Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Parov Stelar - The Sun (feat. Graham Candy) (Official Video)


Το αγωνιστικό μενού του Σαββατοκύριακου 28-29/3

Ένα από τα πλουσιότερα Σαββατοκύριακα του χρόνου - ίσως και το πλουσιότερο - είναι το ερχόμενο 28-29 Μαρτίου από πλευράς αγώνων. Σε όλη τη χώρα διεξάγονται περισσότεροι από 10 αγώνες όλων των αποστάσεων και για όλα τα γούστα κι έτσι χιλιάδες δρομείς θα ζήσουν τη δική τους αγωνιστική εμπειρία.


Το "μενού" περιλαμβάνει από αγώνες 5 χλμ. έως και μαραθώνιο αλλά και αγώνες υπεραπόστασης καθώς και αγώνες σκυταλοδρομίας. Έχει όμως και αγώνες ασφάλτου - κυρίως - , αγώνες City Trail αλλά και "κλασικούς" αγώνες βουνού. Kαι ξεκινάμε...

Αρχίζουν τα Run GreeceΗ σειρά των Run Greece παίρνει εκκίνηση από τη Λάρισα. Η θεσσαλική πρωτεύουσα θα βγει στους δρόμους αυτήν την Κυριακή και προσκαλεί τον κόσμο να τρέξει στους αγώνες των 5 και 10 χλμ. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρώτος αγώνας της σειράς για φέτος. Δείτε εδώ για το Run Greece Λάρισα.

Olympia Marathon
Η Ολυμπία για πρώτη φορά διοργανώνει τον δικό της μαραθώνιο, μία διοργάνωση που πραγματοποιείται σε ξεχωριστά μέρη και
δίνει την ευκαιρία στους δρομείς να τερματίσουν στον χώρο που τελέστηκαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από μαραθώνιο, αγώνα ημιμαραθωνίου, αγώνα 12 χλμ. (το Σάββατο) καθώς και αγώνα 2 χλμ. μέσα στην πόλη του Πύργου. Οι συμμετοχές είναι ανοιχτές για τα περισσότερα αγωνίσματα. Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες, τις διαδρομές αλλά και το πώς μπορείτε να συμμετέχετε δείτε εδώ

Η 10η χρονιά της Μεσσήνης
Τα 10 χρόνια κλείνει ο μαραθώνιος της Μεσσήνης, μία διοργάνωση που περιλαμβάνει εκτός από τον μαραθώνιο και αγώνα 10 χλμ. αλλά και μικρότερη απόσταση των 3 χλμ. για όλους. Η μεσσηνιακή πόλη φορά τα γιορτινά της και για μία ακόμα χρονιά περιμένει δρομείς από την Πελοπόννησο, και όχι μόνο, να τρέξουν είτε στον μαραθώνιο είτε στα υπόλοιπα αγωνίσματα και να γνωρίσουν τις ομορφιές της. Δείτε εδώ περισσότερα.

Αγώνες ασφάλτου στην Αθήνα
Εντός της Αθήνας τώρα, η Σχολή Μωραΐτη διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον δικό της αγώνα που περιλαμβάνει 5 και 10 χλμ. αλλά και αγώνες για τα μικρά παιδιά. Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για το Μoraitis Run 2015 που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Ψυχικού.

Στον όμορο δήμο του Αμαρουσίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες σκυταλοδρομίας "Μαρούσι Βίκος Relays". Δείτε εδώ περισσότερα.

Νοτιότερα τώρα, στον Δήμο Ηλιούπολης την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 10 χλμ. Με την επωνυμία "3ος Λαϊκός Αγώνας Τρέχουμε στην Ηλιούπολη" - «Σωκράτης Γκιόλιας». Ο συγκεκριμένος αγώνας γίνεται για τρίτη φορά στη μνήμη του δημοσιογράφου ο οποίος βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό των αθλητών του στίβου ενώ υπήρξε και ο ίδιος τα νεότερα χρόνια της ζωής του.
Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν ακόμα o 21ος Αγώνας Δρόμου & πεζοπορίας Στέρνες - Κόφινας - Ιερά Μονή Κουδουμά, ένας αγώνας 22,5 χλμ. στον Δήμο Γόρτυνας στην Κρήτη, ο Ημιμαραθώνιος Άρτας «Ο δρόμος του γεφυριού» αλλά και ο "5ος Βαλλιάνειος Αγώνας Δρόμου" στην Κεφαλονιά με απόσταση 10 χλμ. αλλά και αγώνες για μικρά παιδιά.

Αγώνες trail
Για τους φίλους του trail τώρα, υπάρχει η επιλογή του Poikilo Mountain trail, ενός αγώνα που θα γίνει στο ομώνυμο όρος με απόστασεις των 22,5 και των 8 χλμ. ενώ για αυτούς που προτιμούν το City Trail, η πόλη της Πάτρας φιλοξενεί το “Tecnica City Trail Patras 2015” απόστασης 15 χλμ.
Με σημαντικό σκοπό
Στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα ο ξεχωριστός αγώνας "3ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός - Ελπίδα" με τα έσοδα να πηγαίνουν στη στήριξη του συγκεκριμένου σωματείου.
Επίσης, στην Χερσόνησο της Κρήτης θα γίνει για πρώτη φορά η διοργάνωση 1st Autism Race - Seaside Run με αγώνες των 5 και 10 χλμ. αλλά και 1 χλμ. για παιδιά που πραγματοποιείται και αυτός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό (2 Απριλίου).
Αυτοί που τρέχουν
Τέλος, ας μην ξεχνάμε έναν αγώνα που «τρέχει» από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ο λόγος για το 10th International Ultra Marathon Festival που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό με αρκετούς Έλληνες και ξένους υπερμαραθωνοδρόμους να συμμετέχουν στους αγώνες των 6 ημερών, των 72 και των 48 ωρών, ενώ το Σάββατο θα πάρει εκκίνηση και ο τελευταίος αγώνας του προγράμματος, αυτός των 24 ωρών.

Kovacs - My Love (Official Video)


Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν το “δεξί” με το “αριστερό”

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν το “δεξί” με το “αριστερό”
Σας παίρνει κι εσάς μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να στρίψετε αποφασιστικά το τιμόνι όταν ο συνοδηγός σας λέει να πάτε δεξιά; Ή μήπως διστάζετε όταν σας λένε να κοιτάξετε κάτι που βρίσκεται στα αριστερά σας;
Εάν ναι, δεν είστε μόνοι! Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε δεξί και αριστερό. Η δυσκολία δεν εντοπίζεται μόνο σε μικρά παιδιά αλλά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου μόρφωσης.
Η διάκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη νευρολογική και ψυχολογική διεργασία που απαιτεί τη συμμετοχή προηγμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η ικανότητα ενσωμάτωσης οπτικών, ακουστικών και απτικών πληροφοριών, οι γλωσσικές δεξιότητες και η μνήμη.
Αυτό που για κάποιους προκύπτει αβίαστα, για άλλους αποτελεί πρόκληση.
Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο εάν απλώς στρίψουμε στο λάθος δρόμο, όμως μια λανθασμένη επιλογή ανάμεσα σε δεξί και αριστερό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες υπό άλλες συνθήκες. Μερικά από τα σοβαρότερα ιατρικά σφάλματα που έχουν καταγραφεί αφορούν σε γιατρούς που έκαναν επέμβαση στη λάθος πλευρά του σώματος του ασθενούς, αφαιρώντας για παράδειγμα το δεξί αντί του αριστερού νεφρού ή ακρωτηριάζοντας λάθος πόδι!
Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό. Η διαθέσιμη βιβλιογραφία επί του θέματος υποδεικνύει ότι οι άντρες διαθέτουν αυξημένη οπτική και χωροταξική λειτουργικότητα, μπορούν δηλαδή να οπτικοποιούν αντικείμενα και χώρους με μεγαλύτερη ευκολία κι έτσι μπορούν να προσανατολίζονται καλύτερα.
Βέβαια, η σύγχυση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό είναι πιο πιθανή όταν το περιβάλλον επιβαρύνει την ικανότητα συγκέντρωσης, όταν δηλαδή υπάρχει θόρυβος και πολυκοσμία.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/327876-giati-orismenoi-anthropoi-berdeyoun-to-“deksi”-me-to-“aristero”#ixzz3VarOXPUE

Διατροφή: Οι νέες οδηγίες για καφέ, ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και αλκοόλ

Διατροφή: Οι νέες οδηγίες για καφέ, ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και αλκοόλ
Κάθε πέντε χρόνια, η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών (DGAC), η οποία αποτελείται από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας, επανεξετάζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή βάσει επίκαιρων επιστημονικών δεδομένων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση στρατηγικών και πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και για τις συμβουλές που θα δώσουν οι επαγγελματίες υγείας στους ασθενείς τους.
Οι νέες οδηγίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλατιού, καφέ, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ.
Αλάτι
Η νέα οδηγία είναι πιο «χαλαρή» από την προηγούμενη. Αναφέρει πως η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg (η προηγούμενη οδηγία ήταν 1.500 mg) για όλο τον πληθυσμό, ακόμη και για ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι δεν προκύπτουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνουμε λιγότερα από 2.300 mg αλάτι την ημέρα.
Καφές
Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ποσότητα έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα (3-5 φλιτζάνια καφέ) είναι ασφαλής και δεν συνδέεται με τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Ο καφές έχει μάλιστα ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας, καθώς η συστηματική κατανάλωση του απολαυστικού ροφήματος συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, Πάρκινσον και καρδιοπάθειας. Δεν θα πρέπει όμως στον καφέ να προσθέτουμε γάλα, ζάχαρη, σιρόπια κ.λπ., καθώς μας επιβαρύνουν με θερμίδες και λιπαρά.
Ζάχαρη
Για πρώτη φορά, η Επιτροπή συνιστά να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε σε ποσοστό κάτω από 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων σε ημερήσια βάση. Πέρα από τη ζάχαρη που προσθέτουμε σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε την «κρυμμένη» ζάχαρη σε κατά τα άλλα υγιεινά προϊόντα.
Κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. βοδινό κρέας, αρνί, πουλερικά με την πέτσα, λαρδί, τυρί, γάλα με πλήρη λιπαρά, κρέμα γάλακτος). Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των λιπαρών έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας κατ' επέκταση τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (αθηροσκλήρωση) επειδή παρεμποδίζεται η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και μόνο από ενήλικες.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/327874-diatrofi-oi-nees-odigies-gia-kafe--zaxari--alati--lipara-kai-alkool#ixzz3Vaqqv3Bt

Μανώλης Ρασούλης ο μέγας

Ο Μανώλης Ρασούλης (Ηράκλειο Κρήτης 28 Σεπτεμβρίου 1945-Θεσσαλονίκη 5 Μαρτίου 2011), πιο γνωστός για τους στίχους που έχει γράψει για τραγούδια, ήταν επίσης συγγραφέας, τραγουδιστής, συνθέτης, και δημοσιογράφος.
Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος. Έχει μία κόρη, τη Ναταλία Ρασούλη (μουσικό και τραγουδίστρια) που συνεργάστηκαν σε συναυλίες και στη δισκογραφία.
Απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2011[1] και βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΣΙΠΡΑ, ΤΣΑΚΑΛΙ ΜΟΥ



Moraitis Run 2015

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Moraitis Run στην περιοχή Φιλοθέης - Ψυχικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες των 5 και των 10 χλμ. σε μία ασφάλτινη διαδρομή γύρω από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη με τις εκκινήσεις και τους τερματισμούς να δίνονται από την είσοδο της Σχολής.
Παράλληλα θα διεξαχθούν και αγώνες 600 και 1.000 μ. για παιδιά δημοτικού σχολείο.
Για δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα moraitisrun.gr
Aκολουθεί η προκήρυξη του αγώνα:

«Η Σχολή Μωραΐτη οργανώνει στις 29 Μαρτίου 2015 το δεύτερο Moraitis Run στην περιοχή Ψυχικού – Φιλοθέης υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθηνών και του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Ο αγώνας περιλαμβάνει 5k, 10k, παιδικό αγώνα 600μ., 800μ. και 1000μ. στους μοναδικούς πευκόφυτους δρόμους του Δήμου Ψυχικού.
Τόπος και Ημερομηνία Διεξαγωγής:Ημερομηνία: Κυριακή 29 Μαρτίου 2015
Τόπος Διεξαγωγής: εκκίνηση και τερματισμός, είσοδος Σχολής Μωραΐτη, Παπαναστασίου και Αγ. Δημητρίου, Π. Ψυχικό (210 6795000).
Ώρα προσέλευσης : 08:30 πμ
Λήξη διοργάνωσης : 12:30 μμ
Κατηγορίες ΔρόμωνΑγώνας Ανδρών-Γυναικών
10.000 μέτρα: Ανδρών-Γυναικών, Ώρα εκκίνησης: 9.30π.μ.
5.000 μέτρα: Ανδρών-Γυναικών, Ώρα εκκίνησης: 11.15π.μ.
Πρόγραμμα Αγώνα
09:00 – Παιδικοί Αγώνες
  • Εκκίνηση 600μ. (α΄ και β΄ δημοτικού)
  • Εκκίνηση 800μ. (γ΄ και δ΄ δημοτικού)
  • Εκκίνηση 1000μ. (ε΄ και στ΄ δημοτικού)
09:30 – Εκκίνηση 10χλμ. (11:15 ολοκλήρωση αγώνα 10 χλμ.)
11:30 – Εκκίνηση 5 χλμ. (12:30 ολοκλήρωση αγώνα 5 χλμ.)
Δικαίωμα ΣυμμετοχήςΓια να συμμετάσχει κάποιος στον αγώνα 5χλμ. και 10 χλμ., πρέπει να έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του (γεννημένοι το 2002 και νωρίτερα).
Αγώνας Παιδιών (Αγοριών –Κοριτσιών)600 μέτρα (09:00) : Παιδιά Δημοτικού (τάξεις α’ και β’)
800 μέτρα (09:10) : Παιδιά Δημοτικού (τάξεις γ’ και δ’)
1000 μέτρα (09:20) : Παιδιά Δημοτικού (τάξεις ε’ και στ’)
Σταθμοί υποστήριξηςΚατά μήκος της διαδρομής του αγώνα δρόμου 5 και 10 χλμ. θα λειτουργούν δύο (2) σταθμοί υποστήριξης των δρομέων στα 3,5 χλμ και στα 7,5 χλμ. Εμφιαλωμένο νερό θα διατίθεται στους δρομείς στην αφετηρία, τον τερματισμό αλλά και στους ενδιάμεσους σταθμούς υποστήριξης.
Στον τερματισμό θα διατίθεται σε όλους τους συμμετέχοντες εμφιαλωμένο νερό Ζαγόρι και μπανάνες Dole.
Ηλεκτρονική χρονομέτρηση
  • Οι αγώνες 10 χλμ. και 5 χλμ. θα έχουν ηλεκτρονική χρονομέτρηση CHIP TIMING.
  • Οι παιδικοί αγώνες 600, 800 και 1000μ. θα έχουν ηλεκτρονική χρονομέτρηση CHIP TIMING.
ΚατάταξηΗ κατάταξη θα γίνει κατά κατηγορία (Άνδρες-Γυναίκες) και κατά ηλικιακή κατηγορία. Συγκεκριμένα:
Άνδρες: Έως 35 ετών, 35-45 ετών, 46-55 ετών, 56-65 ετών, 66 +
Γυναίκες: Έως 29 ετών, 30-40 ετών, 41-50 ετών, 51-60 ετών, 60 +
Χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώναΤο χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα των 10χλμ. Είναι 2 ώρες, ενώ για τα 5χλμ. 1 ώρα και 15 λεπτά.
Η Σχολή Μωραΐτη οργανώνει στις 29 Μαρτίου 2015 το δεύτερο Moraitis Run στην περιοχή Ψυχικού – Φιλοθέης υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθηνών και του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Ο αγώνας περιλαμβάνει 5k, 10k, παιδικό αγώνα 600μ., 800μ. και 1000μ. στους μοναδικούς πευκόφυτους δρόμους του Δήμου Ψυχικού.
Περιγραφή Διαδρομής


Απονομή κυπέλλων, μεταλλίων και διπλωμάτων στους νικητές.
  • Μετάλλια απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών, κύπελλο μόνο στον πρώτο αθλητή και την πρώτη αθλήτρια.
  • Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.
  • Κύπελλο θα απονεμηθεί στο σύλλογο ή σχολείο με την πολυπληθέστερη συμμετοχή.
  • Αναμνηστικά διπλώματα θα δοθούν σε όλα τα παιδιά που θα πάρουν μέρος.
  • Θα κληρωθούν δώρα ανεξάρτητα κατάταξης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Υγεία ΣυμμετεχόντωνΌλοι οι δρομείς συμμετέχουν στον αγώνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ζητήματα που αφορούν στην υγεία των συμμετεχόντων και οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού, ιατρικού ελέγχου. Για τα παιδιά που συμμετέχουν την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κηδεμόνες τους.
Κέντρο Εγγραφών: Σχολή Μωραΐτη
Οι δρομείς μπορούν να γράφονται ηλεκτρονικά στη φόρμα εγγραφής που θα βρείτε στο site: www.moraitisrun.gr
Ατομική εγγραφή / αγώνα: 7€
Για εγγραφές συλλόγων / group: κατόπιν συνεννοήσεως με τη Σχολή Μωραΐτη (Γραφείο Φυσικής Αγωγής, τηλ.: 210-6795000)
Για παιδιά Δημοτικού (Α,Β,Γ,Δ, Ε, ΣΤ, συμμετοχή στον αγώνα 600 και 800μ και 1000μ.): ΔΩΡΕΑΝ
Προθεσμία εγγραφής ως Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 και ώρα 15:00 μμ
Εκπρόθεσμη Υποβολή ΕγγραφήςΓια εγγραφές εκτός προθεσμιών ή την ημέρα του αγώνα:
Ατομική εγγραφή: 10€
Τρόποι Πληρωμής:
Α) Στο Ταμείο της Σχολής Μωραΐτη στο Π. Ψυχικό
Β) Μέσω Τραπέζης :
Εurobank: 0026 0036 640200 4492 42
ΙΒΑΝ: GR3502600360000640200449242
Ονομ/μο Δικαιούχου: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ
Παρακαλούμε σαν αιτιολογία κατάθεσης το ονοματεπώνυμο συμμετοχής στον αγώνα.
Ταμείο, Παραλαβή Αριθμών & Chip:Η παραλαβή των αριθμών θα γίνει στη Σχολή Μωραΐτη από Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 μέχρι και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. Για τους παιδικούς αγώνες η παραλαβή των αριθμών θα γίνει και την ημέρα των αγώνων μισή ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος».

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Kwabs - Walk (Official Video)


10 Συμβουλές υγιεινής διατροφής

10 Συμβουλές υγιεινής διατροφής

1. Τρώγε ποικιλία τροφίμων

Χρειάζεσαι περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχεις καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Η παροχή τροφίμων στις μέρες μας διευκολύνει το να τρώς ευρεία ποικιλία τροφίμων είτε αγοράζοντας φρέσκα τρόφιμα και να τα μαγειρεύεις, είτε εκμεταλλευόμενος προμαγειρεμένα πιάτα και γεύματα, είτε παραγγέλνοντας απ’ έξω. Ισορρόπησε τις επιλογές σου σε βάθος χρόνου! Αν έφαγες μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό. Αν μια μέρα φάς μια μεγάλη μερίδα κρέατος για βραδινό, προτίμησε ίσως το ψάρι την επόμενη μέρα.

2. Βάσισε τη διατροφή σου σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα όπως το ψωμί ολικής, τα ζυμαρικά, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες στη διατροφή σου πρέπει να προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Δοκίμασε επίσης ψωμί ολικής, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσεις την πρόσληψη ινών.

3. Απόλαυσε πολλά φρούτα και λαχανικά

Οι περισσότεροι, δεν τρώμε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα παρότι παρέχουν σημαντικά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Προσπάθησε να τρώς τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως και, αν δεν σου αρέσουν πολύ στην αρχή, δοκίμασε νέες συνταγές ή δες τι έτοιμα πιάτα υπάρχουν διαθέσιμα στο σούπερ μάρκετ.

4. Διατήρησε υγιές σωματικό βάρος και νιώσε καλά

Το σωστό βάρος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, το ύψος σου και η κληρονομικότητα. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος. Το υπερβάλλον σωματικό λίπος προκύπτει όταν τρως περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό με θερμιδική αξία – πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακας ή αλκοόλ – αλλά το λίπος είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσεις την ενέργεια (θερμίδες) που δαπανάς και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ωραία. Το μήνυμα είναι απλό: αν παίρνεις βάρος, πρέπει να τρώς λιγότερο και να είσαι περισσότερο δραστήριος.

5. Τρώγε μέτριες μερίδες – μείωσε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείεις

Αν κρατάς το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρως όλα τα τρόφιμα που σε ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσεις κάποια. Παραδείγματος χάριν, λογικές μερίδες είναι: 100g κρέατος, ένα μέτριο φρούτο, μισό φλιτζάνι ωμά ζυμαρικά και 50ml παγωτού. Τα προμαγειρεμένα γεύματα μπορούν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελέγξεις το μέγεθος της μερίδας και συχνά έχουν τη θερμιδική αξία στη συσκευασία για να σε βοηθήσουν αν μετράς θερμίδες. Αν τρως έξω, θα μπορούσες να μοιραστείς τη μερίδα με κάποιο φίλο.

6. Τρώγε συχνά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώς τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Μην ξεχνάς να υπολογίζεις τα σνακ ως μέρος της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

7. Κατανάλωνε πολλά υγρά

Οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως! Ή ακόμα περισσότερο, αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είσαι σωματικά δραστήριος. Το απλό νερό βρύσης είναι προφανώς μια καλή πηγή υγρών αλλά η ποικιλία μπορεί να είναι και απολαυστική και υγιεινή. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.

8. Κουνήσου

Όπως είδαμε, πολλές θερμίδες και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση αυτών των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Άρα, βάλε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί του ασανσέρ (προς τα πάνω και προς τα κάτω!). Πήγαινε μια βόλτα στο μεσημεριανό σου διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής για να γίνεις δραστήριος!

9. Ξεκίνησε τώρα! Και κάνε τις αλλαγές σταδιακά

Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές αλλαγές αμέσως. Για τρεις μέρες, κατέγραψε τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνεις στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα – Μήπως τρως πολύ λίγα φρούτα ή/και λαχανικά; Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσεις να τρως ένα παραπάνω φρούτο ή μία μερίδα λαχανικών την ημέρα. Μήπως τα αγαπημένα σου φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σε κάνουν να παίρνεις βάρος; Μην τα αποκλείσεις, και νιώσεις δυστυχισμένος αλλά προσπάθησε να επιλέξεις εκδοχές τους, χαμηλές σε λιπαρά ή να τρως μικρότερες ποσότητες. Και άρχισε να χρησιμοποιείς τις σκάλες στη δουλειά!

10. Να θυμάσαι ότι η ισορροπία είναι το παν

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Μη νιώθεις ενοχές για τα τρόφιμα που σου αρέσουν αλλά κατανάλωνε τα με μέτρο και επίλεξε άλλα τρόφιμα που θα σου παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία.


Πηγή: The European Food Information Council

11 Τροφές που ρίχνουν τη Χοληστερίνη

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση συντελούν στην καλή διατήρηση της καρδιάς, και της υγείας μας γενικότερα. Το άγχος, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία οδηγούν στην αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ας γνωρίσουμε τους «σύμμαχους» της καρδιάς μας!
11 Τροφές που ρίχνουν τη Χοληστερίνη

1.ΒρώμηΗ βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Ξεκινήστε την ημέρα σας, με ένα υγιεινό πρωινό που θα περιλαμβάνει 2 μερίδες βρώμης (1 μερίδα :45 g) καθημερινά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5 % σε μόλις έξι εβδομάδες. Το κλειδί σε αυτό είναι η ουσία β-γλυκάνη,ουσία που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
ΠΡΟΤΑΣΗΠρωινό με γιαούρτι ή Γάλα και βρώμη
Σε ένα μπολ προσθέτετε γιαούρτι ή γάλα και 4 κουταλιές βρώμης και ανακατεύετε. Προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα ή και κομμάτια μαύρης σοκολάτας και απολαύστε!
2.Κόκκινο ΚρασίΈρευνες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα του Μεταβολισμού και της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωσαν το ίδιο συμπλήρωμα σταφυλιών που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί, μείωσαν τα επίπεδα της LDL κατά 9%. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη πριν πάρουν μέρος στην έρευνα ,παρουσίασαν μια πτώση κατά 12% των επιπέδων της LDL.
ΠΡΟΤΑΣΗΈνα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας η το δείπνο σας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης
3.Σολομός & Λιπαρά ΨάριαΤα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL).Σύμφωνα με έρευνα, αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που βρίσκονται στο σολομό, στις σαρδέλες, και τη ρέγγα μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη έως και 4%.
ΠΡΟΤΑΣΗΟ σολομός, ψητός, βραστός ή μαριναρισμένος μπορεί να συνδυαστεί άριστα με μια πράσινη σαλάτα όπως για παράδειγμα σπανάκι.
4.Ξηροί ΚαρποίΕάν θέλετε να μειώσετε την χοληστερόλη σας, ίσως πρέπει να βάλετε λίγους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας διατροφή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν 42 γραμμάρια καρύδια, έξι ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα μείωσαν την ολική χοληστερόλη τους κατά 5,4% και την LDL χοληστερόλη κατά 9,3%. Επίσης, τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι πολύ καλές επιλογές. Ωστόσο, ενώ οι ξηροί καρποί είναι τροφή ωφέλιμη για μια υγιή καρδιά, είναι επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Όσον αφορά την ποσότητα, 10-15 μετρίου μεγέθους ξηροί καρποί είναι μια καλή πρόταση για να μειώσετε την χοληστερίνη σας.
ΠΡΟΤΑΣΗΠροσθέστε ξηρούς καρπούς στο γιαούρτι και τα δημητριακά σας,στα κέικ και στις σαλάτες σας.
5.ΌσπριαΤα όσπρια και κυρίως τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού οποιουδήποτε όσπριου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη έως και 10% σε έξι μόλις εβδομάδες.
ΠΡΟΤΑΣΗΣαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και καρύδια ή σαλάτα με φακές, ντομάτα και μυζήθρα αποτελούν υγιεινά θρεπτικά γεύματα για όλη την οικογένεια.
6.Πράσινο-Μαύρο ΤσάιΠαρόλο που το πράσινο τσάι έχει γίνει ευρέως γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί επίσης ένα όπλο στην μείωση της LDL χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το μαύρο τσάι αποδείχτηκε ότι μείωσε τα λιπίδια του αίματος έως 10% σε τρεις μόνο εβδομάδες.
ΠΡΟΤΑΣΗΚαταναλώστε 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα και αντικαταστήστε τους υπόλοιπους με πράσινο ή μαύρο τσάι.
7.Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την LDL, δηλαδή την κακή χοληστερόλη του αίματος. Σε μια μελέτη του 2007, οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν σκόνη κακάου (η μαύρη σοκολάτα περιέχει σκόνη κακάου σε ποσοστό 65%),είχαν 24% αύξηση στα επίπεδα της HDL σε διάστημα 12 εβδομάδων. Σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην αποφυγή απόφραξης των αρτηριών.
ΠΡΟΤΑΣΗΜπισκότα Βρώμης με μαύρη σοκολάτα και καρύδια αποτελούν ένα υγιεινό απογευματινό σνακ για όλη την οικογένεια.
8.Σπανάκι
Το σπανάκι όπως και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχει λουτείνη, μια ουσία που μας προστατεύει από το έμφραγμα, αφού κρατάει τις αρτηρίες μας “καθαρές” από τη χοληστερίνη. Μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα.Για την καλύτερη απορρόφηση της λουτείνης προσθέστε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο.
ΠΡΟΤΑΣΗΣπανάκι με σαλάτα, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα για μια υγιή καρδιά.
9.ΑβοκάντοΌπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης στο σώμα – HDL ή καλή χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, και LDL ή κακή χοληστερόλη, η οποία είναι η κύρια αιτία της νόσου της καρδιάς. Τα αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , ένα είδος λίπους που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και να μειώσει την LDL. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε βήτα σιτοστερόλη, μία ουσία που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά (300 θερμίδες και 30 γραμμάρια λίπους ανά αβοκάντο), γι αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
ΠΡΟΤΑΣΗΠροσθέστε αβοκάντο στις σαλάτες σας ή δοκιμάστε μια παγωμένη κρεμώδης σούπα αβοκάντο.
10.ΣκόρδοΤο σκόρδο έχει βρεθεί ότι μειώνει την χοληστερίνη, προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από λοιμώξεις. Συμβάλλει, επίσης, στην πρόληψη της απόφραξης των αγγείων, οι οποίες αποδίδονται στην αθηρωματική πλάκα που προσκολλάται στα τοιχώματα των αγγείων
ΠΡΟΤΑΣΗΕντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο ή συνοδεύστε το φαγητό σας με σκορδαλιά.
11. ΕλαιόλαδοΤο ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα έλαια, το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημική επεξεργασία. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα υγιεινά έλαια, ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο. Όπως τα περισσότερα λίπη, το ελαιόλαδο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εν τούτοις, λόγω της τάσης του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, το ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο και ορισμένα φυτικά έλαια. Όσον αφορά την κατανάλωση του, δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές για να καρπωθούμε τα οφέλη για την υγεία και κυρίως για την καρδιά.
ΠΡΟΤΑΣΗΤο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου για να μαρινάρετε και να σοτάρετε το κρέας και τα λαχανικά σας.
Εύα Μακρή
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Msc in Clinical Nutrition-University of Surrey

Με επιτυχία τα Κυριακίδεια

 
O Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης και ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, διοργάνωσαν με επιτυχία τους αγώνες δρόμου με την επωνυμία "ΚΥΡΙΑΚΙΔΕΙΑ 2015", στη μνήμη του Στέλιου Κυριακίδη, την Κυριακή 22 Μαρτίου.
Στον αγώνα των 10 χλμ. μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Μενής σε 33:15 ενώ πρώτη γυναίκα ήταν η Ράνια Ρεμπούλη σε 39:51. Συνολικά στα 10 χλμ. έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 δρομείς ενώ στον αγώνα του 1 χλμ. των παιδιών συμμετείχαν περισσότερα από 130 παιδιά.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Φωτογραφίες: Διοργάνωση, Βασίλης Ροζάκης