Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ACTIVE MEMBER - ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ


Θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100;


nutrition-day

Τότε φάτε αυτές τις τροφές:

Λαχανικά
Καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, αν μπορείτε μάλιστα και περισσότερες, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού και καρκίνου.
Γιαούρτι
Καταναλώνετε ημιάπαχο γιαούρτι καθημερινά. Είναι γεμάτο προβιοτικά, στα οποία έχει επικεντρωθεί η έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που ενδεχομένως διαθέτουν.
Ψάρι
Τρώγετε ψάρι δύο με τρεις φορές τη βδομάδα. Φρπντίστε τουλάχιστον η μία να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σολομός, για τα λιπαρά οξέα Ω3, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία προκαλεί ασθένειες.
Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες
Καταναλώνετε θερμίδες –τουλάχιστον 25 γρ. την ημέρα- τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής αλέσεως. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.
Καρπούς
Τρώγετε ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια Αιγίνης και καρύδια, για να καταπολεμήσετε τις καρδιοπάθειες, αλλά περιοριστείτε σε μία χούφτα την ημέρα.

Το μυστικό

Μην ξεχνάτε να κάνετε ήπια άσκηση για 15 λεπτά την ημέρα.

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο!

Η Δήμητα Κέκια, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος εξηγεί αν όντως κάνει αντιγήρανση, αν οι τροφές αναπληρώνουν το κολλαγόνο που χάνουμε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου κι αν τα συμπληρώματα βοηθούν.

Το κολλαγόνο μειώνεται κατά την ενήλικη ζωή 1-1.5% κάθε χρόνο και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Είναι υπεύθυνο για την ανάκτηση της ανθεκτικότητας, της ελαστικότητας, της υγρασίας και της λάμψης στο δέρμα, καθώς και τη διατήρηση της δομής και του σχήματος των εσωτερικών οργάνων μας. Εκτός αυτών, αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.
Τι είναι;
Αποτελεί μια πρωτεΐνη που υπάρχει και παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι δομικό συστατικό του συνδετικού μας ιστού και βρίσκεται σε πολύ μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου σώματος. Η επάρκειά του σχετίζεται με ομαλή λειτουργία ποικίλων δομών του σώματός μας, με κυριότερες από αυτές το δέρμα και τις αρθρώσεις μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι π.χ. κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στο θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω του, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι. Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας· είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.
Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις για τα συμπληρώματα διατροφής, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητές του ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων· μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:
Λευκαίνει το δέρμα,
Μειώνει την κυτταρίτιδα,
Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει,
Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα οφέλη του κολλαγόνου βρίσκονται όχι στα συμπληρώματα αλλά στο κολλαγόνο που παίρνουμε με την τροφή. Για να καταλάβετε τη διαφορά το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Επομένως, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται· δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Να πάρω ή όχι συμπλήρωμα;
Η αλήθεια είναι ότι το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.
Υπάρχουν διάφορα είδη κολλαγόνου σε συμπλήρωμα ανάλογα με τις ανάγκες μας. Τέλος, υπάρχουν και κλινικές μελέτες όπου φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ’ ότι φαίνεται στην αρχή – για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο η δοσολογία, καθώς και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C, D και E. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορροφησιμοτητα του κολλαγόνου και αν δεν το εμπεριέχει το συμπλήρωμα καλό είναι να πίνετε λίγο χυμό πορτοκάλι ή να παίρνετε μια πολυβιταμινη μαζί. Η βιταμίνη C, έχει ξεχωριστό ρόλο στην λειτουργία του δέρματος, καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ο σχηματισμός του οποίου αυξάνει την ελαστικότητα στο δέρμα. Ερευνητές απέδειξαν ότι βοηθά στην σύνθεση κολλαγόνου, τόσο στα κύτταρα του δέρματος ατόμων νεαρής ηλικίας, όσο και εκείνων μεγαλύτερης ηλικίας.

Το μυστικό

Για να απορροφηθεί το συμπλήρωμα κολλαγόνου, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, πρέπει το μοριακό του βάρος να είναι πολύ χαμηλό, περίπου 3000 dalton. Επίσης αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα κολλαγόνου κάντε το για 3 μήνες, σταματήστε για ένα μήνα και μετά συνεχίστε για άλλους 3 μήνες. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κολλαγόνου υπολογίζεται περίπου στα 6 γραμμάρια. Καλό είναι να λαμβάνεται με άδειο στομάχι και να τρώτε αφού περάσουν 30 λεπτά.

ΡΟΖ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΚΑΣ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ. αφιερωμενο στα αστικα κομματα


Τι είναι το κορασάν;

khorasan-omorfamystika

Το κορασάν είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενέργεια και πρωτεΐνες, έχει πολλές φυτικές ίνες και είναι φτωχό σε λίπος. Από μικροθρεπτικά συστατικά, αποτελεί καλή πηγή θειαμίνης, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, σιδήρου, φωσφόρου και σεληνίου.
Μπορεί να βοηθήσει:
στη μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη
στη μείωση των δεικτών φλεγμονής και οξειδωτικού στρες
στην αύξηση του καλίου και του μαγνησίου στο αίμα.
Το κορασάν είναι πολύ καλή πηγή λουτεΐνης η οποία και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Για να το προετοιμάσετε χρειάζεται να το ξεπλύνετε και να το βράσετε σε περίπου 2,5 φορές τον όγκο του σε νερό για να μαλακώσει. Στο τέλος, το σουρώνετε, το αφήνετε να κρυώσει Είναι πολύ καλή επιλογή και για χορτοφάγους καθώς είναι και πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνη.
Είναι μια ιδέα για συνοδευτικό φαγητού, ή σαλάτα.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ SPOT ΤΟΥ ΚΚΕ


Τα ναι και τα όχι της διατροφής όταν έχουμε άγχος

Τα ναι και τα όχι της διατροφής όταν έχουμε άγχος
Όλοι το έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στην ζωή μας, να είμαστε δηλαδή αγχωμένοι και να μην μπορούμε να φάμε, ή να τρώμε λάθος. Γενικότερα, οι εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής δείχνουν ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άγχους.
Μια κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές είναι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αναφέρει το Λόγω Διατροφής και συνεχίζει:
Αυτά τα λιπαρά, βρίσκονται συνήθως στα ψάρια, και μελέτες αποδεικνύουν ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να πάρουν τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω της διατροφής.
Το άγχος χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης δρώντας ως πρόδρομος. Άρα, η τριπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των δεικτών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, μειώνοντας τα συναισθήματα του άγχους.
Όταν πρόκειται για αγχώδεις διαταραχές, τι δεν τρώτε είναι επίσης εξίσου σημαντικό.
Για παράδειγμα, η διέγερση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα – προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ιδρωμένες παλάμες, κλπ – μπορεί να συγχέεται με τα συναισθήματα του κινδύνου και να προκαλέσει μια κρίση πανικού σε άτομα που έχουν πολύ άγχος. Γι "αυτό είναι καλύτερο να περιοριστεί η καφεΐνη ή να τη βγάλετε τελείως από τη διατροφή, εάν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί, ότι, οι αγχώδεις διαταραχές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεραπείας. Όπως και με τις σωματικές ασθένειες, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι βασική για την υγιή διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/324468-ta-nai-kai-ta-oxi-tis-diatrofis-otan-exoume-agxos#ixzz3ONTq9IVE