να πιστεύεις τόσο έντονα, με τόση βεβαιότητα, σε ιδέες, σύμβολα αλλά και σε συστήματα και άτομα που τις πρεσβεύουν με την καθημερινή τους πρακτική και θεώρηση της ζωής τους. Όταν λέμε πίστη δεν μιλάμε μόνο για την θρησκευτική που οι περισσότεροι συνδέουν την λέξη αυτή αλλά γενικότερα τα πιστεύω μας.

Η πίστη πρέπει να έχει μέσα της κρίση, κριτική και προσμονή αλλά λογική και παραλογισμό σε ισορροπία. Είναι μόνο υποκειμενική και υπάρχει χρέος να αντικειμενικοποιηθεί σε σχέση με το πολιτισμικό περιβάλλον που πλαισιώνει την ζωή. Η πίστη είναι δηλαδή συνδεδεμένη κυρίως με την κουλτούρα, δηλαδή κυρίως εσωτερική και προσωπική, αλλά πρέπει να τροφοδοτείται και να ανατροφοδοτείται όχι μόνο απο τις ανάγκες και τα θέλω, αλλά και τα πρέπει.

ευκολόπιστη, αλλά έχει εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει τον σκοπό της
                              

Εμπιστοσύνη: Η προσωποποίση και η πραγματική έκφραση της ολοκληρωμένης πίστης και κυρίως έιναι η έκφραση και η δράση που σου παράγει το συναίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας που σου εμπνέει ένα άτομο, φορέα πίστεων και ιδεών που ταυτίζονται ή είναι αποδεκτά από την προσωπική σου κοσμοθεωρία. Όλο το παιχνίδι εξουσιών παίζεται εδώ. Όλη η ζωή παίζεται εδώ, ενώ θα έπρεπε να παίζεται στην πίστη, δηλαδή στις ιδέες, γιατί εδώ έχουμε την παραπλάνηση και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Αφοσίωση: Για να φθάσουμε στην πραγματική αφοσίωση, πρέπει να συνδυάσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη. Η αφοσίωση είναι μια πολυ δύσκολη κατάσταση, για αυτό δεν εντοπίζεται συχνά. Έχει μέσα της λογική και παραλογισμό, κρίση και θυσία, σαδισμό και μαζοχισμό, ικανοποίηση και ενοχές. Και εδώ παίζεται η τελική έκβαση της ζωής. Είναι το τελευταίο στάδιο, που μπορεί να είναι τρομερά αρρωστημένο και τρομερά ισορροπημένο, αναλόγως την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φθάσουμε στην αφοσίωση. Η αφοσίωση κρίνεται κυρίως από την όλη πορεία, παρά από την αναμονή ή και την βίωση του τελικού αποτελέσματος. Γι' αυτό είναι και το στάδιο που δεν περιέχει τόσο πόνο, αλλά βγαίνει κυρίως ηρεμία, γιατί όλα κρίθηκαν στον αγώνα για την εμπιστοσύνη και στον κόπο της διαμόρφωσης πίστεων.



Η αφοσίωση τελικά μπορεί να κρύβει ισορροπία ιδεών και πράξεων, θεωριών και φορέων, πίστεων και ατόμων που τις φέρουν. Όλα τα παραπάνω τελικά κρίνονται από τον χρόνο και κυρίως δεν φθάνει ο ατομικός χρόνος. Όπότε όλα κρίνονται εδώ, από την υπερβατικότητα και το συναίσθημα  που αφήνει αυτή η πρακτική στο μέλλον. Αν δηλαδή εμπνέει ή ενέπνευσε δράσεις με σκοπό το κοινό καλό.
 

Έτσι θα γίνουμε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Πάγκαλο– The Walking Dead Sta...


Στέκομαι, περπατάω, έφυγα πατέρααααααααα!!!!!


Τσίπρας - Καμμένος: Έκλεισαν το μάτι για ευρεία συνεργασία



Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφήνει η συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι των κομμάτων Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Στις δηλώσεις τους έκλεισαν το μάτι σε μια ευρεία συνεργασία έως και κυβερνητική μετά και τις συγκλήσεις τους σε σημαντικά θέματα όπως ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την πρόταση των ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα» δάνεια, την οποία θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν φτάσει στη Βουλή, όπως ανέφερε ο Αλέξη Τσίπρας λέγοντας πως «βρίσκεται σε παράλληλο μήκος κύματος με τις δικές μας προγραμματικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ για την αναγκαία εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προκειμένου να υπάρξει προοπτική τόνωσης της ρευστότητας» εννοώντας των επιχειρήσεων.

Με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βαθύνει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ λέγοντας ότι απαιτείται «σύγκλιση απόψεων διαφορετικών δυνάμεων από διαφορετικές οπτικές» για «να λήξει η σημερινή πολιτική του Μνημονίου».

Ο Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε ευθέως για το ενδεχόμενο της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι την επιθυμεί λέγοντας «αυτά θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς κάνουμε ένα δημόσιο διάλογο, έντιμο διάλογο, ανοιχτό διάλογο, μπροστά στις κάμερες. Αυτόν το δημόσιο διάλογο θα τον συνεχίσουμε για να βρεθεί η καλύτερη λύση για το καλό των Ελλήνων...», ενώ υποστήριξε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «μπορούμε να βρούμε τα κοινά σημεία κρατώντας ο καθένας τις δικές του "κόκκινες γραμμές" για να προχωρήσουμε στο αύριο».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY RUN

ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY RUN
Τα PUMA CITY RUNS συνεχίζονται!

Μετά τον ιδιαίτερα επιτυχημένο αγώνα στην Κηφισιά, ο οποίος προσέλκυσε 750 δρομείς κάθε ηλικίας, και περισσότερα από 150 παιδιά, δεύτερος σταθμός των PUMA City Runs είναι ο Πειραιάς.

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, θα διεξαχθούν
- αγώνας 5 χλμ
- αγώνας 10 χλμ
- αγώνας 1 χλμ για παιδιά (δωρεάν συμμετοχή).

Σε όλους τους αγώνες, αφετηρία & τερματισμός θα είναι το PUMA Store, Γρ. Λαμπράκη 138.
Τα έσοδα από τους αγώνες των 5 & 10 χλμ. θα διατεθούν προς στήριξη του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος. http://www.xatzikiriakio.gr/


O διαχειριστής του ergosociety θα είναι εκεί και θα τρέξει τα 10χμ. Να βοηθήσουμε το Χατζηκυριάκειο και έπειτα έρχεται και ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας. Πάμε δυνατά.

Πώς να τρέξετε ένα μαραθώνιο χωρίς να χάσετε τους μυς σας

Πώς να τρέξετε ένα μαραθώνιο χωρίς να χάσετε τους μυς σας

Με αφορμή το κλασσικό μαραθώνιο αλλά και όλες αυτές τις διοργανώσεις που γίνονται κατά καιρούς με βάση το τρέξιμο, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αν και ευχαριστιούνται τη χαρά του τρεξίματος και απολαμβάνουν να τρέχουν με φίλους, ωστόσο ταυτόχρονα διακατέχονται από το φόβο ότι αν αφιερώσουν παραπάνω χρόνο στις προπονήσεις για ένα μαραθώνιο ίσως ή απλά για να βελτιώσουν τους χρόνους τους μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στους μυς που έχουν χτίσει στα γυμναστήρια τα τελευταία χρόνια.

Σαν θέμα είναι σημαντικό και επειδή κανένας (άντρας) δε θέλει να χάσει μυς ειδικά αν προπονείτε χρόνια και έχει κοπιάσει αρκετά κάνοντας και θυσίες ακολουθούν 4 απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να το πετύχετε :

1) Υδατάνθρακες και πρωτεΐνη

Θα χρειαστείτε πολύ περισσότερους από ότι συνήθως ειδικά για τις μέρες με τα long run μπορείτε να τους καταναλώνετε από ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη και γλυκοπατάτες, μπορεί στην αρχή να σας είναι λίγο άβολο αλλά μην ξεχνάτε ότι οι υδατάνθρακες θα είναι το καύσιμό σας για το τρέξιμο. SΟS μην τρέχετε με άδειο στομάχι γιατί αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στο σώμα σας και τους μυς. Σε ότι έχει να κάνει με τη πρωτεΐνη επειδή δεν πρόκειται να σταματήσετε τις προπονήσεις στο γυμναστήριο όπως θα δείτε και παρακάτω και επειδή οι προπονήσεις στο τρέξιμο επιβαρύνουν αρκετά τους μυς συνεχίστε την πρόσληψη πρωτεΐνης όπως και πριν 2gr ανά κιλό σωματικού βάρους.

2) Καταγράψτε θερμίδες

Αν αρχίζετε και χάνετε βάρος λόγω του προγράμματος σας για το τρέξιμο καλό θα είναι να αρχίσετε να καταγράφετε τι καταναλώνετε (θερμίδες).Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές εφαρμογές όπως http://www.myfitnesspal.com/ και http://www.livestrong.com/myplate/ οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην μέτρηση των θερμίδων για να μένετε εντός προγράμματος και να παίρνετε όσες ακριβώς χρειάζεστε, υπολογίστε ότι ένα αρκετά δραστήριο άτομο από άποψη προπονήσεων (τρέξιμο βάρη κτλ ) μπορεί να χρειάζεται καθημερινά πολύ περισσότερες από 2500 θερμίδες.

3) Πρόγραμμα

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα προπονήσεων για το τρέξιμο εμπιστευόμενοι έναν ειδικό προπονητή μικρών και μεγάλων αποστάσεων, θα σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πρόγραμμα πάνω στα θέλω σας λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές σας υποχρεώσεις το ιατρικό ιστορικό κτλ .Αυξήστε τις θερμίδες καθώς αυξάνετε και τα χιλιόμετρα των προπονήσεων. Επίσης μη ξεχνάτε, η ξεκούραση είναι τόσο σημαντική όσο και η προπόνηση, κοιμηθείτε αρκετά, ένας 8ωρος ύπνος είναι ότι καλύτερο για να παραμένετε φρέσκοι και να δίνετε τη δυνατότητα στο σώμα σας να αναδομείται.

4) Δεν σταματάμε τις προπονήσεις στο γυμναστήριο


Οι προπονήσεις με βάρη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να διατηρήσετε τους μυς σας ενώ προπονήστε για το τρέξιμο. Ξέρετε ότι η προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι απαιτητική αλλά δεν πρέπει να κόψετε μέρες από τις προπονήσεις του γυμναστηρίου, προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 3 προπονήσεις τη βδομάδα στο γυμναστήριο για ασκήσεις με βάρη.

Επιμέλεια Τόγιας Κω/νος

www.zougla.gr

Η εξομολόγηση μιας γυμνάστριας

Η εξομολόγηση μιας γυμνάστριας

Είναι 23.35 Δευτέρα βράδυ. Πριν λίγο γύρισα σπίτι, παράγγειλα να φάω και κάθομαι στην τηλεόραση – είμαι πτώμα, σηκώθηκα από τις 6. Σου θυμίζει κάτι; Γιατί είναι κλασσική πρακτική. Ανθυγιεινή θα μου πεις γιατί και τρώω αργά και απ’ έξω και μπροστά στη τηλεόραση- τραγικό! Α ναι – ξέχασα να σας πω ότι είμαι γυμνάστρια.

Ακόμη και εγώ θα έπρεπε να συμβουλεύσω τον εαυτό μου ενάντια σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες πρακτικές – ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστικοί. Όταν δουλεύεις όλη μέρα υπάρχουν οι φορές που δεν θα προλάβεις ή δεν έχεις διάθεση να μαγειρέψεις ή ξέχασες το τάπερ σου στο σπίτι φεύγοντας βιαστικά.

Όμως πάντα έχουμε επιλογές. Για αυτές τις επιλογές θέλω να σας μιλήσω. Ναι το ξέρω δεν είναι πάντα οι πιο ευχάριστες αλλά πάντα υπάρχουν – για όλους μας.

Ως κοινωνία έχουμε γίνει μαλθακοί. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει πειθαρχεία και σκληρή δουλειά σε πολλούς τομείς. Στη προκείμενη περίπτωση, η γυμναστική και η διατροφή μας σίγουρα ανήκουν σε αυτούς.

Ναι η αλήθεια είναι ότι και μόνο η καθημερινή μας εργασία είναι αρκετή να μας κάνει να νιώθουμε εξουθενωμένοι και ναι η αλήθεια είναι πως η γυμναστική -ειδικά όταν περιμένεις και αποτέλεσμα από αυτήν- είναι επίσης κουραστική.

Δε γίνεται να βρούμε κάτι που να μας βοηθήσει να φτιάξουμε σώμα, να διώξουμε τη κοιλιά η τη κυτταρίτιδα χωρίς να κουραστούμε παραπάνω;

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για μαγικά τσάγια, χάπια, καφέδες, μασαζοκορσέδες, ζελατίνες, θαυματουργά μηχανήματα που θα μας σμιλέψουν τους κοιλιακούς / γλουτούς κλπ και θα εξαλείψουν το τοπικό μας πάχος άμεσα και χωρίς κόπο. Είναι δυνατόν να έχουμε γίνει ως κοινωνία τόσο ευκολόπιστοι? Ή να είναι τόσο χαζοί οι υπόλοιποι που κοπιάζουν και τρώνε σωστά για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα?

Η πλειοψηφία του κόσμου λειτουργεί με τη λογική του εύκολου τρόπου και τη σκέψη ότι "αφού κάνω κάτι - κάποιο αποτέλεσμα θα έχω". Δε το απορρίπτω γιατί εμπεριέχει μια δόση αλήθειας και πολλές φορές ακόμα και εγώ συμβουλεύω τον κόσμο και τον εαυτό μου όταν πιέζομαι από χρόνο η κούραση να κάνω έστω κάτι - να μη το αφήσω.

Αυτό χωρίς φυσικά να αναιρείται η μία αναπόφευκτη πραγματικότητα:

δυνατή προσπάθεια= μέγιστο αποτέλεσμα
μέτρια προσπάθεια= μέτριο αποτέλεσμα

Υπάρχει και η μερίδα του κόσμου που δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση. Μια βόλτα να κάνεις έξω και βλέπεις πόσο κόσμο να φοράει ρούχα που δεν θα έπρεπε. Και δεν αναφέρομαι σε δυο- τρία περιττά κιλά. Οκ ίσως είμαι κακιά ή έχω τη δική μου άποψη όσον αφορά την αισθητική. Η γνώμη μου όσον αφορά το σώμα του άλλου περιττεύει εφόσον εκείνος/η νιώθει καλά με τον εαυτό τους. Όμως μην ακούω παράπονα από τους ίδιους τότε για το πώς είναι.

Γιατί η αλήθεια είναι η εξής για όλους μας:

• Αν κάθε μέρα δεν τρως σωστά και δε κάνεις γυμναστική θα παχύνεις
• Εάν δεν τρως σωστά και κάνεις μια φιλότιμη προσπάθεια στη γυμναστική θα δείς μια μικρή βελτίωση.
• Εάν ξεκινήσεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με λίγη γυμναστική θα αρχίσεις να βλέπεις κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι τα μέγιστα.
• Εάν κάνεις σωστή διατροφή και σωστή γυμναστική θα έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα για το σώμα σου. Έσω περήφανος για τη προσπάθεια που κάνεις και απόλαυσε τα αποτελέσματα. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον που κάνει αυτά που πρέπει να διαμαρτύρεται για τα αποτελέσματα!

Που θέλω να καταλήξω? Στο ότι ό,τι κιαν κάνουμε, ας το κάνουμε συνειδητοποιημένα, γιατί με μισές λύσεις και κοροϊδίες τελικά μόνο τον εαυτό μας κοροϊδεύουμε. Γιατί εμείς επιλέγουμε αν θα παραγγείλουμε καλαμάκι κοτόπουλο με ντοματοσαλάτα ή σκεπαστή, αν θα πιούμε αναψυκτικό ή νερό, αν θα χαζολογήσουμε ασκόπως στο Facebook ή αν θα πάμε να ιδρώσουμε βραδιάτικα στο γυμναστήριο.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα κλείσουμε συμβόλαια χιλιάδων δολαρίων για να δείξουμε τους κοιλιακούς μας στο επόμενο blockbuster οπότε ας είμαστε ρεαλιστικοί - και θα φάμε και θα πιούμε και τη σοκολάτα μας θα απολαύσουμε. Ας εφαρμόσουμε όμως (τουλάχιστον) το πάν μέτρον άριστον και την επόμενη φορά που θα δυσκολευτούμε να μπούμε στο τζιν μας ας σκεφτούμε ότι μήπως το παράκανα με τις πίτσες κάθε βράδυ? ‘Αντε σήκω από τον καναπέ!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα



Ανακοίνωση σχετικά με την παρουσίαση του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την κυβέρνηση, εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σημερινή διθυραμβική παρουσίαση της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αποτελεί πρόκληση, ευθεία κοροϊδία στα μούτρα των εργαζόμενων και των ανέργων.
 
Αυτοί που έχουν τσακίσει συλλογικές συμβάσεις, που έχουν νομοθετήσει τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, που έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στις εργασιακές σχέσεις κάνοντας την πλήρη και σταθερή εργασία εξαίρεση, που έχουν φέρει πληθώρα κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης και την ίδια στιγμή τσακίζουν επιδόματα και παροχές προστασίας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, έχουν το θράσος να αποκαλούν τα ψίχουλα που δίνουν με ασφυχτικούς όρους και προϋποθέσεις, ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση.
 
Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση δεν είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά όταν θα στείλουμε στην ανεργία όλους αυτούς που σήμερα μας ρημάζουν, μας θέλουν ζητιάνους στην ίδια μας τη ζωή. Το εκμεταλλευτικό σύστημα που από τη μια σπρώχνει την εργατική λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και από την άλλη δήθεν κόπτεται για την αξιοπρέπειά της, πρέπει να γκρεμιστεί συθέμελα.
 
Κοροϊδεύουν χυδαία τους ανέργους και τους εργαζόμενους! Μειώνουν τα κονδύλια για την ανεργία, καταργούν ένα προς ένα μία σειρά επιδόματα που ενίσχυαν το ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα, θερίζουν συνεχώς τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και την ιδία στιγμή αναφέρονται ως παρατηρητές και αφʼ υψηλού στα όρια επιβίωσης και αξιοπρέπειας.
 
Για την κυβέρνηση το όριο φτώχειας είναι τα 200 ευρώ το μήνα δηλαδή 6,5 ευρώ τη μέρα, ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να φάει, να ζεσταθεί, να ντυθεί, να έχει ρεύμα και νερό, σπίτι για να μένει, παιδεία και υγεία.
 
Οι διαφορές στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης είναι πλέον δυσδιάκριτες. Οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και δραματική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος. Ο βασικός μισθός για δουλειά part-time που έχει επιβάλει νομοθετικά η κυβέρνηση φτάνει τα 215 ευρώ. 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας έχει περίπου ο ένας στους δέκα ανέργους. Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων που παίρνει επίσης ένα μικρό τμήμα αυτών είναι 200 ευρώ, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν δεκάδες προγράμματα απασχόλησης με μισθούς των 300 ευρώ.
 
Σε αυτές τις συνθήκες είναι ευδιάκριτο το πάτωμα που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Επιδόματα, μισθοί και ζωή στα όρια της εξαθλίωσης. Άλλωστε η σύνδεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με διάφορους όρους επανένταξης στην εργασία, αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στους μισθούς με στόχο την παραπέρα μείωσή τους.
 
Οι "μεταρρυθμίσεις" τους είναι ξεκάθαρη ομολογία πως το σύστημα που υπηρετούν έχει αδυναμία να εξασφαλίσει πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική προστασία στους ανέργους.
Κανένας εργαζόμενος και άνεργος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, με τους ανταγωνισμούς ελεημοσύνης που κάνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!
Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
Το Σάββατο 1η Νοέμβρη, 581 έως τώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καλούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Να βουλιάξει η Αθήνα από τη λαϊκή συμμετοχή!».

Ιταλία: Νοσοκόμα κατηγορείται ότι σκότωσε 38 ασθενείς

Ιταλία: Νοσοκόμα κατηγορείται ότι σκότωσε 38 ασθενείς

Μια σοκαριστική υπόθεση ερευνούν οι ιταλικές δικαστικές Αρχές, καθώς μία 42χρονη νοσοκόμα φέρεται να σκότωσε 38 ασθενείς, επειδή «τους έβρισκε ενοχλητικούς».

Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από τον περίεργο θάνατο μίας 78χρονης, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο της πόλης Λούγκο, για εξέταση ρουτίνας.

«Μου ζήτησε να τη φωτογραφήσω με έναν ασθενή που μόλις είχε πεθάνει», κατέθεσε στην Αστυνομία συνάδελφος της Ντανιέλα Ποτζάλι, με την επίμαχη φωτογραφία να εντοπίζεται από τους Αστυνομικούς στο κινητό τηλέφωνο της κατηγορούμενης.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μετά από τόσα χρόνια σε αυτή την εργασία, ελάχιστες φωτογραφίες από όσες έχω δει ήταν τόσο σοκαριστικές», δήλωσε στην εφημερίδα Corierre di Bologna ο δικαστικός λειτουργός που ανέλαβε την υπόθεση.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, η νοσοκόμα αστειευόταν ότι έδωσε ανθρακικό κάλιο σε ασθενή που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Παράλληλα, μια άλλη συνάδελφός της δήλωσε ότι η Ποτζιάλι χορηγούσε στους ασθενείς της ισχυρά καθαρτικά λίγο πριν τελειώσει τη βάρδια της, ώστε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των συναδέλφων της.

Η Ντανιέλα Ποτζάλι συνελήφθη από την Αστυνομία και ανακρίνεται, με τα ιταλικά Μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η ίδια εμφανίζεται ψυχρή απέναντι στους ανακριτές, ενώ συνάδελφοί της μιλούν για εξαιρετικά εργατική νοσοκόμα.

www.zougla.gr

Καλοστημένη φάρσα η τραγωδία σε όργιο ηλικιωμένων;



Μια... καλοστημένη, όσο και κακόγουστη φάρσα αποδεικνύεται ο θάνατος εφτά ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια ερωτικού πάρτυ στο Σαρλερουά του Βελγίου.

Η «είδηση» που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, και απασχόλησε εκατοντάδες ΜΜΕ ανά τον κόσμο, φαίνεται πως δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από αποκύημα της φαντασίας του «φαρσέρ» Βενσάν Φλιμπουστιέ, που ανέβασε πρώτος την μακάβρια είδηση στην ιστοσελίδα Nordpresse.be.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ύπαρξη των νεκρών, όσο και η διεξαγωγή του οργίου φαίνεται πως δεν συνέβησαν ποτέ...

 Η είδηση/φάρσα ανέφερε τα παρακάτω:


Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρνε το μεγαλύτερο όργιο ηλικιωμένων που διοργανώθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, στο Σαρλερουά του Βελγίου.

Περισσότερα από 200 άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών, έσπευσαν, προκειμένου να λάβουν μέρος στο πάρτυ, το οποίος, όμως, δεν άργησε να μετατραπεί σε τραγωδία.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωνε το όργιο... διεκόπη από τους έντονους πόνους που ένιωσαν στο στήθος δύο από τους συμμετέχοντες. Όταν, δύο γιατροί που λάμβαναν μέρος στο πάρτυ έσπευσαν να βοηθήσουν, ένας τρίτος ηλικιωμένος παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους ασθενείς στο νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Ακολούθησε πανικός, με αποτέλεσμα να υποστούν καρδιακά επεισόδια άλλα οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα εξέπνευσαν.

Τραγικός απολογισμός της βραδιάς, που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, ήταν εφτά θάνατοι.

Σχόλιο: Πάντως αν συνέβει κάτι τέτοιο, θα ήταν το όργιο του αιώνα, γιατί στην πραγματικότητα το τέλειο όργιο έχει να κάνει πολύ με θάνατο και βία. Το όνειρο κάθε ψυχάκια. Είναι καλό σενάριο για ταινία τρόμου, όπου ένας γέρος μετά από χρόνια εκδικείται την παλιοπαρέα του που τον κατηγόρησαν για προδότη στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Είναι αυτός που δηλητηρίασε τα προφυλακτικά με άνθρακα.
Ότι να' ναι ο κόσμος.
 

Αποβολή και πέναλτυ γιατί του έπιασε τον κ.....!


Δέκα χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο. Ήταν ωραία ιδιαίτερος.

Σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια, περάσανε δέκα χρόνια;

Ο Βλάσσης ήταν ωραία ιδιαίτερος. Τον έβλεπες και σου θύμιζε πάντα παιδί. Έτσι και έμεινε, ένα μεγάλο, αχόρταγο παιδί.

 

Μαζική πορεία αναπήρων στην Αθήνα για την άθλια κατάσταση που βιώνουν

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν ανάπηροι, γονείς, κηδεμόνες και εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και του Σωματείου Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».

Με σκοπό να καταγγείλουν την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι ανάπηροι και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Ζάππειο όπου διοργανώθηκε η κυβερνητική φιέστα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 
Σε ανακοίνωσή τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων σημειώνουν:
 
«Διαδηλώνουμε από κοινού ενάντια στην ανεργία, για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων. Για μαζικές προσλήψεις ΑμΕΑ, αλλά και εργαζομένων στα κέντρα Ειδικής Αγωγής. Για γενναία χρηματοδότηση της Πρόνοιας και των κέντρων Ειδικής Αγωγής στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, που στόχο έχουν το κτύπημα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμΕΑ».
 
Καλούν τους αναπήρους να παλέψουν για:
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.
 
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση - οδηγία του ΟΟΣΑ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ.
Ούτε ένα 1 ευρώ περικοπή στα επιδόματα αναπηρίας και συντάξεις.
Κατάργηση του παράβολου - χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.
 

Δραστικές αλλαγές στις εφημερίες και το ωράριο των γιατρών

Τι προβλέπεται για τον μηνιαίο προγραμματισμό, την αποζημίωση, το ωράριο εργασίας - Στα 50 έτη το όριο για πρόσληψη στο ΕΣΥ

Δραστικές αλλαγές στο ωράριο των γιατρών προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο επανασχεδιασμός βασίζεται στον προγραμματισμό προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών ώστε να καλύπτονται τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις γιατρών. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η σταδιακή κάλυψη, ενός της τριετίας, των κενών στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται τουλάχιστον 4 εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό στο ΕΣΥ, κατάργηση της ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης εφημεριών αλλά και των πρόσθετων εφημεριών. Παράλληλα, προβλέπεται 7ωρο ωράριο εργασίας, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή) αλλά και δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Κοινή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ θα καθορίζει την προτεραιότητα των προσλήψεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, «το όριο ηλικίας για πρόσληψη στο ΕΣΥ ορίζεται στα 50 έτη».

Τίθεται το πλαφόν των 4 ενεργών εφημεριών τον μήνα με τη συγκατάθεση του γιατρού καθώς ορίζεται ότι «ουδείς γιατρός υποχρεούται να εφημερεύει πέραν των 4 ενεργών εφημεριών ανά μήνα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του». Σε περίπτωση όμως που οι ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης οδηγούν σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των 4 ενεργών, 6 μικτών ή 8 ετοιμότητας, αυτές αμείβονται με προσαύξηση 25%.

Καθορίζεται επίσης ως ημέρα 24ωρης ανάπαυσης η επόμενη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί κάθε ενεργό εφημερία.

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων επικαλούμενη τον προγραμματισμό προσλήψεων από τον οποίο θα αρχίζει η αλλαγή του ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ.

www.protothema.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Υπογραφή για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων


worldmentalhealthdayresize 2
Κάλεσμα προς κάθε αρμόδιο και ενδιαφερόμενο, προκειμένου να στηρίξει ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υπηρεσών Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και να συνυπογράψει σχετικό κείμενο, απευθύνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών του χώρου της Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

Πάτησε στο παρακάτω link και διάβασε το ψήφισμα και συνυπόγραψε το!!!!

http://www.avaaz.org/el/petition/Foreis_Psyhikis_Ygeias_daskaloys_goneis_se_oloys_toys_polites_tis_Elladas_Na_ypograpsoyn_to_Kalesma_Epaggelmation_Psyhik/?cvHUuib

Η ζωή ορίζεται από το θάνατο!



Εκεί που είσαι σταματημένος στην εθνική οδό, γιατί μπροστά σου γίνονται κάποια έργα, έρχεται ο χάρος με την νταλίκα του και σε θερίζει.

Τι ήταν πάλι αυτό που συνέβει πριν μια εβδομάδα και γρήγορα το ξεχάσαμε. Έγκλημα που πάει και αυτό περί βωμών και εστιών. Εμένα όμως με έπιασε άγχος θανάτου;
Το άγχος θανάτου κάπως πρέπει να το εκλογικεύσουμε και να το συζητήσουμε. Κάτι τέτοια γεγονότα σου τρελένουν την κοσμοθεωρία σου και σου αχρηστεύουν κάποια συστήματά σου.



Τι γίνεται τώρα; Τι κάναμε σε αυτήν την ζωή; Αν είχες συνείδηση στον άλλο κόσμο που τόσο βίαια και μόνο βίαια σε έστειλαν, θα έχεις μείνει με ανοικτό το στόμα και θα γυροφέρνεις για κάμποσο, μέχρι να καταλάβεις τελικά, τι είναι ζωή.

Γιατί η μόνη ευκαιρία να καταλάβεις τι είναι ζωή, είναι μόνο την στιγμή εκείνη που έχασες από πάνω σου κάθε τι που κοντόφθαλμα την ορίζει. Όταν αγωνίζεσαι, όταν πονάς, όταν πεινάς, όταν θέλεις, όταν ζητάς, ε τότε δεν έχεις πλήρη αντίληψη του πλαισίου και των όρων που το καθορίζουν. Τότε είσαι κυρίως το εγώ και λιγότερο το εμείς. Και για αυτό κυρίως νιώθεις μειοψηφικός και ελλατωμματικός.

Μήπως τελικά, πρέπει κάποιες φορές να σκεφθόμαστε ως πεθαμένοι, ως νεκροί και τι θα κάναμε αν μας ξαναέδιναν την ευκαιρία να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι της ζωής. Γιατί στην πραγματικότητα η ζωή είναι τόσο υποκειμενική, που είναι παιχνίδι αλλά και χάρη. Ορίζεται δηλαδή από κανόνες αλλά έχει και χάος.

Δηλαδή μια θεατρική παράσταση που πρέπει να παίξεις με όλη την σοβαρότητα που σου δίνει ο ρόλος σου, που επέλεξες και ταυτόχρονα σου δόθηκε από τον πολιτισμό και την κουλτούρα σου, αλλά μη γνωρίζοντας το σενάριο.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί πέσαμε σε εποχή περίεργη. Γιατί πρέπει να γίνουμε περίεργοι και κακώς αλλά γιατί κάποια στιγμή επέρχεται η κούραση των πλαστών καθημερινών ζητημάτων που σου θέτουν, έρχεται το ζήτημα της απλής και αδιφάγας κατανάλωσης ύλης και ανθρώπων αχόρταγα, ενώ η αλήθεια κρύβεται πάντα στην επόμενη ζωή, αν υπήρχε και υπήρχες.

Κανείς δεν έζησε ως τώρα την κοινωνία που θα ήθελε, τις πλειοψηφίες που δεν θα τον θυσίαζαν και τους ανθρώπους που θα τον ολοκλήρωναν.

Αν σε ορίζει μόνο η ζωή, τότε οι μάχες έχουν χαθεί από την ώρα που ξεκίνησαν. Είναι μάχες μόνο για το σήμερα, που κανείς δεν έζησε, αφού το σήμερα ορίζεται από το αύριο, το παρόν μόνο από το μέλλον που συνδέεται από το παρελθόν μας.



Πρέπει τελικά να σε ορίζει ο Θάνατός σου, το μέλλον σου, η μόνη αλήθεια της ζωής και το μόνο που δεν βιώνεται από την ατομική σάρκα σου, αλλά μόνο από την πνευματική και ψυχική σου υπόσταση, την μνήμη, το μνημόσυνο αλλά και την εμπειρία.

Μόνο τότε οι πράξεις είναι ανώτερες, αφορούν κυρίως τις γενιές που έρχονται και γίνεσαι ο οδηγός της ανθρώπινης εξέλιξης, μέχρι να έρθει η κοινωνία που θα μπορεί να μοιράσει την ύλη ισότιμα και την γνώση απλόχερα.

Αυτό δεν δηλώνει τάση φυγής αλλά αντιθέτως ανηλεή μάχη με τα εγωιστικά θέλω και ευνουχισμούς που πρέπει να γίνουν ηθελημένα και συνειδητά και όχι από ένα πολιτισμικό, πολιτικό ή νομικό σύστημα που σου αφαιρεί ελευθερία επειδή θεωρεί και έτσι είναι ότι δεν μπορείς να θέσεις τα όρια μόνος σου.

Έτσι αν σκεφθόταν ο άνθρωπος ότι πρέπει να αφήσει πίσω του έργο δεν θα σκεφθόταν συνέχεια την μιζέρια του, αλλά αντιθέτως θα έχτιζε κόσμους που θα γευθούν οι γενιες που έρχονται, γνωρίζοντας ότι το σώμα του μπορεί να φεύγει, η συνείδηση του ωστόσο μένει και κάπως υπάρχει τελικά.

Το κείμενο δεν είναι για να το καταλάβεις, είναι για να αναλογιστείς και να προσθέσεις. Φαίνεται σαν να μιλά για βεβαιότητες, αλλά ορίζεται από αβεβαιότητες και μόνο. Ίσως δίνει όμως την κατεύθυνση συλλογισμού για την εξέλιξη σε μια ατομικότητα συλλογικότερη και οπότε χρησιμότερη για την εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης και δράσης.

 

Αυτόφωρο και άμεσα δίκη για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Τρία παιδιά είχαν βάλει φωτιά στο σκυλάκι στην Άρτα, σε μια από τις πιο σκληρές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Να εξετάζεται άμεσα κάθε καταγγελία ζητά με αυστηρή εγκύκλιο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Ομπρέλα προστασίας στα ζώα άνοιξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την ένταση των φαινομένων βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον των ζώων.

Η Ανωτάτη Εισαγγελική λειτουργός απέστειλε εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελικών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων και ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων, κ.λπ.

Ειδικότερα, η εισαγγελικός λειτουργός ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012 υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού) στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.

Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης, η εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Οι υπεύθυνοι αυτοί φορείς πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, να:
«1) Να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λπ. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.

2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους».

Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών να παραγγείλουν στους συναδέλφους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), «για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο», με την παραπομπή των δραστών «στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τέλος, η κυρία Κουτζαμάνη αναφέρεται στις ποινικές και χρηματικές ποινές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού, κ.λπ. ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση, ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

www.protothema.gr

Δηλώσεις φοιτητών ΕΚΠΑ

Κατεβασμένα είναι τα ρολά στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με δυνάμεις των ΜΑΤ να παραμένουν στο σημείο και την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.



Η απόφαση για το κλείσιμο της πρυτανείας ελήφθη, όταν έγινε γνωστό πως ομάδα φοιτητών θα προχωρούσε σήμερα σε διαμαρτυρία με αφορμή την παρουσία εργαζομένων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης σε χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την απόφαση για την ενεργοποίηση «σεκιουριτάδων» πήρε ο νέος πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει «φαινόμενα ανομίας και μπαχαλοποίησης».

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παραμείνει κρυμμένος για πάνω από 20 χρόνια

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παραμείνει κρυμμένος για πάνω από 20 χρόνια

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη βελτίωση της διάγνωσής του

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παραμείνει σε «ύπνωση», κρυμμένος στο σώμα του ασθενούς για περισσότερα από 20 χρόνια και κάποια στιγμή ξαφνικά να «ξυπνήσει» και να μετατραπεί σε επιθετική μορφή της νόσου.

Η ανακάλυψη ότι ο καρκίνος «κρύβεται» για τόσα χρόνια μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη βελτίωση της διάγνωσής του. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση, προτού ο καρκίνος των πνευμόνων - η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως- προλάβει να εδραιωθεί, να αποκτήσει πολλαπλές μεταλλάξεις και να γίνει επιθετικός και μεταστατικός.

Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν την τεχνική της τομογραφίας για να εντοπίσουν τυχόν όγκους, όμως εωσότου ένας όγκος γίνει αρκετά μεγάλος για να είναι πια ανιχνεύσιμος με το μάτι, μπορεί να περιέχει ήδη ένα δισεκατομμύριο καρκινικά κύτταρα και μάλιστα διαφορετικά μεταξύ τους από γενετική άποψη. Γι' αυτό, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών σήμερα μαθαίνουν ότι έχουν προχωρημένο καρκίνο των πνευμόνων, σε στάδιο που πλέον οι θεραπείες είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική διαγνωστική μέθοδος είναι η υγρή βιοψία που μπορεί να «πιάσει» πιο έγκαιρα τα ίχνη του καρκίνου, εντοπίζοντας το καρκινικό DNA στο αίμα του ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσαρλς Σουάντον του Ινστιτούτου Καρκίνου του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", μελέτησαν πλήρως το γονιδίωμα των όγκων επτά ασθενών, μεταξύ των οποίων ήσαν τόσο καπνιστές, όσο και μη καπνιστές, δημιουργώντας το εξελικτικό «δέντρο» κάθε όγκου.

Η έρευνα έδειξε ότι μετά τα αρχικά γενετικά «σφάλματα» (μεταλλάξεις) που προκαλούν τον καρκίνο, αυτός μπορεί να υπάρχει απαρατήρητος για πάρα πολλά χρόνια, εωσότου νέες πρόσθετες μεταλλάξεις «πυροδοτήσουν» την ταχύτατη μετεξέλιξη της νόσου σε επιθετική μορφή.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, κάθε όγκος του πνεύμονα είναι γενετικά μοναδικός, καθώς διαφορετικές περιοχές του υφίστανται διαφορετικές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα κάθε μία στη συνέχεια να ακολουθεί το δικό της ξεχωριστό γενετικό «μονοπάτι» εξέλιξης - είναι σαν να πρόκειται για πολλές διαφορετικές ασθένειες σε «συσκευασία» μίας. Μόνο το 10% έως 15% των ασθενών επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και λιγότερο από το ένα τρίτο ζουν πάνω από ένα χρόνο.

«Η επιβίωση από τον καρκίνο των πνευμόνων παραμένει καταστροφικά χαμηλή, καθώς πολλές νέες εστιασμένες θεραπείες έχουν μικρή επίπτωση στη νόσο. Κατανοώντας όμως πώς αυτή αναπτύσσεται, έχουμε πια ανοίξει το "βιβλίο" της εξέλιξής της, πράγμα που μας δίνει την ελπίδα ότι θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα στο μέλλον», δήλωσε ο Σουάντον, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου «τον αυτοκράτορα όλων των καρκίνων και έναν από τους δυσκολότερους να θεραπευτεί».

Η νέα έρευνα επισημαίνει επίσης τον ολέθριο ρόλο του καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς πολλές από τις πρώιμες γενετικές μεταλλάξεις συμβαίνουν εξαιτίας του τσιγάρου (αυτό μπορεί να αφορά ακόμη και πρώην καπνιστές που πια το έχουν κόψει). Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, προστίθενται νέα γενετικά ‘σφάλματα' που θα συμβούν αργότερα, κάνοντας «τη σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι» και τον καρκίνο να ενεργοποιηθεί πλέον. Είναι πιθανό ότι όσο «γερνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται κάθε νέα μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως η μεγάλη ποικιλία μεταλλάξεων στους όγκους των πνευμόνων εξηγεί γιατί οι εστιασμένες θεραπείες έχουν περιορισμένη επιτυχία μέχρι σήμερα, με συνέπεια πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο (4.300 τη μέρα) παγκοσμίως από καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η επίθεση με χημειοθεραπεία εναντίον ενός συγκεκριμένου γενετικού σφάλματος, που έχει εντοπιστεί σε μια βιοψία, είναι αποτελεσματική μόνο για τα συγκεκριμένα τμήματα του όγκου που έχουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις και όχι για τα γειτονικά τους, όπου υπάρχει διαφορετική μετάλλαξη και για τα οποία θα χρειαζόταν διαφορετικό φάρμακο.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γενετική πολυμορφία του καρκίνου των πνευμόνων μπορεί να αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» του, καθώς κάθε φορά που συμβαίνει μια νέα μετάλλαξη, δίνεται η ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να την καταπολεμήσει, με τη βοήθεια μιας νέας γενιάς φαρμάκων που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Ήδη αρκετές φαρμακοβιομηχανίες (Bristol-Myers Squibb, Merck, Roche, AstraZeneca) διεξάγουν κλινικές δοκιμές με τέτοια φάρμακα ανοσοθεραπείας.

Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην εποχή της κρίσης

Την τελευταία διετία περισσότερα από 150 παιδιά απομακρύνθηκαν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν με εισαγγελική εντολή στο Παίδων «Αγία Σοφία» - Από αυτά μόλις το 30% επέστρεψε στο σπίτι τους- Οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν τις θεραπείες των αυτιστικών παιδιών τους

Του αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής και διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», κ. Γεράσιμου Κολαϊτη

Οι νέες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές) που βιώνει η χώρα μας την τελευταία 5ετία φαίνεται να έχουν αυξήσει τις ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (ΨΥΠΕ) και των οικογενειών τους καθώς και την ανάγκη παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα. Η αγωνία είναι μεγάλη για όλους τους νέους και κυρίως εκείνους με προβλήματα ψυχικής υγείας (εκτιμώνται στο 10 με 20% του συνόλου).

Η φτώχεια, και κυρίως οι ανισότητες, σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά (αν και η ψυχική ανθεκτικότητα κάθε παιδιού είναι διαφορετική) και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους με προβλήματα υγείας όπως π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδο, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή. Και αντιστρόφως όμως, τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όπως στην εργασία (κυρίως με τη μορφή της απώλειας παραγωγικότητας), εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια και δικαιοσύνη (συνολικό ετήσιο κόστος παιδοψυχιατρικών διαταραχών στην Ευρώπη 21 δισ. Ευρώ).

Η ΨΥΠΕ στη χώρα μας δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα, παρά την ανάπτυξη πολλών υπηρεσιών τις τελευταίες τρεις περίπου δεκαετίες. Δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών με βάση μια πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη, όπως έγινε για τους ενήλικες, ενώ η ακαδημαϊκή Παιδοψυχιατρική, που αριθμεί μόλις 10 μέλη ΔΕΠ σε όλη τη χώρα, είχε ακόμα μικρότερη ανάπτυξη. Τα τελευταία επίσης χρόνια παρακολουθούμε την προοδευτική συρρίκνωση ΜΚΟ με πλούσιο και αξιόλογο έργο, όπως π.χ. η ΕΨΥΠΕ που βρίσκεται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας της, αν δεν υποστηριχθεί οικονομικά.

Την ίδια περίοδο, ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός παιδιών που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους και καταφθάνουν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: μέχρι και το 2010 στο νοσοκομείο έφθαναν λιγότερα από 20 παιδιά ετησίως, το διάστημα 2011- 2012 φιλοξενήθηκαν 81 παιδιά, άλλα 92 την περίοδο 2011-12. Την περίοδο 2012- 2013 ο αριθμός των παιδιών ανήλθε σε 141 ενώ την περίοδο 2013-14 στάλθηκαν στο Παίδων άλλα 157 παιδιά, κυρίως για λόγους κοινωνικοοικονομικούς. Από αυτά μόλις το 30% αυτών επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Άραγε θα ξαναζήσουμε τις εποχές των ιδρυμάτων για τα παιδιά μας και μάλιστα τα υγιή;

Παράλληλα, σε όλες τις μονάδες της Κλινικής αυξήθηκε η προσέλευση οικογενειών που δεν βρίσκουν ανταπόκριση από άλλες υπηρεσίες, ενώ ο όγκος εργασίας βαίνει συνεχώς αυξανόμενος για το ολοένα μειούμενο, λόγω συνταξιοδοτήσεων, προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό) του Νοσοκομείου που ήδη εμφανίζει σημεία επαγγελματικής κόπωσης.
Μία άλλη πολύ σοβαρή επίπτωση της κρίσης είναι ότι πολλές οικογένειες έχουν μειώσει ή ακόμα και διακόψει τις θεραπείες των παιδιών τους ακόμα και για σοβαρά προβλήματα (π.χ. αυτισμός), ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία για θεραπείες και επιδόματα.

Επειδή λοιπόν οι διαθέσιμοι πόροι για την ΨΥΠΕ περιορίζονται συγκριτικά με τις ανάγκες και απαιτήσεις του πληθυσμού, χρειάζεται να γίνονται επιλογές στη χρήση τους. Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην πρόληψη και προαγωγή της ΨΥΠΕ, που αποτελεί και οικονομικά συμφέρουσα λύση, με συγκεκριμένα προγράμματα μοντέλα, όπως αυτά που υλοποιούνται στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική σε ευάλωτους πληθυσμούς παιδιών και οικογενειών (π.χ. παιδιά γονέων με κατάθλιψη, παιδιά με προβλήματα διαγωγής). Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν κυρίως στη βελτίωση της άσκησης του γονικού ρόλου και του δεσμού γονέα-παιδιού, τη μείωση του κινδύνου κακομεταχείρισης των παιδιών, καθώς και την αποτροπή σοβαρών αντικοινωνικών συμπεριφορών στο μέλλον.

Οι υπηρεσίες ΨΥΠΕ είναι ανάγκη να υποστηριχθούν, να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους και να δώσουν περισσότερο χρόνο στη θεραπεία και την πρόληψη. Τέλος, δεν θα πρέπει να καταργηθεί η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, αλλά να υποστηριχθεί η Υφυπουργός Υγείας στις προσπάθειές της. Από την μελέτη της οικονομικής κρίσης στη Φινλανδία τη δεκαετία του ΄90, γνωρίζουμε πως o φόβος των γονέων για πιθανή ανεργία δρούσε απειλητικά (περισσότερο από την ίδια την ανεργία!) για την ψυχική ισορροπία των παιδιών τους, ενώ εκείνο που προστάτευε τα παιδιά ήταν η ενεργός συμμετοχή τους στις οικογενειακές δραστηριότητες. Η περίοδος της λιτότητας που ζούμε σήμερα είναι ακριβώς η πιο ακατάλληλη περίοδος για περικοπές στην ψυχική υγεία, αφού οι συνέπειες των βραχυπρόθεσμων περικοπών είναι πιθανό ότι θα αποδειχθούν οδυνηρές μακροπρόθεσμα. Η επένδυση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μας είναι σίγουρα μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον της χώρας

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά αναπαράχθηκαν εγκεφαλικά κύτταρα με Αλτσχάιμερ

Ανοίγει ο δρόμος για καλύτερη μελέτη της νόσου και για ταχύτερη ανάπτυξη νέων φαρμάκων - Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες


Νευροεπιστήμονες στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, πέτυχαν να αναπαράγουν στο εργαστήριό τους καλλιέργειες ανθρωπίνων εγκεφαλικών κυττάρων, οι οποίες αναπτύσσουν όλα τα διαδοχικά βήματα της νόσου, ανοίγοντας νέες σημαντικές δυνατότητες για τη φαρμακευτική έρευνα της νόσου Αλτσχάιμερ. Το σημαντικότερο πρόβλημα με τη νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να μελετηθεί σε πραγματικό χρόνο στους ανθρώπους (παρά μόνο σε νεκρούς πλέον εγκεφάλους). Το καλύτερο που είχαν πετύχει έως τώρα οι επιστήμονες, ήταν να μελετούν τη νόσο σε ποντίκια που είχαν μια παρεμφερή εγκεφαλική πάθηση.

Τώρα όμως, οι ερευνητές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πρωτοποριακό σύστημα κυτταρικής καλλιέργειας (το λεγόμενο «Αλτσχάιμερ σε τρυβλίο»), πράγμα που θα επιτρέψει μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Επιπλέον, η νέα μελέτη στα εργαστηριακά κύτταρα επιβεβαίωσε την κυρίαρχη υπόθεση (από τη δεκαετία του ’80) ότι το πρώτο και βασικό βήμα για την εξελικτική πορεία της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου είναι η εναπόθεση της πρωτεΐνης βήτα - αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Αν και ένα τρυβλίο εργαστηρίου δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελεί πλήρη προσομοίωση ενός κανονικού εγκεφάλου, καθώς δεν διαθέτει μερικά βασικά συστατικά (π.χ. ανοσοποιητικά κύτταρα), παρόλα αυτά συνιστά μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

«Πρόκειται για ένα γιγάντιο βήμα προόδου, το οποίο μπορεί να επιταχύνει δραματικά τις δοκιμές νέων φαρμάκων», τόνισε ο ειδικευμένος στη νόσο Αλτσχάιμερ ερευνητής δρ. Π. Μουράλι Ντοραϊσγουάμι του Πανεπιστημίου Ντιουκ. Εξίσου ενθουσιασμένοι δήλωσαν άλλοι επιστήμονες από το επίτευγμα, που θα διευκολύνει πλέον σημαντικά τη δουλειά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρούντολφ Τάντζι και Ντου Γέον Κιμ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τους «New York Times», αρχικά χρησιμοποίησαν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία, όταν τα καλλιέργησαν μαζί με ορισμένες χημικές ουσίες, τα μετέτρεψαν σε νευρώνες εγκεφάλου. Στη συνέχεια, εισήγαγαν σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα γονίδια που προκαλούν Αλτσχάιμερ και τα καλλιέργησαν ξανά σε εργαστηριακά δοχεία (τρυβλία). Μετά από κάποια αναμονή, ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν στα κύτταρα την εξέλιξη της νόσου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι, όπως διαπίστωσαν από την καλλιέργεια των εγκεφαλικών κυττάρων, όντως η εναπόθεση του βήτα - αμυλοειδούς είναι αρκετή για να «πυροδοτήσει» τη δημιουργία καταστροφικών πλακών, το θάνατο των νευρώνων και τη διάχυτη εγκεφαλική φλεγμονή, έναν φαύλο κύκλο με κατάληξη το μαζικό θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου.

«Το νέο σύστημα, το οποίο είναι δυνατό να προσαρμοστεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, μπορεί να φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη φαρμάκων, από άποψη ταχύτητας, κόστους και μελέτης της φυσιολογίας», δήλωσε ο Ρούντολφ Τάντζι. «Η δοκιμή νέων φαρμάκων σε ποντίκια παίρνει πάνω από ένα έτος και είναι πολύ δαπανηρή. Με το νέο τρισδιάστατο μοντέλο μας, μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εκατοντάδες χιλιάδες φάρμακα σε λίγους μήνες, χωρίς καν να χρησιμοποιούμε ζώα», πρόσθεσε.

Η ομάδα του Τάντζι ξεκινά κιόλας τη δοκιμή 1.200 φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν (για άλλες παθήσεις, αλλά πιθανώς θα ήταν ωφέλιμα και για το Αλτσχάιμερ) και άλλων 5.000 πειραματικών - κάτι που θα ήταν αδύνατο να γίνει με ποντίκια σε εύλογο χρονικό διάστημα.
www.protothema.gr

ΠΟΥ: Με κατάθλιψη πάνω από 154.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου

Για παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών κάνουν λόγο οι ειδικοί, επικαλούμενοι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις μέρες μας, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ έως το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, λιγότερο από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν στη στήριξη ιατρού.

Εξάλλου, ένα ποσοστό 10% έως 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια». Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή μορφή της ψυχικής ασθένειας, που επηρεάζει περίπου 7 τοις χιλίοις του πληθυσμού των ενηλίκων, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 15-35 ετών.

Αν και η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλή, ο επιπολασμός είναι υψηλός λόγω της χρονιότητας. Είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαταραχές στον τρόπο σκέψης, οι οποίες επηρεάζουν τη γλώσσα, την αντίληψη και την αίσθηση του εαυτού.

Τα στοιχεία που δίνει ο Π.Ο.Υ. είναι τα εξής:

• Η σχιζοφρένεια επηρεάζει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

• Είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά της στάδια.

• Περισσότερο από το 50% των ατόμων με σχιζοφρένεια δε λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.

• 90% των ατόμων με σχιζοφρένεια που μένουν χωρίς θεραπεία κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

• Η φροντίδα των ατόμων με σχιζοφρένεια σε κοινοτικό επίπεδο παρέχεται με την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας και της κοινότητας.

Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις (φαρμακολογικές και ψυχοκοινωνικές). Ωστόσο, η πλειονότητα των ατόμων με χρόνια σχιζοφρένεια δεν λαμβάνει θεραπεία και αυτό συμβάλλει στη χρονιότητα της νόσου. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της σχιζοφρένειας είναι σοβαρές και εκτείνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η αντιμετώπισή της έχει οικονομικό κόστος, όμως ακόμη μεγαλύτερο κόστος έχει η μη αντιμετώπισή της. Το ίδιο ισχύει και για τις προληπτικές παρεμβάσεις που ασφαλώς στοιχίζουν λιγότερο από τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Συνεχίζεται η συλλογή γραφικής ύλης για τους μαθητές της Παλαιστίνης

 
 
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών) και η Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών χαιρετίζει όλους τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ, τα Σωματεία Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, αλλά και τους δεκάδες μαζικούς φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ένα τετράδιο για τα Παιδιά της Παλαιστίνης».
 
Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 6.30 μ.μ., όπου θα παραδοθεί και η πρώτη δόση βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί από τα σωματεία.
Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου από τις 10 έως τις 19 Οκτώβρη 2014 θα πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας με τίτλο «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 8». Την τελευταία μέρα, 19 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
Μέχρι στιγμής, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
  • Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Πατησίων - Μεταξουργείο - Σεπόλια «ο Αριστοτέλης», Παλαιού Φαλήρου, Ηλιούπολης, Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκράτι «Ρόζα Ιμβριώτη», Μενίδι «Ο Σωκράτης», Πετρούπολης - Καματερού - Ίλιον «Δημήτρης Γληνός», Αμαρουσίου, Καβάλας, Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς», Λήμνου, Θεσπρωτίας, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Λάρισας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαλκίδας, Φθιώτιδας, Θήβας, «Αλέξανδρος Δελμούζος», Σητείας «ο Μύσων».
  • Οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Πιερίας, Πρέβεζας, Ηρακλείου Κρήτης, Α', Β, Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Λάρισας, Κέρκυρας, Α' ΕΛΜΕ Αιτ/νιας, Β' Αιτ/νιας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Δ' Ανατολικής, Ε' Ανατολικής, Α' Δυτικής, Α' Αχαΐας, Λακωνίας, Λήμνου, Φθιώτιδας
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «ο Βύρωνας» και νομού Χανίων.
Η ΠΣΟ και η FISE καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές να παραβρεθούν στη συνέντευξη Τύπου και να συμβάλουν στη συλλογή γραφικής ύλης για τους μαθητές της Παλαιστίνης. Στο χώρο της εκδήλωσης της Ζώνης θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το σκοπό αυτό.
 

«Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»: Εγγυάται χαμοζωή και ανακύκλωση της φτώχειας

 
 
Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015, που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν αποτελεί μόνο ένα πέπλο συγκάλυψης της ακραίας φτώχειας, αλλά και μηχανισμό για νέες περικοπές στα υποτυπώδη κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα παρουσιαστεί επίσημα την Τρίτη στο Ζάππειο από τον πρωθυπουργό. Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από το νέο έτος, η εφαρμογή του θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να καλύψει 700 έως 800 χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», έτσι όπως την ορίζουν οι οργανισμοί της ΕΕ, μαζί με τις διάφορες υποκατηγορίες. Στην ακραία φτώχεια, η κυβέρνηση κατατάσσει περίπου το 8% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα».
 
Με άλλα λόγια, το κόστος, ακόμα και γι' αυτά τα ψίχουλα που λέει ότι θα δώσει το κράτος στους πλέον φτωχούς, θα προέλθει από την ανακατανομή των κονδυλίων για τα κοινωνικά επιδόματα που δίνονται σήμερα. Δηλαδή, θα τα πάρει από τους λιγότερο φτωχούς, για να τα δώσει σ' αυτούς που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας!
 
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εξισώνει προς τα κάτω τις εναπομείνασες κοινωνικές παροχές για όλους τους δικαιούχους, που πλέον παίρνουν τα ελάχιστα, μετά το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα και στο επίδομα ανεργίας. Θυμίζουμε ότι μόνο για το 2014, η κυβέρνηση αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το επίδομα για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών.
 
Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. ευρώ μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας! Όσο για το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυτό το λαμβάνει λιγότερο από το 10,3% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.
 
Με δεδομένο ότι παλιότερες ανακοινώσεις προσδιόριζαν το κόστος για την εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος των νέων περικοπών που ετοιμάζουν στους δικαιούχους και στο ύψος των κοινωνικών επιδομάτων, με την αναμόρφωση των κονδυλίων, που θα καλύπτουν πλέον και το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
 
 
Εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις ΟΟΣΑ - ΔΝΤ
Στην πραγματικότητα, τόσο το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», όσο και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ για την «αναμόρφωση» των κοινωνικών επιδομάτων. Ανάλογες κατευθύνσεις υλοποιούν τα 26 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία), που έχουν ήδη νομοθετήσει το μηχανισμό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
 
Όπως σημειώνει το «Ενημερωτικό Δελτίο» 3/2012 της «Ομάδας ανάλυσης δημόσιας πολιτικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «η κεντρική ιδέα της Έκθεσης (σ.σ. του ΟΟΣΑ) είναι η κατάργηση των περισσοτέρων επιδομάτων που λειτουργούν σήμερα και η αντικατάστασή τους από άλλα, τα οποία θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια». Τέτοια θα είναι η λεγόμενη εισοδηματική ενίσχυση που προβλέπεται στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
 
Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αποκαλύπτεται ότι «η εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος (με ταυτόχρονη κατάργηση των περισσοτέρων από τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας) αποτελεί πρόταση του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει η σχετική Έκθεση (σ.σ. του ΔΝΤ): "Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση των περισσοτέρων επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο πρόγραμμα ελάχιστου εισοδήματος - το οποίο θα λειτουργεί με εισοδηματικά κριτήρια και θα απευθύνεται στο χαμηλότερο 20% της κατανομής εισοδήματος (χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης εισοδήματος)"».
 
 
«Επιβίωση» με 13,1 ευρώ τη μέρα!
Να, λοιπόν, ποιους στόχους υπηρετεί πραγματικά ο μηχανισμός που θα ανακοινώσει την Τρίτη η κυβέρνηση «μετά βαΐων και κλάδων». Τι είναι όμως αυτό το περίφημο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και ποιοι θα το δικαιούνται; Για να γίνει κατανοητή η στρατηγική που υπηρετεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός, πρέπει να δούμε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» όχι ως ένα ακόμα προνοιακό επίδομα, αλλά ως τη «γραμμή φτώχειας» που καθορίζει αυθαίρετα το κράτος, πάνω από την οποία η λαϊκή οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα δεν θα δικαιούνται καμία κρατική αρωγή.
 
Με τον τρόπο αυτό, συρρικνώνει στο ελάχιστο την προνοιακή στήριξη για τα πιο φτωχά και ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της ΕΕ, ορίζει αυτή τη γραμμή της φτώχειας στα 4.800 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά.
 
Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι μια τέτοια οικογένεια μπορεί να επιβιώνει με 13,10 ευρώ τη μέρα ή με 400 ευρώ το μήνα. Αυτή τη χαμοζωή «εγγυάται» το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Για το μεμονωμένο άτομο, η «γραμμή φτώχειας» κάτω από την οποία θα παρέχεται προνοιακή στήριξη είναι τα μισά, δηλαδή τα 2.400 ευρώ το χρόνο.
 
Εάν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα της τετραμελούς οικογένειας είναι μηδενικό, τότε το κράτος θα τους δίνει μέσω του μηχανισμού του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» το σύνολο των 4.800 ευρώ. Εάν, όμως, το πραγματικό εισόδημά τους (από μισθούς, επιδόματα - ανεργίας κ.ά. - ή άλλους λόγους) είναι, για παράδειγμα, 3.800 ευρώ, τότε το κράτος θα τους καταβάλλει 1.000 ευρώ το χρόνο, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ.
 
Άλλο παράδειγμα: Αν σε μια οικογένεια είναι και οι δύο γονείς άνεργοι και παίρνουν και οι δύο το επίδομα ανεργίας (συνολικό εισόδημα το μήνα 762 ευρώ), αυτοί δε θα δικαιούνται ούτε ευρώ από την εισοδηματική ενίσχυση που προβλέπει το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αν το επίδομα ανεργίας το παίρνει μόνο ένας, δηλαδή 361 ευρώ το μήνα, θα λαμβάνει πρόσθετα μόλις 39 ευρώ το μήνα!
 
 
Δικλείδες αποκλεισμών
Μάλιστα, προβλέπονται και εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια για να δικαιούται κάποιος ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, στο πραγματικό εισόδημα για την ένταξη στο μηχανισμό, θα υπολογίζεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι ανέργων μένει σε σπίτι που η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ακόμα και αν δεν έχει ούτε ένα ευρώ εισόδημα για να ζήσει η οικογένεια, θα αποκλείεται από το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
 
Είναι φανερό ότι η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων έχει στόχο να περιορίσει το εύρος των πραγματικά φτωχών οικογενειών που δικαιούνται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Επίσης, στην περίπτωση που κάποια οικογένεια έχει κάποια χρήματα στην τράπεζα για ώρα ανάγκης, πάλι θα εξαιρείται από το επίδομα. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το ποσό αυτό καθορίζεται στο διπλάσιο του ετήσιου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Δηλαδή, αποκλείεται από το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» η τετραμελής οικογένεια που έχει στην τράπεζα το ποσό των 9.600 ευρώ!
 
 
Υποχρεωτική αποδοχή της «ευέλικτης» εργασίας
Αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αποτελεί η υποχρεωτική ένταξη του δικαιούχου σε σχέδιο επανένταξης στην αγορά εργασίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο, ώστε τα ψίχουλα, που θα δίνονται μέσω του μηχανισμού, να τα δικαιούται κάποιος μόνο το διάστημα που «τρέχει» κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Ακόμα, μπορεί να χάνει το επίδομα, αν ο αρμόδιος φορέας τού προτείνει μια δουλειά με οποιουσδήποτε όρους και αυτός αρνηθεί.
 
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» (ΕΕΕ) επιβεβαιώνει ρητά τα παραπάνω. Όπως γράφει, «οι δικαιούχοι προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.ά.». Όπως, όμως, αναφέρει η ΚΥΑ, «η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος "ΕΕΕ" αναστέλλεται (...) εάν ο δικαιούχος αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που του προτείνει ο ΟΑΕΔ».
 
Δηλαδή, αν ο άνεργος αρνηθεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, που θα του αποφέρει εισόδημα πάνω από τα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», θα χάνει και την εισοδηματική ενίσχυση, που ούτως ή άλλως ισοδυναμεί με ψίχουλα.
 
Η κυβέρνηση βέβαια δεν πρωτοτυπεί. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ το Δεκέμβρη του 2010, «όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συνδέονται με την κοινωνική ή επαγγελματική συμμετοχή του δικαιούχου. Ακόμα και παλαιότερα, μέτρα που θεσπίστηκαν τη μεταπολεμική περίοδο με διαφορετική αντίληψη έχουν τώρα τροποποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση (...) Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Busilacchi (2008, p. 6), οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε εξατομικευμένες συνεδριάσεις με εργασιακούς συμβούλους ή "μέντορες", προκειμένου να βρουν δουλειά».
 
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» τον Οκτώβρη του 2013, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δικαιούχοι (σ.σ. του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος") είθισται να υπογράφουν ένα "συμβόλαιο δραστηριοποίησης". Ως βασική απαίτηση προβάλλει η διαθεσιμότητα για εργασία.
 
Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για εργασία, εξαιρουμένων όσων πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή αναπηρίες καθώς και όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα μικρών παιδιών ή ανήμπορων ενηλίκων. Επίσης, παραπέμπονται κατά προτεραιότητα για συμμετοχή σε "κοινωνικά χρήσιμες" εργασίες, εθελοντική απασχόληση, επιδοτούμενες θέσεις».