Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τα αντικολλητικά λέτε να ευθύνονται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη με στόχο να «θωρακίσουν» την υγιεινή διατροφή τους.


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως, ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της επίστρωσης των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς και για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων, μπορεί να αυξάνουν το επίπεδο χοληστερίνης στα παιδιά!

Τα παιδιά που είχαν το υψηλότερο επίπεδο αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συνολικής και "κακής" χοληστερίνης (LDL) σε σχέση με τα παιδιά που είχαν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα αυτών των συγκεκριμένων ανθρωπογενών χημικών ουσιών (υπερφθοροαλκυλικών οξέων).

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ήταν σίγουρα η έκθεση σε αυτά τα χημικά που προκάλεσε την αυξημένη χοληστερίνη, όμως αναδεικνύει μια συσχέτιση, πράγμα που δείχνει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη, υπό την Στέφανι Φρίσμπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.

Η κ.Φρίσμπι και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα αίματος από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας ενός έως 18 ετών για να μετρήσουν το ύψος της χοληστερίνης και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση των ουσιών PFOA και PFOS στο αίμα των παιδιών, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο της χοληστερίνης.
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου