Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτά διόδια στον δρόμο για τη ΔΕΘ

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της φετινής κινητοποίησης στη ΔΕΘ είναι η σύνδεσή της με το κίνημα για τα διόδια. Ακτιβιστές του κινήματος που αντιδρά στις υψηλές τιμές των διοδίων και των πολλαπλασιασμό των σταθμών στις εθνικές οδούς επιχείρησαν να διευκολύνουν την άνοδο των διαδηλωτών στη ΔΕΘ, καταλαμβάνοντας τους σταθμούς κι "ανοίγοντάς" τους, ώστε τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα με τους διαδηλωτές να περάσουν ελεύθερα από τα διόδια.


Σε κάθε σταθμό των διοδίων οι ακτιβιστές σήκωναν για κάποια ώρα τις μπάρες ώστε να περάσει ο κύριος όγκος των διαδηλωτών δημιουργώντας μια αλυσίδα που ξεκίνησε από το Ρίο της Πελοποννήσου κι έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές αυτής της πρωτότυπης δράσης "ο αγώνας κατά των διοδίων και των εταιρειών που λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους γίνεται περισσότερο επίκαιρος την εποχή του Μνημονίου και του ΔΝΤ, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του λαϊκού εισοδήματος".

Ένα κίνημα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας

Το κίνημα κατά των διοδίων έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη συνεχή αύξηση των σταθμών των διοδίων και των τιμών των εισιτηρίων, σε κάποιες φορές μάλιστα πριν καν λειτουργήσουν πλήρως οι σχετικοί οδικοί άξονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα διόδια διαχειρίζονται οι ιδιώτες που κατασκεύασαν τους δρόμους με σκοπό να αποσβέσουν την επένδυσή τους, αλλά η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για το εισόδημα των οδηγών, ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε κοντινές με σταθμούς περιοχές ή χρειάζονται να χρησιμοποιούν αρκετές φορές τη μέρα αυτούς τους σταθμούς διέλευσης.

Για τους ακτιβιστές κατά των διοδίων η σύνδεσή του κινήματος με τη γενικότερη αντίθεση στο Μνημόνιο και την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης είναι παραπάνω από αυτονόητη, ιδιαίτερα όταν μέσω της εφαρμογής του Μνημονίου επιχειρείται σειρά ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, όπως συμβαίνει ουσιαστικά και στην περίπτωση των διοδίων. Ακόμα, η αύξηση των διοδίων θίγει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που υφίστανται και το βάρος της επίθεσης από την πολιτική που εκπορεύεται από το Μνημόνιο.

Κ. Π.

πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου