Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μάστιγα της σύγχρονης εποχής το Αλτσχάιμερ

Θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου.

Αναμένεται να φτάσει από τα 35,6 εκατομμύρια, στα 65,7 εκατομμύρια το 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Το Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κοινωνία και το 2010 τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν γι αυτές τις ασθένειες θα ξεπεράσουν 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 604 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ειδικοί από το King's College του Λονδίνου και το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση, κάνουν έκκληση για διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας.

Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

Το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συναντήσεων των G8 και G20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου