Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ!!!!!!!!

Τα '"μουρμούρικα" η αρχή των ρεμπέτικων τραγουδιών της σύγχρονης εποχής.  Μεγάλοι ρεμπετολόγοι, που ασχολήθηκαν με την ιστορία του ρεμπέτικου, αναφέρουν τις ρίζες του στον μακρινό 7ο αιώνα π.Χ. Τα μουρμούρικά πάντως, τα λεγανε οι λεγόμενοι μουρμούρηδες, στις φυλακές και τους τεκέδες. Λέγεται ότι ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα στις φυλακές του Μεντρεσέ στην Πλάκα. Εκεί κατάδικοι, φυλακισμένοι ξεκίνησαν να τραγουδούν τα σεκλέτια τους, τους καημούς τους και τον πόνο τους για την χαμένη τους ζωή. Κατά την βασιλεία του Όθωνος και του Γεωργίου Α΄ ήταν τόπος εκτελέσεων. Εκεί υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος όπου στα κλαδιά του απαγχωνίζοταν οι κατάδικοι.
Έχετε ακούσει πολλές φορές την φράση << χαιρέτα μου τον πλάτανο>>, τώρα παίρνει νόημα; Εκτός λοιπόν από την φράση που έμεινε στην καθημερινότητα, ξεκίνησε από εκεί η ιστορία του ρεμπέτικου, όπου οι μάγκες και τα κουτσαβάκια που σύχναζαν λίγο πιο κάτω στου Ψυρρή που λέμε, ταυτίστηκαν με αυτόν τον ήχο και τον πόνο και άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές τους και όλων των ασθενών τάξεων της εποχής.

 


Κάποιες δεκαετίες αργότερα, στην αρχή του 20ου αιώνα εμφανίζονται στον Πειραιά τα πρωτορεμπέτικα τα λεγόμενα "γιαλάδικα", λόγω ότι ακούγεται επαναλαμβανόμενα η φράση γιάλα - γιάλα, ή γιαλελέι και αμάν γιάλα. Πολλοί γνώστες της ιστορίας του ρεμπέτικου αμφισβητούν αυτό τον όρο, όπου τα αναφέρουν κυρίως ώς "μαγκικα". Πάντως ένας από τους γνωστούς ρεμπέτες που έπαιξε πρωτορεμπέτικα, πειραιώτικα ρεμπέτικα πριν την μεγάλη επιρροή των σμυρνέικων ρεμπέτικων και μετέπειτα βέβαια, είναι ο Γιώργος Μπατής, δάσκαλος και του Μέγα Μαρκου.
 





Μετά την Μικριασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί πρόσφυγες έμειναν στον Πειραιά και προσπάθησαν να ξανά αρχίσουν την ζωή τους. Τότε αναμείχθηκαν τα σμυρνέικα στοιχεία του ρεμπέτικου με τα Πειραιώτικα και έχουμε την πρώτη εποχή του Ρεμπέτικου τραγουδιού που κυριαρχούν τα σμυρνέικα στοιχεία. Μιλάμε για ερωτικά κυρίως τραγούδια αλλά και μάγκικα.
 



 








Και περνάμε στην κλασσική περίοδο του Ρεμπέτικου που δεσπόζει ο Συριανός και μετέπειτα Πειραιώτης Μάρκος Βαμβακάρης. Το 1934 φτιάχνεται η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που λέμε. Μπατής - Μάρκος - Παγιουμτζής και Δέλιας. Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Αρχίζει να μετασχηματίζεται το Πειραιώτικο και εν γένει το Ρεμπέτικο τραγούδι. Άλλοι σημαντικοί ρεμπέτες της εποχής είναι ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Στελλάκης Περπινιάδης, η Ρόζα Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι. Το 1936 ξεκινάει η δικτατορία του Μεταξά και επιβάλλεται λογοκρισία. Αναγκαστικά η δισκογραφία προσαρμόζεται και οι αναφορές σε ναρκωτικά, τεκέδες κ.λ.π. εκλείπουν από τις ηχογραφήσεις. Δεσπόζει πια το μπουζούκι στα όργανα.
 



 

 












Μεταπολεμική περίοδος και κυρίως την δεκαετία του 50 και του 60 το ρεμπέτικο έχει πια ευρεία αποδοχή και περνάει στην τελευταία εποχή του. Για πολλούς είναι και το τέλος του ρεμπέτικου και περνάμε σε ένα μετασχηματισμό του στο λεγόμενο αρχοντορεμπέτικο και το μετέπειτα λαϊκό τραγούδι. Εδώ δεσπόζει ο Τσιτσάνης. Η Σωτηρία Μπέλλου κάνει και εκείνη την εμφάνισή της.
 














Τελειώνοντας να πω ότι κατά την γνώμη μου οι τελευταίοι "ρεμπέτες", δηλαδή μάγκες και γνήσιοι τραγουδοποιοί ήταν τα φιλαράκια Μανώλης Ρασσούλης και Νίκος Παπάζογλου.
Αθάνατοι Όλοι τους. Μας συνοδεύουν στις λύπες μας και στις χαρές μας. Αθάνατοι.
 

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Συνεχίζεται η τρέλα στο φουλ!!!

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να φύγουν από την πόλη όσοι έχουν πού να πάνε (φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων)

Στα διεθνή, είδηση σημαντική για τα γεωπολιτικά θέματα είναι η απόφαση της Βουλγαρίας να παύσει οριστικά τις εργασίες περαίωσης του αγωγού Bourgas - Αλεξανδρούπολη, μέχρι να λάβει το ok της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πληροί το έργο όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Άλλο ένα χτύπημα στον οικονομικό πόλεμο Ευρώπης - Ρωσσίας.

Στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας, οι νεοναζί που κυβερνούν συνεχίζουν να εγκληματούν. Χτυπάνε μέσα στην πρωτεύουσα, άοπλους πολίτες, πολίτες της ίδιας τους της χώρας και βομβαρδίζουν παιδικούς σταθμούς. Έχουν ακουστεί εκτός των άλλων ακραία σενάρια για εμπόριο οργάνων εδώ και χρόνια από αυτούς τους δολοφόνους. Πολλά παιδιά έχουν εξαφανισθεί στην ουκρανία. Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνεται τώρα, με την δικαιολογία του εμφυλίου πολέμου και των παράπλευρων απωλειών.

Αμερικάνος δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Συρία εδώ και δύο έτη, αποκεφαλίσθηκε on camera από Βρετανό Τζιχαντιστή. Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Οι Αμερικάνοι αρχικά προσπάθησαν να δουν μήπως είναι πλαστό. Δεν τους άρεσε ο λόγος του Αμερικάνου και η δήλωσή του ότι φταίει η Αμερικάνικη Κυβέρνηση για το τέλος του. Ο Ομπάμα, με την δημοτικότητα του στα βάραθρα, με τους αφροαμερικάνους στους δρόμους εξεγερμένους και συνειδητοποιημένους ότι τα όνειρα τους για αλλαγή ήταν ουτοπία, βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και οι αποφάσεις θα είναι αιφνίδιες και ακραίες.

Ο Ερντογάν ανακάλυψε ότι τον παρακολουθούν οι Γερμανοί και ζητά το λόγο. Δεν θέλει λέει πια να μπει στην Ευρωπαική Ενωση. Καλεί Πούτιν και Ομπάμα στην Ορκωμοσία του και συνεχίζει το ανακάτεμα των συμφερόντων, ενώ του χτυπούν την πόρτα οι τζιχαντιστές. Όλα για όλα για να μείνει ο δρόμος του μεταξιού ανοικτός. Για να δούμε την συνέχεια.


Στα εγχώρια, δύο νέα παιδιά βρίσκονται πυροβολημένα στον δρόμο της επιστροφής τους προς Καλαμάτα. Οι φωτογραφίες τους από την πρώτη στιγμή σε παρέπεμπαν σε άτομα που είχαν ναζιστική και φασιστική νοοτροπία. Φωτογραφίες δύο νέων παιδιών, πρησμένων και μαρκαρισμένων σε όλο τους το σώμα με ναζιστικά σύμβολα, αλλά και αρχαιοελληνικά. Πυροβολήθηκαν από δύο 19χρονους, διότι φαίνεται να είχαν περίεργα πάρε - δώσε μαζί τους. Ναρκωτικά ή αναβολικά στην μέση. Πάει να γίνει πολιτικό το θέμα, ας ελπίσουμε να το αποφύγουμε, αν και ο ένας από τους νεκρούς ήταν και στέλεχος του στρατού. Καλά στον στρατό επιτρέπεται να έχουν νεοναζί αποδεδειγμένα στις τάξεις τους. Αποδεδειγμένα και από τα tatoo. Αυτό είναι θέμα. Πρέπει στο στρατό να φωνάζουν για τα ζητήματα με τις περικοπές, γιατί εργαζόμενοι είναι και αυτοί και παιδιά του λαού, αλλά πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή έρευνα και εκρίζωση κάθε ναζιστικού και φασιστικού στοιχείου και νοοτροπίας, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται. Μόνιμα στελέχη του στρατού δεν περνάν συνεχώς από εξετάσεις για ναρκωτικές, αναβολικές ουσίες; Δεν φαίνεται ότι αυτό το πρήξιμο γίνεται μόνο με χημεία; Δεν ξέρουν ότι αυτές οι ουσίες είναι παράνομες και προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα εκτός σωματικών;

Νέα παιδιά χαμένα στην τρέλα τους, στα αναβολικά και τώρα χαμένα από την ζωή για παράνομο εμπόριο. Να καταλάβουν οι νέοι ότι δεν υπάρχει διέξοδος εαν επιλέξεις αυτούς του δρόμους. Σήμερα διαλύθηκαν τόσες οικογένειες. Των νεκρών και των δολοφώνων τους. Με σεβασμό γράφονται όλα αυτά για παραδειγματισμό και όχι για κριτική.

Ρωσία: Δοκίμασε πυραύλους εδάφους - αέρος και επανεξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν σήμερα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους - αέρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στη νότια επαρχία Αστραχάν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Διεξήχθησαν «δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και S-300», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιγκόρ Κλιμόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Περίπου 800 στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και 200 οχήματα και συστήματα ενεπλάκησαν στα γυμνάσια αυτά, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου κήρυξε σήμερα την έναρξη του επανεξοπλισμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον Σόιγκου, ο οποίος μίλησε σε μια συνάντησή του με στελέχη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι σχεδιασμοί για τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις θα μεταβληθούν σημαντικά την επόμενη εξαετία, θα «διασφαλιστεί ο επανεξοπλισμός τους με σύγχρονα οπλικά συστήματα» και «θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ρωσικού στόλου στους στρατηγικούς άξονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές απειλές».

«Δεν σας κρύβω ότι αυτό συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών» προσέθεσε ο Σόιγκου, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη στις αρχές Ιουλίου ότι σχεδίαζε την ενίσχυση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η βάση του οποίου - η Σεβαστούπολη - βρίσκεται στην Κριμαία. Η ανακοίνωση αυτή σημειώνεται λίγο καιρό μετά το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να βελτιωθούν οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σεβαστούπολη «για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας» σε αντίδραση για την αύξηση της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.

Πάνω από 86 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,75 δισεκατομμύρια ευρώ) πρόκειται να δαπανηθούν έως και το 2020 για την αύξηση της ισχύος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

www.902.gr

Απίστευτο: Βρήκαν σε ένα μήνα και το δεύτερο παιδί που είχαν χάσει στο τσουνάμι!

 Απίστευτο: Βρήκαν σε ένα μήνα και το δεύτερο παιδί που είχαν χάσει στο τσουνάμι!

Το ζευγάρι που είχε χάσει και τα δύο παιδιά του στο τσουνάμι του 2004 ξαναβρήκε ζωντανό και τον γιο του που ζούσε για δέκα χρόνια στους δρόμους


Ένα απίστευτο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε μια οικογένεια από την Ινδονησία, η οποία επανενώθηκε ως εκ θαύματος, δέκα χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι.
Έπειτα από την 14χρονη κόρη τους, η Τζαμίλια και ο Σέπτι Ρανγκούτι βρήκαν τον γιο τους, ηλικίας 17 ετών πλέον, σε μια κωμόπολη στη Σουμάτρα.
Όπως έγινε γνωστό το παιδί ζούσε για χρόνια στους δρόμους και κοιμόταν σε εγκαταλειμμένα καταστήματα.
 Κλαίγοντας με λυγμούς, η Τζαμίλια έσφιξε στην αγκαλιά της τον γιο της, Αρίφ Πρατάμα Ρανγκούτι, ενώ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους είπε: «Προσευχόμουν κάθε βράδυ γιατί μέσα μου πάντοτε πίστευα ότι ο γιος μου είναι ζωντανός. Ο σύζυγός μου δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε να πιστεύει ότι το παιδί μας ζούσε».
Η οικογένεια ζούσε στην επαρχία Άτσεχ, στο δυτικό άκρο της Σουμάτρας που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι.
www.protothema.gr

Χανιά: «Πυρ και μανία» οι συγγενείς της τετραπληγικής με τους υπαινιγμούς της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αμφισβητεί το πόρισμα του ιατροδικαστή ότι ο θάνατος της γυναίκας οφείλεται στη διακοπή ρεύματος - Τι απαντά η οικογένεια

Αρκετά εκνευρισμένοι εμφανίστηκαν στο cretapost ο δικηγόρος της οικογένειας της 56χρονης Ευτυχίας Ποποδάκη αλλά και ο γιος της, Ανδρέας, από την ανακοίνωση που έβγαλε χθες η ΔΕΗ, η οποία ουσιαστικά αμφισβητούσε τον ιατροδικαστή.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης μετά από τις ιστολογικές εξετάσεις ανέφερε ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας τον περασμένο Ιούλιο στα Χανιά οφείλεται στη διακοπή ρεύματος και στη παύση της λειτουργίας των μηχανημάτων.

«Αυτή η ανακοίνωση της ΔΕΗ προσβάλλει τη μνήμη της μητέρας μας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε κάποια αποζημίωση αλλά να δικαιωθεί η μνήμη της. Θέλουμε να βρεθούνε οι υπεύθυνοι και να αποδοθεί η δικαιοσύνη αλλά και να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται την επανάληψη αυτών των λαθών που στέρησαν την ζωή της μητέρας μας», δήλωσε στο cretapost ο γιος της 56χρονης τετραπληγικής, Ανδρέας Ποποδάκης.

«Η ΔΕΗ δεν δείχνει κάποια συμπάθεια ή κάποια συγνώμη»
Οργισμένος όμως είναι και ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κονισόπουλος με την ανακοίνωση της ΔΕΗ.

«Αυτό που λυπεί την οικογένεια Ποποδάκη και μάλλον λυπεί όλους τους ανθρώπους, είναι αυτή η ανακοίνωση που κατ’ ελάχιστον δεν δείχνει η ΔΕΗ μία συμπάθεια και μία συγνώμη στην οικογένεια. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΔΕΗ. Σίγουρα ο καθένας έχει την άποψή του αλλά η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από πραγματογνωμοσύνες που είναι κόντρα στις επίσημες», επισημαίνει ο κ. Κονισόπουλος.
www.protothema.gr

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

MISSOURI UNITED STATES, Μιζούρι ΗΠΑ: Εθνοφρουρά, πυροβολισμοί και θωρακισμένα οχήματα απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και παιδιά

 
 
             
 
 
Το πραγματικό του πρόσωπο δείχνει το αστικό κράτος των ΗΠΑ καταστέλλοντας με όλα τα μέσα τους κατοίκους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, από πυρά αστυνομικού το περασμένο Σάββατο.
 
Η Εθνοφρουρά στην εμπροσθοφυλακή της καταστολής
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ κάλεσε τις δυνάμεις της Εθνοφουράς σήμερα σε δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι (Αφοραμερικανοί κυρίως) διαδηλωτές που συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις, με αμείωτη ένταση παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον υπέγραψε διαταγή με την οποία η Εθνοφρουρά καλείται «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, καθώς και στην προστασία των πολιτών του Φέργκιουσον», μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κι ενώ στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σημειώθηκε νέα άγρια καταστολή της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία πυροβόλησε κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά παιδιά, έριξε πολλά δακρυγόνα σε ένα πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δυνάμεις καταστολής κινήθηκαν στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα.
Να σημειωθεί ότι η επιστράτευση της Εθνοφρουράς από το αστικό κράτος στις ΗΠΑ έχει συνδεθεί ιστορικά με την άγρια καταστολή των μεγάλων απεργιών της εργατικής τάξης κατά τη δεκαετία του 30', με την εξόντωση των "Κόκκινων" στα χρόνια του μακαρθισμού και την καταστολή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα κατά τη δεκαετία του 60'.
 
Στοιχεία από τη νεκροψία
Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η νεκροψία που έγινε κατ΄ εντολή της οικογένειας του δολοφονημένου από πυρά αστυνομικών, 18χρονου άοπλου Μάικλ Μπράουν και σύμφωνα με αυτήν, βρέθηκαν έξι σφαίρες. Όλες ήταν στην μπροστινή πλευρά του σώματός του, και οι δύο στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι «New York Times», δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι πυροβολισμοί ήταν εξ επαφής καθώς ο ερευνητής που διενήργησε τη νεκροψία δεν είχε πρόσβαση στα ρούχα του Μπράουν (όπου ενδεχομένως να υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας). Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην έρευνα της υπόθεσης εξαιτίας της έκτασης που έχει πάρει, διέταξε τη διενέργεια νέας νεκροψίας.
Θα πρόκειται για την τρίτη νεκροψία, μετά την προκαταρκτική στην οποία είχαν προχωρήσει οι αρχές του Φέργκιουσον και εκείνη που έγινε από την οικογένεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δικαιολόγησε την απόφασή του σημειώνοντας τις «ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσης και το σχετικό αίτημα της οικογένειας».

Επιστρέφει ο ρατσισμός;
Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολιάζουν ότι φαίνεται να επιστρέφει το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ, με αφορμή ένα γεγονός σε μια μικρή πόλη, ο πληθυσμός της οποίας είναι Αφροαμερικανοί και η αστυνομία και η ηγεσία της είναι λευκοί στην πλειοψηφία τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα, ότι η δολοφονία του Μάικλ Μπράουν ξύπνησε άσχημες μνήμες κυρίως στην Αμερική από τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός φύλακα σε συνοικία της Φλόριντα, ενώ ο φύλακας αυτός στη συνέχεια αθωώθηκε επικαλούμενος λόγους αυτοάμυνας.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ο ρατσισμός στις ΗΠΑ, ως μέρος της επίσημης ιδεολογίας δε σταμάτησε να υπάρχει ποτέ. Και αν πολλοί δείχνουν τάχα "την κατάργηση του ρατσισμού" στο πρόσωπο του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος όπως και άλλοι μαύροι αστοί πολιτικοί ή επιχειρηματίες είναι ένα ...βολικό περυτίλιγμα για να κρύβεται η ουσία της βάρβαρης ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου, απέναντι στον αμερικανικό λαό, σε νέγρους αλλά και λευκούς που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και που ζουν μέσα στη φτώχεια και την ταξική εκμετάλλευση.

www.902.gr

Επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών - Καταγγελία της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Σε βανδαλισμούς, με συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και σβάστικες, προχώρησαν άγνωστοι στις εγκαταστάσεις του 14ου και 15ου Γυμνασίου Πειραιά, όπου συστεγάζεται και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες διέρρηξαν το σχολικό συγκρότημα και αφαίρεσαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ προκάλεσαν μικροζημιές και έγραψαν συνθήματα στις αίθουσες του σχολείου.
 
 
Ανακοίνωση της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ
Τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν φασιστές στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.
«Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πρακτικές, που τις συνοδεύουν, είναι όπλο του κεφαλαίου για να διαιρεί τους εργάτες και να τους κρατά υποταγμένους και πάμφθηνους, για να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία. Αυτές οι πρακτικές και οι αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν και να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη και λαϊκό άνθρωπο.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία του Πειραιά να δώσουν απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα με την καθημερινή τους στάση και δράση. Να δώσουν μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, πολιτικών προγόνων των χρυσαυγιτών, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».
 
 
www.902.gr

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Νίκος Πλουμπίδης: «Τιμή μου εγώ, πάνω απ' όλα, έχω την τιμή του Κόμματος»


«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος» και «δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του»... (οι εφημερίδες της εποχής).
Σαν σήμερα, χαράματα 14ης Αυγούστου 1954, στην Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί. Πέντε η ώρα το πρωί. Αχάραγα. Ένα αυτοκίνητο μεταφέρει δεμένο με χειροπέδες τον Νίκο Πλουμπίδη στον τόπο εκτέλεσής του. Λίγο μετά πέφτει νεκρός.
Στην κυβέρνηση βρισκόταν ο «Ελληνικός Συναγερμός», η «Δεξιά», του Παπάγου. Όπως δυο χρόνια πριν, το Μάρτη του 1952, στην κυβέρνηση βρισκόταν το «Κέντρο», με επικεφαλής τον Πλαστήρα, που πήρε την ευθύνη για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.
Ο Νίκος Πλουμπίδης πιάστηκε στις 25 Νοέμβρη του 1952 κι έμεινε στη φυλακή ως την έναρξη της δίκης στις 24 Ιούλη 1953, ημέρα Παρασκευή. Μαζί του δίκαζαν ερήμην και τους Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Ιωαννίδη, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσο, Λ. Στρίγγο, Μ. Βλαντά, Γ. Βοντίτσιο - Γούσια κ.ά. Βασική κατηγορία του καθεστώτος εναντίον τους ήταν η «παραβίαση» του ΑΝ 375 της μεταξικής δικτατορίας περί κατασκοπίας. Ενα καθεστώς, που είχε ως βασικότερο στήριγμά του τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίκαζε για κατασκοπία τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους του απελευθερωτικού αγώνα.
Η δίκη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου του 1953 με την έκδοση της απόφασης. Ο Πλουμπίδης και η καθοδήγηση του ΚΚΕ καταδικάστηκαν δυο φορές σε θάνατο. Ο Πλουμπίδης αντιμετώπισε την υπόθεση με πίστη στο Κόμμα, έως την τελευταία στιγμή, προκαλώντας το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του. Εδωσε τη μάχη της υπεράσπισης του Κόμματος και του εαυτού του ως κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, στέλνοντας στο καθεστώς το σαφέστατο μήνυμα να μην περιμένει τίποτα απ' αυτόν.
Με την έγνοια του Κόμματος κατά νου, άφησε παρακαταθήκη ένα γράμμα - ντοκουμέντο, απάντηση αποστομωτική σε όσους ως και σήμερα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Πλουμπίδη για να πλήξουν το ΚΚΕ: «Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την Ενότητά του και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του. Τιμή μου εγώ, πάνω απ' όλα, έχω την τιμή του Κόμματος».

Βιογραφία
Ο Νίκος Πλουμπίδης γεννήθηκε στα Λαγκάδια του Νομού Αρκαδίας στις 31.12.1902. Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Πύργου τον Ιούλη του 1924. Το 1926 έγινε μέλος του ΚΚΕ και το 1929 ήρθε στην Αθήνα για μετεκπαίδευση.Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπάλληλων και το Μάρτη του 1933 εκλέχτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωτικής ΓΣΕΕ την οποία αντιπροσώπευε στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή.Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της ΚΔ (1935). Στο 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ (τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη του 1935) εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά - Γλίξμπουργκ ήταν καθοδηγητής του Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής Θεσσαλίας. Τον Ιούνη του 1938 εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ από την κομματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στις 22.5.1939 συνελήφθη στην Αθήνα και φυλακίστηκε. Στη συνέχεια οι διωκτικές Αρχές τον έστειλαν στο σανατόριο «Σωτηρία» επειδή έπασχε από φυματίωση. Συνδεόταν με την «παλιά Κεντρική Επιτροπή». Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πήρε θέση διαφορετική από το πρώτο ανοιχτό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη. Στις 6.1.1942 τελείωσε η φυλάκισή του και εξορίστηκε για 2 χρόνια στην Τρίπολη. Στις 26 Φλεβάρη δραπέτευσε. Πήρε μέρος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (1942) όπου εκλέχτηκε στην ΚΕ και στη συνέχεια στο ΠΓ. Ανέλαβε Γραμματέας της ΚΟΑ μέχρι τον Απρίλη του 1943. Υπήρξε ο πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας του Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Παρέμεινε στην Αθήνα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα του ΔΣΕ.

Η άδικη κατηγορία
Έντεκα μέρες μετά από τη δεύτερη δίκη Μπελογιάννη, στις 12/3/1952, ο Ν. Πλουμπίδης έστειλε με τους δικηγόρους του Μπελογιάννη επιστολή στον I. Πανόπουλο, γενικό διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων.
Με την επιστολή ο Πλουμπίδης δήλωνε πως «καθοδηγητής του παρανόμου μηχανισμού του ΚΚΕ ήμουν εγώ και όχι ο Μπελογιάννης» και δεσμευόταν ότι θα παρουσιαστεί να δικαστεί αν μετατραπούν οι θανατικές καταδίκες του Ν. Μπελογιάννη.
Η ηγεσία του ΚΚΕ κατήγγειλε την επιστολή του Πλουμπίδη ως πλαστή, μεθοδευμένη από την Ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο το ΠΓ καταδίκασε έμμεσα την ενέργεια του Πλουμπίδη, που ήταν αντικαταστατική καθώς αποτελούσε παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και των κανόνων συνωμοτικότητας και επαγρύπνησης. Ο Πλουμπίδης υπεράσπισε την ενέργειά του ως ανταπόκριση στο γενικό κάλεσμα του ΠΓ προς όλα τα μέλη και στελέχη να κάνουν οτιδήποτε για τη σωτηρία του Ν. Μπελογιάννη.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήρε απόφαση «Για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)» (25/7/1952), με την οποία χαρακτήρισε τον Πλουμπίδη «παλιό προβοκάτορα».
Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν αποκήρυξε, αλλά και υπεράσπισε το ΚΚΕ. Όπως έγραψε σε επιστολές του, θεωρούσε ότι ήταν θύμα συγκυριών και προβοκατόρικα διοχετευμένων παραπλανητικών πληροφοριών από στελέχη, ίσως και πράκτορα που δρούσε μέσα από τα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα. Δήλωσε ότι η Ιστορία θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος τού. Με την απολογία του στη δίκη εξέφρασε την προσήλωσή του στο ΚΚΕ. Η στάση του Πλουμπίδη ήταν ηρωική και μεγαλειώδης. Η απόφαση του ΠΓ για τον Πλουμπίδη ήταν άδικη. Στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πληροφορίες που έδιναν στελέχη του Κόμματος από την Ελλάδα, καθώς και σε παραβιάσεις του κομματικού - καταστατικού πλαισίου από τον Πλουμπίδη. Η 9η Ολομέλεια (1958) διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα και του χαφιέ και αποφάσισε την αποκατάστασή του.
Σήμερα, με βάση και τη συγκεντρωμένη εμπειρία, είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη της ΕΔΑ, προκειμένου να υπονομεύσει το ΚΚΕ. Ήλπιζε ότι θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ως μοχλό ενάντιά του, εκμεταλλευόμενη δυνάμεις που συμμετείχαν στην ΕΔΑ, αλλά και δυνάμεις του ΚΚΕ με οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις.
Η Ασφάλεια διέδιδε προβοκατόρικες φήμες, κατασκευασμένα σενάρια, με σκοπό να σπείρει τη σύγχυση και την αμφιβολία ανάμεσα στους κομμουνιστές, να συσκοτίσει τα πραγματικά γεγονότα, διαδίδοντας ότι το τάδε μέλος του ΠΓ ή της ΚΕ ήταν όργανό της. Η πολιτική καχυποψία τροφοδοτούνταν και από τη σκόπιμα διαφοροποιημένη και προβοκατόρικη στάση αστών πολιτικών και επικεφαλής των διωκτικών αρχών απέναντι σε στελέχη του ΚΚΕ, όπως του αρχιασφαλίτη Ιωάννη Πανόπουλου. που καθύβριζε δημόσια τον Μπελογιάννη, ενώ επαινούσε τον Πλουμπίδη.
Σε αυτό το κλίμα κατηγορήθηκε και ο Πλουμπίδης ως χαφιές. Από αυτό το κλίμα δεν ήταν απαλλαγμένος ούτε ο ίδιος ούτε άλλα στελέχη του ΚΚΕ που αργότερα, όταν διαχωρίστηκαν ιδεολογικο-πολιτικά και οργανωτικά από το ΚΚΕ, εμφανίστηκαν να καταγγέλλουν τη λεγόμενη «πρακτορολογία του Κόμματος» (π.χ. Ε. Παππά, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο «Δοκίμιο Ιστορίας» για τη γνώμη της για την Ρ. Ιμβριώτη, τις υποψίες της για τον Ν. Βαβούδη κ.λπ.)
Στο δεύτερο τόμο του «Δοκιμίου Ιστορίας» του ΚΚΕ υπάρχει συγκεκριμένη ανάλυση σε σχέση με το πώς διαμορφώθηκε ένα τέτοιο κλίμα στα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που δρούσαν στην παρανομία:
«Ενέργειες στελεχών, που συνιστούσαν είτε αντικαταστατικές παραβιάσεις (φραξιονισμό ή παραβίαση αποφάσεων) είτε οπορτουνιστικές παλινωδίες ή και επιπόλαιες ενέργειες, ερμηνεύτηκαν ως πράξεις συνεργασίας με τον ταξικό αντίπαλο. Με το ίδιο σκεπτικό εξηγήθηκαν και σοβαρά λάθη που διαπράχτηκαν στα χρόνια της Κατοχής. Και αυτό, γιατί δε συνειδητοποιούνταν οι πραγματικές αιτίες των λαθών, αν και οι αντίστοιχες επιλογές δεν έβρισκαν τη στήριξη μεγάλου μέρους της κομματικής βάσης. Αυτό το κλίμα ήταν ένας επιπρόσθετος παράγοντας που εμπόδιζε μια σε βάθος προγραμματική συζήτηση. Για παράδειγμα, διαφορές που εκδηλώνονταν στα κομματικά όργανα, δεν αποτελούσαν πάντα αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης, δεν καταβαλλόταν πάντα προσπάθεια γενίκευσης των συμπερασμάτων.
Η επίδραση όλων των προηγούμενων παραγόντων γινόταν περισσότερο έντονη σε συνθήκες ήττας και με την καθοδήγηση του Κόμματος να λειτουργεί εκτός Ελλάδας, ενώ στο εσωτερικό της ΚΕ είχε γίνει φανερή η εσωκομματική διαπάλη με την ταυτόχρονη αμφισβήτηση του Ζαχαριάδη από κάποια κεντρικά στελέχη, όχι μόνο για πολιτικές ευθύνες που του απέδιδαν, αλλά και για την κομματική - ηθική του υπόσταση.
Έτσι, η εσωκομματική διαπάλη αναπτυσσόταν και οξυνόταν με επίκεντρο τον προσδιορισμό του στρατηγικού στόχου, αλλά και τις εκτιμήσεις για το παρελθόν και την πολιτική γραμμή που έπρεπε στο εξής να δρομολογηθεί. Επίσης, υπεισερχόταν στην ερμηνεία πολιτικών πρωτοβουλιών, παραλείψεων ή και λαθών ανώτερων στελεχών του Κόμματος, που δρούσαν σε συνθήκες οι οποίες δυσκόλευαν την επικοινωνία και τη συλλογική ανάληψη της ευθύνης.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μια οπορτουνιστική παρέκκλιση βοηθάει εξ' αντικειμένου τον ταξικό εχθρό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε οπορτουνιστής είναι υποχρεωτικά και πράκτορας του αστικού κράτους».


www.902.gr