Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Το τσιγάρο καταστρέφει τους σκελετικούς μύες

Νέα Υόρκη: Η μακροχρόνια βαριά χρήση καπνού μπορεί να οδηγήσει πιθανόν σε επιβλαβείς δομικές και λειτουργικές αλλαγές του σκελετικού μυ εκτός των πνευμόνων, ακόμα και αν οι καπνιστές δεν έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Chest.


Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία της ΧΑΠ, αλλά σχετικά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για την επίδραση του τσιγάρου στον σκελετικό μυ. Οι σκελετικοί μύες είναι ραβδωτοί και συνήθως προσκολλημένοι στον σκελετό. Δια της άσκησης δύναμης στα οστά και τις αρθρώσεις, οι σκελετοί μύες συστέλλονται για να παράγουν κίνηση. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.7000 χημικές ουσίες που είναι πιθανόν επιβλαβείς για τον σκελετικό μυ.

Η Δρ Μαρία Μοντες ντε Οκα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καράκας στη Βενεζουέλα συνέκρινε πλατύ πλάγιο μυ, που ξεκινά από το μηριαίο οστούν και φτάνει μέχρι και το κνημιαίο, σε δείγμα 14 καπνιστών χωρίς ΧΑΠ και 20 υγιείς μη καπνιστές. Τα άτομα των δύο ομάδων έκαναν καθιστική ζωή.

Παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένη κοινή περιοχή δύο τύπων μυϊκών ινών στους καπνιστές συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Οι καπνιστές ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν επιβλαβείς μεταβολικές αλλαγές περιλαμβανομένης της ανισορροπίας των οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, δείχνοντας την «προνομιακή βλάβη των οξειδωτικών ινών» μεταξύ των καπνιστών.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι ο καπνός αλλάζει τη φυσιολογική διαδικασία δια της οποίας το σώμα παράγει νιτρικό οξείδιο, συστατικό που βοηθά την διάνοιξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η τροποποίηση μπορεί να οδηγήσει σε υποξία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξηγήσει την ατροφία των ινών που παρατηρείται στους καπνιστές.

Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=144587

www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου