Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δραστικές αλλαγές στις εφημερίες και το ωράριο των γιατρών

Τι προβλέπεται για τον μηνιαίο προγραμματισμό, την αποζημίωση, το ωράριο εργασίας - Στα 50 έτη το όριο για πρόσληψη στο ΕΣΥ

Δραστικές αλλαγές στο ωράριο των γιατρών προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο επανασχεδιασμός βασίζεται στον προγραμματισμό προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών ώστε να καλύπτονται τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις γιατρών. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η σταδιακή κάλυψη, ενός της τριετίας, των κενών στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται τουλάχιστον 4 εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό στο ΕΣΥ, κατάργηση της ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης εφημεριών αλλά και των πρόσθετων εφημεριών. Παράλληλα, προβλέπεται 7ωρο ωράριο εργασίας, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή) αλλά και δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Κοινή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ θα καθορίζει την προτεραιότητα των προσλήψεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, «το όριο ηλικίας για πρόσληψη στο ΕΣΥ ορίζεται στα 50 έτη».

Τίθεται το πλαφόν των 4 ενεργών εφημεριών τον μήνα με τη συγκατάθεση του γιατρού καθώς ορίζεται ότι «ουδείς γιατρός υποχρεούται να εφημερεύει πέραν των 4 ενεργών εφημεριών ανά μήνα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του». Σε περίπτωση όμως που οι ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης οδηγούν σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των 4 ενεργών, 6 μικτών ή 8 ετοιμότητας, αυτές αμείβονται με προσαύξηση 25%.

Καθορίζεται επίσης ως ημέρα 24ωρης ανάπαυσης η επόμενη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί κάθε ενεργό εφημερία.

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων επικαλούμενη τον προγραμματισμό προσλήψεων από τον οποίο θα αρχίζει η αλλαγή του ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου