Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η έκθεση στον ήλιο προστατεύει έναντι του μη Hodgkin λεμφώματος

Νέα Υόρκη: Η ψυχαγωγική έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθά στην πρόληψη ενός τύπου αιματολογικού καρκίνου που περιλαμβάνει τους λεμφαδένες, το μη Hodgkin λέμφωμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.


Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας με επικεφαλής την Δρ Ανν Κρίκερ εξηγεί ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ασκήσεις τις αντικαρκινικές της ιδιότητες δια της ενίσχυσης της παραγωγής βιταμίνης D στον δέρμα.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν ισχυριστεί ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο μη Hodgkin λεμφώματος, δεδομένου ότι τα άτομα με καρκίνο του δέρματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο και τα ποσοστά μελανώματος έχουν αυξηθεί διαδοχικά με το μη Hodgkin λέμφωμα. Ωστόσο, τέσσερις μελέτες που έγιναν μεταξύ 2004 και 2007 και διερευνούσαν άμεσα τη σχέση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στον ήλιο φαίνεται να προστατεύει έναντι του μη Hodgkin λεμφώματος. Μια πέμπτη μελέτη σε γυναίκες μόνο, έδειξε αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης μη Hodgkin λεμφώματος με την έκθεση στον ήλιο.

Για να εκτιμήσουν συστηματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μη Hodgkin λεμφώματος σε σχέση με την έκθεση στον ήλιο, οι ερευνητές επανεξέτασαν και τις πέντε έρευνες και άλλες πέντε από μια διεθνή ομάδα μελέτης για το λέμφωμα. Οι έρευνες περιλάμβαναν συνολικά, 8.243 άτομα με μη Hodgkin λέμφωμα και 9.697 άτομα χωρίς τη νόσο.

Η ψυχαγωγική έκθεση στον ήλιο μεταξύ 18 και 40 ετών, όπως επίσης και 10 χρόνια πριν το άτομο διαγνωστεί με μη Hodgkin λέμφωμα, μείωνε τον κίνδυνο νόσησης. Η ψυχαγωγική έκθεση στον ήλιο ορίστηκε ως ο αριθμός των ωρών που κάποιος εκτίθεται στον ήλιο τις μη εργάσιμες ημέρες.

Δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ εργασιακής έκθεσης στον ήλιο και κινδύνου εκδήλωσης μη Hodgkin λεμφώματος. Η συνολική έκθεση στον ήλιο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο, αλλά η σχέση δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική.

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί την παραγωγή βιταμίνη D από το δέρμα, που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του πως η ηλικιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του μη Hodgkin λεμφώματος. Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορούν να λαμβάνουν μέρος στη σχέση αυτή, όπως η σωματική άσκηση δεδομένου ότι τα άτομα με περισσότερη ψυχαγωγική έκθεση στον ήλιο είναι πιθανότερο να είναι περισσότερο σωματικά δραστήρια.


Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=144473
www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου