Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

50.000 ατυχήματα τον χρόνο στα σχολεία

Πενήντα χιλιάδες σχολικά ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ το 25% από τα ατυχήματα που φθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ συμβαίνουν σε σχολεία, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι δείκτες στην Πορτογαλία δεν ξεπερνούν το 9% και στην Αυστρία το 1%. Πρώτη αιτία θανατηφόρων και σοβαρών ατυχημάτων στα παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο είναι το πέρασμα στο απέναντι πεζοδρόμιο.


Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου με θέμα "Πρόληψη ατυχημάτων στα σχολεία - Κλίμακα εκτίμησης της ασφάλειας στο σχολείο".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 70% των σχολικών ατυχημάτων συμβαίνουν στο διάλειμμα, με την επιθετικότητα και τον "καυγά" ανάμεσα στους μαθητές να ευθύνονται για το 30% των τραυματισμών, ενώ χτυπήματα και πτώσεις είναι οι άλλοι δυο συχνότεροι μηχανισμοί τραυματισμών.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου αποτελούν τα παιδιά με ιστορικό προηγούμενων ατυχημάτων, όσα ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν γονείς με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης ή χαμηλή απόδοση στο σχολείο.

πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου