Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αγ.Παντελεήμονας: Ξυλοκόπησαν τον Καντίρ

Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα διασχίζοντας τέσσερις χώρες στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η πολυτάραχη ζωή του αποτυπώθηκε στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου "Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας" και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μεταφραστής στους "Γιατρούς του Κόσμου". Και όμως, ο Καντίρ Χουσεΐν, ο οποίος γλίτωσε από το μένος των Ταλιμπάν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή νοσηλευόμενος στον Ευαγγελισμό μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τις ακροδεξιές συμμορίες του Αγ. Παντελεήμονα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ο Καντίρ είχε βγει από το σπίτι του στον Αγ. Παντελεήμονα. Όπως μας περιγράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" κ. Νικήτας Κανάκης, "ο Καντίρ δέχθηκε την επίθεση από ομάδα 20-30 ανθρώπων, οι οποίοι με κραυγές 'αυτός είναι, αυτός είναι' τον έπιασαν από τον λαιμό και τον πέταξαν κάτω ξυλοκοπώντας τον ανελέητα. Μάλιστα, κατά την επίθεση, ο Καντίρ φορούσε το μπλουζάκι με τα ιατρικά σήματα των 'ΓτΚ', όμως αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα των ακροδεξιών. Για το περιστατικό μάς ειδοποίησαν από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, από το οποίο τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα στον λαιμό, το πρόσωπο και το σώμα".
Το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει ο κ. Κανάκης, "είχαμε καταγγελίες ότι συστηματοποιείται η ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών στην περιοχή και για τον λόγο αυτό η οργάνωσή μας συλλέγει στοιχεία για την εκπόνηση τεκμηριωμένης έκθεσης με θέμα τη ρατσιστική βία. Έχουμε σοβαρές καταγγελίες ότι πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο παρακρατικών ομάδων, που στα πρότυπα των Γερμανών ναζί κάνουν εκκαθαρίσεις"!
Σχετικά με τη στάση της αστυνομίας, ο πρόεδρος των 'ΓτΚ' θέτει το ερώτημα "τι ακριβώς έχει καταγραφεί για το περιστατικό, καθώς και πόσα ακόμη τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Αγ. Παντελεήμονα και αν συγκλίνουν οι μαρτυρίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Έπιθυμούμε να μάθουμε, δηλαδή, τι έρευνες έχουν γίνει απο την αστυνομία, τόσο για την επίθεση στον Καντίρ όσο και για τα υπόλοιπα περιστατικά".
Αξίζει να τονίσουμε ότι η ζωή του Καντίρ είχε τεθεί στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου "Καντίρ, ένας αφγανός οδυσσέας" (2008), το οποίο είχε αποσπάσει το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Τηλεοπτικό Φεστιβάλ Roma Fiction Festival. Σημειωτέον, το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Al Jazeera English. Το θέμα που πραγματεύεται είναι η επιστροφή του Καντίρ για να βρει την οικογένειά του στο Αφγανιστάν, όπου 9 χρόνια μετά κυριαρχούν ακόμη η βία, η φτώχεια και η ανασφάλεια.
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου