Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους: Ερευνητές αποκατέστησαν τη μνήμη ασθενών με Αλτσχάιμερ

Ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους: Ερευνητές αποκατέστησαν τη μνήμη ασθενών με Αλτσχάιμερ

Εννιά από τους δέκα ασθενείς επέδειξαν βελτίωση της μνήμης μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζουν το θεραπευτικό πρόγραμμα

Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου UCLA κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Για να το καταφέρουν αυτό οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο θεραπευτικό πρωτόκολλο που αποτελείται από 36 διαφορετικές παρεμβάσεις και παρόλο που η μελέτη περιελάμβανε μόλις 10 ασθενείς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι 9 από αυτούς επέδειξαν βελτίωση της μνήμης μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζουν το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η ακολούθησή του δεν ήταν διόλου εύκολη. Ουδείς κατόρθωσε να τηρήσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο, που συμπεριλάμβανε συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, διέγερση του εγκεφάλου, ασκήσεις, μέτρα βελτίωσης του ύπνου, λήψη φαρμάκων, λήψη βιταμινών και άλλες μεθόδους που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο όλοι οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν απώλεια μνήμης εξαιτίας της και μονάχα ο ένας που είχε την πιο προχωρημένη μορφή δεν βελτιώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι μία μέθοδος, όσο δύσκολη και περίπλοκη κι αν είναι, ενδεχομένως μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης. Και οι ερευνητές λένε «ενδεχομένως» διότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικά.

Ακολουθεί το πολύ συγκινητικό βίντεο, που δείχνει ότι η μνήμη μπορεί να φεύγει, αλλά το συναίσθημα μένει για πάντα και μπορεί να ξυπνήσει την μνήμη. Είναι οδυνηρότατο να έχεις το σώμα του γονέα σου ακόμα κοντά σου αλλά στην πραγματικότητα να έχει φύγει προ πολλού.  Ο ασθενής στη νόσο αυτή είναι στην πραγματικότητα ο φροντιστής, που πονάει κάθε μέρα και πενθεί συνεχώς για την απώλεια του δικού του ανθρώπου, που όμως βρίσκεται ακόμα εδώ και του θυμίζει την αδυναμία να αναστρέψεις την πορεία της ζωής,/ ασθένειας.
 

Το χιόνι σου μιλάει, πρέπει να το ακούσεις. Ανάμεσα σε αρχαία αγάλματα, ένδοξες πέτρες και ταπεινωτική πεινα!!!


Η Ελλάδα έχει μείον 20 χιλιάδες Έλληνες φέτος από ότι την προηγούμενη χρονιά. 10,2 είναι η μονάδα θανάτων και 8 η μονάδα γεννήσεων. Με τις προβλέψεις αυτές το 2030 το 35% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.

Σήμερα πείνα, ανεργία και εξαθλίωση επικρατούν στην Ελλάδα του μνημονίου. Τερτίπια πόλιτικά, πολιτικών δολοφόνων, ψεύδη, τρομοκρατία, τρομολαγνία, υποσχέσεις, ξεπουλήματα, παραμυθολογία, προδοσία, υποσχέσεις σωτηρίας και δεν κουνιέται φύλλο.

Η μόνη τάχα αντίδραση, η εναλλαγή στην εξουσία και η ενδυνάμωση φασιστικών και εγκληματικών μορφωμάτων, μήπως και γίνει κάπως η δουλειά. 6μιση εκατομμύρια έλληνες στα πρόθυρα της φτώχειας με βάση διεθνείς ορισμούς και αριθμούς και εμείς συνεχίζουμε να ακούμε τον έναν και τον άλλον χωρίς κριτική σκέψη και δράση μαζική και στοχοκατευθυνόμενη, με οδηγό το κοινό καλό.

Η αλλαγή παραμένει όνειρο θερινής, φθινοπωρινής, χειμερινής και εαρινής νυκτός. Ελπίδα και απελπισία παντώς καιρού και εποχής. Μέχρι πότε ηττοπάθεια;  Μέχρι πότε ρε γαμώτο μας;;!!!

 

Καστοριά: Τοξικό φυτοπλαγκτόν «πνίγει» τη λίμνη




Καστοριά: Τοξικό φυτοπλαγκτόν «πνίγει» τη λίμνη

Μια πράσινη κρούστα έχει καλύψει σε μεγάλο μέρος την επιφάνεια της λίμνης, καταστρέφοντας κάθε ίχνος ζωής

Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η λίμνη της Καστοριάς τον τελευταίο μήνα καθώς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ασπριδερής, λόγω ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία.

Ως κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών.

Η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Μουστάκα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτηρίζει «πολιτικό» το θέμα της λίμνης, αφού η κατάστασή της παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, όπως τονίζει, οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της.

«Από το 2010, η λίμνη υποβαθμίζεται και φέτος η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ελλιπής, δύο σκαλοπάτια δηλαδή, κάτω από την καλή» ανέφερε η κ. Μουστάκα, με αφορμή το 17ο διεθνές συνέδριο εργασίας «17th Workshop of the International Association of Phytoplankton Taxonomy & Ecology (IAP)», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά και διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο, με επικεφαλής την κ. Μουστάκα, προχώρησαν σεδειγματοληψίες νερού της λίμνης και διαπίστωσαν ότι ο φώσφορος που υπάρχει από τα αστικά λύματα που εισέρχονταν στο σύστημα συντελεί στον ευτροφισμό και, κατά συνέπεια, στην αύξηση του φυτοπλαγκτού και των τοξικών κυανοβακτηρίων που δημιουργούν και την εικόνα της πυκνής, πράσινης και άσπρης πάστας στην επιφάνεια της λίμνης.

«Φυσικά και η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας, ευνοεί τον ευτροφισμό, όπως και ο εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια» ανέφερε η κ. Μουστάκα, η οποία ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ελέγχεται αυστηρά τι εισέρχεται στη λίμνη γιατί πρόκειται για ένα υδάτινο σύστημα με πολύ ισχυρή ανακύκλωση που αναγεννά το φώσφορο.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων εστίασης Σάκης Λιόγας, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική ζημία που υφίστανται τα καταστήματα περιμετρικά της λίμνης την περίοδο που παρουσιάζει άσχημη εικόνα και δυσοσμία. «Εχει τεράστιο αντίκτυπο στον τζίρο των καταστημάτων, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να καθίσει έξω ενώ, φέτος, το φαινόμενο που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, είναι ιδιαίτερα έντονο».

«Για εκατοντάδες χρήματα που δόθηκαν για μελέτες, χωρίς αποτέλεσμα» μίλησε, από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. «Η δυσοσμία και το φυτοπλαγκτόν παρουσιάζονται κάθε χρόνο αλλά όχι σ΄αυτή την ποσότητα που είδαμε φέτος και τη δυσοσμία που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» περιέγραψε την κατάσταση ζητώντας δραστικότερα μέτρα για την προστασία της λίμνης.
«Πρέπει να αφήσουμε τη λίμνη στην ησυχία της και να φροντίσουμε για τη συνεχή απορροή σε ρέμα προκειμένου να αποφορτίζεται. Υπάρχει βέβαια το ρέμα Γκιόλι, αλλά το καλοκαίρι υπάρχει θυρόφραγμα και, επιπλέον, το νερό της λίμνης δεν πρέπει να πηγαίνει όπως είναι στον Αλιάκμονα, αλλά να γίνεται προηγουμένως ένας καθαρισμός με επεξεργασία οικολογική», πρότεινε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Υπογράμμισε, τέλος, την έκπληξη των ξένων συναδέλφων της που είδαν από κοντά την κατάσταση της λίμνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και να μην τα αξιοποιούν».

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όσο βαστάει η τσέπη του καθενός»





Άρθρο της Κάλι Καρά

Αναμενόμενα από τις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές πολιτικές, αλλά σοκάρουν τα στοιχεία από τα συμπεράσματα Πανελλαδικής Έρευνας για την Υγεία που παρουσιάστηκε στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο:
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το ποσοστό εκείνων που αναζήτησαν το καταφύγιο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης αυξήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια, από 23,8% σε 38,7%.

Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κάλυψη, το τελευταίο εξάμηνο, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους κατά μέσο όρο 265,15 ευρώ για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά στα φάρμακα, ενώ ακολουθούν οι επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) και οι εργαστηριακές εξετάσεις.Τέσσερις στους δέκα έχουν μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών Υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη σε σχέση με την περίοδο πριν από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.
Σύμφωνα με την έρευνα, από εκείνους που μείωσαν τη χρήση υπηρεσιών για ΠΦΥ, το 45% το έκανε λόγω μεγάλου χρόνου αναμονής και το 33% λόγω αδυναμίας πληρωμής. Όμως, όταν τα στοιχεία αναφέρονται σ' εκείνους που δε χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ΠΦΥ, αν και είχαν πρόβλημα υγείας, τότε η αδυναμία πληρωμής εκφράζεται με ποσοστό 45%.

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, αποκάλυψε ότι οι καρδιοπαθείς κόβουν την αγωγή τους λόγω της υψηλής συμμετοχής που πληρώνουν από την τσέπη τους. Στα χρόνια της κρίσης, το 12,9% των ασθενών αδυνατεί πια να αγοράσει τα φάρμακά του, το 44,6% δηλώνει ότι το κόστος είναι μεγάλο, ενώ ποσοστό 8% χαρακτηρίζει τη φαρμακευτική δαπάνη δυσβάστακτη.
Όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα συνονθύλευμα σημείων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, που αποτελείται από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα. Η ΠΦΥ δε χτίζεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα και ταυτόχρονα το «κόστος» πρέπει να φύγει από το κεφάλαιο και το κράτος του.
Ανοίγει νέος δρόμος κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα υγείας του λαού και την ανάγκη για πρόληψη.
Χωρίς ουσιαστική υγειονομική φροντίδα παραμένουν οι ανασφάλιστοι, με ένα «μίνιμουμ» παροχών επιπέδου φτωχοκομείου, πέραν του οποίου οι υπηρεσίες Υγείας αποτελούν «ατομική υπόθεση» του καθενός, στο βαθμό που βαστάει η τσέπη του. Στο ίδιο πλαίσιο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, ρόλο παίζουν τόσο η Τοπική Διοίκηση όσο και οι «φιλάνθρωπες» οργανώσεις με αντίστοιχα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και όχι αντιμετώπισης των συνεπειών δραματικής υποβάθμισης της ΠΦΥ για όλο το λαό.
Οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία είναι ώρα να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και αντίστοιχα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη και τη σύνδεση με το χώρο δουλειάς και κατοικίας, το σχολείο, την οικογένεια, με βάση της το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) που συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υποδομές, όλες τις ιατρικές και άλλες ειδικότητες.

www.902.gr

Οι δρόμοι ήταν πιο ασφαλείς πριν το κινητό!!! Κυρίως πριν το αυτοκίνητο.




Αν και ο βασικός παράγοντας των περισσοτέρων τροχαίων είναι όλα τα είδη τροχοφόρων και μετά η βασική αιτία σήμερα είναι η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι μας φταίει το κακό μας το κεφάλι και η παιδεία μας. Δεν σεβόμαστε την ακεραιότητά μας και την ασφάλεια των δικών μας αλλά και των άλλων χρηστών των δρόμων. Το βίντεο δείχνει ότι η ηλιθιότητά μας μπορεί να μας νικήσει  και σε μια απλή κατάσταση, σε ένα τοπίο χωρίς ερεθίσματα διασπαστικά, χωρίς αυτοκίνητα και σε μια απλή ευθεία πορεία. Έρχεται όμως η διάσπαση από την βλακεία και την περιέργειά μας, που μας χαρακτηρίζει σαν σύγχρονους μαλακοπίτουρες.

Μαζικά τα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά - Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ


 
 
Μαζικά σε όγκο και παλμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι πορεύτηκαν από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.
Χαρακτηριστικό του όγκου και της μαζικότητας είναι πως όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στο Σύνταγμα, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Ομόνοια.
Μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών δονούσαν τα συνθήματα «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού, να 'ρθουν τα πάνω κάτω» και «Καμία εμπιστοσύνη, καμία αναμονή, οργανώσου τώρα για πάλη ταξική», ενώ όταν οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από τη Βουλή φώναζαν το σύνθημα «Εδώ εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ».
Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία των μπλοκ των Επιτροπών Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών και Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
«Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Βασίλης Πετρόπουλος από το ΠΑΜΕ. «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμή τους και τους αγώνες τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανατροπή. Την 1η Νοέμβρη να βουλιάξει η Αθήνα με εργάτες, με νεολαίους, με ανέργους, με επαγγελματοβιοτέχνες, με αγρότες, με συνταξιούχους, διεκδικώντας τη ζωή που μας ανήκει και όχι τα ψίχουλα που θέλουν να μας μοιράσουν οι υπηρέτες του ρεαλισμού της ΕΕ και των καπιταλιστικών κερδών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Και μετά την 1η του Νοέμβρη, στη βάση όλης αυτής της δουλειάς, προετοιμαζόμαστε για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμώντας το μέγεθος της επίθεσης γενικά, κατά κλάδο, κατά χώρο δουλειάς, με τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο γραμματέας του Σωματείου Μετρό Στοκχόλμης, Ούλε Πέρσον, ενώ αμέσως μετά χαιρέτισαν ο Χρύσανθος Κυριαζής, εκ μέρους των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου (Διαβάστε στο συνημμένο τον χαιρετισμό), και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος κάλεσε «να δυναμώσει στο κίνημα η γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους». (Παρακάτω επισυνάπτεται η ομιλία σε μορφή PDF).
Όπως ανακοινώθηκε, τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη έχουν αποφασίσει και έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία του, 417 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στον Πειραιά...
Μαζική πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κοραή. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σωκράτης Κόντης από την Επιτροπή Ανέργων Πειραιά, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΓ ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ο Νίκος Ξουράφης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Δυναμώνουμε παντού σε όλους τους κλάδους, στα μεγάλα εργοστάσια, εκεί που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, το ρεύμα της αντιπαράθεσης και του απεγκλωβισμού εργαζομένων από τη θεωρία, την πολιτική και πρακτική συνεργασίας και του συμβιβασμού.
Δυναμώνουμε την αντιπαράθεση με τους φορείς τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Δυναμώνουμε το ρεύμα της ταξικής συσπείρωσης και πάλης, το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συμμαχίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη θα είναι στα χέρια της. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για την επιτυχία του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη Θεσσαλονίκη...
Μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.«Παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και «Η εξαθλίωση δεν μας ταιριάζει, ψηλά το κεφάλι, οργάνωση παντού», το πανό του Συνδικάτου επισιτισμού - τουρισμού».
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο 'Άγαλμα του Βενιζέλου. Μιλώντας ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου εργαζομένων στην Κόκα-Κόλα, μετέφερε την εμπειρία του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων και δήλωσε παρών στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Νάτζμε, από τη γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. (Παρακάτω επισυνάπτεται η ομιλία σε μορφή PDF και φωτογραφίες. Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις...
Συγκεντρώσεις έγιναν, ακόμη, το πρωί του Σαββάτου σε Αλιβέρι, Αλμυρό, Ελευσίνα, Θήβα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Σκόπελο, Τρίπολη, Φλώρινα.
Επίσης, στο Λαύριο με πλήθος εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε από τους επαγγελματοβιοτέχνες ο Αποστόλης Παμφίλης και μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Συρίγος Βάλσαμος. Διαβάστηκε ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ έγινε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.
Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Απόστολου Στεργιόπουλου από την επιτροπή αγώνα ανέργων Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ενώ την ομιλία έκανε η Εύη Καρυδάκη από τη γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
Στη Λάρισα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Μπλέκος, πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Γιώργος Κουτσιούκης και από το ΠΑΜΕ ο Κυριάκος Μαυρομάτης.
Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των σωματείων ΕΒΕ ο Κώστας Πλιάτσικας, πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Βάσω Μπακάση, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων.
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας. Από το ΠΑΜΕ μίλησε ο Λεωνίδας Κεραμίδας και απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Ζιάκας εκ μέρους του Σωματείου ΕΒΕ Καλαμπάκας.
Στην πλατεία 23ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο πού διοργάνωσαν τα Σωματεία του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. 
Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
Το απόγευμα του Σαββάτου είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε:
Αργοστόλι, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
Ζάκυνθος , 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
Λήμνος, 7 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας
Νάουσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Ρόδος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου
Σπάρτη, .7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Στις 8 Οκτώβρη:
Κως, 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας
Άλλες κινητοποιήσεις
Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της Μέρας Διεθνούς Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με θέμα την ανεργία.
Κινητοποιήσεις έγιναν την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις της χώρας , ενώ την Πέμπτη 2 Οκτώβρη έγινε κινητοποίηση στην Ξάνθη
- Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο σχολείο» και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
- Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα, εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
- Από το Εργατικό Κέντρο Άρτας, κινητοποίηση στις 9/10 στο Νοσοκομείο της πόλης.
- Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10 παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
- Από το Πολιτιστικό Τμήμα του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες (6/10 Τούμπα, 8/10 Σταυρούπολη, 13/10 Μενεμένη, 17/10 Καλαμαριά, 19/10 Χορτιάτη και 21/10 Εύοσμο).
- Από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στις 15/10, στις 8.30 π.μ. παράσταση στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

www.902.gr

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα η δίκη Κασιδιάρη για την επίθεση στην Λιάνα Κανέλλη


Για σήμερα Πέμπτη 2/10 έχει προγραμματιστεί να γίνει η δίκη για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στις 7 Ιούνη 2012 από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, στη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, όπου ήταν προσκεκλημένη.

Σε βάρος του χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη από την Εισαγγελία για απρόκλητη και έμπρακτη εξύβριση. Οι κατηγορίες αφορούν στην επίθεση στην Λ. Κανέλλη και όχι το νερό που εκσφενδόνισε στην ίδια εκπομπή ενάντια στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Κασιδιάρης είχε επιτεθεί με βρισιές στην Λιάνα Κανέλλη και στην Ρ. Δούρου, ενάντια στην οποία εκσφενδόνισε ένα ποτήρι με νερό. Ο τραμπούκος χρυσαυγίτης έσπρωξε στη συνέχεια την Λιάνα Κανέλλη και τη χτύπησε στο πρόσωπο.

Το γεγονός είχε καταγγείλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ενάντια στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και γενικά τη συμπεριφορά του στο πάνελ της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα", εναντίον και άλλων εκπροσώπων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ναζιστικά μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα ρήξης και ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει οριστικά τέτοιες οργανώσεις, που είναι ένα μαστίγιο του ίδιου του συστήματος.

Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει εργοδοτικούς μηχανισμούς κατά των εργαζομένων για το σπάσιμο απεργίας κ.λπ. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή πρέπει να την εγκαταλείψουν και να συμπαραταχτούν με την τάξη τους και το ΚΚΕ».



Ενημέρωση:

Για τις 12 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη του Ηλία Κασιδιάρη για τη χειροδικία σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου στο στούντιο του ΑΝΤ1.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω στάσης εργασίας των γραμματέων των δικαστηρίων.

Κατά την αποχώρησή του, ο κατηγορούμενος βουλευτής δέχθηκε χειροκροτήματα και επευφημίες από συγκεντρωμένους, μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος έφτασε στην Ευελπίδων στις 8:40 το πρωί δήλωσε ότι «τελειώνει η ώρα Σαμαρά και Βενιζέλου και πρόσθεσε ότι οι κλέφτες είναι έξω και εμείς δυστυχώς στην φυλακή».

Νωρίτερα είχε φτάσει στην Ευελπίδων και η κ. Λιάνα Κανέλλη για να παρευρεθεί στην δίκη. «Η μήνυση ήταν αυτεπάγγελτη, αλλά είχα ηθική υποχρέωση να παρευρεθώ. Ημουν η αιτία να ξελυτλιχθεί το κουβάρι της Χρυσής Αυγής» δήλωσε.
 

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν Ειδικά Σχολεία

 
Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα Ειδικά Σχολεία. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Εσωτερικών
 
Θέμα: Σε κίνδυνο η λειτουργία των Ειδικών Σχολείων.
 
Σχεδόν το σύνολο των ειδικών σχολείων στη χώρα, 20 ήμερες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είτε δεν έχουν ακόμη υποδεχτεί το σύνολο των μαθητών τους λόγω των οξυμένων ελλείψεων στις μεταφορές, της περικοπής ή μη έγκρισης δρομολογίων, είτε λόγω των τραγικών ελλείψεων που καταγράφονται στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
 
Μόνο ως ενδεικτική μπορεί κάνεις να εκλάβει την εικόνα που επικρατεί σε σειρά από σχολεία της Αττικής, αφού υπογραμμίζει ζοφερά την τραγική κατάσταση που επικρατεί για τις δημόσιες δομές της ειδικής αγωγής σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ενδεικτικά και μόνο, να αναφέρουμε το σχολείο για τα αυτιστικά παιδιά στον Πειραιά που μόνο τα 30 από τα 44 παιδιά φτάνουν στο σχολείο λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε μεταφορά, το Ειδικό Σχολείο Δραπετσώνας που δεν λειτούργησε ακόμη λόγω των συντριπτικών ελλείψεων, το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο στο ΙΛΙΟΝ που μόλις το 50% των παιδιών φτάνει στο σχολείο, μια και εδώ δεν εκτελούνται δρομολόγια, και λείπουν εκπαιδευτικοί σε βασικά μαθήματα καθώς και μεγάλο μέρος του βοηθητικού και ειδικού προσωπικού. Ίδια κατάσταση στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας που μόλις το 50% των παιδιών φτάνει στο σχολείο, στην Αργυρούπολη στο σχολείο «Ανοιχτή πόρτα» λείπουν όλες οι ειδικότητες και δεν εγκρίνονται δρομολόγια, το Ειδικό Δημοτικό στον Άγιο Δημήτριο που παρότι διπλασιάστηκαν τα παιδιά για φέτος από 36 σε 72, λείπουν όλες οι ειδικότητες και 30 παιδιά ήδη δεν φτάνουν στο σχολείο, στο Ειδικό Δευτεροβάθμιο Σχολείο στο Μενίδι που λείπουν 17 εκπαιδευτικοί και από τα 110 μόνο 25 παιδιά φτάνουν στο σχολείο, μια και εδώ λείπουν οι μεταφορές καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και λογοθεραπευτές, στο 6ο Ν. Ηρακλείου που λείπουν 15 εκπαιδευτικοί και 30 παιδιά μεταφέρονται στο σχολείο με ευθύνη των γονιών, το ολοήμερο σχολείο στο ΚΕΑΤ που δεν λειτουργεί ακόμη, κ.ο.κ.
 
Η κατάσταση μιλάει από μόνη της και δεν επιδέχεται καμίας δικαιολογίας από τη μεριά της κυβέρνησης και του αντίστοιχου υπουργείου. Η ολιγωρία της κυβέρνησης να πάρει έκτακτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται κατ' εξακολούθηση στα ειδικά σχολεία, δεν αφορά τόσο στις δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως πιθανά θα επικαλεστεί η κυβέρνηση, αλλά στην πρόθεση που υπάρχει να αποδυναμωθούν πάρα πέρα οι δημόσιες δομές της ειδικής αγωγής, και να πέσει η ευθύνη και το βάρος της αποκλειστικά στους ώμους της οικογένειας, που μένει διαχρονικά και μέσα στη δίνη της κρίσης, αστήριχτη και αβοήθητη.
 
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για:
 
Να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των ειδικών σχολείων.
 
Να καλύψει τις ελλείψεις του προσωπικού και τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών, και σε ποιο χρονικό ορίζοντα».

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥ, Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΥ.

Συνέβη πραγματικά εχτές στην Βασιλίσης Σοφίας, λίγο πιο πάνω από την βουλή, ενώ περπατούσα προς το Σύνταγμα.



Είμαι με τα ακουστικά μου και ακούω κάτι ήρεμα τραγουδάκια και αμέριμνος κατεβαίνω την οδό.  Μια στιγμή, βλέπω δίπλα μου να τρέχει και να με ξεπερνά ένα σκυλάκι , από αυτά τα μικροκαμωμένα, τριχωτά με άσπρες μπούκλες σκυλάκια, που έχουν πολλές καλές κυρίες της υψηλής κοινωνίας. Μπισόν νομίζω λέγεται το είδος του, μετά από ψάξιμο στο γκουγκλε. Έτρεχε το κακόμοιρο σαν τρελό και τρομοκρατημένο, σέρνοντας την μπλε, δερμάτινη αλυσίδα του.


Κατάλαβα ότι δεν είναι κάνα αδέσποτο και ότι μόλις είχε δραπετεύσει από την σκλαβιά του. Αφού τα σημάδια της φαίνονταν πάνω στο βλέμμα του αλλά και στο λεπτό του λαιμό. Βέβαια, ένα ζώο που έχει μάθει στη σκλαβιά ξέρεις ότι γρήγορα θα δεις τα αποτελέσματα της σε κατάσταση πλήρους ελευθερίας. Ξέρεις ότι γρήγορα θα ζητήσει, απεγνωσμένα να ξαναβρει το αφεντικό του, ακούγοντας την φωνή του να τον καλεί πίσω ή θα δεις την μαλακία του να διαχειριστεί  την έλλειψη πια γνώριμιων εντολών και ορίων και την επεξεργασία νέων δεδομένων. Έτσι και έγινε σε λίγα λεπτά.

Περνάει δίπλα μου, λοιπόν, αυτή η ψυχούλα και κατευθείαν και εγώ ένιωσα ότι πρέπει να κοιτάξω πίσω να δω που είναι το αφεντικό του και αν ελέγχει την κατάσταση ή εν τέλει είναι ένα σκυλάκι που ίσως είναι έξω περισσότερο από λίγα λεπτά άλλα κάποιες ώρες και ψάχνεται.
Πίσω μου δεν έτρεχε, δεν φώναζε κανείς. Δεν φαινόταν να τρέχει κάτι. Κατευθείαν σκέφθηκα ότι σε λίγες ώρες θα ακούσω στο ράδιο αναγγελία εξαφάνισης. Πέρασε από το μυαλό μου να προσπαθήσω να το πλησιάσω, με γρήγορότερο βήμα, χωρίς να το τρομάξω, αλλά ήταν τόσο φοβισμένο που έτρεχε χωρίς να σταματά ούτε για ανάσα.

Μετά από περίπου ένα λεπτό, και ενώ περπατούσα πιο γρήγορα για να το παρατηρώ, ακούω από πίσω μια φωνή να φωνάζει κάτι ξενικές λέξεις, αλλά επαναλάμβανε το όνομα Φρου. Άρχισε η φιγούρα του να ξεχωρίζει. Ήταν ένας αλλοδαπός, φιλιππινέζος στα χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπος κρατούσε και άλλον σκύλο. Ήταν ο <<φιλιππινέζος>> της κυρίας, ο ειδικός για τις βόλτες των παιδιών.

Ο άνθρωπος, τρομοκρατημένος και αυτός φώναζε για βοήθεια, μήπως και κάποιος καταφέρει να πιάσει τον άμοιρο Φρου και τον σταματήσει από την τρέλα, ή μήπως ο Φρου τον ακούσει και αποφασίσει να γυρίσει πίσω. Εκ θαύματος φάνηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο Φρου να συνετίζεται και να παίρνει πορία επιστροφής. Ένοιωσα μια ανακούφιση, αν και ήξερα ότι θα γυρίσει στην παλιά του ζωή, στη ζωή του φλούφλι Φρου. Βέβαια, ένιωσα ανακούφιση για την ασφάλεια του και για την ασφάλεια του κακομοίρη φύλακα και ξεναγού του Φρου, που θα έμπλεκε άσχημα αν πάθαινε κάτι το παιδί της κυρίας.

Ο Φιλιππινέζος, αν και μελαχροινός, είχε ασπρίσει από την αγωνία του και πια είχε φθάσει δίπλα μου. Κάπως και αυτός πιο ήρεμος περίμενε τον Φρου που πλησίαζε. ΄Αλλα ελπίζει όμως ο άνθρωπος και άλλα θέλει η ζωή.

Έλα Φρου, μπράβο Φρού, φθάνει ο Φρου......... ωχ, έγινε η μαλακία!!!!!!!!!!!!
Μια καλή κοπέλα θέλοντας να βοηθήσει, τρέχει να τον πιάσει από την αλυσίδα. Χέστηκε ο Φρου. Αλλάζει άξαφνα πορεία και πετιέται στην κόλαση. Πετιέται στην λεωφόρο. Την γάμισε ο Φρου.

Συνεχίζω να βλέπω τον Φρου και να ρίχνω γρήγορες ματιές στον Φιλιππινέζο. Ωχ και όχι φωναζουμε μαζί. Φρενάρει το πρώτο αυτοκίνητο, δεύτερο. Δεν άντεχα και έκλεισα τα μάτια μου. Ακούω, ένα χτύπο, ένα έντονο φρενάρισμα και μετά το κλάμα του Φρου. Ο πόνος του και η κραυγή του, φωνή θανάτου.

Ο Φιλιππινέζος την είχε πατήσει άσχημα και ο Φρου ο σκυλάκος πόναγε τρελά και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Αφήνει τον άλλον σκύλο σε έναν κύριο με την δικαιολογία να μαζέψει το Φρου από την μέση του δρόμου και  ο φίλος μας κάνει την έκπληξη ή το αναμενόμενο για την επιβίωσή του. Τρέχει προς το πουθενά με ελπίδα να γλιτώσει και αυτός. Έγινε κατευθείαν η πορεία του Φρου μέσα σε λίγα λέπτά.

Αν σκεφθείς που μπορεί να έμπλεκε, δικαιολογείς κάθε πράξη του. Πόλλες υποθέσεις μπορούν να γίνουν και μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή ταινίας. Ωστόσο μπορείς σε κάτι τέτοιες φάσεις να καταλάβεις πόσο συνδεδεμένη μπορεί να είναι η ζωή σου με την μοίρα ενός σκυλάκου.

Τον Φρου τον μάζεψε η οδηγός που τον χτύπησε και φάνηκε ότι θα μπορούσε να φροντίσει την πορεία της κατάστασης, χωρίς να ξέρει κανείς την κατάληξή του. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.



 

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Γαμώ την Μπριζίτ Μπαρντό μου, γαμώ!!!



Πριν περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια (με την σημερινή αίσθηση και μέτρηση του χρόνου),  ένας επιστήμονας του πλανήτη Σικ, από τον μακρινό γαλαξία του Ωγγέρανεν ξεκίνησε ένα πείραμα πάνω σε ένα μακρινό, μικρό, καταπράσινο πλανήτη με καταγάλανα νερά που τον έλεγαν Γαία.

Εκεί, έφτιαξε και διασκόρπισε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τρεις μικρές κοινωνίες ανθρώπινης υπόστασης και έβαλε στο πείραμα διαφορετικές παραμέτρους σε σχέση με τον χρόνο και το θάνατο.

Άφησε το ανατολικό σημείο της Γαίας κενό, για να δει τελικά πως θα φτιάξει την τελική κοινωνία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του πειράματος. Οι τρεις κοινωνίες - κοινότητες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της άλλης.


Τα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας ήταν τα εξής:

Η βόρεια κοινότητα, αποτελούταν από ανθρώπους, υβρίδια, που είχαν όψη και βιολογία πάντα εικοσάχρονου και που δεν επηρεάζοταν από το πέρασμα του χρόνου. Αυτοί είχαν και το προνόμιο να μένουν αθάνατοι και να επουλώνονται τα τραύματά τους σε χρόνο dt. Ο μόνος τρόπος να πεθάνουν ήταν η μη λήψη ενέργειας από την τροφή ή αν είχαν καίριο τραυματισμό στο κεφάλι.

Η νότια κοινότητα, αποτελούνταν από ανθρώπινες οντότητες, που είχαν όψη και βιολογία γέροντα, όπου και αυτοί είχαν την χάρη της αθανασίας. Εδώ η επούλωση των τραυμάτων είναι πιο αργή αλλά πάλι είναι απόλυτη και ολοκληρωτική. Έπρεπε και αυτοί να έχουν την προσοχή τους στην λήψη τροφής και στην αποφυγή καθοριστικών τραυματισμών στη περιοχή της κεφαλής.

Στη δυτική κοινότητα, ζούσαν ανθρωποειδή με νεανική πάντα όψη αλλά με αντίληψη και ωριμότητα ηλικιωμένου και επεξεργασμένου ανθρώπου, χωρίς ψυχικές ασθένειες και συναισθηματικές διαταραχές, λες και είχαν κάνει ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση για 40 σημερινά χρόνια. Εδώ όμως δεν δόθηκε η αθανασία σαν χαρακτηριστικό. Εδώ ζούσαν μέχρι τα 40 τους έτη περίπου, αλλά είχαν καλή σχέση με την ιδέα του θανάτου.

Εν τέλει το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εξολοκλήρου και οι τρεις κοινωνίες - κοινότητες ανθρωποειδών, με γρήγορο και σκληρότατο τρόπο. Μπορείς να υποθέσεις γιατί και πως χάθηκαν;  Κάνε τις υποθέσεις σου. Το κείμενο με την εξέλιξη θα συνεχιστεί...... ίσως σε άλλο άρθρο.



Ο επιστήμονας ΕΞΕΠΛΑΓΕΙ από τα αποτελέσματα και τελικά κατέληξε να φτιάξει τον σημερινό άνθρωπο, με την εξέλιξη του στην σημερινή κοινωνία. Το πείραμα ωστόσο συνεχίζεται. Δεν είναι ακόμα σίγουρος αν είναι το επιτυχημένο μοντέλο το σημερινό, αλλά προσπάθησε να αφαιρέσει και να προσθέσει ιδιότητες των άλλων κατασκευών.

Πάντως, η παραπάνω ιστορία επιστημονικής φαντασίας, μου ήρθε μετά από το παρακάτω άρθρο-ερέθισμα και τις σκληρές εικόνες αλλά και αντιλήψεις που προσφέρει η παράμετρος χρόνος και γήρας.

Ένα τόσο όμορφο πλάσμα, που το βλέπεις και πιστεύεις στο αναγκαίο παραμύθι της ύπαρξης της τελειότητας, να έρχεται ο χρόνος να σου αποδεικνύει την πλήρη καταστροφή κάθε ονειρικής κατασκευής.

Από οπτασία γυναικείας αίσθησης του ωραίου, από σύμβολο και είδωλο του θεού έρωτα, να μετατρέπεσαι σε μια ανοϊκιά ακροδεξιά και ρατσίστρια γραία.

Γαμώ τον ΧΡΟΝΟ μου, γαμώ. Όλα υποκλίνονται μπροστά σου και δηλώνουν την ολοκληρωτική τους ήττα.

Γαμώ την Μπριζιτ Μπαρντό μου, γαμώ!!!

(Aκολουθεί το άρθρο από το protothema.gr )
 
 

<<Και ο Θεός έπλασε την... Μπριζίτ Μπαρντό>>

Η Μπεμπέ έγινε 80 ετών

Και ο Θεός έπλασε την... Μπριζίτ Μπαρντό

Από την στάρλετ των Καννών στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και τον Σερζ Γκαϊνσμπούρ, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και την γαλλική ακροδεξιά


Μύθος του ευρωπαϊκού σινεμά, σύμβολο του σεξ και μια από τις ομορφότερες γυναίκες των δεκαετιών 1950 και 1960, η Μπριζίτ Μπαρντό έκλεισε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 80χρόνια ζωής. “Η αιώνια ενζενί” η Μπεμπέ όπως έγινε γνωστή, γεννήθηκε στο Παρίσι,στις 28 Σεπτεμβρίου 1934, στο νούμερο 5 της Πλατείας Βιολέ, στο 15ο διαμέρισμα της πόλης.
Καταγόμενη από ένα αστικό περιβάλλον, με πατέρα βιομήχανο, ιδιοκτήτη των εργοστασίων Μπαρντό, και μητέρα που ασχολούνταν με οικιακά. Το 1949, σε ηλικία15 ετών, προσελήφθη από τη διευθύντρια των περιοδικών ELLE και Le Jardin des Modes, και το έναν μόλις χρόνο μετά θα κάνει το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό ELLE.


Το1952, ο σκηνοθέτης Ζαν Μπογιέ της προσέφερε ένα μικρό ρόλο, τον πρώτο της, στην ταινία«Le trou normand» λίγο καιρό μετά, ο Γουιλί Ροζιέ της προσφέρει το δεύτερο ρόλο της στην ταινία «Manina la fille sans voiles». Σε ηλικία 18 ετών παντρεύεται τον Ροζέ Βαντίμ. Το 1956 μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου και έγινε διεθνές σύμβολο του σεξ, χάρις στο φιλμ του Ροζέ Βαντίμ«Και ο Θεός... έπλασε τη γυναίκα»..


Ακολούθησε μια καριέρα με μικρούς κυρίως ρόλους και ενώ οι προτάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπεφταν βροχή εκείνη επέλεξε να σταδιοδρομήσει στη Γαλλία.Το 1963, στα 27 της χρόνια πρωταγωνιστεί στην«Περιφρόνηση», του Ζαν Λικ Γκοντάρ,με τον Μισέλ Πικολί και τον Τζακ Πάλανς. Την ταινία που στιγμάτισε την καριέρα της.
Το 1966 θα παντρευτεί τον ζάμπλουτο Γερμανό Γκίντερ Ζακς, ενώ έναν μόλις χρόνο μετά η ερωτική σχέση της με το enfant terrible της γαλλικής μουσικής Σερζ Γκαϊνσμπούρ θα απασχολήσει για εβδομάδες τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ο Σερζ Γκαϊνσμπούρ θα συνθέσει δεκάδες τραγούδια για την Μπεμπέ, ένα εκ των οποίων και το θρυλικό «Je t'aime… moi non plus».


Η φήμη της είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε το 1968 ο Φρανσουά Μιτεράν αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως η Μπριζίτ Μπαρντό έφερνε τόσο συνάλλαγμα στη χώρα όσο και η βιομηχανία Renault.

To 1973 αποφάσισε να αποσυρθεί από το σινεμά και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των ζώων.Το 1992 η Μπαρντό παντρεύτηκε για τέταρτη φορά, στη Νορβηγία, τον Μπερνάρ ντ’Ορμάλ, ένα βιομήχανο, με τον οποίο εξακολουθεί ζει στον Σαιν-Τροπέ.

Από το 2002 οι απόψεις υπέρ της ακροδεξιάς που αρχίζει να εκφράζει δημοσίως προκαλούν έντονες αντιδράσεις και σοκάρουν την κοινή γνώμη τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το2008, δικαστήριο στο Παρίσι καταδικάζει την ηθοποιό σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή και 15.000 ευρώ πρόστιμο με την κατηγορία ότι προέβη σε δηλώσεις που υποκινούν το ρατσιστικό μίσος.


Η κατάρα και η ευλογία του ανθρώπου. Το γήρας. Η τιμωρία και το δώρο. Χαραγμένη στο δέρμα και στο μυαλό η κάθε απόφαση, η κάθε επιλογή, η πορεία. Το βλέμμα το μόνο που θυμιζει μητέρα, παιδί, ελπίδα, ζωή.


Ο Θεός είναι αλήθεια ότι την δεκαετία του 50 με 60, έβαλε πολύ μεγάλη δόση τέχνης στις γαλλιδούλες. Ήταν η εποχή τους. Ήταν αλήθεια ότι και η γαλλική κοινωνία εν γένει ήταν στην πρωτοπορία της αλλαγής και του επανασχεδιασμού αξιών και ηθών. Το πρόγραμμα κάπου πήγε πολύ καλά και αλλού κόλλησε. Όπως και να ήταν η χαρά της αλλαγής και η αίσθηση της παιδικότητα φαινόταν στην εποχή. Μεγάλες ιδέες, μεγάλες ιδεολογίες και συλλογιστική αναπτυσσόταν, ενώ ταυτόχρονα μέναμε στην χαρά της απλότητας και της ανεμελιάς.
 


Δείτε τον αέρα και τον αγνό ερωτισμό που βγάζει αυτό το κορίτσι τότε, με δύο, τρεις κινήσεις του προσώπου , που δείχνει την αλήθεια της δωρικής της εικόνας, σε σχέση με το γυμνό και εκτεθιμένο γυναικείο σώμα που χρησιμοποιείται στις μέρες μας για τον ίδιο σκοπό, με άλλη σκοπιμότητα και φθήνια. Νιάτα = συναίσθημα τότε, νιάτα = σεξισμός σήμερα. Ιδού η κρίση. Οικονομική, αλλά κυρίως αξιών και οραμάτων.