Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση θα φέρει περισσότερους καρκίνους!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες όσον αφορά την οικονομική κρίση και τη σχέση που μπορεί να έχει με την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών καρκίνου.


Οπως επισημαίνεται σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου “European Journal of Cancer”, τα προβλήματα που φέρνει μαζί της η οικονομική κρίση έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας.

Πολλοί άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, άλλοι αναγκάζονται να αλλάξουν συνήθειες ζωής λόγω οικονομικών περικοπών και πολλοί υφίστανται έντονο στρες. Παράλληλα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων πολλοί άνθρωποι ξεχνούν την υγεία τους και σταματούν τις προληπτικές εξετάσεις. Αλλες έρευνες έχουν καταδείξει ότι σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι, κυρίως οι άνεργοι, τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο. Η έρευνα προειδοποιεί ότι με όλουε αυτούς τους τρόπους η τρέχουσα κρίση μπορεί να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου.

Η κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο εργασιακής ασφάλειας (χαλάρωση των ελέγχων νέων προϊόντων κ.α.) και να επηρεάσει δυσμενώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ερευνών κατά του καρκίνου.

Μια άλλη μελέτη υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στο τεύχος του ίδιου περιοδικού, υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος καρκίνου, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο. Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου