Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνδυνος αθηροσκλήρωσης για τις πάσχουσες από πολυκυστικές ωοθήκες

Νέα Υόρκη: Οι σχετικά νέες γυναίκες που είναι παχύσαρκες και έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία αθηροσκλήρωση, η οποία σχετίζεται μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου με την καρδιακή νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Endocrinology and Metabolism.


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με επικεφαλής τον Δρ Ρουπαλ Σορφ εξηγεί ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που συνήθως διαγιγνώσκεται στις γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών. Χαρακτηρίζεται από αναρίθμητες κύστες των διογκωμένων ωοθηκών που περιβάλλονται από μια παχιά και ουλώδη κάψουλα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο ασταθής ή απουσία καταμήνιου κύκλου, η περίσσεια τριχοφυΐα και η υπογονιμότητα. Ωστόσο, η κύηση μπορεί να επιτευχθεί μετά από αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Οι επιστήμονες διενήργησαν μελέτη με τη συμμετοχή 24 παχύσαρκων γυναικών, 21-50 ετών, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 24 γυναίκες ιδίου βάρους και ηλικίας χωρίς όμως να πάσχουν από το σύνδρομο.

Εντόπισαν ασβέστιο στεφανιαίας αρτηρίας, ένδειξη πρώιμου σταδίου αθηροσκλήρωσης στις οκτώ από τις 24 γυναίκες της ομάδας των πολυκυστικών ωοθηκών (33%) και στις δύο από τις 24 γυναίκες της ομάδας ελέγχου (8%). Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των γυναικών με ασβέστιο στεφανιαίας αρτηρίας δεν είχε τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Το σύνδρομο φάνηκε να σχετίζεται με το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=144535

www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου