Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Παρασκήνιο μεθοδεύσεων και παζαριών για την εκλογή ή μη Προέδρου Δημοκρατίας

Έντονη δυσοσμία αναδεικνύουν τα παζάρια και τα πολιτικά παιχνίδια για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τη σήψη του συστήματος.
Ο Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος υποδείχθηκε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Π. Χαϊκάλη ως το πρόσωπο που μεσολάβησε στην απόπειρα χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Στο μεταξύ, ενώ ο Π. Χαϊκάλης υποστήριξε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο Γ. Αποστολόπουλος του ανέφερε ότι «ενεργούσε εκ μέρος του πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη» (δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Αντ. Σαμαρά ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του βουλευτή των ΑΝΕΛ), το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε: «Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε την κυβέρνηση, ούτε επιχειρηματικούς παράγοντες, είχα υποχρέωση σαν βουλευτής να υπερασπιστώ το δημόσιο συμφέρον». Επίσης, ανέφερε πως δέχεται καλοπροαίρετα τη μήνυση του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος δεν κατονόμασε ποτέ τον πρωθυπουργό, αλλά είπε ότι ο καταγγελλόμενος ενέπλεξε το όνομα του κ. Σαμαρά στη συζήτηση.
Συνεδρίαση της επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο, εξάλλου, συνεδρίασε το Σάββατο η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να εξετάσει την υπόθεση των καταγγελιών του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη, αλλά και του οπτικοακουστικού υλικού, που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αποδεικνύει τα λεγόμενά του και το οποίο έχει καταθέσει στις διωκτικές αρχές και στον πρόεδρο της Βουλής.
Η Επιτροπή αποφάσισε τελικά κατά πλειοψηφία να μην προβληθεί το σχετικό dvd. Κατά της προβολής ψήφισαν το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Σπύρος Χαλβατζής επεσήμανε ότι η προβολή του dvd «δεν έχει να προσφέρει κάτι στην Επιτροπή. Το άμεσο είναι να διερευνηθεί η καταγγελία του Π. Χαϊκάλη».
Αποφασίστηκε ακόμα, να κληθούν στην Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης, με αφορμή κοινή ανακοίνωσή τους στην οποία άφησαν υπαινιγμούς για χρηματισμό σε βάρος των «ανεξάρτητων» βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του Στ. Δήμα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε επίσης να εκδώσει κείμενο... «οδηγιών» προς τους βουλευτές για την «υπεράσπιση του κοινοβουλευτικού θεσμού», καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης του προέδρου της Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο Σπ. Χαλβατζής πρότεινε να μην κληθούν οι δύο βουλευτές στην Επιτροπή και διαφώνησε στην έκδοση κειμένου «οδηγιών» προς βουλευτές. «Θα ανακυκλωθεί μία συζήτηση» ανέφερε, «χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι θέμα να δώσουμε οδηγίες στους βουλευτές για το τι θα κάνουν και τι θα λένε. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων και των πράξεών του».
Η Επιτροπή εξέδωσε τελικά μία ανακοίνωση με την οποία «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της» για τα τελευταία φαινόμενα τα οποία όπως εκτιμά: «πλήττουν το κύρος του θεσμού», «βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας» και εκφράζει «την πλήρη αποδοκιμασία της». Απευθυνόμενη προς τους βουλευτές, τους καλεί να «σεβαστούν το ελληνικό κοινοβούλιο, τους συναδέλφους τους και να επιδείξουν τον αναγκαίο για την ιδιότητά τους αυτοσεβασμό», όταν οι εξελίξεις στην πραγματικότητα αποτυπώνουν την αγιάτρευτη σήψη του ίδιου του αστικού συστήματος.
Επιταχύνονται τα παζάρια
Η όλη υπόθεση έριξε λάδι στο κλίμα της πόλωσης αλλά παράλληλα φαίνεται ότι λειτουργεί ως παράγοντας που επιταχύνει τις διεργασίες και τα παζάρια των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, στο πλαίσιο και της γενικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργό ρόλο φαίνεται να επιδιώκουν και οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές Σπ. Λυκούδης και Β. Οικονόμου, καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του Σαββάτου, αλλά και με βάση την παρέμβαση του Β. Οικονόμου σε τηλεοπτική εκπομπή, φαίνεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα υποψηφιότητας Κουβέλη στην τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ, παρότι η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικότερα ο Β. Οικονόμου δήλωσε ότι «ανεξάρτητοι» βουλευτές θα καταθέσουν έως τη Δευτέρα ανανεωμένη πολιτική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζουμε ότι και οι τρεις βουλευτές είναι μεταξύ των «8» που είχαν υπογράψει κοινό κείμενο (οι άλλοι 5 ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας και οι «ανεξάρτητοι» Χρ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός και Π. Τατσόπουλος), με το οποίο ζητούσαν «συναινετική» εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για βουλευτικές εκλογές εντός του 2015.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχει προηγηθεί η πρόταση - «πακέτο» που έριξε στο τραπέζι το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, για εκλογή του Σταύρου Δήμα από την παρούσα Βουλή και διενέργεια εκλογών το αργότερο μέχρι την 1η Φλεβάρη.
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την καταγγελία απόπειρας χρηματισμού βουλευτή αναφέρει:
«Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί άμεσα η καταγγελία για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή Π. Χαϊκάλη.
Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ’ το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η σήψη του συστήματος είναι αγιάτρευτη και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός πρέπει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου