Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

H ασπαρτάμη στο εδώλιο: Αθώα ή ένοχη;

Η EFSA, κορυφαία Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, λέει ξανά «ναι» στην κορυφαία τεχνητή, γλυκαντική ουσία!

Από τη μία πλευρά οι φήμες, οι υποθέσεις, οι συνήθως αβάσιμες κατηγορίες και από την άλλη, τα αδιαμφισβήτητα προτερήματα των προϊόντων που προέρχονται από την εξέλιξη της επιστήμης των τροφίμων. Στη μέση, όπως πάντα, ο καταναλωτής που καλείται να διακρίνει την αλήθεια από την υπερβολή και να κάνει τις επιλογές του, με κριτήριο τόσο την απόλαυση, όσο, φυσικά, και την διασφάλιση της υγείας του.

Είναι προφανές ότι το μόνο «όπλο» που διαθέτουμε εμείς οι καταναλωτές απέναντι σε τέτοιου είδους διλήμματα, είναι η γνώση, με τη μορφή της έγκυρης, επιστημονικής ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πολυσυζητημένη ασφάλεια της ασπαρτάμης: ενώ δηλαδή, κάθε τόσο, κυκλοφορούν διάφορες φήμες σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της, σήμερα έρχεται μία ακόμη επίσημη επιβεβαίωση, από τα χείλη των πλέον αρμόδιων, που βάζει (ξανά) τα πράγματα στη θέση τους!

Συγκεκριμένα, μόλις τον Απρίλιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων –η περίφημη EFSA- εξέδωσε μία ανακοίνωση που λέει ακριβώς ότι:

«Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνο δράση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η καθιερωμένη τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα».

Την ίδια θέση για έλλειψη στοιχείων περί καρκινογόνου δράσης έλαβε στην πρόσφατη έκθεσή του (2008) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund).
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου