Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο


Ορλάντο: Η εισπνοή των καυσαερίων από πετρελαιοκινητήρες προκαλεί αλλαγές στον οργανισμό που μπορεί να καθιστούν το άτομο περισσότερο επιρρεπές στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.


Βρετανοί και Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι θρόμβοι αίματος είναι πιθανότερο να σχηματιστούν σε κατά τα άλλα υγιή άτομα που εκτίθενται σε σχετικά υψηλές ποσότητες καυσαερίων από πετρελαιοκινητήρες για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του αιμοφόρου αγγείου, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν ξέρουν αν τα ευρήματα της μικρής μελέτης τους ισχύουν και για τα καυσαέρια των βενζινοκινητήρων.

Δεδομένων των ευρημάτων πάντως, συστήνουν στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο να αθλούνται μακριά από οδικούς άξονες.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 20 υγιείς άνδρες, 21-44 ετών. Εισέπνευσαν φιλτραρισμένο αέρα και αραιωμένα καυσαέρια από πετρελαιοκινητήρα σε επίπεδο περίπου όμοιο με αυτό ενός πολυσύχναστου δρόμου.

Συγκριτικά με την εισπνοή φιλτραρισμένου αέρα, η εισπνοή αέρα με καυσαέρια πετρελαιοκινητήρα αύξανε τον σχηματισμό θρόμβων κατά 20% με 25% τις ώρες μετά την έκθεση. Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων στο αίμα. Τα αιμοπετάλια παίζουν μείζονα ρόλο στην θρόμβωση.


Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=143206

www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου