Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Νανοϋλικά για την θεραπεία οστεοαρθρίτιδας από Εργαστήριο του ΑΠΘ

Νανοϋλικά με βιοενεργούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων, πρόκειται να αναπτύξει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο εταιρίες.

Τα νανοϋλικά θα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε εμφυτεύματα, που θα φέρουν ειδικές επικαλύψεις και θα απορροφώνται από τον οργανισμό, καθώς θα είναι πλήρως συμβατές με αυτόν. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν, επίσης, για την παραγωγή της νέας γενιάς φαρμάκων, γνωστά ως drug delivery, δηλαδή τα μεταφερόμενα και στοχευμένα φάρμακα, τα οποία φτάνουν με ακρίβεια στο ζητούμενο σημείο πάθησης και έτσι καθίστανται περισσότερο αποτελεσματικά.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και θα αρχίσει να υλοποιείται τα Χριστούγεννα, ώστε να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο προς παραγωγή και χρήση από ενδιαφερόμενες εταιρίες το 2013.

Το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αναπτύσσει δύο ακόμη εξίσου σημαντικά έργα, που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία πέρα από τη χρήση τους στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις μπορούν να έχουν και μία σειρά από άλλες «έξυπνες» εφαρμογές, όπως πάνω στα υφάσματα, στα ρούχα, σε τέντες, τσάντες κ.α.

Ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Εργαστηρίου στην 75η ΔΕΘ (Περίπτερο 13, σταντ 19) παρουσιάζονται οι καινοτόμες δραστηριότητές του, όπως η «ενεργειακή τσάντα», που είναι καλυμμένη από υμένα φωτοβολταϊκών και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο, ενώ βρίσκεται σε κίνηση.

Η πρώτη έκθεση Νανοτεχνολογίας στη ΔΕΘ το 2011
Το εργαστήριο του ΑΠΘ θα διοργανώσει στις αρχές Ιουλίου του 2011 την έκθεση «NANOTEX: Νανοτεχνολογία και Οργανικά Ηλεκτρονικά», η οποία θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην ΔΕΘ και θα έχει διεθνές χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου, Στέργιο Λογοθετίδη, πρόκειται για ένα «πολυγεγονός, στο οποίο θα παρουσιάζεται για πρώτη φορά πραγματικά η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία». Εξάλλου, επεσήμανε, από την έκθεση αναμένεται να προκύψουν πολλά οφέλη για την πόλη, τόσο τουριστικά όσο και επιχειρηματικά, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται όργανα, εξοπλισμοί, προϊόντα, υπηρεσίες και επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, ενώ επίσης θα συμμετέχουν παραγωγικοί φορείς και υπηρεσίες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, καθώς και η Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα και περισσότεροι από 100 εκθέτες. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην έκθεση θα υπάρχουν και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας, καθώς έτσι θα δίνεται η δυνατότητα συμφωνιών και εμπορευματοποίησης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που δημιουργείται στα πανεπιστήμια» είπε.

Παράλληλα με την έκθεση θα διεξάγονται shows με εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, διεθνή συνέδρια και συμπόσια με παρουσιάσεις και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ θα διοργανωθεί και το 5ο Διεθνές Σχολείο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου