Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα μικρά παιδιά

Νέα Υόρκη: Η αναιμία είναι δέκα φορές συχνότερη μεταξύ των νεαρών παιδιών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν έχουν υποστεί ανάλογο επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.


Η αναιμία συνέπεια ανεπάρκειας σιδήρου είναι γνωστό ότι επηρεάζει έως και το 8% των παιδιών 1-3 ετών. Η ανεπάρκεια σιδήρου στην διατροφή είναι η πιο συχνή αιτία της αναιμίας.

Στοιχεία από παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αναιμίας και εγκεφαλικού επεισοδίου γι' αυτό και η Δρ Πατρίσια Παρκιν από το Νοσοκομείο Αρρώστων Παίδων στο Τορόντο του Καναδά θέλησε να καταγράψει τη συχνότητα της αναιμίας σε 15 μέχρι πρότινος υγιή παιδιά που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και 143 όμοια παιδιά χωρίς ανάλογο επεισόδιο. Τα παιδιά ήταν περίπου δύο ετών.

Ως αναιμία συνέπεια ανεπάρκειας σιδήρου ορίστηκαν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε τιμή λιγότερο από 110 γραμμάρια ανά λίτρο, συν χαμηλοί μέσοι όγκοι ερυθροκυττάρων και επίπεδων σιδήρου. ~Η συχνότητα της αναιμίας στην ομάδα του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 53%, σημαντικά υψηλότερη από το 9% στην ομάδα ελέγχου.

Αν και οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν υψηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων, που προκαλούν θρόμβωση του αίματος, και η οποία με τη σειρά της προάγει το εγκεφαλικό επεισόδιο, η αναιμία από μόνη της φάνηκε να είναι παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.


Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=143181
www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου