Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

MISSOURI UNITED STATES, Μιζούρι ΗΠΑ: Εθνοφρουρά, πυροβολισμοί και θωρακισμένα οχήματα απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και παιδιά

 
 
             
 
 
Το πραγματικό του πρόσωπο δείχνει το αστικό κράτος των ΗΠΑ καταστέλλοντας με όλα τα μέσα τους κατοίκους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, από πυρά αστυνομικού το περασμένο Σάββατο.
 
Η Εθνοφρουρά στην εμπροσθοφυλακή της καταστολής
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ κάλεσε τις δυνάμεις της Εθνοφουράς σήμερα σε δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι (Αφοραμερικανοί κυρίως) διαδηλωτές που συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις, με αμείωτη ένταση παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον υπέγραψε διαταγή με την οποία η Εθνοφρουρά καλείται «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, καθώς και στην προστασία των πολιτών του Φέργκιουσον», μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κι ενώ στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σημειώθηκε νέα άγρια καταστολή της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία πυροβόλησε κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά παιδιά, έριξε πολλά δακρυγόνα σε ένα πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δυνάμεις καταστολής κινήθηκαν στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα.
Να σημειωθεί ότι η επιστράτευση της Εθνοφρουράς από το αστικό κράτος στις ΗΠΑ έχει συνδεθεί ιστορικά με την άγρια καταστολή των μεγάλων απεργιών της εργατικής τάξης κατά τη δεκαετία του 30', με την εξόντωση των "Κόκκινων" στα χρόνια του μακαρθισμού και την καταστολή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα κατά τη δεκαετία του 60'.
 
Στοιχεία από τη νεκροψία
Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η νεκροψία που έγινε κατ΄ εντολή της οικογένειας του δολοφονημένου από πυρά αστυνομικών, 18χρονου άοπλου Μάικλ Μπράουν και σύμφωνα με αυτήν, βρέθηκαν έξι σφαίρες. Όλες ήταν στην μπροστινή πλευρά του σώματός του, και οι δύο στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι «New York Times», δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι πυροβολισμοί ήταν εξ επαφής καθώς ο ερευνητής που διενήργησε τη νεκροψία δεν είχε πρόσβαση στα ρούχα του Μπράουν (όπου ενδεχομένως να υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας). Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην έρευνα της υπόθεσης εξαιτίας της έκτασης που έχει πάρει, διέταξε τη διενέργεια νέας νεκροψίας.
Θα πρόκειται για την τρίτη νεκροψία, μετά την προκαταρκτική στην οποία είχαν προχωρήσει οι αρχές του Φέργκιουσον και εκείνη που έγινε από την οικογένεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δικαιολόγησε την απόφασή του σημειώνοντας τις «ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσης και το σχετικό αίτημα της οικογένειας».

Επιστρέφει ο ρατσισμός;
Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολιάζουν ότι φαίνεται να επιστρέφει το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ, με αφορμή ένα γεγονός σε μια μικρή πόλη, ο πληθυσμός της οποίας είναι Αφροαμερικανοί και η αστυνομία και η ηγεσία της είναι λευκοί στην πλειοψηφία τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα, ότι η δολοφονία του Μάικλ Μπράουν ξύπνησε άσχημες μνήμες κυρίως στην Αμερική από τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός φύλακα σε συνοικία της Φλόριντα, ενώ ο φύλακας αυτός στη συνέχεια αθωώθηκε επικαλούμενος λόγους αυτοάμυνας.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ο ρατσισμός στις ΗΠΑ, ως μέρος της επίσημης ιδεολογίας δε σταμάτησε να υπάρχει ποτέ. Και αν πολλοί δείχνουν τάχα "την κατάργηση του ρατσισμού" στο πρόσωπο του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος όπως και άλλοι μαύροι αστοί πολιτικοί ή επιχειρηματίες είναι ένα ...βολικό περυτίλιγμα για να κρύβεται η ουσία της βάρβαρης ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου, απέναντι στον αμερικανικό λαό, σε νέγρους αλλά και λευκούς που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και που ζουν μέσα στη φτώχεια και την ταξική εκμετάλλευση.

www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου