Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πλήθος αντιδράσεων για τη δολοφονική επίθεση στη Γαλλία

Με οργισμένες δηλώσεις καταδίκασαν οι ηγέτες χωρών σε όλο τον κόσμο, τη δολοφονική επίθεση στο γαλλικό περιοδικό από τρεις ενόπλους, με απολογισμό 12 νεκρούς. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα μίας επίθεσης που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των ξενοφοβικών κινημάτων.
Διεθνείς αντιδράσεις
Πλήθος ηγετών καταδίκασαν με δηλώσεις τους τη δολοφονική επίθεση στη Γαλλία. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «φρικιαστική» επίθεση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι καταδικάζει απόλυτα «την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε για «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου», ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τη χαρακτήρισε «αποκρουστική». Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και δεκάδες άλλοι ηγέτες και οργανώσεις.
Συγκέντρωση στο Παρίσι
Η επίθεση προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γαλλίας. Οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής επίθεσης εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας), στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία της Charlie Hebdo.
Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας. Καταμετρήθηκαν 83 συγκεντρώσεις στις πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.
Βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβίας
Η φονική επίθεση κατά της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» των ξενοφοβικών κινημάτων, όπως το γερμανικό PEGIDA, που διοργανώνει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στη Δρέσδη με αντιισλαμικό περιεχόμενο.
«Οι ισλαμιστές, εναντίον των οποίων το PEGIDA προειδοποιεί τις τελευταίες 12 εβδομάδες, έδειξαν σήμερα στη Γαλλία ότι δεν είναι ικανοί για δημοκρατία, αλλά αντ' αυτού αντιλαμβάνονται ως λύση τη βία και το θάνατο», έγραψε το PEGIDA στη σελίδα του στο ίντερνετ.
Η εν λόγω οργάνωση, που καθοδηγείται από στελέχη με καθαρά ναζιστικές καταβολές, ξεκίνησε εδώ και τουλάχιστον τρείς μήνες ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών, διοργανώνοντας κάθε Δευτέρα διαδηλώσεις στη Δρέσδη, με κύριο σύνθημα: «Όχι στον εξισλαμισμό της Δύσης».
Οι ξενοφοβικές θέσεις του βρίσκουν απήχηση σε ευρύτερες μάζες, κάτι που διαφαίνεται και από την αυξανόμενη συμμετοχή στις διαδηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου