Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ βάζουν μαχαίρι στην πρόληψη, κόβοντας διαγνωστικές εξετάσεις.



Νέο «μαχαίρι» στην Πρόληψη βάζουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, κόβοντας μια σειρά διαγνωστικές εξετάσεις, και μάλιστα σε ασθένειες που -αν διαγνωστούν έγκαιρα- μπορούν να θεραπευτούν.
Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β' 2243/2014), μπαίνουν όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ, πράγμα που έρχεται να συνεχίσει τις διαρκείς περικοπές που έχουν γίνει με τους δυο κανονισμούς παροχών του Οργανισμού.
Ενδεικτικά το «μαχαίρι» των περικοπών μπαίνει σε:
  • Ορμόνες θυρεοειδικής λειτουργίας: Δεν δικαιολογείται πληθυσμιακός έλεγχος σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Έλεγχος δικαιολογείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. γυναίκες άνω των 50 και άντρες άνω των 70 ετών) και ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια.
  • Τεστ ΠΑΠ: Δεν ενδείκνυται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 21 και άνω 65 ετών, παρά μόνο μία φορά ανά τριετία.
  • Η PSA με δακτυλική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, δεν δικαιολογείται σε άντρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών, αλλά και σε ασθενείς με χρόνιες, βαριές νόσους, με προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των 10 ετών. Δικαιολογείται σε άνδρες 45 - 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών, και σε άντρες 40 - 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
  • Καρκινικοί δείκτες δικαιολογούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, με αυστηρά κριτήρια και σε περίπτωση διαγνωσμένου καρκίνου.
  • Μετρήσεις οστικής πυκνότητας δεν δικαιολογούνται για προληπτικούς λόγους, και μπορούν να γίνονται ανά διετία πλέον σε ορισμένες ομάδες ασθενών ή τραυματιών. Επίσης σε γυναίκες άνω των 65 και άντρες άνω των 75 ετών, και άντρες και γυναίκες από 50 ετών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Αναδεικνύεται μια ακόμη συνέπεια της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών της Υγείας και την κερδοφορία τους, το εμπόριο που επικρατεί στην Υγεία, πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αφού -όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση- παρατηρείται «γιγάντωση φαινομένων προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων με αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης υγείας». Επιπλέον, η εν λόγω υπουργική απόφαση βασίζεται στα διαγνωστικά, θεραπευτικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες υγειονομικών και φαρμακοποιών, αλλά και από τα κόμματα που τις στηρίζουν.

www.902.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου