Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Όσο λιγότερο κρέας, τόσο το καλύτερο!

Περισσότερες από 45.000 ζωές τον χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν αν όλοι αρχίζαμε να τρώμε όλο και λιγότερο κρέας, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας και τους Φίλους της Γης (ΦτΓ).

Αν μειώναμε το κρέας της διατροφικής μας καθημερινότητας σε 2-3 φορές μόνο την εβδομάδα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τουλάχιστον 31.000 θάνατοι από πρόωρες καρδιακές παθήσεις, 9.000 από καρκίνο και 5.000 από εγκεφαλικά, σύμφωνα με έκθεση των ΦτΓ και του Dr. Mike Rayner.

Η εβδομαδιαία ποσότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 210 γραμμάρια, που είναι περίπου στο μισό λουκάνικο την ημέρα. Οι ειδικοί δε συνιστούν να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να γίνουμε χορτοφάγοι, αρκεί απλώς να μειώσουμε το κρέας από το διαιτολόγιο μας.

Καταναλώνοντας τόσο πολύ κρέας και κυρίως επεξεργασμένο, όπως σαλάμι, μπέικον και ζαμπόν, εισάγουμε στον οργανισμό μας λίπος και αλάτι σε ποσότητες που μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας.

Η δραστική μείωση κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην αποψίλωση των δασών στην περιοχή της Νοτίου Αμερικής, όπου πολλά τροπικά δάση αφανίζονται με σκοπό να γίνουν ζωοτροφές για φάρμες στην Ευρώπη.

Οι παραγωγοί κρέατος από την μεριά τους, υποστηρίζουν πως το κόκκινο κρέας έχει και πολλές ευεργετικές ικανότητες ενώ οι καταναλωτές τρώνε ακόμη λιγότερο κρέας και από αυτό που συνιστούν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου