Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Inspire Yourself : No Arms No Legs - Nick Vujicic


Το βίντεο που παρακολουθείται δεν είναι πλαστό ή μονταζ. Δεν είναι βίντεο για να συγκινηθείτε αλλά για να καταλάβετε ότι η ζωή δεν μας χαρίζεται και ότι είναι τόσο ωραία και γεμάτη νοήματα, που θα πρέπει να την γευόμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα μας δοθεί. Η ζωή έχει εξι δισεκατομμύρια τρόπους για να μας έχει όλους ευτυχισμένους. βρες τον δικό σου τρόπο γρήγορα.

Με τι ρούχο θα... ψεκαστώ σήμερα;

Με τι ρούχο θα... ψεκαστώ σήμερα;

Κάπως έτσι ενδεχομένως να σκεφτόμαστε στο μέλλον, καθώς ένας ισπανός σχεδιαστής ρούχων, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, παρουσίασε το πρώτο "ένδυμα" στον κόσμο, το οποίο σχηματίζεται στο σώμα με ψεκασμό από ειδικό σπρέι(!)

Μέσα σε μόλις 15 λεπτά, το ρούχο μπορεί να ψεκαστεί απευθείας πάνω σε ένα σώμα.

Η νέα τεχνολογία παρουσιάστηκε από τον σχεδιαστή Μανουέλ Τόρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη "Γκάρντιαν". Το ρούχο, που είναι μονοκόμματο (χωρίς ραφές), μπορεί, αφού φορεθεί, να πλυθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Ο Τόρες πρόκειται να παρουσιάσει μια ανοιξιάτικη/ καλοκαιρινή κολεξιόν στο πλαίσιο της έκθεσης μόδας "Επιστήμη με Στιλ", που θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα.

Το σπρέι παράγει μικρές ίνες ανάμικτες με ένα διαλύτη, με αποτέλεσμα να μπορεί να ψεκαστεί πάνω σε ένα σώμα, δημιουργώντας ένα ύφασμα πάνω στο δέρμα. Οι ίνες είναι ανακατεμένες με πολυμερή που δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους, ώστε να σχηματίζεται το ύφασμα, η υφή του οποίου μπορεί να ποικίλει (μάλλινο, λινό, ακρυλικό)., ανάλογα με την χρήση διαφορετικών ινών στο σπρέι.

Παρόλαυτα, το ύφασμα, που στεγνώνει μόλις έρχεται σε επαφή με το δέρμα, είναι πολύ κρύο όταν ψεκάζεται, ένα μειονέκτημα που μπορεί να "φρενάρει" τη δημιουργία εσωρούχων με ψεκασμό!

"Ήθελα πραγματικά να δημιουργήσω ένα φουτουριστικό, χωρίς ραφές, γρήγορο και άνετο υλικό", δήλωσε ο Τόρες, ο οποίος συνεργάστηκε με τον χημικό μηχανικό Πολ Λάκαμ του Imperial College και δημιούργησαν από κοινού την εταιρία Fabrican Ltd. Η επιχείρηση θα αναζητήσει και άλλες εφαρμογές του νέου υλικού, για παράδειγμα στην ιατρική (δημιουργία επιδέσμων με ψεκασμό), στα αυτοκίνητα, τα έπιπλα, τη χημική βιομηχανία κ.α.
http://www.skai.gr/

Μάστιγα της σύγχρονης εποχής το Αλτσχάιμερ

Θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου.

Αναμένεται να φτάσει από τα 35,6 εκατομμύρια, στα 65,7 εκατομμύρια το 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Το Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κοινωνία και το 2010 τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν γι αυτές τις ασθένειες θα ξεπεράσουν 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 604 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ειδικοί από το King's College του Λονδίνου και το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση, κάνουν έκκληση για διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας.

Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

Το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συναντήσεων των G8 και G20.

Ελπίδες για νέο φάρμακο στην αντιμετώπιση του άσθματος

Μεγάλη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε σε ανθρώπους αρκετές γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το άσθμα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις για το ποιος άνθρωπος τελικά θα εμφανίσει άσθμα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα γονίδια 10.000 παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από άσθμα και 16.000 μη ασθματικών και εντόπισαν συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Ουίλιαμ Κούκσον του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το BBC, εντόπισε τις συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με άσθμα.

Όμως το γονίδιο που φαίνεται να έχει την ισχυρότερη επίδραση στο παιδικό άσθμα, δεν επηρεάζει όσους εμφανίζουν άσθμα ως ενήλικες, γεγονός που δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι υπάρχουν πιθανώς δύο παραλλαγές του άσθματος που διαφέρουν από βιολογική άποψη.

Στο άσθμα οι αεραγωγοί των πνευμόνων υφίστανται φλεγμονή και στένωση, με συνέπεια ο ασθενής να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Οι αιτίες για την πάθηση δεν έχουν ακόμα πλήρως κατανοηθεί, αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε αυτήν συμβάλλουν εξίσου γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Όπως δήλωσε ο Κούκσον, το άσθμα είναι μια πολύπλοκη ασθένεια στην οποία ενεργοποιούνται πολλά διαφορετικά τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νέα μελέτη αναδεικνύει νέους στόχους για πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που θα καλύπτουν μεγάλους αριθμούς ασθματικών. Διευκρίνισε όμως πως μολονότι τα γονίδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του άσθματος, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να προβλεφθεί η νόσος με ένα γενετικό τεστ.
http://www.skai.gr/

Χυμοί: «Περικοπές» στη ζάχαρη ζητεί η Κομισιόν

Περισσότερους χυμούς «sugar free», ζητεί η Κομισιόν από τις βιομηχανίες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την παραγωγή, τη σύσταση και τη σήμανση των τυποποιημένων χυμών φρούτων, οι οποίοι θα ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική προώθησης ισορροπημένης διατροφής.

Όσον αφορά στα συστατικά των χυμών, η Επιτροπή ζήτησε την απαγόρευση προσθήκης ζάχαρης, εξαιρώντας ορισμένους τύπους νέκταρ και άλλα παραπλήσια προϊόντα. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια στη συσκευασία του προϊόντος, τονίζει η Επιτροπή.

Οι περισσότερες προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τους χυμούς φρούτων στην ΕΕ. αφορούν στην ευθυγράμμισή τους με τα νέα πρότυπα του Διεθνούς Διατροφικού Κώδικα.

Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
http://www.skai.gr/

Αναστολή κυκλοφορίας τριών αντιδιαβητικών φάρμακων

Την αναστολή κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φάρμακων Αvandia, Αvandamet και Αvaglim συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φάρμακων.

Τα σκευάσματα θα σταματήσουν να διατίθενται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες

Οι γιατροί καλούνται να σταματήσουν τη συνταγόγραφησή τους και να δώσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες.

Ο ΕΟΤ, συμβουλεύει τους ασθενείς να μην σταματήσουν τη θεραπεία τους πριν συμβουλεύουν τον γιατρό τους.

http://www.skai.gr/

Μικροτσίπ δίνει «φως» σε τυφλά άτομα

Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα «χαρίζουν» όραση σε τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, στοχεύουν στη βελτίωση τη όρασης ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Χάρη σε ένα μικροτσίπ που θα εμφυτεύεται στο μάτι τα τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα όχι μόνο θα μπορούν να βλέπουν αδρά αλλά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα, ενώ τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.

Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία πολυκεντρική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.

Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα» ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου “Moorfields Macular Course” το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες τεχνικές βελτίωσης της όρασης που παρουσιάζονται στο συμπόσιο “Moorfields Macular Course”αφορούν άτομα με σοβαρή καταστροφή του αμφιβληστροειδούς που οφείλεται κυρίως σε κληρονομούμενα νοσήματα και γενετικά προκαθορισμένες παθήσεις.

«Προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι να υπάρχει υγιές οπτικό νεύρο , ενώ το μικροτσίπ και η κάμερα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή βελτιώνοντας την όραση» συμπλήρωσε ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Θάνος Βακάλης.

Τα άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σήμερα χρησιμοποιούν βοηθήματα χαμηλής όρασης . Στο εγγύς μέλλον όμως θα μπορούν να βλέπουν καλύτερα με τηλεσκοπικούς ενδοφακούς οι οποίοι είναι μεγεθυντικοί και θα τοποθετούνται στα μάτια με μία επέμβαση ανάλογη με εκείνη που γίνεται για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, ανέφερε από τη πλευρά του το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου χειρουργός -οφθαλμίατρος Σόλων Αστεριάδης.

http://www.skai.gr/

Λοβοτομή σε Δανούς με νοητική υστέρηση

Σε λοβοτομή υποβάλλονταν επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, Δανοί πολίτες με νοητική υστέρηση, μεταξύ των οποίων παιδιά, με σκοπό να... ηρεμήσουν!

Αυτό αποκαλύπτει ο ιστορικός Γέσπερ Βάτσι Κραγκ, ο οποίος ετοιμάζει βιβλίο για το θέμα. Όπως αναφέρει, πολλοί από αυτούς τους πολίτες πέθαναν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

"Σκοπός τους δεν ήταν να τους θεραπεύσουν, αλλά να τους ηρεμήσουν (...) δηλαδή να βελτιώσουν την κατάστασή τους", σημείωσε ο Κραγκ στην χριστιανική εφημερίδα Kristelig Dagbladet.

"Τα αποτελέσματα των εγχειρήσεων δεν ήταν γενικά καλά και ορισμένοι -7,6%- δεν επέζησαν", αποκάλυψε.

Ο ιστορικός αυτός της ιατρικής στη Δανία στηρίζει το βιβλίο του στις αναλύσεις ιατρικών φακέλων ασθενών. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο με τίτλο "Det hvide snit" (Η Λευκή Τομή).

"Αυτό που συνέβη στους κόλπους των ανθρώπων με νοητική υστέρηση ήταν στην πραγματικότητα χειρότερο από αυτό που συνέβη στην ψυχιατρική", υπογράμμισε, αναφερόμενος "σε πολλές εγχειρήσεις που είχαν γίνει σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 ετών", μολονότι ο εγκέφαλός τους "δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί τελείως".

Η πρόεδρος της εθνικής ένωσης ατόμων με νοητική υστέρηση, LEV, Σάιτερ Κρίστενσεν, δήλωσε "βαθύτατα συγκλονισμένη" από αυτήν την "ολοκληρωτική έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

"Πρόκειται για ανθρώπους (γιατρούς) υψηλής παιδείας που επιτίθεντο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους χωρίς να είναι βέβαιοι ότι θα επιτύχουν το ελάχιστο θετικό αποτέλεσμα", καταγγέλλει η ίδια στην εφημερίδα.

Ο υπουργός Υγείας Μπέρτελ Χαάρντερ έκρινε σημαντικό ότι σήμερα πέφτει φως σε αυτό το άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας. "Η εξήγηση είναι ότι, εδώ και καιρό, θεωρούσαν τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση πρόσωπα η ζωή των οποίων δεν είχε καμία αξία", δήλωσε στην εφημερίδα Kristelig Dagbladet.
http://www.skai.gr/

Η οικονομική κρίση «γονατίζει» τα ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών

Τα ιδρύματα βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες τα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε ιδρύματα, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες που οδηγούνται σε αυτή τη λύση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους.

Ωστόσο, όπως κατέδειξε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τα περισσότερα ιδρύματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Μιλώντας στο απογευματινό μαγκαζίνο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Μενέλαος Τσαούσης Διευθυντής Ζαννείου Ιδρύματος, τόνισε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα το ίδρυμα δέχεται ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιτημάτων, στα οποία όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς έχουν μεγάλη μείωση στα έσοδά τους. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος.

Καίριο πλήγμα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, των οποίων οι πόροι προέρχονται κυρίως από δωρεές και ενοικιάσεις ακίνητης περιουσίας, είναι και η επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Μάλιστα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά, φορολογείται για ένα κτήριο, που δεν κατοικείται από το σεισμό του 1999, περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο.

Σε δηλώσεις του, ο Μιχαήλ Στρουμπούλης Πρόεδρος Δ.Σ. Χατζηκυριακείου Ιδρύματος επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί και οι δωρεές λόγω της οικονομικής κρίσης αλλα και λόγω του ότι πλέον δεν εκπίπτουν από το εισόδημα του δωρητή.

Τονίζεται ότι οι δωρεές είναι φέτος περίπου 40% λιγότερες.
http://www.skai.gr/

Ζει κομμένη στα δύο!

Η θέληση για ζωή μπορεί να νικήσει ακόμα και το θάνατο! Η 31χρονη Janis Ollson από το Καναδά είναι μητέρα δύο παιδιών και λόγω μιας περιπέτειας που είχε πριν από τρία χρόνια είναι κομμένη στη «μέση».

Η Ollson όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της άρχισε να παραπονιέται για έντονους πόνους στη μέση μετά από εξετάσεις διαπίστωσαν ότι πάσχει από καρκίνο. Συγκεκριμένα είχε σάρκωμα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των γιατρών στο Τορόντο του Καναδά ούτε οι χημειοθεραπείες ούτε κάποια εγχείρηση θα βοηθούσε την κατάσταση και ουσιαστικά της είπαν ότι ήταν καταδικασμένη να πεθάνει. 
Η ίδια όμως μετά από έρευνα βρήκε ένα νοσοκομείο στη Μινεσότα των H.Π.Α όπου  της πρότειναν να κάνει μία πρωτοποριακή εγχείρηση.

Για πρώτη φορά θα δοκίμαζαν να αφαιρέσουν κομμάτια από τη σπονδυλική της στήλη το αριστερό της πόδι και μέρος από τη λεκάνη της.
Η εγχείρηση διήρκεσε 20 ώρες και χρειάστηκαν είκοσι ειδικοί. Λίγες μέρες μετά έκανε μία συμπληρωματική οχτώ ωρών.

Τρία χρόνια μετά έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της και προσπαθεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά μπορεί. Έχουν γίνει άλλες τρεις εγχειρήσεις μετά τη δική της, όμως μόνο μία γυναίκα εκ των ασθενών μπόρεσε να επιζήσει.
http://www.protothema.gr/

Νέες καταγγελίες για την κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα

Η τεταμένη κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε την Πέμπτη από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρουμ, Μοχαμαντί Γιουνούς, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα της εγκληματικότητας και των επιθέσεων, «η εγκληματικότητα δεν χτυπά τις εύπορες περιοχές, αλλά τις πιο ευάλωτες, δηλαδή την Ομόνοια και τις γύρω περιοχές. Κατά ανάλογο τρόπο, πρώτα θύματα των ληστειών και των επιθέσεων είμαστε εμείς, οι πλέον ευάλωτοι, και ύστερα οι Έλληνες. Ούτε εμείς θέλουμε την κατάσταση, που υπάρχει στην περιοχή».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, όπου γίνονταν σεμινάρια γλώσσας και ελληνικής νομοθεσίας, «κλείνει, διότι έχει δεχθεί επιθέσεις» και συμπλήρωσε: «Δεν πήγα σε κανένα κανάλι να το καταγγείλλω, διότι η ακραία αντιρατσιστική συμπεριφορά δημιουργεί τον ίδιο ρατσισμό με τη ρατσιστική συμπεριφορά».

Έφηβοι με λοστούς είχαν μπει στο γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων πριν από λίγους μήνες, για να ξυλοκοπήσουν τους αλλοδαπούς, που έκαναν μάθημα ελληνικών. Η ψύχραιμη στάση του κ. Γιουνούς έριξε τελικά τους τόνους, ωστόσο ο ίδιος τραυματίστηκε από την επίθεση. Όπως καταγγέλλει, όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει μήνυση, η απάντηση ήταν: «Αμα κάνεις μήνυση, θα σου κάνουν και αυτοί μήνυση και θα περάσεις τη νύχτα εδώ μέσα».

Αφγανοί πρόσφυγες, που έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν ότι, όποτε πήγαιναν ύστερα από επίθεση στην αστυνομία, η απάντηση που έπαιρναν, ήταν: «Χτύπα κι εσύ». Ομως, όπως εξήγησε ο κ. Γιουνούς, «η ανταπόδοση της βίας από την πλευρά των προσφύγων δεν είναι λύση. Διότι οι κάτοικοι στην περιοχή είναι αγανακτισμένοι κι αν αντιδράσουμε, θα τραβήξουμε ακόμη περισσότερα. Μπορεί αυτοί που είναι βίαιοι στην περιοχή να είναι λίγοι, αλλά μαζεύονται πολλοί από άλλες περιοχές».

«Απαράδεκτη χρήση βίας» του Ισραήλ στο «Στόλο της Ελευθερίας»

«Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει την επέμβαση καταδρομέων του ισραηλινού ναυτικού στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των Ηνωμένων Εθνών, που διερεύνησε την υπόθεση. Η ίδια έκθεση κάνει, επίσης, λόγο για «απαράδεκτη χρήση βίας» εκ μέρους των Ισραηλινών.
«Η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους επιβαίνοντες στο στολίσκο αποκαλύπτει απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας, κάτι που συνιστά "σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου"» υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
«Το Ισραήλ δεν χρησιμοποίησε μόνο δυσανάλογα επίπεδα βίας για τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά κατέφυγε σε "εντελώς άχρηστα και απίστευτα επίπεδα βίας» προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε στις 2 Ιουνίου την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για «τις σοβαρές επιθέσεις που έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά του στολίσκου» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και να ξεσηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.
http://www.tvxs.gr/

Τα προσφυγικά καραβάνια άλλαξαν ρότα

Η φρίκη των στρατοπέδων του Έβρου αποτελεί το καλωσόρισμα των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας με όνειρα και προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή.
Στον Έβρο υπάρχουν 5 βασικά τμήματα συνοριακής φύλαξης, τα οποία τους τελευταίους μήνες υποδέχονται σε ημερήσια βάση περίπου 250 οικονομικούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Τα τμήματα αυτά βρίσκονται στο Νέο Χειμώνιο, στις Φέρρες, στο Σουφλί, στο Τυχερό και στο Ισαάκιο στο Διδυμότειχο. Ένα ακόμη βρίσκεται στους Μεταξάδες, στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Ποντίκι» στην περιοχή, καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί. Ειδικότερα, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης που βρίσκεται στο Νέο Χειμώνιο του Έβρου, το κτίριο, ή μάλλον ο υπαίθριος περίβολος του τμήματος που έχει μετατραπεί σε κλωβό ανθρώπινων ψυχών, βρίσκεται ακριβώς πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την Εγνατία οδό με τον συνοριακό σταθμό του Ορμενίου και ο οποιοσδήποτε ταξιδιώτης διαθέτει δυνατότητα οπτικής επαφής με το κολαστήριο. Εκεί όπου συμπιέζονται μέχρι κονιορτοποίησης η αξιοπρέπεια κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να εννοηθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Εκτός από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης όπου στοιβάζονται οι μετανάστες, στον Έβρο υπάρχει και ένα υποτυπώδες κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Φυλάκιο. Στο κέντρο αυτό, χωρητικότητας μόλις 300 ατόμων, «φιλοξενούνται» ήδη πάνω από 600, ενώ η ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί στη Βέννα της Ροδόπης, όπου σε κάτι παλιές σιταποθήκες χωρητικότητας 250 ατόμων συνωθούνται άνω των 500.
Το τελευταίο διάστημα, οι μετανάστες επιλέγουν τη ξηρά σε σχέση με τη θάλασσα για την είσοδό τους στη χώρα. Ο ίδιος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας σημείωσε πριν από λίγες ημέρες σε υπουργική συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης στο Παρίσι πως παρατηρείται θεαματική μεταστροφή των ροών, καθώς «Το πρώτο οκτάμηνο του 2009 από τα θαλάσσια σύνορα συνελήφθησαν 15.036 αλλοδαποί, ενώ το 2010 είναι μόλις 3.976. Το πρώτο οκτάμηνο του 2009 από τα χερσαία σύνορα (Έβρος) συνελήφθησαν 5.634 αλλοδαποί. Ενώ το 2010 είναι 23.819. Συντελέστηκε δηλαδή μια ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 322,77%». Οι σχετικές μεταβολές διαπιστώνονται με απολύτως παραστατι­κό τρόπο στις μηνιαίες διακυμάνσεις των μεταναστευτικών ροών, που ουσιαστικά εμφανίζουν αλλαγή στον τρόπο εισόδου από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το παραπάνω φαινόμενο εξηγείται από τους κοινούς ελέγχους με τον Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της Ευρω­παϊκής Ένωσης, οι οποίοι αποθάρρυναν την από θαλάσσης διέλευση. Μια άλλη εξήγηση που δίνεται είναι οι τουριστικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις αρχές του έτους στα παράλια της Μικράς Ασίας, κινητοποίησαν τους Τούρκους οικονομικούς παράγοντες και το επίσημο κράτος, που δεν ήθελαν τα εξαθλιωμένα καραβάνια μέσα στα πόδια τα δικά τους και των τουριστών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γι’ αυτό και ο Βούγιας θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρώπη ότι «αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τουρκία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι, ενώ από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι την 30ή Αυ­γούστου 2010 υπεβλήθησαν στην Τουρκία 4.985 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν 76.613 αλλοδαπούς, στην πράξη παραδόθηκαν μόνο 2.520 λαθρομετανάστες».
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 750.000 με 800.000 νόμιμοι αλλοδαποί και επιπλέον 350.000 που διαβιούν παράνομα. Η δραματική αύξηση του αριθμού των παράνομα εισερχόμενων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει τις ισορροπίες. Σύμφωνα με τον Frontex, η Ελλάδα δέχθηκε το 2009 το 75% της μη νόμιμης μετανάστευσης που εκδηλώθηκε σε όλο το εύρος των εξωτε­ρικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2010 το ποσοστό προδιαγράφεται γύρω στο 82%
Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται και η διάνοιξη νέων εσωτερικών οδών, χερσαίων και θαλάσσιων στα δρομολόγια διέλευσης από την Ελλάδα, εξαιτίας της πίεσης που προκλήθηκε από τους εντατικούς ελέγχους, αλλά και η δυσκολία εγκατάλειψης της χώρας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αποτελούσαν τις παραδοσιακές εξόδους προς την Ευρώπη. Πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες διαπιστώσεις, νυχτερινές κυρίως ώρες συγκροτούνται μηχανοκίνητα «καραβάνια» με βανάκια στα οποία συνωθούνται δεκάδες μετανάστες, προκειμένου να μεταφερθούν αρχικά σε απόκρημνες ακτές της Ηλείας και να επιβιβαστούν στη συνέχεια στα ταχύπλοα.
Παράλληλα, αναφέρει «Το Ποντίκι», ενώ κλείνουν για τους παράνομους μετανάστες οι έξοδοι της Ελλάδας προς τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα διανοίγεται νέα οδός εισόδου, η οποία συνδέει τις αφρικανικές ακτές με την Κρήτη κι από εκεί, μέσω των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με το λιμάνι του Πειραιά και κατ’ επέκταση με την Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, για το λόγο αυτό δόθηκαν οι σχετικές εντολές αφενός προς τις λιμενικές αρχές της μεγαλονήσου να εντείνουν τους ελέγχους στα νότια παράλια και στο Λιβυκό Πέλαγος, αφετέρου στις αστυνομικές αρχές να ενισχύσουν τις περιπολίες και τους ελέγχους στους δρόμους που οδηγούν προς τα μεγάλα λιμάνια του νησιού.
http://www.tvxs.gr/