Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αδυναμία πρόσβασης έχουν οι φτωχοί στα ιατρικά μηχανήματα

Με ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνει ότι τα ιατρικά μηχανήματα συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.

Σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν το 2008 τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα τέσσερα πέμπτα αφορούν την Αμερική και την Ευρώπη, τονίζεται σε έκθεση του ΠΟΥ, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.

«Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Περίπου 10.500 είδη ιατρικών μηχανημάτων κυκλοφορούν στην αγορά, από υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα ως πολύ απλά, όπως αναπηρικές καρέκλες και ακουστικά που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στο τομέα της υγείας, είναι το βασικό αίτιο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Και οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα. Σε ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα περίπου το 40% των μολύνσεων να υπάρχει κίνδυνος να μην θεραπευτούν.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών. «Σε πολλές περιοχές, τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας του νερού, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, της κακής συντήρησης, της δυσκολίας να βρεθούν ανταλλακτικά, αλλά και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας», καταλήγει η έκθεση.
πηγή! protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου