Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

John Lennon - Imagine


ΧΑΠ: Μάθετε από τι πέθανε ο Leonard Nimoy

ΧΑΠ: Μάθετε από τι πέθανε ο Leonard Nimoy
Ο αγαπητός ηθοποιός Leonard Nimoy, γνωστός κυρίως από την παρουσία του ως "Captain Spock" στην περιβόητη τηλεοπτική σειρά "Star Trek", πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών μετά από επιπλοκές στην υγεία του, λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας από την οποία έπασχε εδώ και πολύ καιρό.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες των πνευμόνων. Ένα άτομο που έχει ΧΑΠ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της ΧΑΠ:
-Χρόνια βρογχίτιδα, η οποία περιλαμβάνει μακροχρόνιο βήχα με βλέννα
-Εμφύσημα, το οποίο περιλαμβάνει βλάβη στους πνεύμονες που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν ένα συνδυασμό των δύο αυτών καταστάσεων.
Αίτια
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ. Όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα αναπτύξει ΧΑΠ. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι καπνίζουν για χρόνια και δεν παθαίνουν ποτέ ΧΑΠ.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι μη καπνιστές που στερούνται μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται άλφα-1 αντιθρυψίνη, μπορεί επίσης να αναπτύξουν ΧΑΠ με εμφύσημα.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι:
-Η έκθεση σε ορισμένα αέρια ή αναθυμιάσεις στον εργασιακό χώρο
-Η παρατεταμένη έκθεση σε κατάσταση παθητικού καπνίσματος και σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση
-Η συχνή έκθεση σε μικροσωματίδια από την καύση ξύλου σε χώρους που δεν έχουν τον κατάλληλο εξαερισμό
Συμπτώματα
-Βήχας, με ή χωρίς βλέννα
-Κόπωση
-Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
-Δύσπνοια (λαχάνιασμα), η οποία χειροτερεύει ακόμα και με ήπια δραστηριότητα
-Αίσθηση ανεπαρκούς εισπνοής (σαν να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο το άτομο σε κάθε εισπνοή)
-Συριγμός
Επειδή τα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν ΧΑΠ.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να εμποδίσετε την επιδείνωση της ασθένειας.
Εάν καπνίζετε, είναι σώφρον να σταματήσετε, εφόσον έχετε ΧΑΠ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε την πνευμονική βλάβη.
Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:
-Συσκευές εισπνοής (βρογχοδιασταλτικά) για να βοηθήσουν στο να ανοίξουν οι αεραγωγοί
-Χρήση στεροειδών (εισπνεόμενα ή μη) για τη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων
-Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την μείωση της διόγκωσης των αεραγωγών
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ή κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε:
-Στεροειδή από το στόμα ή ενδοφλεβίως
-Βρογχοδιασταλτικά μέσω νεφελοποιητή
-Οξυγονοθεραπεία
-Μηχανικώς συνεπικουρούμενη αναπνοή μέσω ειδικής μάσκας, ή ενδοτραχειακού σωλήνα
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια εξάρσεων των συμπτωμάτων ΧΑΠ, επειδή τυχόν λοιμώξεις μπορούν να επιδεινώσουν αρκετά την κατάσταση.
Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία με οξυγόνο στο σπίτι, εάν έχετε πολύ χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/326708-xap-mathete-apo-ti-pethane-o-leonard-nimoy#ixzz3T4vdETsV

Nina Simone - Don't Let Me Be Misunderstood


Συνέχεια και αρχή

 
Το ΚΚΕ, την προεκλογική περίοδο αλλά και πολύ πιο πριν, έλεγε στο λαό πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια κυβερνητική εναλλαγή μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Το πολύ που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στήριξης των μονοπωλίων, των συμφερόντων του κεφαλαίου, του στόχου της ανάκαμψης. Γι' αυτό, έθετε ως κριτήριο για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα την ανάγκη συγκρότησης ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης ικανής να αντιπαλέψει την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπερασπίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Προέβαλλε ότι η μόνη δύναμη που μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα στήριξης και οργανωτή αυτής της αντιπολίτευσης είναι το ΚΚΕ, τόσο με τη δράση των δυνάμεών του στο κίνημα, όσο και αξιοποιώντας την παρουσία του στη Βουλή.
Ένας μήνας έχει περάσει από τις εκλογές και οι εξελίξεις επέβαλαν αυτό να αποδειχθεί. Μέσα σε αυτόν το μήνα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ουσιαστικά, στραπατσάρισε τις προσδοκίες που καλλιεργούσε σε τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ότι θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της, που υπήρχε άλλωστε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις λεπτομέρειές του, που περιλάμβαναν όμως χοντρές δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ και που έκρυψε καλά πίσω από μια ανέξοδη συνθηματολογία.
Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, όποιο όνομα και αν έχει σήμερα, όποιο και αν πάρει αύριο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων στο κεφάλαιο και την ΕΕ, η νέα συγκυβέρνηση έχει βρει πολλούς αρωγούς, σε βαθμό που της φέρνουν αμηχανία, προβληματιζόμενη, μάλιστα, για το τι θα σηματοδοτούσε επικοινωνιακά μια ψήφος στη Βουλή υπέρ της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ απ' όλα τα κόμματα που η ίδια κατηγορούσε ως «μνημονιακό κατεστημένο». Όλα λοιπόν τα αστικά κόμματα, μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές Ενώσεις, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΟΕ), διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα από τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμα και τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, δηλώνουν στο πλευρό της συγκυβέρνησης. Όλοι συμβάλλουν, και σε ένα βαθμό το καταφέρνουν, να δημιουργήσουν κλίμα ανοχής ή συναίνεσης στο λαό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η μόνη δύναμη που χαλάει τη σούπα είναι το ΚΚΕ και οι χιλιάδες που συμπορεύτηκαν μαζί του στο μεγάλο χτεσινό συλλαλητήριο, που απαίτησε την πραγματική κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των εργατικών - λαϊκών απωλειών, την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων, τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν ελπιδοφόρο, ήταν όμως μαζί συνέχεια και αρχή. Μπροστά ξεδιπλώνεται η προοπτική νέων αγώνων και κινητοποιήσεων που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα χειραφετημένο μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη του Σαββάτου 28 Φλεβάρη 2015.

Michael Jackson - They Don't Care About Us


Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη στάση της ΝΕΡΙΤ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την απαράδεκτη στάση της ΝΕΡΙΤ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για την απαράδεκτη στάση της όσον αφορά τη μετάδοση της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη, Κουτσούμπα, στη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στο Σύνταγμα.
Ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταδοθεί ζωντανά την Παρασκευή στις 19.00, με πρόσχημα την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία ξεκίνησε πολύ αργότερα, η ομιλία δεν μεταδόθηκε. Κατόπιν συνεννόησης η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα μεταδιδόταν σε μαγνητοσκόπηση σήμερα Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε και στην εφημερίδα του Κόμματος, στον Ριζοσπάστη, αλλά και στο πρόγραμμα της Ν Plus. Αντ’ αυτού μεταδόθηκε ζωντανά η προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί ομιλία του Ευ. Βενιζέλου και μάλιστα σε εσωκομματική διαδικασία.
Η ασυνέπεια των άλλων κομμάτων στην τήρηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων τους δεν μπορεί να αξιοποιείται ως πρόσχημα από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ σε βάρος του ΚΚΕ και μάλιστα χωρίς να τηρείται και η τυπική σειρά της προβολής των κομμάτων.
Προφανώς οι θέσεις του ΚΚΕ ενοχλούν τόσο τα σημερινά όσο και τα χτεσινά κυβερνητικά κόμματα και γι’ αυτό πρέπει να αποσιωπούνται».

Ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη

Όταν κάποιος φτιάχνει ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook αναγκαστικά διαστρεβλώνει κάποια στοιχεία και γεγονότα. Αλλάζει την αλήθεια. Αυτό, όπως δείχνει τώρα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ψεύτικων αναμνήσεων.
 
 
Έρευνα που έκαναν επιστήμονες από την Κοινότητα της Νευροψυχοανάλυσης έδειξε πως το 1/5 των νέων παραδέχονται ότι το διαδικτυακό τους προφίλ έχει πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Έδειξε ακόμα πως η ανάμνηση των παρελθοντικών γεγονότων αλλοιώνεται από τις αναμνήσεις που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει. Οι νεαροί ενήλικες, μάλιστα ηλικίας από 18 έως 24, ψεύδονται συχνά σχετικά με τις σχέσεις τους, τις προαγωγές στο χώρο εργασίας αλλά και το που πήγαν διακοπές.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Richard Sherry, προειδοποιεί [πως τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορεί επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα ντροπής και απαξίωσης.
Είναι φυσικό οι άνθρωποι να λένε ψέμματα για να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Αυτό όμως έχει και την αρνητική του διάσταση. Τα άτομα αυτά χάνουν τον εαυτό τους και την αυθεντικότητα τους σε βαθμό που μπορεί πλέον να μην αναγνωρίζουν τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις, ακόμα και την ίδια τους την όψη ή τη φωνή.
Τότε αρχίζουν και αισθάνονται ενοχή και αποστροφή ενάντια στον ίδιο τον εαυτό τους τον εαυτό οδηγώντας σε μια γνωστική παγίδα αποξένωσης και πιθανόν να οδηγήσουν σε μια αίσθηση αποσύνδεσης, μέχρι και παράνοιας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι αναμνήσεις κάποιου μπορεί να τροποποιηθούν και να είναι λιγότερο ακριβείς κάθε φορά που προσπαθούν να τις ανακαλέσουν. Όταν λοιπόν καταγράφει μια αληθινή εμπειρία σε οποιοδήποτε μέσο, σαν το Facebook για παράδειγμα, του δίνεται η δυνατότητα να έχουν και στο μέλλον πρόσβαση σε αληθινές εμπειρίες και γεγονότα κι όχι ψεύτικα.

David Guetta - She Wolf (Falling To Pieces) ft. Sia (Official Video)


Naughty Boy - La La La ft. Sam Smith


Αυτά είναι τα 8 επιστημονικά σημάδια πως είστε πιο έξυπνοι από τον μέσο όρο

 
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν είστε πιο έξυπνοι από τον μέσο όρο των ανθρώπων; Η επιστήμη τώρα σας δίνει οκτώ σημάδια που θα σας βοηθήσουν να συμπεράνετε αν το IQ σας είναι λίγο πιο υψηλό από το μέσο όρο. Ποια είναι αυτά τα σημάδια;
- Δεν καπνίζετε
Έρευνα που έκαναν Ισραηλινοί επιστήμονες έδειξε πως ο μέσος όρος των ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 21 ετών που κάπνιζαν είχαν μέσο όρο IQ 94 ενώ τα άτομα ίδιας ηλικίας που δεν κάπνιζαν είχαν μέσο όρο IQ 101.
- Έχετε κάνει μαθήματα μουσικής
Έρευνα που έγινε το 2011 έδειξε πως η νοημοσύνη των παιδιών ηλικίας 4 έως 6 ετών αυξήθηκε μετά από μόλις ένα μήνα μαθημάτων μουσικής. Έρευνα που έγινε το 2004 έδειξε πως τα παιδιά 6 ετών που έκαναν μαθήματα πιάνου για 9 μήνες είχαν μεγαλύτερη άνοδο του IQ τους από αυτά που δεν έχουν κάνει καθόλου μαθήματα πιάνου.
- Είστε το μεγαλύτερο από τα αδέλφια
Έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times το 2007 είχε δείξει πως τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας είχαν μια μεγαλύτερη αύξηση του IQ τους από τα μικρότερα αδέλφια.
- Είστε λεπτοί
Έρευνα που έκαναν Γάλλοι επιστήμονες το 2006 ανάμεσα σε 2,200 ενήλικες έδειξε πως όσο πιο λεπτή η μέση τόσο μεγαλύτερο το IQ. Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι ειδικοί συνέδεσαν το λίπος με την νοημοσύνη.
- Έχετε γάτα
Έρευνα του 2014 έκανε σύγκριση ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν με γάτες και ανθρώπους που ζουν με σκύλους. Αυτοί που ζούσαν με γάτες φάνηκαν πιο εξωστρεφείς αλλά αυτοί που ζούσαν με γάτες τα πήγαν πολύ καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης.
- Θηλάζατε όταν ήσασταν μωρό
Σε δυο έρευνες που έγιναν ανάμεσα σε 3000 παιδιά σε Νέα Ζηλανδία και Βρετανία φάνηκε πως τα παιδιά που είχαν θηλάσει όταν ήταν μωρά είχαν μεγαλύτερη τόνωση του IQ τους. Οι ερευνητές συνδέουν αυτό το εύρημα με ένα ένζυμο που έχει το μητρικό γάλα.
- Είστε αριστερόχειρες
Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει πως οι αριστερόχειρες έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο IQ από τους δεξιόχειρες.
- Είστε ψηλοί
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Princton στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν έρευνες και συνέδεσαν το ύψος με το IQ. Μάλιστα, βρήκαν πως όσο πιο ψηλός κανείς τόσο μεγαλύτερο και το IQ.

Ρυθμίστε το κιρκάδιο σας ρολόι, ρυθμίστε το μεταβολισμό σας!

Πώς γνωρίζουμε πότε να σηκωθούμε και πότε να νυστάξουμε; Ποιός δίνει τον «τόνο» στον οποίο λειτουργεί οργανισμός μας; Υπεύθυνος για αυτά είναι ο κιρκάδιος ρυθμός. Ίσως έχετε ακούσει τον όρο, αλλά σίγουρα θα έχετε δυσκολευτεί να τον κατανοήσετε. Παίρνει το όνομά του από την ισπανική λέξη circa που σημαίνει κύκλος. Στην πραγματικότητα ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα εσωτερικό ρολόι που μετράει το χρόνο για λογαριασμό του οργανισμού. Αυτός διαθέτει την μοναδική ιδιότητα να συντονίζεται αυτόματα στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Κάθε αλλαγή στο ωράριο του ύπνου ή στις ώρες των γευμάτων επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του εσωτερικού ρολογιού και έχει σαν άμεσο αντίκτυπο την έλλειψη συντονισμού στις διεργασίες του οργανισμού. Σκεφτείτε πως είναι όταν να σας ξυπνούν απότομα το πρωί. Το ίδιο ακριβώς αισθάνονται και τα κύτταρά σας όταν απορρυθμίζεται το κιρκάδιο τους ρολόι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαταραχής του κιρκάδιου ρολογιού είναι το jet lag που αισθάνεται κανείς όταν ταξιδεύει μεταξύ διαφορετικών χωρών. Εν γένει οι διαταραχές στον ύπνο αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα διαταραχών του εσωτερικού ρυθμού. Την τελευταία όμως δεκαετία το κιρκάδιο ρολόι έχει συνδεθεί άμεσα με τη λειτουργία του μεταβολισμού και συνεπώς με τις αυξομειώσεις στο βάρος.
Το βάρος ενός ανθρώπου είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας δύο παραγόντων: της ενέργειας που λαμβάνεται μέσω της τροφής και της ενέργειας που καίγεται μέσα στην ημέρα. Η ζυγαριά αυτή ονομάζεται ισοζύγιο ενέργειας και επηρεάζεται από τη διατροφή, τις συνήθειες άσκησης, το φύλο, την κληρονομικότητα κ.α. Φαίνεται όμως πως ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να διαταράξει το μεταβολισμό. Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση του βάρους. Οι πρώτες σχετικές μελέτες έγιναν σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν σε βραδινές βάρδιες και ως εκ τούτου είχαν διαταραγμένο ύπνο. Οι υπάλληλοι αυτοί παρουσίασαν βάρος πέραν του φυσιολογικού, ζάχαρο και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως, όπως και ο ύπνος, έτσι και η συχνότητα των γευμάτων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ρύθμισης του κιρκάδιου ρολογιού. Δυστυχώς τα απαιτητικά ωράρια του σύγχρονου τρόπου ζωής οδηγούν σε άτακτα γεύματα, υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ και μη φυσιολογική «αποθήκευση» των θρεπτικών συστατικών της διατροφής σε διάφορα σημεία του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπερβολική εναπόθεση λίπους και τα αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, διαδικασίες οι οποίες όλες ρυθμίζονται στο σώμα από «ταχυδρόμους» που ονομάζονται ορμόνες και ο ρόλος τους είναι η μεταφορά μηνυμάτων. Το πότε και πόσες ορμόνες κυκλοφορούν στο σώμα καθορίζεται σε μαγάλο βαθμό από το κιρκάδιο ρολόι.
Δύο είναι οι τρόποι για να ρυθμίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας και έτσι να αποφύγετε την επερχόμενη αύξηση βάρους:
  1. Προσπαθήστε να αποκτήσετε ρουτίνα στο ύπνο σας & εάν χρειάζεται συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
  2. Φροντίστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα έτσι ώστε ο οργανισμός σας να συνηθίσει και το κιρκάδιο ρολόι σας να κουρδιστεί!

Ήβη Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

Bastille - Pompeii


Imagine Dragons - Radioactive


Νίκος Παπάζογλου - στιγμές


Κινόα: Γιατί είναι η υπερτροφή των υπερτροφών

Κινόα: Γιατί είναι η υπερτροφή των υπερτροφών
Ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι τα τελευταία χρόνια ορκίζονται στο... ευαγγέλιο της κινόα για την βέλτιστη πρόσληψη καίριων συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Και όχι άδικα, αφού αυτός ο "μαγικός" σπόρος περιέχει πολλά και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και σε αναλογία ποσότητας/προσφοράς είναι ίσως το σημαντικότερο μέλος της ομάδας των "υπερτροφών".
Δείτε τους πιο σημαντικούς λόγους που επιβάλλεται να συμπεριλάβετε την κινόα στην διατροφή σας:
Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ινών από κάθε άλλο δημητριακό
Οι ίνες είναι ευρέως γνωστές για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, καθώς και στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Οι ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων, ενώ σας βοηθούν να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν από ό,τι άλλες τροφές. Επίσης σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου
Ο σίδηρος βοηθά στην καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτελεί τη βάση του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης. Ο σίδηρος μεταφέρει το οξυγόνο από το ένα κύτταρο στο άλλο και τροφοδοτεί με οξυγόνο τους μυς, για να βοηθήσει στην συστολή τους. Επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% του συνολικού οξυγόνου στο αίμα. Τέλος, ο σίδηρος συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην ενζυμική δραστηριότητα και στον μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια.
Είναι από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου
Το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου μειώνει πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να μειώσει τον διαβήτη τύπου-2, διατηρώντας την ποσότητα σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Άλλα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία του ανθρώπου περιλαμβάνουν την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την αποτοξίνωση, την παραγωγή ενέργειας και τη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών.
Πλήρης πρωτεΐνη με μεγάλες ποσότητες λυσίνης, ριβοφλαβίνης και μαγγανίου
Η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 βασικά αμινοξέα. Η λυσίνη που περιέχει είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος. Η ριοβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) βελτιώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό εντός του εγκεφάλου και των μυϊκών κυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τέλος, το μαγγάνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη βλαβών στα μιτοχόνδρια κατά την παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις ελεύθερες ρίζες.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326690-kinoa-giati-einai-i-ypertrofi-ton-ypertrofon#ixzz3T2DziR24

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Parov Stelar - The Princess (Official Video)


Mercedes Sosa - Gracias a La Vida


Δύο στους τρεις Αυστραλούς πεθαίνουν από το κάπνισμα

29958C057974AA1E840DE5ECEBFD201B.jpg
Δύο στους τρεις Αυστραλούς καπνιστές θα πεθάνουν από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατάληξε μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα που έγινε μεταξύ 200.000 καπνιστών, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το έντυπο BMC Medicine. Την έρευνα μεταξύ καπνιστών άνω των 45 ετών, διεξήγε το Ινστιτούτο SAX του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Έμιλι Μπανκς είπε ότι το κάπνισμα είναι μεγάλη εξάρτηση, προσθέτοντας ότι ελπίζει τα στοιχεία της έρευνας να βοηθήσουν πολλούς καπνιστές να απαλλαγούν από το πάθος τους. Η ίδια επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία σημείωσε επιτυχία και βοήθησε αρκετούς να σταματήσουν το τσιγάρο, πάνω από 2,7 εκατομμύρια Αυστραλοί συνεχίζουν να καπνίζουν. Από το σύνολο των καπνιστών, 1,7 εκατομμύρια άτομα θα πεθάνουν από την εξάρτησή τους, αν δεν κόψουν το κάπνισμα. Οι καπνιστές πεθάνουν, κυρίως, από καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και από χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μπανκς τα άτομα που καπνίζουν πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα διπλασιάζουν το κίνδυνο να πεθάνουν από κάποια ασθένεια που προκαλεί το πάθος τους, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν καπνίσουν καθημερινά περισσότερα τσιγάρα. Τέλος τόνισε ότι τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι πολλά άτομα που έλαβαν μέρος, είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους από το κάπνισμα.

Timbaland - Morning After Dark ft. Nelly Furtado, Soshy


The Black Eyed Peas - Meet Me Halfway


Selena Gomez - The Heart Wants What It Wants (Official Video)


The Parodies #13 - Ελληνικά και Κυπριακά Ζώα (Part 4)


Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων.
Η θέληση του λαού μας για απαλλαγή από την πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο με την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων κλπ. είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση».

Αυτά είναι τα μυστικά για μεγαλύτερη διάρκεια στο σεξ


 
Η διάρκεια στο σεξ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς άντρες και γυναίκες. Κι όσο κι αν κάποιος θεωρεί πως δεν έχει πρόβλημα στη διάρκεια των ερωτικών του επαφών, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερη. Δείτε πως να αυξήσετε τη διάρκεια σας στο σεξ!
Τώρα, η Δρ. Ava Cadell από το Ινστιτούτου Προηγμένης 'Έρευνας για την Σεξουαλική Ζωή στο San Fransisco των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει κάποιες απλές συμβουλές για το πως μπορεί κάποιος να προσθέσει διάρκεια στις σεξουαλικές του επαφές. Ποιες είναι αυτές;
- Κίτρινη κολοκύθα
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έδειξε πως η κίτρινη κολοκύθα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα ανδρικά γεννητικά όργανα και αυξάνει τη λίμπιντο.
- Αλλαγή στάσης
Διαλέγοντας μια διαφορετική στάση από αυτή που έχετε συνηθίσει μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την επαφή πολύ περισσότερο.
- Γιόγκα
Έρευνες έχουν δείξει πως η γιόγκα έχει βοηθήσει αρκετούς άντρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Πως; Με τις τεχνικές αναπνοής
- Σωστή διατροφή
Η διατροφή παίζε επίσης μεγάλο ρόλο στην αντοχή κατά τη διάρκεια του σεξ. Τρόφιμα όπως μπανάνες, τα μύρτιλλα, τα σύκα αλλά και η μαύρη σοκολάτα έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Ποιο είναι το διατροφικό αντι-βιάγκρα

Ποιο είναι το διατροφικό αντι-βιάγκρα
Για ακόμη μία φορά, η συγκεκριμένη ουσία μπαίνει στο στόχαστρο των επιστημόνων και οι αρνητικές της επιδράσεις την υγεία φαίνεται να μην έχουν τέλος.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν εστιάσει στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη λειτουργία της καρδιάς, στο ανοσοποιητικό, το συκώτι και όχι μόνο και τώρα στη λίστα των πιθανών κινδύνων έρχεται να προστεθεί και η στυτική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, η κατανάλωση ζάχαρης σε νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή στα επόμενα χρόνια της ζωής.
Η παραπάνω διαπίστωση προέκυψε έπειτα από πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου σε νεογέννητα αρσενικά ποντίκια. Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις επιμέρους ομάδες. Σε μία από αυτές χορήγησαν νερό με περιεκτικότητα 5% σε φρουκτόζη, σε μια άλλη νερό με περιεκτικότητα 10% σε φρουκτόζη και στην ομάδα ελέγχου χορήγησαν σκέτο νερό. Η φρουκτόζη είναι φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα.
Οκτώ εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των πειραματόζωων καθώς και τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους και αξιολόγησαν επίσης τη στυτική τους λειτουργία.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε νερό με φρουκτόζη είχαν (όπως είναι λογικό) αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Παρατηρήθηκε όμως ότι είχαν και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά και μειωμένη πίεση στα σηραγγώδη σώματα του πέους και μέση αρτηριακή πίεση, παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή του αίματος άρα και την ικανότητα επίτευξης της στύσης.
Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω ευρήματα δεν αποδεικνύουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κατά την παιδική ηλικία προκαλεί προβλήματα στύσης στους άντρες. Τα ποντίκια χρησιμοποιούνται ως μοντέλο για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να προβλεφθούν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.


Πηγή: http://www.onmed.gr/sexoualikothta/item/326617-poio-einai-to-diatrofiko-anti-viagkra#ixzz3SteFGWBn

Η Νο 1 τροφή που σας φτιάχνει τη διάθεση!

Η Νο 1 τροφή που σας φτιάχνει τη διάθεση!
Όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή πολύ κουρασμένοι έχουμε την τάση να ξεσπάμε στο... ψυγείο μας. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια κακή μέρα ή μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν η όρεξη ανοίγει και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναζητάμε κάτι γλυκό.
Όμως η τακτική αυτή φαίνεται να μην αποδίδει, καθώς το σνακ που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μας φτιάχνει εγγυημένα τη διάθεση είναι εξαιρετικά υγιεινό.
Η κορυφαία «τροφή της παρηγοριάς» είναι ο ταπεινός πασατέμπος!
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Sarah Schenker και την ειδικό στην Ψυχολογία της Διατροφής Christy Fergusson, οι 10 κορυφαίες τροφές για καλή διάθεση και ευεξία είναι οι εξής:
1. πασατέμπος (κολοκυθόσποροι)
2. σπόροι chia
3. σολομός
4. ρύζι
5. κινόα
6. ρεβίθια
7. καρύδα
8. σπαράγγια
9. σπανάκι
10. φασόλια
Η Δρ Schenker τονίζει πως η υγιεινή διατροφή κρίνεται ακόμη πιο καθοριστική σε περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή έντονο στρες.
Η Δρ Fergusson συμπληρώνει με τη σειρά της πως για να παράγει ο οργανισμός μας τις «ουσίες της χαράς», δηλαδή νευροδιαβιβαστές, πρέπει να παρέχουμε στο σώμα μας μέσω της διατροφής τα κατάλληλα δομικά συστατικά. Ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής είναι η σεροτονίνη, καθώς ρυθμίζει τη διάθεση αλλά και τον ύπνο μας.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326554-i-no-1-trofi-pou-sas-ftiaxnei-ti-diathesi#ixzz3StbwUi6L

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Morrissey - You have killed me - Original single


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΕΡΤ 1983


Ρωσία: Παντρεμένος πήγε για σάουνα με άγνωστη ξανθιά και βρέθηκε χωρίς... όρχεις!

Ένας 30χρονος Ρώσος τηλεπαρουσιαστής, αν και παντρεμένος, «λοξοδρόμησε» και βγήκε με άγνωστη ελκυστική ξανθιά, αλλά το τίμημα ήταν αναπάντεχο

Ο 30χρονος Ρώσος τηλεπαρουσιαστής, αν και παντρεμένος, βγήκε με την άγνωστη και ελκυστική ξανθιά που συνάντησε σε μπαρ της Μόσχας. Ο Ντίμτρι Νικολάεβ εντυπωσιάστηκε από την γοητευτική γυναίκα και αφού ήπιαν μερικές μπύρες την πήρε και μπήκαν σε ένα ταξί για να πάνε σε μια κοντινή σάουνα.



Εκεί, συνέχιζαν να πίνουν μπύρες, μέχρι που κάποια στιγμή ο 30χρονος λιποθύμησε. Όταν ξύπνησε ο άντρας είδε το παντελόνι του γεμάτο αίματα και με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψε ότι έλειπαν οι όρχεις του!

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ο άντρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να κλείσει η πληγή του... Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο παντρεμένος τηλεπαρουσιαστής έπεσε θύμα συμμορίας που εμπορεύεται ανθρώπινα όργανα στη μαύρη αγορά καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε συμπέραναν ότι η αφαίρεση των όρχεων του έγινε είτε από γιατρό, είτε από κτηνίατρο!

Ο άτυχος άντρας έμεινε για νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και όσο για την απατημένη σύζυγο εφηύρε μια δικαιολογία... Της είπε ότι παρουσίασε «αιφνίδιο» πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να αφαιρεθούν επειγόντως οι όρχεις του!

Madcon - Beggin'


Avicii - Hey Brother (Lyric)


«Έξυπνα» παντελόνια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

«Έξυπνα» παντελόνια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
Βρετανοί ερευνητές ξεκινούν τη δημιουργία «έξυπνων» παντελονιών, τα οποία θα ενσωματώνουν τεχνητούς μυς και θα βοηθούν τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα να περπατούν.
Η ανάπτυξη των παντελονιών γίνεται από ομάδα μηχανικών ειδικών στα ρομπότ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρόσιτερ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Το τριετές φιλόδοξο σχέδιο, προϋπολογισμού 2 εκατ. λιρών, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Όπως δήλωσε ο Ρόσιτερ, θα είναι η πρώτη φορά που «μαλακές» ρομποτικές τεχνολογίες θα συνδυασθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε ένα ρούχο-συσκευή. Το σκεπτικό για αυτή την καινοτομία είναι ότι πολλές από τις υπάρχουσες «σκληρές» συσκευές υποβοήθησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή και να επιδεινώσουν την κατάστασή τους, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία του αίματος, ερεθίζοντας το δέρμα κ.α.
Αντίθετα, τα «έξυπνα» ρομποτο-ρούχα θα είναι μαλακά και εύκαμπτα, διευκολύνοντας έτσι τις κινήσεις του ατόμου με αναπηρία ή με κινητική δυσκολία.
Εκτός από τους τεχνητούς μυς από «έξυπνα» υλικά, τα παντελόνια θα ενσωματώνουν αισθητήρες και συστήματα ελέγχου, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του ανθρώπου που τα φορά και, όταν χρειάζεται, θα συνεργάζονται με τους φυσικούς μυς του.
Ένας άλλος στόχος είναι αυτός που τα φορά, να διατηρεί καλύτερα την ισορροπία του και να πέφτει πιο δύσκολα. Επίσης, θα νιώθει γενικά περισσότερη δύναμη στα πόδια του και θα μπορεί να ανέβει σκάλες.
Μελλοντικά, τέτοια «έξυπνα» ρούχα μπορεί να αντικαταστήσουν ακόμα και τα αναπηρικά καροτσάκια.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/326536-eksypna-pantelonia-gia-anthropous-me-kinitika-provlimata#ixzz3SqYEhybo

Τροφές για καλύτερο ύπνο

Τροφές για καλύτερο ύπνο
Έχετε αϋπνίες και την επόμενη μέρα σέρνεστε και νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν;
Μην παραγνωρίζετε τον ρόλο που παίζει η διατροφή, καθώς υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, ενώ υπάρχουν και άλλες που βοηθούν στο να κοιμηθείτε ευκολότερα.
Αμύγδαλα
Μία χούφτα αμύγδαλα μπορεί να χαλαρώσει τον οργανισμό. Οι ειδικοί λένε πως αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν με φυσικό τρόπο να μειώνεται η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ σταθεροποιούν και τους χτύπους της καρδιάς.
Βρώμη
Η βρώμη μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή ινσουλίνης, όπως κάνει το ψωμί ολικής άλεσης. Αυξάνει, δηλαδή, με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια δημιουργεί στον οργανισμό αίσθημα νύστας. Είναι επίσης, πλούσια σε μελατονίνη, η οποία χαλαρώνει το σώμα και βοηθά να κοιμηθεί κάποιος πιο εύκολα.
Μέλι
Το μέλι περιέχει γλυκόζη, η οποία δίνει εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την ορεξίνη –την ορμόνη που ενεργοποιεί την εγρήγορση.
Ψωμί ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά όταν αυτά πέσουν πάλι η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα δημιουργώντας αίσθημα νύστας. Γι'αυτό οι υδατάνθρακες είναι ιδανική τροφή πριν τη γυμναστική αλλά όχι για ένα κανονικό, μεγάλο γεύμα.
Κεράσια
Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι αυξήσετε την πρόσληψη μελατονίνης. Έτσι, πλούσια πηγή μελατονίνης, μεταξύ άλλων, είναι και τα κεράσια, τα οποία όταν καταναλώνονται τακτικά μπορεί να βελτιώσουν τον κύκλο του ύπνου.
Ροφήματα από βότανα
Πιείτε ένα φλιτζάνι ρόφημα χαμομηλιού, λυκίσκου ή μελισσόχορτου και αφεθείτε στις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326573-trofes-gia-kalytero-ypno#ixzz3SqXnO7MN

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 27/2 ΩΡΑ 7 Μ.Μ.


Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί - οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, οι ΝΔ και ΠΑΣΟΚΟΣΚΥΛΑ, οι Χρυσαυγουλες, οι Ποταμίσιοι και οι ανελληνες.


ΚΟ ΚΚΕ: Κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων

Πρόταση νόμου για την «Κατάργηση των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων πλαισίων δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων, και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων, κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Παρατίθεται η Αιτιολογική Έκθεση της Πρότασης Νόμου, ενώ παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η πρόταση νόμου σε μορφή PDF.
«ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στην Πρόταση Νόμου
"ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ"
Α. Επί της αρχής
Το ΚΚΕ συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση για μια ακόμη φορά, καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εν συνεχεία.
Με την ίδια πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.
Στην ουσία όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.
Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε, από την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.
Επομένως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευση τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο.
Η αλλαγή του μίγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά σε παροχές στον λαό, αλλά σε διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τα ψίχουλα για τον λαό συμβαδίζουν με την πολιτική παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι, υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, με την υψηλή ανεργία, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την κατάργηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την ένταση της λαϊκής πάλης, για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που φτωχαίνει τον λαό. Για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή, και η προσπάθεια που θα καταβάλει, να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης, που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στον λαό. Σχετικά με τους στόχους πάλης ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα.
  • Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ουσιαστική αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αμοίβεται κάτω από 751 ευρώ τον μήνα.
  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στο επίπεδο του 2009.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ .
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων, και στις ενώσεις προσώπων.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στον δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
  • Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ, που καταργήθηκαν.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι για την ενοικίαση των εργαζομένων, και να μπεί ένα τέλος στο άθλιο αυτό καθεστώς.
  • Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
  • Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Επανασύσταση των θέσεων εργασίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
  • Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
  • Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ τον μήνα.
  • Κατάργηση του προεδρικού διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Όχι στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
2. Φορολογία
  • Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί, για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
  • Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα, μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Κατάργηση περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  • Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ. Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης, με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
  • Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές.
3. Προστασία των ανέργων
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Κατάργηση των νόμων που μειώνουν το επίδομα ανεργίας.
  • Αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στα 600 ευρώ τον μήνα (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ).
  • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Ασφαλιστικά Ταμεία
  • Επαρκής κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
  • Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.
5. Υγεία - Πρόνοια
  • Αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας -Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για όσο διάστημα παρέχουν υπηρεσίες υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων, των Υγειονομικών Μονάδων του ΠΕΔΥ, των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των ιδρυμάτων Πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο "κούρεμα".
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, μονάδες του ΠΕΔΥ και ιδρύματα Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων εργαζομένων με προσωρινές και ελαστικές σχέσεις εργασίας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες, στην απογευματινή λειτουργία και τα έκτακτα περιστατικά, καθώς και της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων χαρατσιών στην Υγεία (π.χ. το 1 ευρώ συνταγόσημο, τα 5 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας, η αύξηση στον φόρο καπνού ως ισοδύναμο μέτρο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, κλπ).
  • Όλα τα φάρμακα και εμβόλια να αποζημιώνονται 100% από το κράτος άμεσα, μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και το υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα, κλπ, για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν οι λίστες στα φάρμακα.
  • Κατάργηση όλων των περικοπών, εξαιρέσεων, πλαφόν για τις προληπτικές διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, που επιβάλλουν ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και οι "κατευθυντήριες οδηγίες", των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
  • Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα, καθώς και της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
  • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
  • Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
  • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Καταβολή του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα της μεθόδου (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική) και του τόπου όπου γεννούν (Νοσοκομεία, Μαιευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά).
6. Κοινωνικά δικαιώματα
  • Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με επαναφορά και διεύρυνση όλων των παροχών.
  • Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, δημιουργία νέων (κυρίως βρεφικών) με την αξιοποίηση των κατάλληλων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής».

OneRepublic - I Lived


Lorde - Yellow Flicker Beat (Hunger Games)


Θέλετε πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα; Πηγαίνετε ένα ταξίδι

Σίγουρα όλοι ξέραμε πως οι διακοπές μας κάνουν καλό γιατί μας χαλαρώνουν και μας επιτρέπουν να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Τώρα όμως, Αμερικανοί επιστήμονες προσδίδουν στις διακοπές κι άλλη μια ευεργετική ιδιότητα. Είναι το καλύτερο φάρμακο για ισχυρό ανοσοποιητικό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley στην California των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν πως «η ομορφιά και το δέος που μας προκαλεί ένα αξιοθέατο, ένα τοπίο ή έργο τέχνης κάνουν καλό στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα».
Πως γίνεται αυτό; Οι ειδικοί μπόρεσαν να συνδέσουν τα θετικά συναισθήματα που νιώθει κανείς σε ένα νέο προορισμό με τα χαμηλά επίπεδα προ-φλεγμονδών κυτοκινών. Δηλαδή τις πρωτεΐνες που κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δρα περισσότερο.
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Jennifer Stellar «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με τους δείκτες καλής υγείας».
Οι κυτοκίνες είναι απαραίτητες ώστε να συγκεντρωθούν τα κυττάρων εκεί που πρέπει για να καταπολεμήσουν λοιμώξεις, ασθένειες και τραύματα. Όμως τα υψηλά επίπεδα των κυτοκινών για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέονται με προβλήματα υγείας και διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές ασθένειες, η αρθρίτιδα ακόμη και η νόσος του Alzheimer και η κλινική κατάθλιψη.
Τώρα, η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε το επιστημονικό περιοδικό Emotion αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ο παράγοντας ψυχολογία και συναίσθημα είναι καθοριστικός και για την υγεία του ανθρώπου.

Δέκα εκπληκτικά στοιχεία για τα φιλιά


 
Σε ποιον δεν αρέσουν τα φιλιά; Εδώ συγκεντρώσαμε δέκα στοιχεία για τα φιλιά που δεν γνωρίζατε και θα σας καταπλήξουν.
1) Ο Ekkachai Tiranarat και η Laksana Tiranarat από την Ταϊλάνδη φιλούσαν ο ένας τον άλλο επί 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα κερδίζοντας στο ρεκόρ Guinness για το μακρύτερο φιλί όλων των εποχών. Ξεπέρασαν εννέα άλλα ζευγάρια και κέρδισαν μετρητά και δυο διαμαντένια δακτυλίδια.
2) Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, το φιλί μπορεί να κάνει καλό στα δόντια. Κι αυτό γιατί με το φιλί αυξάνεται στο στόμα το σάλιο που προστατεύει από την τερηδόνα και προστατεύει το σμάλτο.
3) Πρόσφατη έρευνα που έγινε έδειξε πως ένα φιλί διάρκειας μόνο δέκα δευτερολέπτων μπορεί να μεταφέρει έως και 80 εκατομμύρια βακτήρια από το ένα στόμα στο άλλο.
4) Σύμφωνα με τον συγγραφέα William Cane, που έγραψε το βιβλίο The Art of Kissing, 53% των γυναικών προτιμούν να φιλούν άντρες χωρίς μούσια. Αν και το 33% προτιμά να φιλά έναν αξύριστο άντρα που και που.
5) Έρευνα έχει δείξει πως οι άντρες που δέχονται ένα φιλί από τις γυναίκες τους πριν φύγουν το πρωί για τη δουλειά ζουν περισσότερο και βγάζουν έως και 30% περισσότερα χρήματα.
6) Ειδικοί ερευνητές παρατήρησαν 120 φιλιά και παρατήρησαν πως τα δυο τρίτα των ζευγαριών γέρνουν τα κεφάλια τους προς την ίδια μεριά όταν φιλιούνται. Οι περισσότεροι δε, προς τα δεξιά.
7) Το φιλί ανάμεσα στους νεόνυμφους στο τέλος της γαμήλιας τελετής είναι μια παράδοση που ξεκίνησε από τους αρχαίους Ρωμαίους.
8) Το πρώτο κινηματογραφικό φιλί ήταν το 1896. Κράτησε 23 δευτερόλεπτα και ήταν στην Καναδή ηθοποιό May Irwin.
9) Το φιλί δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με ανθρωπολογικές εκθέσεις 10% του πληθυσμού πλανήτη δεν έχει αυτή τη συνήθεια.
10) Έρευνα που έγινε σε εκατοντάδες ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 65 έδειξε πως το φιλί του καθενός επηρεάζεται από την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Αυτοί που θεωρούν πως είναι ελκυστικοί, δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο φιλί.

ZAZ Trop sensible Greek Subtitles


Indila - Tourner Dans Le Vide


Στις 5 Απριλίου ο 2nd Marathon’s Half Marathon

Runner Magazine Στις 5 Απριλίου ο 2nd Marathon’s Half Marathon

 

Την Κυριακή 5 Απριλίου θα διεξαχθεί ο 2ος Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα καθώς και παράλληλοι αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και αγώνα 1 χλμ. για παιδιά.
Διοργανωτής είναι ο Δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα και διεξάγεται φέτος για δεύτερη φορά καθώς το 2014 δεν πραγματοποιήθηκε.
Η διαδρομή του ημιμαραθωνίου διεξάγεται στην ιστορική διαδρομή από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου και κινείται κατά μήκος της Λεωφ. Μαραθώνος μέχρι τη Ν. Μάκρη με αναστροφή στα φανάρια του Ζούμπερι.

Για να δείτε την προκήρυξη του αγώνα πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελιδα της διοργάνωσης www.half-marathon.gr

Freedom by Anthony Hamilton & Elayna Boynton OFFICIAL LYRICS VIDEO


Διατροφή πλούσια με φυτικές ίνες

B7910EA1A0ED23469EC7B197593B3919.jpg
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συστήνονται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και τα εγκολπώματα του εντέρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η προστατευτική αξία των ινών οφείλεται στη μηχανική τους δράση στο έντερο, αλλά και στην ιδιότητα τους να δεσμεύουν ορισμένες επιβλαβείς ουσίες πριν επιδράσουν στο εντερικό τοίχωμα. Επιπλέον, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, επειδή δεσμεύουν στον πεπτικό σωλήνα μέρος των αλάτων της χολής, τα οποία συντίθενται στο συκώτι από χοληστερόλη.
Η δέσμευση των χολικών αλάτων εμποδίζει την επαναπρόσληψη και την ανακύκλωσή τους κι έτσι ο οργανισμός διοχετεύει περισσότερη χοληστερόλη στη σύνθεση χολικών αλάτων, που στη συνέχεια αποβάλλονται. Για τους περισσότερους ενηλίκους συνιστάται ημερήσια πρόσληψη 20-35 γρ. φυτικών ινών.

ΔΙΟΔΙΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ * ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ


Η σχέση της βιταμίνης Ε με την υγεία μας

388A9D8C6B6A33805CAF23F68EAACB19.jpg
Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και ο βασικότερος ρόλος της εντοπίζεται στην αντιοξειδωτική της δράση, την προστασία δηλαδή των κυττάρων του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.
Παράλληλα, η βιταμίνη Ε ασκεί και άλλες βιολογικές δράσεις, συμμετέχοντας στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αγγείων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αξιοποίηση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό.
H συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε για τους ενήλικες διαμορφώνεται στα 15 mg, ενώ για τα παιδιά κυμαίνεται από 4 έως 15 mg, ανάλογα με την ηλικία. Μεταξύ των πλουσιότερων διαιτητικών πηγών βιταμίνης Ε περιλαμβάνονται τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, οι ξηροί καρποί και ειδικότερα τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια, το αυγό, το φύτρο του σιταριού, το αβοκάντο και ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, η κολοκύθα και οι κόκκινες πιπεριές.
Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της ικανότητας, η κατανάλωση βιταμίνης Ε έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα παρέχουν ενδείξεις πως η βιταμίνη Ε μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην προστασία της υγείας των ματιών και στην καθυστέρηση της εξέλιξης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Alzheimer και Parkinson.
Συνεπώς, η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε θα πρέπει να ενθαρρύνεται, τόσο για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και της άμυνας του οργανισμού, όσο και γιατί τα εν λόγω τρόφιμα παρέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες.
Από την άλλη, απαιτείται προσοχή στην περίπτωση της χρήσης συμπληρωμάτων, καθώς τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της λήψης μεγαδόσεων της βιταμίνης είναι προς το παρόν αντικρουόμενα.
Πηγή: neadiatrofis.gr

The Parodies #9 - Ελληνικά και Κυπριακά Ζώα (Part 3)


Τι κάνουμε αν σπάσει το προφυλακτικό

Τι κάνουμε αν σπάσει το προφυλακτικό
Η κακή χρήση του προφυλακτικού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να σπάσει, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει εάν δεν έχει φορεθεί σωστά ή αν έχει περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή;
Η μόνη ιατρικά αποδεδειγμένη μέθοδος πρόληψης της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μετά από επαφή κατά την οποία έσπασε το προφυλακτικό είναι το λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας.
Το χάπι δεν χορηγείται με συνταγή γιατρού και είναι πιο αποτελεσματικό εάν ληφθεί λίγες ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Όσο περνούν οι ώρες, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται.
Το χάπι της επόμενης ημέρας πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο συστηματικής αντισύλληψης.
Πριν αποφασιστεί η λήψη του χαπιού, θα πρέπει πρώτα το ζευγάρι να βεβαιωθεί ότι υπήρχε πράγματι διαρροή στο προφυλακτικό κατά την εκσπερμάτιση (π.χ. έλεγχος κάτω από βρύση).
Ακόμη κι αν ληφθεί το χάπι της επόμενης ημέρας, καλό θα είναι η κοπέλα να παρακολουθεί τον κύκλο της ώστε να διαπιστώσει έγκαιρα εάν εκδηλωθεί κάποιο τυπικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης.
Να σημειωθεί πως οι κολπικές πλύσεις δεν μειώνουν τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο ενδοκολπικής λοίμωξης, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν φυσιολογικά στο αναπαραγωγικό.


Πηγή: http://www.onmed.gr/sexoualikothta/item/326522-ti-kanoume-an-spasei-to-profylaktiko#ixzz3ShvIVloZ

Animals making funny sounds and noises - Funny animal compilation


Ερευνα: Τα αντικαπνιστικά χάπια βοηθούν αποτελεσματικά στο κόψιμο του τσιγάρου

Ερευνα: Τα αντικαπνιστικά χάπια βοηθούν αποτελεσματικά στο κόψιμο του τσιγάρου

Μάλιστα, λειτουργούν θετικά ακόμη και για όσους δεν το έχουν πάρει απόφαση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ βεβαίωσαν ότι τα αντικαπνιστικά χάπια βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, ακόμη και αν οι τελευταίοι δεν έχουν αποφασίσει να το κάνουν άμεσα.
Συνήθως οι γιατροί περιμένουν έως ότου οι καπνιστές έχουν πάρει την απόφαση να σταματήσουν το κάπνισμα, προτού συνταγογραφήσουν αντικαπνιστικά χάπια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και να μην θέλει κανείς να το κόψει στο άμεσο μέλλον, τα χάπια τον βοηθούν σημαντικά να πάψει να καπνίζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιον Έμπερτ της Κλινικής Μάγιο της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντικαπνιστικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα των καπνιστών από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που παράγει τα χάπια βαρενικλίνης με την εμπορική ονομασία Chantix κατά του εθισμού στη νικοτίνη, μια θεραπεία που κοστίζει περίπου 200 ευρώ τον μήνα. Άλλα αντικαπνιστικά βοηθήματα περιλαμβάνουν τσιρότα και τσίχλες κατά της νικοτίνης.

Η μελέτη συμπεριέλαβε περίπου 1.500 άτομα από 61 κλινικές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έπαιρνε τα χάπια Chantix (δύο φορές την ημέρα) και η άλλη εικονικά φάρμακα (πλασέμπο).

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων της πρώτης ομάδας που είχαν πάρει τα πραγματικά φάρμακα, έκοψαν το τσιγάρο μέσα σε ένα εξάμηνο, έναντι μόλις 6% όσων είχαν πάρει το πλασέμπο. Όμως, η έρευνα δεν επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου, οπότε είναι άγνωστο πόσοι από όσους το έκοψαν, τελικά το ξανάρχισαν εν καιρώ.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γκάρι Τζιοβίνο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), δήλωσαν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών χαπιών, οι οποίες να μην έχουν χρηματοδοτηθεί από κάποια εταιρεία.

Speed ad - Mistakes


Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για επέκταση του μνημονίου


Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:
«Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για επέκταση του μνημονίου.
Άμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων.
Ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Όλοι στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία αυτή και η λίστα "μεταρρυθμίσεων" περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων.
Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι ονομαζόμενες "σκληρές", που διεξάγονται μέσα στα τείχη της ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η δήθεν "περήφανη" διαπραγμάτευση ήταν διαφημιστική απάτη.
Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος, π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, ν’ αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το "μάρμαρο" της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας, που η κυβέρνηση αποκαλεί "λιτό βίο".
Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον "αέρα" και θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάκαμψη της οικονομίας και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.
Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαφτίζει "εθνική" υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά "εθνικοί στόχοι" των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.
Η θέληση του λαού ν’ απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, ν’ απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός διεκδικήσει με τον αγώνα του όσα έχασε, απαιτώντας εδώ και τώρα:
  • Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.
  • Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των "κλεμμένων" από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
  • Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Η εργατική τάξη, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης και αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής σε συλλαλητήριο, την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ».

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Kill Bill 2 Soundtrack - Malaguena Salerosa


«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα

Η χώρα μας πρέπει να αγωνιστεί πιο σκληρά κατά της φυλετικής βίας και της ρητορικής του μίσους, αναφέρει έκθεση του Συμβουλίου

Η ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες έχει «λάβει ανησυχητικές διαστάσεις» στην Ελλάδα, όπου οι αρχές πρέπει να αγωνιστούν πιο σκληρά κατά του φαινομένου αυτού, κατά των ομοφοβικών και των αντι- Ρομά διακρίσεων, όπως αναφέρει μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

 «Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα

Με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα «έχει βιώσει μια απότομη αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια», η οποία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου έναντι του οποίου δεν έχει γίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό» αναφέρουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI)..

«Η ρητορική μίσους συχνά μένει ατιμώρητη και η επίσημη καταδίκη δεν είναι αρκετή» αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί την Αθήνα να αναπτύξει «μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας». Η έκθεση καταγγέλλει τις «τεράστιες διαστάσεις» που έχουν λάβει οι διακρίσεις κατά των γκέι, των λεσβιών και των τρανσέξουαλ, που πέφτουν συνήθως θύματα παρενόχλησης χωρίς να προστατεύονται επαρκώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας οι μετανάστες που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις, φοβούμενοι ότι θα απελαθούν, δημιουργώντας έτσι ένα «γενικό κλίμα ατιμωρησίας».

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μονάδες της αστυνομίας και εξειδικευμένη εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ενώ υιοθέτησαν ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν τούτοις όπως αναφέρουν εξακολουθούν να ανησυχούν από τα επίπεδα της ξενοφοβίας και της βίας κατά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, ή το συνεχή διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ορισμένα σχολεία.
 

guilty as charged by dewey cox


Shocking Footage of Women Abused on the Porn Set


Perhaps One Of The Best Anti-Smoking Ads Ever Created.


23/2/1943 ΕΠΟΝ

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: Η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος» και η «Φιλική Εταιρεία Νέων».

Την Τρίτη θα σταλεί στις Βρυξέλλες η λίστα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων

Αύριο θα σταλεί στις Βρυξέλλες για να λάβει έγκριση από το Γιούρογκρουπ, η λίστα των μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, (που προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης και ψίχουλα για τον λαό) καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτεινόμενες από τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση Γκουρία - Τσίπρα στις 11 Φλεβάρη. Να θυμίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει κατά καιρούς εισηγηθεί ο ΟΟΣΑ σε Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κ.ά., θεμελιώνονται στη βάση της πλήρους ανατροπής κεκτημένων του λαού.
Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη λίστα της κυβέρνησης, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, «αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις, που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη φορολογία και -σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και μείωση της γραφειοκρατίας, όπως αναφέρει το Μαξίμου, προκειμένου και επί της ουσίας το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερος αρωγός σε επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, στη λίστα θα περιλαμβάνεται και ολόκληρο το πρόγραμμα για τη διαχείριση και όχι την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας υπό την αίρεση της κυβερνητικής δέσμευσης στο Εurogroup της Παρασκευής, ότι δεν θα ακολουθήσει καμία πολιτική που θα επηρεάζει «αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
Όταν η λίστα παραληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Avicii - The Nights


5 Year Old Palestinian Child Begs To Israeli Soldiers For Father-flv


Olly Murs - Up (Official Video) ft. Demi Lovato


Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι

Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο; Ξεχνάτε και έχετε έλλειψη προσοχής; Πονάτε; Εδώ σας έχουμε τρεις υπερτροφές για να «ξεκουραστείτε».
Για να αντιμετωπίσετε την κούραση το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στη διατροφή σας αυτές τις τροφές και θα ξαναβρείτε την φόρμα σας!
Μέλι: πρόκειται για την πιο θρεπτική τροφή. Είναι παραγωγός ενέργειας και μας βοηθάει να νικήσουμε την κούραση χάρη στην σύνθεσή του που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και μέταλλα.
Βρώμη: βοηθά τον μεταβολισμό μας και αν την καταναλώνουμε τακτικά τονώνει τον θυρεοειδή και μας δίνει ενέργεια.
Σπιρουλίνα: πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό φύκι που έχει πάρα πολλές αρετές. Μια από αυτές είναι ότι δίνουν ενέργεια στους αθλητές, σε αρρώστους και σε αυτούς που κουράζονται. Αποτελείται από πολλά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και μικροθρεπτικά συστατικά.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326465-aftes-einai-oi-3-apolytes-trofes-gia-na-niothete-ksekoyrastoi#ixzz3SbTSBiyW

Πώς το αντηλιακό επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών

967C25360EAD458B5F40B44EB02D16AD.jpg
Η χρήση αντηλιακού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να προστατευθεί κανείς από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η χρήση αντηλιακού θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό και οι οποίες μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, επιδρούν στην ανδρική γονιμότητα.
Οι ειδικοί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, προειδοποιούν ότι αυτά τα χημικά απορροφώνται από το δέρμα και επιδρούν στις ορμόνες του οργανισμού.
Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες (BP-2 ή 4OH-BP) εμφάνισαν 30% μείωση στη γονιμότητά τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν έχει εξακριβωθεί το κατά πόσο οι ουσίες αυτές βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος ή εμποδίζουν τη γονιμότητα με άλλο τρόπο.
Η ομάδα αυτών των χημικών ουσιών (benzophenone-type ultraviolet filters) χρησιμοποιούνται συχνά σε αντηλιακά, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και άλλα καλλυντικά για την προστασία του δέρματος και των μαλλιών από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο American Journal of Epidemiology.

38ος Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας 20 χλμ.

Runner Magazine 38ος Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας 20 χλμ.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών προκηρύσσει τον 38ο Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 20 χλμ. και 2 χλμ. για παιδιά, στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά. Την τεχνική υποστήριξη έχει η εταιρεία ALL ABOUT RUNNING ενώ οι εγγραφές θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου.
Ακολουθεί η προκήρυξη του αγώνα:

«Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
Σημείο εκκίνησης-τερματισμού: Κεντρικός στίβος εγκαταστάσεων Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά
Ώρα εκκίνησης: 10:00 π.μ.
Απόσταση αγώνα: 20 χλμ.
Περιγραφή διαδρομής αγώνα: Εκκίνηση έξω από το στάδιο του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, από την νότια πύλη εγκαταστάσεων ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά (Παραλιακή) - Λεωφόρος Ποσειδώνος προς Γλυφάδα - οδός Διαδόχου Παύλου (Παραλία Γλυφάδας) - (Παραλιακή) Λεωφόρος Ποσειδώνος- (Παραλιακή) Λεωφόρος Κ. Καραμανλή - στροφή για Καβούρι, Οδός Ακτής / Ηλ. Ηλιού / Γρ. Λαμπράκη, μετά τη διασταύρωση με την οδό Κρόνου αναστροφή (10χλμ.) και επιστροφή. Τερματισμός με ¾ στροφής μέσα στο στάδιο του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά.
Σημείωση: Η διαδρομή είναι μετρημένη όπως επίσης καθ’ όλο το μήκος της θα είναι φυλασσόμενη από την Τροχαία Ελληνικού και με κώνους επί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος. Ο αγώνας θα γίνει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Τροφοδοσία: Στη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας στο 5ο χλμ, στο 10ο χλμ, στο 15ο χλμ. και στον τερματισμό.
Δικαίωμα συμμετοχής – Όριο εγγραφών: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό.
Στον αγώνα θα υπάρξει όριο εγγραφών που ορίζεται σε 2500 για τον αγώνα των 20 χλμ. και 300 για τον αγώνα των παιδιών.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία πληρωμής και όχι την ημερομηνία εγγραφής.
Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα πρώτα 10 χλμ. σε 1:30 και τη συνολική προσπάθειά τους σε 3:00. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.
Σκυταλοδρομία 2Χ10 χλμ.Και φέτος θα πραγματοποιηθεί αγώνας σκυταλοδρομίας 2Χ10 χλμ. έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν επιθυμούν ή δεν διαθέτουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση να λάβουν μέρος στον αγώνα. Οι ομάδες θα αποτελούνται από δύο (2) δρομείς ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Η εκκίνηση του αγώνα αυτού θα γίνει ταυτόχρονα με τον αγώνα των 20 χλμ. και η μεταφορά του δρομέα που θα τρέξει το κομμάτι της επιστροφής στο σημείο αλλαγής (αναστροφή) θα γίνει με λεωφορείο της διοργάνωσης.
Δηλώσεις συμμετοχής: Οι δηλώσεις-πληρωμές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 ή μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου συμμετοχών(2500).
Τρόποι δήλωσης συμμετοχής: - Ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του αγώνα www.athenshealthrun.gr
- Στα γραφεία της ALL ABOUT RUNNING καθημερινά 10 π.μ. - 5 μ.μ., Λασκαράτου 5, 4ος όροφος, 11141 Αθήνα.
Αγώνας 2 χλμ. για παιδιά και νέους δρομείς.Παράλληλα θα διεξαχθεί Αγώνας 2 χλμ. για παιδιά και νέους δρομείς. Η δήλωση συμμετοχής για τα παιδιά πρέπει να υπογράφεται από τον κηδεμόνα τους, διαφορετικά (σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής) θα πρέπει να παρευρεθεί ο κηδεμόνας κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής. Σε όσους τερματίσουν τον αγώνα των 2 χλμ. θα τους δοθεί αναμνηστικό Δίπλωμα και Μετάλλιο. Η συμμετοχή στον αγώνα των 2 χλμ. είναι Δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.athenshealthrun.gr

Django Unchained - John Legend - 'Who Did That To You' Music Video HD


Νομίζουν ότι θα μας τρελάνουν…

Της Κάλι Καρά

Η τρόικα άλλαξε προβιά και έγινε θεσμοί οι οποίοι θα συνεχίσουν την αυστηρή εποπτεία και την αξιολόγηση!
 
Το σκίσιμο του μνημονίου έγινε τετράμηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης» που δεν είναι... μνημόνιο, αλλά συμπεριλαμβάνει και τις μνημονιακές υποχρεώσεις!
Θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αλλά με την «αριστερή» εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε καμιά ακύρωση μέτρων ή μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τη συμφωνία των εταίρων!
 
Ο διαχωρισμός «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έπαψε να αποτελεί μια αγεφύρωτη προεκλογική «γιαλανζί» αντιπαράθεση, η οποία έγινε γέφυρα μέχρι την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού που αναζητούσε μια χαραμάδα ελπίδας!
«Μερκελιστές» από τη μια και «ομπαμιστές» από την άλλη ένα σκοπό εξυπηρετούν: Τα συμφέροντα της ίδιας τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου μέσα στη ίδια μήτρα της ΕΕ!
Η «εθνικά υπερήφανη» και «ανεξάρτητη» πολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακουμπάει στις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!
 
Νομίζουν ότι θα μας τρελάνουν...
Κάθε μέρα που περνάει οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες αποδείξεις για να αντιληφθούν ότι καμιά διαπραγμάτευση μέσα στο στρατόπεδο της ΕΕ και με τις αλυσίδες του κεφαλαίου δεν πρόκειται να τους επιστρέψει όσα τους έκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες τους.
Ο μόνος επίκαιρος και ρεαλιστικός δρόμος είναι η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής, με το λαό στην εξουσία, όπου η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια θα βρουν το πραγματικό τους νόημα.

The Time is Now...!!! Drive - Nightcall (2011)


Bang Bang( My Baby Shot Me Down) - Paolo Nutini


Ο δεκάλογος του mountain runner

Runner Magazine Ο δεκάλογος του mountain runner


Είσαι Mountain Runner ή δρομέας της ασφάλτου; Προτιμάς να τρέχεις στη φύση ή σε αστικό περιβάλλον; Διαβάζοντας τον «δεκάλογο» του Mountain Runner, θα γνωρίσεις τη φιλοσοφία, τη στρατηγική, τις προπονητικές επιλογές αλλά και τους ηθικούς κανόνες που οφείλει να ακολουθεί όποιος φιλοδοξεί να γίνει, ή αισθάνεται ήδη, δρομέας βουνού! Ο σωστός Mountain Runner λοιπόν...
1. Προπονείται στο βουνόΗ αναλογία στην προπόνηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που χαρακτηρίζουν το κατά πόσο κάποιος θεωρείται δρομέας βουνού ή όχι. Έτσι, θα λέγαμε ότι όσοι εκτελούν τα 2/3 περίπου του συνολικού όγκου της προπόνησής τους στο βουνό, ή έστω σε off road διαδρομές, συγκαταλέγονται ξεκάθαρα στην κατηγορία των Mountain Runners, καθώς θα πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης με τις ιδιαιτερότητες του βουνού. Το γεγονός αυτό προσφέρει στον δρομέα τις ειδικές προσαρμογές τις οποίες θα πρέπει να έχει, και επιπλέον τον βοηθά να εξοικιωθεί με το περιβάλλον του βουνού, να μάθει τα μυστικά του και να το γνωρίσει ακόμα καλύτερα. Αυτή η αναλογία ισχύει και για την αγωνιστική δραστηριότητα. Έτσι, ένα ποσοστό 2/3 επί του συνόλου των αγώνων θα πρέπει να γίνονται σε trail διαδρομές. Εξαίρεση ίσως στον κανόνα να αποτελούν κάποιες χρονικές περίοδοι όπου το καλεντάρι των ορεινών αγώνων δεν είναι και τόσο πλούσιο κι έτσι οι αγωνιστικές ευκαιρίες είναι αρκετά περιορισμένες.
2. Ψάχνει νέα μέρηΔεν νοείται δρομέας βουνού που να μην γνωρίζει τουλάχιστον τα βουνά της ευρύτερης περιοχής του. Και δεν είναι μόνο... τουριστικής αξίας το θέμα, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εναλλάσσει διαδρομές και τακτικά να τρέχει σε νέα, ανεξερεύνητα μονοπάτια συναντώντας νέα ερεθίσματα και δυσκολίες.
Κάθε Mountain Runner καλό είναι μία-δύο φορές κάθε μήνα, να επισκέπτεται ένα νέο βουνό ή έστω μία νέα διαδρομή για την προπόνησή του. Άλλωστε η εξερεύνηση και η ανακάλυψη νέων διαδρομών είναι ένα κομμάτι της μαγείας του βουνού που αποτελεί από μόνο του και λόγο ενασχόλησης με το trail running.
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα γνωρίσει νέα μέρη και τόπους αλλά και θα εμπλουτίσει την προπόνησή του, θα αλλάξει παραστάσεις, θα βρει εναλλακτικές προπονητικές διαδρομές αλλά θα εξασκηθεί και σε νέα εδάφη ώστε να είναι ακόμα πιο έτοιμος για νέες αγωνιστικές προκλήσεις.
3. Έχει τον κατάλληλο εξοπλισμόΥπάρχουν πολλά αξεσουάρ και gadgets ειδικά για το βουνό και τις trail περιπέτειες. Ο βασικός εξοπλισμός ωστόσο στον οποίο δεν χωρά καμία έκπτωση είναι τα παπούτσια, και τα ρούχα. Έτσι, ένα ειδικό trail ζευγάρι αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς όχι μόνο προστατεύει αποτελεσματικά τα πόδια από το απαιτητικό ορεινό έδαφος, αλλά προσφέρει και πολύ καλύτερη πρόσφυση και έλεγχο σε κάθε πάτημα. Στο κομμάτι του ρουχισμού, είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς ότι χρειάζεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συχνές και πολλές φορές απότομες αλλαγές στον καιρό. Έτσι, ανάλογα και με την εποχή βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχει μαζί του ένα αντιανεμικό/αδιάβροχο ελαφρύ jacket, ενώ ο υπόλοιπος ρουχισμός (t-shirt, κολάν, μακρυμάνικη μπλούζα) θα πρέπει να προσφέρουν άνεση στην κίνηση, αποτελεσματική απομάκρυνση του ιδρώτα και διατήρηση της θερμοκρασίας τόσο σε ψυχρό όσο και σε ζεστό περιβάλλον. Πέρα λοιπόν από τις δύο αυτές βασικές κατηγορίες εξοπλισμού, υπάρχουν οι γκέτες που προσφέρουν extra προστασία και – το σημαντικότερο – δεν επιτρέπουν σε πέτρες, λάσπη, χώματα ακόμα και χιόνι, να εισχωρούν στο εσωτερικό των παπουτσιών εμποδίζοντας την προσπάθειά μας.
Μείζονος σημασίας όμως είναι και τα γάντια κι αυτό γιατί στο βουνό πολύ συχνά η χρήση των χεριών είναι επιβεβλημένη ενώ δε λείπουν και οι πτώσεις. Επιπλέον, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία στο βουνό μπορεί να είναι πολύ χαμηλή οπότε η χρήση τους είναι επιβεβλημένη. Εκτός από ζεστά όμως τα χέρια πρέπει να είναι και ελεύθερα στο βουνό. Για αυτό, κι επειδή είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να έχει κανείς μαζί του, θεωρείται σχεδόν απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού σακιδίου για την πλάτη ή μιας ειδικής ζώνης με θήκες για τα πράγματα σας. Ο σάκος αυτός θα πρέπει να μην περιορίζει την κίνηση, να είναι άνετος και ελαφρύς και να περιέχει όλα τα απαραίτητα στο βουνό (νερό-υδροδοχείο, σνακ, χαρτί υγείας, φαρμακείο, ένα δεύτερο t-shirt, μπαταρίες, φακός κ.α.).
Τέλος, απαραίτητο είναι και το μαντήλι κεφαλής που ανάλογα με τις συνθήκες προσαρμόζεται για ανάλογη χρήση και μπορεί να προστατεύσει είτε από το κρύο είτε από τον αέρα και τα κλαδιά όταν φορεθεί στο κεφάλι.
4. Μετράει στην προπόνηση και την υψομετρική διαφοράΟ σωστός Mountain Runner μετρά την προπόνησή του με βάση το σύνολο της θετικής υψομετρικής διαφοράς της διαδρομής που έτρεξε. Η θετική υψομετρική διαφορά προκύπτει από το συνολικό άθροισμα των επιμέρους υψομετρικών διαφορών που ανεβαίνει σε μία διαδρομή και αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για την αξιολόγηση της προπόνησης στο βουνό καθώς περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το ακριβές επίπεδο της δυσκολίας της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι αγώνες βουνού έχουν αναλυτική παρουσίαση των υψομετρικών τους διαφορών.
Ο μοναδικός τρόπος ωστόσο για να την υπολογίσει κανείς, σε μία διαδρομή που δε γνωρίζει, είναι με τη χρήση ρολογιών που διαθέτουν αλτίμετρο, ενώ αν διαθέτουν και GPS, προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Όταν το σημείο εκκίνησης μιας προπόνησης ή ενός αγώνα αποτελεί και σημείο τερματισμού, τότε η θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) συμπίπτει με την αρνητική (κατάβαση).
5. Έχει πάντα στο μυαλό τον παράγοντα ασφάλειαΟ σωστός Mountain Runner αγαπάει αλλά και σέβεται το βουνό. Έτσι ξέρει να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας οι οποίοι στο βουνό αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του συγκεκριμένα αντικείμενα που ενδέχεται να χρειαστούν.
Τα κυριότερα από αυτά είναι ένας φακός, λίγα τρόφιμα ανάλογα με τον χρόνο που σκοπεύει να μείνει σε αυτό (τζελ, μπάρες, φρούτα κλπ), νερό (θα δείτε περισσότερα στη συνέχεια), ένα gps ή μία πυξίδα και έναν χάρτη της περιοχής και ένα κινητό τηλέφωνο. Θα πρέπει ακόμα ο σάκος να περιλαμβάνει κι ένα safety kit με είδη πρώτης βοήθειας (αμμωνία, τραυμαπλάστ, επίδεσμο κ.α). Επειδή ο καιρός είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος στο βουνό καλό είναι να υπάρχει μία πρόνοια στον εξοπλισμό σχετικά με την ένδυση. Έτσι ένα αντιανεμικό κι ένα επιπλέον t-shirt θα πρέπει να περιλαμβάνονται πάντα στον εξοπλισμό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πριν ξεκινήσει η προπόνηση. Ορισμένοι ακόμα κανόνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια περιλαμβάνουν την ενημέρωση των οικείων του για το πού σκοπεύει να κινηθεί κανείς πριν από κάθε εξόρμηση, η προσεκτική επιλογή των χώρων προπόνησης, ενώ καλό είναι να φροντίζει κανείς να τρέχει στο βουνό με παρέα.
6. Ξέρει να ανεβαίνει και να κατεβαίνειΗ τεχνική είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βουνό αλλά κι ένα από τα βασικάσημεία που ξεχωρίζουν οι «ορεινοί» δρομείς από αυτούς της ασφάλτου καθώς ο τρόπος που κινούνται στα ξεχωριστά εδάφη θα πρέπει να είναι πάντα ο πιο οικονομικός και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Για να μάθει κανείς λοιπόν σωστά την τεχνική ανάβασης αλλά και κατάβασης που είναι και τα σημαντικότερα κομμάτια του βουνού, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτα να τη διδαχθεί σωστά και στη συνέχεια να την εκτελέσει και να εξασκείται συνεχώς καθώς όπως και κάθε τεχνική επιδεξιότητα χρειάζεται χρόνο και πολλές επαναλήψεις. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να πάρει κανείς οδηγίες από έναν προπονητή ή κάποιον έμπειρο φίλο που θα υποδείξει τις σωστές γωνίες κίνησης των χεριών και των ποδιών αλλά και τη σωστή στάση του σώματος σε όλες τις κλίσεις. Και στο διαδίκτυο όμως μπορεί κανείς να βρει χρήσιμα βίντεο με εκμάθηση τεχνικής από κορυφαίους δρομείς των βουνών.
Στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση των τεχνικών σε αργό ρυθμό, ιδανικά με την παρουσία του «ειδικού» που θα διορθώνει τα όποια λάθη. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μία λύση αποτελεί η παρακολούθηση κάποιου από τα σεμινάρια ορεινού τρεξίματος που διοργανώνονται και στη χώρα μας, όπου η εκμάθηση της τεχνικής αποτελεί βασική προτεραιότητα. Από τη στιγμή που θα μάθει κανείς τη σωστή τεχνική αυτό που χρειάζεται είναι η συνεχής επανάληψη. Η «τριβή» άλλωστε με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί κανείς και να εξαλείψει τις φοβίες και τις ανασφάλειές του, ενώ θα του δώσει μία καλύτερη αντίληψη της κίνησης και του σώματός του. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται από μέρα σε μέρα και απαιτείται αρκετός χρόνος και υπομονή.
7. Ενυδατώνεται σωστάΤο θέμα της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ασκούμενους. Στο βουνό ωστόσο απαιτείται μία σωστή πρόβλεψη σε κάθε προπόνηση ή αγώνα καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού. Έτσι ο Mountain Runner θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του επαρκή ποσότητα νερού οι οποίες να υπερκαλύπτουν τις ανάγκες σε σχέση με τη διάρκεια της προπόνησης/αγώνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι επίσης να ενημερώνεται για φυσικές πηγές που μπορεί να υπάρχουν στη διαδρομή, τις οποίες θα μπορεί να εκμεταλευθεί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του.
8. Προστατεύει το περιβάλλονΈνα περισσότερο ηθικής φύσης ζήτημα, είναι αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο ότι κάθε δρομέας αλλά και επισκέπτης του βουνού πρέπει πρώτα απ’ όλα να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στον χώρο και στο περιβάλλον. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνει σκουπίδια από τρόφιμα που χρησιμοποιεί ή άλλα στους χώρους που κινείται. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εναποθέτει τα όποια υπολείμματα από προϊόντα που χρησιμοποιεί στον προσωπικό του σάκο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και στη συνέχεια να τα πετά στα σκουπίδια αφού την ολοκληρώσει. Επίσης, καλό είναι, αν έχει τη δυνατότητα να μαζεύει και σκουπίδια άλλων που ενδεχομένως συναντά στη διαδρομή, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος.
9. Δυναμώνει…Το βουνό ξεχωρίζει για τις έντονες απαιτήσεις σε δύναμη όχι μόνο των ποδιών αλλά ολόκληρου του σώματος. Με βάση αυτή την αρχή λοιπόν το ζήτημα της ενδυνάμωσης είναι… φλέγον. Πρώτα πρώτα λοιπόν θα πρέπει να οριστεί τουλάχιστον μία προπονήση ενδυνάμωσης την εβδομάδα ή ιδανικά και δύο που να περιλαμβάνουν ασκήσεις για όλο το σώμα. Μοιραία το βάρος πέφτει στα πόδια και τους σημαντικότερους μυς (τετρακέφαλος, δικέφαλος, γλουτιαίος) όμως απαιτείται πολύ καλό επίπεδο δύναμης και στον κορμό. Εκτός από κλασικές ασκήσεις με βάρη, είτε ελεύθερα είτε με όργανα, ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι, η εκτέλεση αλτικών ασκήσεων με οριζόντια και κατακόρυφα άλματα, ασκήσεων σε σκαλοπάτια (ανέβασμα, κατέβασμα, κουτσό κλπ.) καθώς και μερικά σπριντ από 20 έως 60 μ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται και στην ενδυνάμωση της ποδοκνημικής (αστράγαλος, γάμπα) όπου οι φορτίσεις στο βουνό είναι μεγάλες. Φυσικά, το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις και για τα χέρια καθώς και αυτά συνεισφέρουν σημαντικά στο τρέξιμο στο βουνό ιδιαίτερα στα ανηφορικά κομμάτια. Όσον αφορά το επίπεδο της επιβάρυνσης καλό είναι να αποφεύγετε τις πολύ μεγάλες φορτίσεις (π.χ όχι πολλά κιλά όταν κάνετε βάρη) αλλά να εκτελείτε αρκετά σετ και επαναλήψεις. Για παράδειγμα στη βασική άσκηση του ημικαθίσματος μπορείτε να κάνετε 3-4 σετ από 10-15 επαναλήψεις με επιβάρυνση στο 50-75% της μέγιστης δύναμής σας. Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να δυναμώσετε τις κινήσεις που εκτελείτε στο βουνό και όχι απλά τον κάθε μυ ξεχωριστά. Οι προπονήσεις αυτές μπορούν να εκτελούνται είτε μετά από μία προπόνηση τρεξίματος που περιλαμβάνει ελεύθερο τρέξιμο όχι πολύ μεγάλης διάρκειας είτε ημέρες που δεν έχετε σκοπό να τρέξετε καθόλου. Αν σκοπεύετε να κάνετε μία τέτοια προπόνηση μετά από ένα Long Run στο βουνό αποφύγετε τις μεγάλες επιβαρύνσεις (πολλά κιλά και πολλές επαναλήψεις) και τα πολλά άλματα. Γενικά πάντως, η προπόνηση ενδυνάμωσης θα πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που διέπουν και τη φάση της προπόνησης στην οποία βρίσκεται κανείς.
10. Προλαμβάνει τους τραυματισμούςΕίναι δεδομένο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Και για να προλάβει ένας Mountain Runner τους τραυματισμούς καλό θα είναι να αποκτήσει μία σειρά από συνήθειες που θα τον προστατέψουν σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν λοιπόν οι… κλασικές συνήθειες που εφαρμόζουν λίγο πολύ όλοι οι δρομείς όπως π.χ. η εκτέλεση διατατικών ασκήσεων. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να εκτελούνται στατικές διατάσεις για 20-30 δευτερόλεπτα στον κάθε μυ ενώ καλό είναι η κάθε διάταση να επαναλαμβάνεται από δύο και τρεις φορές. Με την ίδια λογική μετά την προπόνησή ενδείκνυται η κατανάλωση ενός καλού σνακ αποκατάστασης καθώς όσο πιο γρήγορα γίνει η αναπλήρωση τόσο καλύτερα για τον οργανισμό. Ιδανική λύση αμέσως μετά την προπόνηση είναι η κατανάλωση ενός φρούτου (μπανάνα ή μήλο) ή ενός φυσικού χυμού, ή ενός συνδυασμού υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε υγρή ή στερεή μορφή (π.χ. μπάρα). Επίσης είναι καλό την επόμενη μετά από μία δυνατή κι επίπονη προπόνηση στο βουνό να εκτελείτε ένα χαλάρωμα, ιδανικά σε επίπεδα και μαλακά εδάφη. Όσον αφορά τις πιο έμμεσες μεθόδους πρόληψης τώρα, η συστηματική ενδυνάμωση (όπως αναφέρεται και πιο πάνω) είναι σίγουρα ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του βουνού στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει να κάνει με το γεγονός πως οι περισσότεροι τραυματισμοί προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες δηλαδή πτώσεις, προσκρούσεις κλπ. και όχι από υπέρχρηση όπως συμβαίνει με τους δρομείς της ασφάλτου. Και αυτό γιατί στο βουνό οι κινήσεις δεν είναι επαναλαμβανόμενες. Έτσι, για να προλάβει κανείς τέτοιους τραυματισμούς πρέπει να έχει πάντα μαζί του τον κατάλληλο εξοπλισμό, να έχει μελετήσει καλά μία διαδρομή πριν προβεί σε μία δύσκολη προπόνηση σε αυτήν αλλά να και να προπονεί συστηματικά όχι μόνο την αντοχή του αλλά και τη συναρμογή και την ταχύτητα αντίδρασης.
Για αυτό συστήνεται η προπόνηση με δρομικές ασκήσεις, σε σκάλες ευκινησίας και σκαλοπάτια. Τέλος, ο συστηματικός έλεγχος της κατάστασης του σώματος (μία φορά στους 3 ή 6 μήνες ανάλογα με τον όγκο της προπόνησής) από έναν εξειδικευμένο γιατρό ή φυσικοθεραπευτή πιθανόν να προλάβει κάποιον τραυματισμό πριν ακόμα εξελιχθεί. Άλλες τεχνικές που θα βοηθήσουν στην ξεκούραση είναι το χαλαρό κολύμπι, η σάουνα και φυσικά το μασάζ και καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε τόσο.
Δημοσίευση στο Runner νο. 74, επιμέλεια: Δημήτρης Θεοδωρακάκος.