Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πώς να τρέξετε ένα μαραθώνιο χωρίς να χάσετε τους μυς σας

Πώς να τρέξετε ένα μαραθώνιο χωρίς να χάσετε τους μυς σας

Με αφορμή το κλασσικό μαραθώνιο αλλά και όλες αυτές τις διοργανώσεις που γίνονται κατά καιρούς με βάση το τρέξιμο, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αν και ευχαριστιούνται τη χαρά του τρεξίματος και απολαμβάνουν να τρέχουν με φίλους, ωστόσο ταυτόχρονα διακατέχονται από το φόβο ότι αν αφιερώσουν παραπάνω χρόνο στις προπονήσεις για ένα μαραθώνιο ίσως ή απλά για να βελτιώσουν τους χρόνους τους μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στους μυς που έχουν χτίσει στα γυμναστήρια τα τελευταία χρόνια.

Σαν θέμα είναι σημαντικό και επειδή κανένας (άντρας) δε θέλει να χάσει μυς ειδικά αν προπονείτε χρόνια και έχει κοπιάσει αρκετά κάνοντας και θυσίες ακολουθούν 4 απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να το πετύχετε :

1) Υδατάνθρακες και πρωτεΐνη

Θα χρειαστείτε πολύ περισσότερους από ότι συνήθως ειδικά για τις μέρες με τα long run μπορείτε να τους καταναλώνετε από ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη και γλυκοπατάτες, μπορεί στην αρχή να σας είναι λίγο άβολο αλλά μην ξεχνάτε ότι οι υδατάνθρακες θα είναι το καύσιμό σας για το τρέξιμο. SΟS μην τρέχετε με άδειο στομάχι γιατί αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στο σώμα σας και τους μυς. Σε ότι έχει να κάνει με τη πρωτεΐνη επειδή δεν πρόκειται να σταματήσετε τις προπονήσεις στο γυμναστήριο όπως θα δείτε και παρακάτω και επειδή οι προπονήσεις στο τρέξιμο επιβαρύνουν αρκετά τους μυς συνεχίστε την πρόσληψη πρωτεΐνης όπως και πριν 2gr ανά κιλό σωματικού βάρους.

2) Καταγράψτε θερμίδες

Αν αρχίζετε και χάνετε βάρος λόγω του προγράμματος σας για το τρέξιμο καλό θα είναι να αρχίσετε να καταγράφετε τι καταναλώνετε (θερμίδες).Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές εφαρμογές όπως http://www.myfitnesspal.com/ και http://www.livestrong.com/myplate/ οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην μέτρηση των θερμίδων για να μένετε εντός προγράμματος και να παίρνετε όσες ακριβώς χρειάζεστε, υπολογίστε ότι ένα αρκετά δραστήριο άτομο από άποψη προπονήσεων (τρέξιμο βάρη κτλ ) μπορεί να χρειάζεται καθημερινά πολύ περισσότερες από 2500 θερμίδες.

3) Πρόγραμμα

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα προπονήσεων για το τρέξιμο εμπιστευόμενοι έναν ειδικό προπονητή μικρών και μεγάλων αποστάσεων, θα σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πρόγραμμα πάνω στα θέλω σας λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές σας υποχρεώσεις το ιατρικό ιστορικό κτλ .Αυξήστε τις θερμίδες καθώς αυξάνετε και τα χιλιόμετρα των προπονήσεων. Επίσης μη ξεχνάτε, η ξεκούραση είναι τόσο σημαντική όσο και η προπόνηση, κοιμηθείτε αρκετά, ένας 8ωρος ύπνος είναι ότι καλύτερο για να παραμένετε φρέσκοι και να δίνετε τη δυνατότητα στο σώμα σας να αναδομείται.

4) Δεν σταματάμε τις προπονήσεις στο γυμναστήριο


Οι προπονήσεις με βάρη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να διατηρήσετε τους μυς σας ενώ προπονήστε για το τρέξιμο. Ξέρετε ότι η προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι απαιτητική αλλά δεν πρέπει να κόψετε μέρες από τις προπονήσεις του γυμναστηρίου, προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 3 προπονήσεις τη βδομάδα στο γυμναστήριο για ασκήσεις με βάρη.

Επιμέλεια Τόγιας Κω/νος

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου