Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς αναισθησιολόγο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Χωρίς αναισθησιολόγο λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η ιατρός που επωμιζόταν τους τελευταίους μήνες μόνη της ουσιαστικά τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού τομέα μετακινήθηκε σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, αφήνοντας κενή τη θέση και συνεπώς, στην πράξη «ακάλυπτους» τους ασθενείς.

Οι χειρουργοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και κατεβάζουν τα νυστέρια σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες επεμβάσεις ενώ ακόμη πιο δύσκολη προοιωνίζεται  η κατάσταση για τα επείγοντα περιστατικά που θα χρειαστούν αναισθησιολογική κάλυψη όπως πχ τραυματίες από τροχαία, φυσιολογικούς τοκετούς κα. Και όλα αυτά, την στιγμή που το νοσοκομείο διαθέτει έναν πλήρως αναπτυγμένο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και χώρων αναισθησιολογικό τομέα  -είναι ενδεικτικό ότι εάν υπήρχε πληρότητα και σε προσωπικό θα μπορούσαν να γίνονται ταυτόχρονα ακόμη και τρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

Πρόκειται για μία από τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, που έχουν απαξιώσει την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής. Και τούτο διότι οι ασθενείς (εξ)ωθούνται είτε στους ιδιώτες γιατρούς ή διαγνωστικά κέντρα (φυσικά με το αζημίωτο) εντός του νομού  είτε στο νοσοκομείο Αγρινίου ως το οποίο χρειάζεται να διανύσουν μια διόλου ευκαταφρόνητη χιλιομετρική απόσταση.

Το «έλλειμμα» (και) σε αναισθησιολόγο αποτέλεσε το έναυσμα για κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους  του νοσοκομείου. Σήμερα, προχώρησαν σε στάση εργασίας ενώ σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται και τις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα αυτό. Προσώρας, και σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείο, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την απόσπαση αναισθησιολόγου από όμορο νοσοκομείο, πιθανότατα από εκείνο του Αγρινίου –πρόκειται βεβαίως για μια απόσπαση που θα προκαλέσει επίσης  προβλήματα στη λειτουργία του αντίστοιχου νοσοκομείου.
Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας από τον δήμαρχο της πόλης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος με αφορμή και την αποψίλωση του αναισθησιολογικού τομέα του νοσοκομείου της πόλης, καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας έχουν ενημερωθεί εδώ και πολλούς μήνες για την έλλειψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Μεσολογγίου επέδειξαν μια πρωτοφανή αδράνεια για την κάλυψη του κενού και έτσι από σήμερα και για πολύ καιρό το νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ένας απλός σταθμός πρώτων βοηθειών» ανέφερε ζητώντας από τη νέα ηγεσία «να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με άμεση κάλυψη της θέσης του αναισθησιολόγου».

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου