Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 925 εκατομμύρια ανέρχονται οι υποσιτισμένοι στον πλανήτη

«Απαράδεκτα υψηλός» είναι ο αριθμός των υποσιτισμένων τονίζει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στην οποία και επισημαίνει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλούν τη πείνα στο πλανήτη παραμένουν.
Σύμφωνα με τον FAO ο αριθμός των υποσιτισμένων το 2010 ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια, περίπου δηλαδή ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη. Ο αριθμός των υποσιτισμένων αν και εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το 2009, ωστόσο είναι υψηλότερος από τον αριθμό των υποσιτισμένων πριν από τη διατροφική κρίση του 2007-8. Σημειώνεται ότι ο FAO αναγνωρίζει ως υποσιτισμένο όποιον λαμβάνει λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα
Οι χώρες που εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των υποσιτισμένων, περισσότερο από 65%, είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Μάλιστα ο FAO σημειώνει ότι οι πυρκαγιές στη Ρωσία που αύξησαν τις τιμές των σιτηρών, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση «των στόχων της χιλιετίας» που έθεσε ο ΟΗΕ, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μείωση μέχρι το 2015 στο μισό του αριθμού των υποσιτισμένων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ζακ Ντιούφ εκτιμά πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί μία διατροφική κρίση σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία. «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα, αρκετές προοπτικές για την παραγωγή τροφίμων»,τόνισε.
Ωστόσο ο FAO σημειώνει ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές κρίσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κρίση στη διάθεση τροφίμων.
Σε αρνητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των υποσιτισμένων και το κόστος στην οικονομία καταλήγει και έκθεση της ActionAid.
Από την πλευρά της, η ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid προσθέτει ότι το κόστος του εκτεταμένου υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από τα οποία το 90% προέρχεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω του υποσιτισμού. Όπως σημειώνεται το ποσό είναι μέρος μόνο των χρημάτων που απαιτούνται για τη μείωση στο μισό των υποσιτισμένων μέχρι το 2015.
http://www.tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου