Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η πατρότητα σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που έχουν, αλλά όσοι έχουν πολλά παιδιά επίσης έχουν σχετικά μειωμένο κίνδυνο.


 Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, ο Δρ Κρίστιαν Τζόργκενσεν από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση όλους τους άνδρες που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1935-1988 και διαπίστωσε ότι συγκριτικά με τους πατέρες, οι άτεκνοι άνδρες ήταν 16% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Μεταξύ των μπαμπάδων, ο κίνδυνος της νόσου έφθινε καθώς αυξανόταν ο αριθμός των παιδιών.

Η αιτία της αντίθεσης δεν μπορεί να καθοριστεί από τα στοιχεία της μελέτης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύουν τα συμπεράσματα παλαιοτέρων ερευνών.

Σύμφωνα με μια θεωρία, οι άνδρες που είναι άτεκνοι λόγω στειρότητας έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Οι άτεκνοι άνδρες της μελέτης είχαν μια ποικιλία πιθανών αιτιών. Μερικοί ήταν στείροι, μερικοί είχαν στείρα σύντροφο και ορισμένοι είχαν επιλέξει να μην αποκτήσουν παιδιά.

Γιατί όμως οι άνδρες με πολλά παιδιά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που είχαν ένα ή δύο μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στο φαινόμενο του «υγιούς πατέρα». Δηλαδή, οι άνδρες με μεγάλο αριθμό τέκνων μπορεί να διατηρούν τη γονιμότητά τους σε σχετικά μεγάλη ηλικία και μπορεί να είναι ανθεκτικότεροι στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=144563

www.isth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου