Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Γιγαντώνεται το αντάρτικο ενάντια στα διόδια

Αυγή Σαββάτου, εγκαίνια της ΔΕΘ και εκατοντάδες οχήματα κινούνται ελεύθερα στις εθνικές οδούς με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, ενώνονται και ανοίγουν έναν-έναν όλους τους σταθμούς διοδίων, εγείροντας κύματα ενθουσιασμού στους διερχόμενους οδηγούς. Με σύνθημα “Πάμε ΔΕΘ - Σηκώστε τις μπάρες”, μαζικό κομβόι που ξεκίνησε από τον σταθμό διοδίων του Ρίου, ανοίγοντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς του άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη, σήμανε την αρχή του μαζικότερου και πιο συντονισμένου “αντάρτικου” ενάντια στα διόδια. Έξω από κάθε μεγάλη πόλη συναντήθηκε με τους κατοίκους και τις τοπικές επιτροπές που ενίσχυαν διαρκώς το κομβόι, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα Διόδια.
Το Συντονιστικό Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής, οι τοπικές επιτροπές κατά των διοδίων των νομών Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, η επιτροπή κατά των διοδίων Αιγινίου, οι επιτροπές “Ακρίβειας-Stop” το Σωματείο Οδηγών Φορτηγών Δ.Χ., Θεσσαλονικείς και πολλοί ακόμα πολίτες και φορείς, ήταν όλοι εκεί, διεκδικώντας στην πράξη το δικαίωμά τους για ελεύθερη μετακίνηση. Κάθε σταθμός έμενε ανοιχτός για τουλάχιστον μία ώρα, ενώ ταυτόχρονα μέλη των επιτροπών διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων.
“Τέλος στο χαράτσι των διοδίων! Δεν πληρώνουμε!” ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι αντιρρησίες οδηγοί, πολίτες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και πολιτικούς χώρους, που διαρκώς γιγαντώνουν το κίνημα ενάντια στα διόδια. Όλες οι επιτροπές ενώθηκαν στον τελευταίο σταθμό διοδίων, στα Μάλγαρα, όπου σχηματίστηκε μια τεράστια αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη συμμετοχή στην διαδήλωση της ΔΕΘ. Την αυτοκινητοπομπή υποδέχθηκαν εκεί οδηγοί από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Σωματείο ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Θεσσαλονίκης, με τα βαρέα οχήματά τους.
“Δεν πληρώνουμε διόδια - Δεν πληρώνουμε την κρίση τους - Αντίσταση στην πράξη” έγραφε το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων στην κεφαλή του μπλοκ των διαδηλωτών στην πορεία της ΔΕΘ. “Ούτε διόδια, ούτε ΔΝΤ - Αν δεν κινηθούμε εμείς, δεν θα κινηθεί κανείς για εμάς” τόνιζαν οι επιτροπές “Ακρίβεια - Stop”. Οι διαμαρτυρόμενοι μοίρασαν 5000 τρικάκια με τα οποία καλούσαν τους πολίτες να υιοθετήσουν την πρακτική “Δεν πληρώνω”, μαζί με οδηγίες.
“Το κίνημα ενάντια στα διόδια, τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις που τους κάνουν πλάτες γιγαντώνεται. Τελευταίο παράδειγμα, η τεράστια επιτυχία που είχε η τελευταία αυτοκινητοπομπή, τόσο από άποψη συμμετοχής όσο και από άποψη απήχησης”, δηλώνει μιλώντας στην “Αυγή” ο Νίκος Νούλας, μέλος των Επιτροπών “Ακρίβεια - Stop” και του Πανελλαδικού Συντονιστικού. “Η πρακτική τού 'δεν πληρώνω' διόδια για τις πολυεθνικές, που αφορά όλα τα διόδια της χώρας, εκτός από τα διόδια των Μαλγάρων, εξαπλώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώνουν”, τονίζει και προειδοποιεί: “Το επόμενο διάστημα, συντονίζουμε τη δράση μας και οι πολυεθνικές να αναμένουν πολλές εκπλήξεις από το κίνημα. Ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ”.
Πανελλαδική συνάντηση στον Νομό Πιερίας με στόχο τον συντονισμό και την κλιμάκωση των δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει ορισθεί για τις αρχές Οκτωβρίου, έπειτα από συνεννόηση εκπροσώπων των επιτροπών αγώνα ενάντια στα διόδια.

Καλυβιώτη Μαρία
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου