Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μήπως ντρέπεται;

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας είναι συνεσταλμένο; Δεν κάνει εύκολα φιλίες με τα άλλα παιδιά στο σχολείο; Κάθεται μόνο του, απομονωμένο; Δεν παίζει με τα άλλα παιδιά στα διαλείμματα; Δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες στα μαθήματα;

Μπορείτε οι γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας, ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να κοινωνικοποιείται και να επικοινωνεί με τους συμμαθητές του, αλλά και να κάνει φίλους. Αρχικά, θα πρέπει να είστε πολύ διακριτικοί και να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει στις δραστηριότητες της τάξης. Να συζητήσετε μαζί του, ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, να το ενθαρρύνετε και να το φέρετε σε επαφή με δραστηριότητα που και το ίδιο επιθυμεί.

Προσπαθήστε να μην είστε απαιτητικοί με το παιδί σας, αλλά να είστε ενθαρρυντικοί και να συζητάτε στο τέλος της ημέρας για το πώς πέρασε στο σχολείο. Φροντίστε να συναναστρέφεται και να παίζει με παιδιά της ηλικίας του και εκτός σχολείου. Αν υπάρχει λόγος που είναι ντροπαλό το παιδί, προσπαθήστε να τον εντοπίστε, για να το βοηθήστε να το ξεπεράσει. Συζητήστε με τη δασκάλα του παιδιού σας, ώστε να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί, να μην αισθάνεται ντροπή. Στην αρχή, μπορείτε να το πηγαίνετε εσείς στο σχολείο, για να νιώθει πιο άνετα, και, στη συνέχεια, αφήστε το να πηγαίνει με έναν συμμαθητή του, τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου