Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Υψηλή HDL χοληστερόλη έχουν τα άτομα που έχουν θηλάσει συστηματικά

Ορλάντο: Ο κατάλογος των οφελών για την υγεία των παιδιών που έχουν θηλάσει μεγαλώνει, καθώς σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, τα παιδιά αυτά, ως ενήλικες είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης.


Αναρίθμητές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη που θήλασαν απολαμβάνουν πλεονεκτήματα υγείας έναντι των βρεφών που σιτίζονται με τεχνητό γάλα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι λιγότερες στομαχικές ή εντερικές λοιμώξεις και ωτίτιδες, τα προβλήματα πέψης, τα δερματικά νοσήματα και οι αλλεργίες και η μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Ο Δρ Νίσα Παρικχ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess παρουσίασαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα βρέφη που έχουν θηλάσει πλεονεκτούν σε δύο σημαντικούς παράγοντες καρδιακής νόσου, στα καλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 962 άτομα, μέσης ηλικίας 41 ετών, που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Framingham Heart Study. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών είχαν θηλάσει ως βρέφη τουλάχιστον έναν μήνα.

Όσοι είχαν θηλάσει λοιπόν είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή μέση HDL χοληστερόλη στην ενήλικη ζωή. Επίσης είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ΔΜΣ ως ενήλικες (26,1 έναντι του 26,9 των ατόμων που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα). Οι ενήλικες με ΔΜΣ πάνω από 25 θεωρούνται υπέρβαροι και έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα αυξημένα επίπεδα HDL χοληστερόλης θεωρούνται προστατευτικά έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ επίσης διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο θηλασμός δεν συσχετίστηκε με οφέλη αναφορικά με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ολική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.


Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=143197
www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου